061

karuselli_kausarit[886].jpgkaruselli_tps_shop.jpgkaruselli_hunajacast[909].jpg
Seuraava kotiottelu
TPS - SaiPa TI 9.3. 18:30
2.3.2018

Tomi Kallio: ”Kilpaileminen saa minut syttymään”

Runkosarjan 2. sija on taas askeleen lähempänä, kun TPS kaatoi JYP:n perjantai-illan trillerissä 2–3. Joukkueiden välinen ero taulukossa kasvoi voiton myötä viiteen pisteeseen.

kallio.jpg

TPS otti perjantaina Jyväskylässä tärkeän voiton, kun sarjataulukossa aivan kannassa kytännyt JYP kaatui 2–3-lukemin.

– Kärkikamppailu ja tosi vahva peli meiltä, joten fiilikset ovat tosi hyvät. On paljon mukavampi matkustaa neljä tuntia kotiin, kun on kolme pistettä taskussa, Tomi Kallio kertoi tunnelmiaan tien päältä.

Ottelu ehti vanheta vain hiukan päälle minuutin, kun Petrus Palmu ampui kiekon häkkiin aivan nollakulmasta. 1. erässä maalinteon makuun pääsi myös Zach Budish, joka viimeisteli osuman myös 3. erässä. JYP tuli viimeisessä erässä maalin päähän, mutta TPS taisteli täyden pistepotin mukaan kotimatkalle.

– 1.erä oli meiltä tosi vahva alusta lähtien ja voitimme sen ansaitusti. 2. erä oli suht tasainen. 3. erässä JYP otti tappioasemassa enemmän riskejä ja yritti laittaa kaikkensa likoon. Näin he saivat enemmän painetta meidän päätyyn ja muutaman maalinkin, mutta olimme kokonaisuutena vahvempi joukkue tänään. Meillä oli erittäin hyvä focus ja työmoraali läpi ottelun, Kallio kommentoi matsia.

"Nautin pelaamisesta edelleen todella paljon"

Kallion kausi on näyttänyt niin kentällä kuin tilastoissa vakuuttavalta: hän on pelannut kaikki runkosarjan ottelut tähän mennessä ja pistepörssissä hän seisoo 2. sijalla 15+37=52 tehoilla.

– Mitä vanhemmaksi tulee, sitä enemmän ajattelee joukkueen ehdoilla. Se, että olemme olleet koko kauden kolmen kärjessä, on loistavaa. Olen siihen tosi tyytyväinen ja ylpeäkin, miten olemme pystyneet pelaamaan, kapteeni antaa kiitosta joukkueelleen.

Hyökkääjän tilastot ovat kuluvan kauden lisäksi olleet jo pitkään komeaa luettavaa. Palattuaan mustavalkoiseen nuttuun kaudella 2015–2016, Kallio on pelannut yhtä vaille kaikki Liiga-ottelut ja nyt hän hätyyttelee omaa Liiga-pistepörssin ennätystään, joka on kaudelta 1999–2000. Silloin tilastoihin naulattiin tehot 26+27=53. Lähellä on myös koko uran paras pistesaldo, sillä tilastojen valossa Kallio pelasi tehokkaimman kautensa Frölundassa tehoin 18+36=54 kaudella 2006–2007.

Kallion mukaan hänen pitkä ja tehokas uransa on rakentunut monesta eri osasta: nuoruuden suurista treenimääristä, oman terveyden arvostamisesta sekä kiekon unohtamisesta hetkeksi raskaiden kausien päätteeksi. Kallio kokee, että lisävuosia pelimittariin on tuonut myös harjoitusten säätäminen itselle sopiviksi.

– Olen saanut treenata kesät Rautalan Hannun ryhmässä ja tehdä sellaisia asioita, jotka näen itselleni tarpeelliseksi. Olen myös muuttanut treenaamista sen myötä, mitä vanhemmaksi olen tullut. Olen ymmärtänyt, etten ole enää 20-vuotias enkä voi treenata kuin sen ikäinen, hän kertoo.

Kaikkein pohjimmaisena tekijänä on tietenkin intohimo pelata sekä kilpailla.

– Tykkään kilpailla oli kyse mistä tahansa. Jos ei ole panosta, niin silloin minua ei hirveästi kiinnosta mikään laji. Kilpailu on pelaamiselle lähtökohta. Silloin saa mitata itsensä sekä oman joukkueensa tasoa. Se on se juttu, joka saa minut syttymään.

Kallio harkitsi uransa jatkoa viime kesänä rauhassa varmistuakseen, onko kipinä pelaamista kohtaan edelleen tarpeeksi suuri. Puoli tehoilla ei kauteen lähdettäisi ja kunnon piti olla vähintään yhtä hyvä, kuin aina ennekin.

– Mietin silloin, pystynkö edelleen prässäämään itseäni ja vaatimaan itseltäni riittävän paljon. Olen pystynyt siihen ja se on ollut pääasia, hän toteaa ja jatkaa:

 – Nautin pelaamisesta edelleen todella paljon. Meillä on hyvä joukkue sekä kemia. On ollut mukava tulla joka päivä treeneihin ja ennen kaikkea peleihin. Se tuntuu hyvältä.

Runkosarjan viimeiset hetket

Runkosarja on muutamaa ottelua vaille taputeltu ja 2. sija on täysin TPS:n omissa käsissä. Kiikarissa on lopettaa sarja mahdollisimman vahvasti ja ottaa kotietu pudotuspeleissä Turkuun.

– Joukkueessa on hyvä ja luottavainen fiilis päällä. Olemme saaneet myös pari uutta pelaajaa mukaan, mikä tuo aina lisää energiaa, kapteeni kertoo joukkueen tunnelmia.

Kallio kehuu joukkueen uusimipia kasvoja Zach Budishia ja Oula Palvetta huippuhankinnoiksi: molemmat ovat hyvässä iässä olevia pelaajia, jotka haluavat eteenpäin urallaan.

– Meillä ei ole monta rightin-puoleista, isoa ja vahvaa hyökkääjä, joka on hyvä maalin lähellä, joten Budish oli erittäin passeli hankinta meille. Hän myös sopeutui heti hyvin joukkueeseen ja on saanut onnistumisia, mikä on hyvä merkki. Palvella on taas tosi hieno kausi alla ja hän on erittäin taitava ja vahva. Hän on varmasti tärkeä pelaaja meille pudotuspeleissä, Kallio analysoi vahvistuksia.

Mutta mitkä ovat kapteenin mielestä TPS:n vahvuudet joukkueena playoffseihin lähdettäessä?

– Olemme nopea ja intensiivinen joukkue, joka pelaa toisilleen ja joukkueelleen. Meillä on selvät pelisuunnitelmat ja kova vaatimustaso. Olemme kova nippu tänä vuonna, hän toteaa.

Mitä ajatuksia kapteenilla on kauden kolmanneksi viimeisestä runkosarjaottelusta, kun Pelicans saapuu vieraaksi Turkuun? Lue lisää lauantai-illan pelistä otteluennakosta!

Teksti: Tiina Rastiola