151

karuselli_tps_shop.jpgkaruselli_hunajacast[909].jpg
14.12.2017

TPS sai hanat auki – seuraavaksi kyytiä saa Ilves

Etenkin marraskuun aikana Tepsiä vaivanneen tehottomuuden puuskan voidaan viime viikonlopun perusteella huoletta sanoa menneen muille maille. TPS iski kahteen otteluun peräti 11 maalia ja näytti muutoinkin olevan hyvässä nouskunnossa joulutaukoa kohti mennessä. Yksi pelaajista, joka viikonloppuna pääsi maalin makuun oli toista kauttaan Tepsissä pelaava Teemu Väyrynen.

Joensuu on aina ollut varsin hyvä kiekkokaupunki, mutta liigajoukkuetta ei kaupungissa ole ollut sitten 90-luvun alun. Nuoret kiekkoilijat joutuvat niin Joensuussa kuin vastaavillakin paikkakunnilla pohtimaan kovin aikaisin mikä onkaan paras mahdollinen paikka kehittyä pelaajana. Teemu Väyryselle tämä pohdinta tuli eteen 16-vuotiaana ja parhaaksi vaihtoehdoksi osoittautui kovan päätöksen tekeminen. Pelipaikkaa alettiin etsiä etelästä.

— Junnumaajoukkuepelejä pelattuani tuli ajatus, että tästä kiekkohommasta voisi ehkä tullakin jotain. Sitä sitten agentin avulla alettiin työstämään ja Blues ilmoittautui ottajaksi, mikä oli minun kannaltani hieno homma.

Aivan yksin ei Väyrynen reissuun joutunut lähtemään. Espooseen lähti Joensuusta myös kaksi vuotta nuorempi, nykyään SaiPassa pelaava Urho Vaakanainen perheineen.

— Ensimmäiset kaksi vuotta asuin Urhon sekä hänen isänsä ja äitipuolensa kanssa. Viimeisen vuoden asuinkin jo omillani.

— Äiti ei olisi halunnut, että niin nuorena vielä lähden, mutta kun tuollainen mahdollisuus eteen tuli, niin olihan se käytettävä.

Kolmantena Espoon vuotenaan Väyrynen sai mahdollisuuden pelata myös Liigaa. Syy ei toki ollut paras mahdollinen eivätkä puitteet otollisimmat, sillä Blues oli syöksykierteensä huippukohdassa. Seura oli romahtamaisillaan ja möi kaiken mikä irti lähti. Loppuunmyynnin seurauksena jäälle päätyi lähes täysin omista junioreista kasattu joukkue, joka laittoi ansiokkaasti hanttiin, vaikka useimmiten joutuikin poistumaan kaukalosta tappio niskassaan.

Tässä paineessa Bluesin juniorimyllyn parhaimmistosta puristui hiljalleen toinen toistaan kimaltelevampia timantteja, mutta hyötyjänä oli Bluesin sijaan muut liigaseurat. Bluesin kaaduttua Iikka Kangasniemi, Kaapo Kähkönen, Jere Seppälä, Antti Suomela, Veeti Vainio, Vaakanainen sekä Väyrynen vaihtoivat maisemaa. Väyrysen osoite löytyi Turusta.

Ensimmäisellä kaudella väyrynen kiilasi vähän yllättäen kokoonpanoon vakiinnuttaen tonttinsa alemmissa ketjuissa. Toinen kausi Turussa ei ollut ehtinyt edes puoliväliinsä, kun TPS sai kunnian tiedottaa, että Väyrysen jo ennestään tämän ja ensi kauden kattanut sopimus pidentyi vuodella kattaen myös kauden 2019-2020.

— Täällä on hyvä mahdollisuus kehittyä pelaajana ja täältä on myös moni jatkanut matkaansa maailmalle. Tällä kaudella olen päässyt pelaamaan enemmän ja rooli on kasvanut. Siihen kun lisätään hienot puitteet, niin mietin että mikäpäs siinä.

Väyrynen antoi jo viime kaudella viitteitä hyvästä alivoimapelaamisesta ja tällä kaudella hänestä on tullut todellinen alivoiman luottomies. Siinä sivussa maalimääräkin näyttää varsin mukavalta, sillä Väyrynen on tällä kaudella kurittanut vastustajan maaliverkkoa jo kahdeksan kertaa. Väyrynen kertoo olleensa junnuvuosinaankin tunnollinen kahden suunnan pelaaja, mutta nuoren hyökkääjän tähtäimessä on kehittyä kärkiketjujen pelaajaksi.

— Totta kai se on tavoite, mutta pirustihan se vaatii vielä töitä. Ekstraa pitää tehdä jäällä joka päivä, eli jäädä ampumaan ja käsistäkin pitäisi puuta saada höylättyä pois. Myös lisää voimaa tarvitaan. Muutama kilo sais tulla lisää, niin pärjäisin kamppailuissa paremmin.

TPS:n viikon ainoa ottelun pelataan perjantaina Tampereella, kun vastaan asettuu Ilves. TPS on kesyttänyt tupsukorvat molemmissa aiemmissa kohtaamisissa, mutta läpihuutoja ei ole luvassa tälläkään kertaa. Ilves on molemmissa kohtaamisissa pistänyt vastaan kunnolla, mutta TPS on loputa onnistunut viemään voiton kovemman taitotasonsa ja kärsivällisyytensä ansiosta.

— Ilveksellä on taitavia ja hyvin liikkuvia pelaajia. Hereillä heidän kanssaan on oltava koko ajan, sillä he voivat yhtäkkiä tehdä maalin, jos saavat tilaa. Kovaa he tekevät myös töitä, joten vaarallinen joukkue on kyseessä.

Ilveksen ongelmana on ollut suoritustason heittelehtiminen otteluiden sisällä. Viime aikoina se on alkanut vakiintua ja tämä heijastuu heti tulotaululle. Viimeisen vajaan kuukauden aikana Ilveksen kynnet ovat olleet terävät, sillä kuudesta viime pelistään Ilves on voittanut neljä.

Toisaalta TPS:kin osoitti hienoa nousukuntoa viime viikonloppuna lyömällä HPK:n maalilla ja nuijimalla Ässät jäänrakoon maalein 7-2. Tulostaulu ainakin väitti, että TPS todella sai hanat auki, mutta miltä pelit vaikuttivat kaukalossa?

— Se alkoi olla taas meidän näköistä peliä, eli sitä alkukaudelta tuttua Tepsiä. Etenkin Ässiä vastaan sitä osoitti se, että heilä oli vain kuusi maalipaikkaa ja meillä rutkasti enemmän.