karuselli_tps_jyp.jpgkaruselli_vahalahti.jpgkaruselli_tpslounas.jpgkaruselli_tps_shop.jpgkaruselli_kausikortti.jpg
Seuraava kotiottelu
TPS - JYP KE 22.1. 18:30 OSTA LIPUT

TPS-legenda: Juhani Wahlsten

90-vuotisjuhlakaudella TPS:n kotiotteluissa esitellään aina yksi TPS-legenda. Kauden avausottelussa esittelyvuorossa oli Juhani Wahlsten.


Juhani Wahlsten on erottamaton osa suomalaista jääkiekkoa. ”Juuso” on tehnyt pitkän päivätyön jääkiekon eri rooleissa jo 50 vuoden ajan, ja työ jatkuu aktiivisesti edelleen.

Helsingissä syntymässä käynyt savolaispoika aloitti pelaajauran pääsarjatasolla Kuopion Palloseurassa 1957. Kuopiosta matka jatkui Ilveksen ja HJK:n kautta Turun Palloseuraan. 1971 päättynyt pelaajaura tuotti kotimaassa yhden kullan ja yhden hopean. 200 liigaottelua pelannut Juuso naputti tehoja hieman yli yhden pisteen ottelutahdilla. Kaiken kaikkiaan tehopisteitä kertyi 219.

Suomen lisäksi otteluita kertyi ammattilaisena Klagenfurtissa Itävallassa. Suomea Juuso edusti ansiokkaasti viisissä MM-kisoissa ja kolmissa olympialaisissa.

Pelaajauran jälkeen tie vei valmennuspuolelle. Turun Palloseuran päävalmentajana Wahlsten toimi ensimmäisen kerran kaudella 1971 - 1972. Toisen kerran tiet kohtasivat 1980 – 1983. Turun lisäksi hän jakoi valmennustietouttaan siihen aikaan eksoottisissa kiekkomaissa kuten Espanjassa, Saksassa ja Sveitsissä. Lukuisten päävalmentajapestien lisäksi Juuso muistetaan monen huippukiekkoilijan juniorivalmentajana ja oppi-isänä.

Jääkiekkoansioiden lisäksi Wahlsten tunnetaan suomalaisen ringeten ”isänä.” Ensikosketus lajiin saatiin Naantalissa 1979 Juuson opastuksella.

Myös Wahlstenin pojat Jali ja Sami ovat saavuttaneet menestystä jääkiekossa. Jalilla on 2 Suomen mestaruutta ja 11 maaottelua. Samilla on palkintokaapissa yksi Suomen mestaruus ja 7 maaottelua.

Juhani Wahlsten valittiin SM-sarjan All Stars -kentälliseen 1967. Hänet on myös aateloitu Suomen jääkiekkoleijonaksi numero 43.

Jääkiekkoleijona 43 (Jääkiekkomuseon sivuilla)

Juhani Wahlsten

O
M
S
P
R
Kulta
Hopea
Pronssi

liiga
200
137
82
219
48
1
1
0
TPS, KuPs, KalPa, Ilves, HJK


maajouk.
115
33
29
62
5 x MM-kisat

3 x Olympialaiset