karuselli_tpsristeily.jpgkaruselli_seuraavapeli_tpskalpa.jpgkaruselli_tpslounas.jpgkaruselli_tps_shop.jpgkaruselli_kausikortti.jpgkaruselli_midas.jpg
Seuraava kotiottelu
TPS - KalPa KE 11.12. 18:30 OSTA LIPUT

Turun Nuorkauppakamari myönsi tunnustuksen Urpo Ylöselle

Urpo ”Upi” Ylösestä Turun Kehittäjä 2010

Vuoden 2010 Turun Kehittäjä -palkinto on myönnetty Turun Palloseuran pitkäaikaiselle maalivahtivahtivalmentajalle Urpo ”Upi” Ylöselle. Turun Nuorkauppakamarin 23. kerran jakaman tunnustuksen merkittävimpinä perusteina olivat pitkäjänteinen ja ansiokas työ turkulaisten nuorten urheilijoiden parissa sekä tämän työn vaikutukset Turun talousalueella.

 

Turun Nuorkauppakamarin vuodesta 1988 jakama tunnustus myönnetään vuosittain yksityishenkilölle, ryhmälle, yritykselle tai yhteisölle, joka on toiminut paikallisella tasolla merkittävänä yhteiskunnallisena kehittäjänä vieden Turun talousaluetta eteenpäin. Nordea Pankki Suomi Oyj ja sen edeltäjät ovat toimineet Turun Kehittäjä -palkinnon tukijana alusta lähtien.

Urpo Ylönen on pitkän linjan vaikuttaja turkulaisessa ja suomalaisessa urheilumaailmassa niin pelaajana kuin valmentajana. Lähes kahdenkymmenen vuoden pelaajaura jääkiekon pääsarjassa sekä 188 A-maajoukkueottelua mukaan lukien yhdeksät MM-kilpailut ja kahdet olympialaiset antoivat varmuutta valmentajauralle, josta hänet ehkä nykypäivänä paremmin tunnetaan.

Pelaajauran jälkeen Ylösen ura jatkui valmentajana. Turkulaisten kannalta merkittävimmät valmennusjaksot osuvat TPS:n maalivahtivalmennukseen vuosina 1979-80, 1985-89 sekä vuodesta 1992 tähän päivään asti eli ainutlaatuisen pitkään. Valmentajaura TPS:ssa on tuonut kuusi kultaa ja neljä hopeaa. Maajoukkuetasolla Ylönen valmensi nuorten maajoukkuetta saavuttaen maailmanmestaruuden vuonna 1987 ja pronssia 1988.

Menestyksekäs ura on tuonut lukuisia huomionosoituksia kuten Suomen jääkiekkoleijona nro 61, ensimmäinen suomalainen IIHF:n Hall of Fame -galleriassa, Pro Urheilija -palkinto sekä parhaan maalivahdin palkinto.

Pitkäjänteinen ja määrätietoinen työ niin nuorten tulevaisuuden lupausten kuin pidempään mukana olleiden maalivahtivalmennuksessa sekä kasvattien menestys ovat tehneet Ylösestä alansa legendan. Useat maailman huippumaalivahdit korostavat Urpo Ylösen merkitystä uralleen. Ylösen työssä on kyse nimenomaan yksilön kehittämisestä, joka on myös Turun Nuorkauppakamarin toiminnan keskiössä. Vuonna 2010 aktiivista vaikuttamista ja rohkeaa johtajuutta korostavalle TNKK:lle Urpo Ylönen on siis mitä luontevin Turun Kehittäjä.

Urpo Ylönen nähdään usein oman tiensä kulkijana, joka ei huomattavista meriiteistään huolimatta pidä itsestään ääntä. Palkintolautakunnan puheenjohtaja Tero Kuusisto toteaa, että lautakunnan käsitys Ylösestä henkilönä vahvistui tämän kertoessa, ettei hän oikeastaan ansaitse tätä palkintoa, vaikka onkin kovin otettu siitä. Ylönen sanoo saavansa kaiken tarvitsemansa kiitoksen siitä, kun näkee omien suojattiensa menestyvän.

Ylönen henkilöityy vahvasti Turun Palloseuraan, joka omalta osaltaan nostaa turkulaista urheiluosaamisen profiilia. Ylösen pitkän valmennusuran aikana TPS:n menestyksen avain on ollut nimenomaan onnistunut maalivahtipeli.

Upin rauhallisuus tarttuu myös maalivahteihin, se on tärkeä osa rakennettaessa huippuvahteja. Upin salaisuus on varmasti yksinkertaisuus ja toistojen määrä harjoitteiden suhteen. Hän on aina valmis kuuntelemaan maalivahteja ja olemaan tukena.Jani Hurme

Turun Kehittäjä -palkinnon ovat aiempina vuosina saaneet

Turun Osuuskauppa (2009), Football Club International Turku ry (2008), Oy Lundén Ab Jalostaja (2007), Aker Yards (2006), Lentävä hollantilainen -oopperatuotanto (2005), Turun kauppakorkeakoulu / yritystoiminnan tutkimus- ja koulutuskeskus (2004), Port Committee Turku of the Cutty Sark Tall Ships’ Race 2003 (2003), Benito Casagrande (2002), Ville Itälä (2001), Caribia (2000), Keskiaikainen Turku (1999), Hansaprint (1998), Hesburger (1997), Pidä saaristo siistinä (1996), Pro Laituri (1995), TPS (1994), Biotie Therapies (1993), Tielaitos (1992), Martin Saarikangas (1991), Heikki Löyttyniemi (1990), Wallac (1989), Juhani Lundén (1988)

Lähde:

Turun Nuorkauppakamari