061

karuselli_kausarit[886].jpgkaruselli_tps_shop.jpgkaruselli_hunajacast[909].jpg
Seuraava kotiottelu
TPS - SaiPa TI 9.3. 18:30
25.8.2017

Sisuuntunut TPS haastaa Sveitsin mestarin

TPS:n CHL-kausi käynnistyi harmillisesti tappiolla, mutta matkan lisäksi avausvoiton metsästys jatkuu heti lauantaina, kun vastaan asettuu oman CHL-avauksensa voittanut SC Bern.

CHL-kauden odotettu avaus oli TPS:n osalta tappiollinen, kun Tšekin Extraliigassa viime kaudella kolmanneksi sijoittunut Mountfield vei pisteet nimiinsä maalein 5-1.

– Mountfield yllätti meidät. Saimme siitä raportteja ja katsoimme sen viimeisiä pelejä ja odotimme joukkuetta, joka ei paineistaisi näin kovaa. Saimme ison oppitunnin juuri siitä pelaamisesta, mitä kohti me itse olemme menossa, totesi päävalmentaja Kalle Kaskinen tuoreeltaan ottelun päätyttyä.

Ottelusta oli alusta loppuun asti vaikea, eivätkä yksilötkään päässeet juuri esiin. Sadepilven hopeareunuksina voidaan kuitenkin mainita maalillaan kokonaisuutena mainiosti esiintynyt Oskari Setänen sekä harjoituskauden energisten esitystensä päälle ylivoimavastuutakin saanut 17-vuotias Lauri Pajuniemi, joka onnistui tekemään Tepsin ainokaisen. Samalla Pajuniemi teki myös ammattilaisuransa avausmaalin.

Tappiosta sisuuntunut TPS pääsee nopeasti takaisin tositoimiin, sillä lauantaiksi pelipaikka vaihtuu ja edessä ovat Bernin komeat puitteet. Kaupungin kiekkoylpeys SC Bern ei avausottelussaan kompuroinut, vaan löi lohkon jumboksi ennustetun Nottingham Panthersin maalein 5-2. Ero ei tulostaululla ehtinyt kovinkaan suureksi, mutta huomionarvoista on se, että Bern teki kaikki maalinsa alle 35 minuuttiin ratkaisten samalla ottelun melko aikaisin.

Sveitsin hallitseva mestari ei ole pelaajistoaan suurella kädellä myllännyt, vaan luottaa laadukkaaseen runkoonsa. Peräpäässä muutokset ovat lähinnä kosmeettisia, mutta viime kauteen verrattuna hyökkäyksestä puuttuvat mm. TPS:ssäkin taannoin pelannut Ryan Lasch sekä seuralegenda ja pitkäaikainen kapteeni Martin Plüss, jonka uran jatkumisesta ei tällä tietoa ole täyttä varmuutta.

Heidän jättämiään aukkoja Bern on paikannut hankkimalla rivehinsä Mika Pyörälän, Sveitsin maajoukkueessa useissa arvokisoissa esiintynen Gaëtan Haasin sekä yli 500 NHL-ottelun konkarin kanadalaislaituri Mason Raymondin. NHL-urallaan Raymond edusti Anaheim Ducksia, Calgary Flamesia, Toronto Maple Leafsia sekä Vancouver Canucksia, jonka riveissä Raymond pelasi myös NHL-uransa parhaat kaudet.

Bernin kokoonpanon selkärankaa muodostaa useampikin Sveitsin maajoukkuepelaa. Tolppien välistä löytyy Leonardo Genoni, jonka vastuu on vain kasvanut vuosi vuodelta myös maajoukkueessa. Puolustuksen tukipilareina häärivät mm. Eric Blum sekä Ramón Understander ja hyökkäykseen tulivoimaa tuovat Simon Bodenmann, Simon Moser sekä Thomas Rüfenacht.

Jo mainittujen lisäksi Bernin arsenaalista löytyy myös Saksan maajoukkuepakki Justin Krueger, amerikkalaishyökkääjä Marc Arcobello, joka viime kaudella vei nimiinsä Sveitsin liigan pistepörssin sekä myös kokenut kanadalainen Andrew Ebbett.

Suomalaisittain, ja etenkin turkulaisittain, löytyvät tutuimmat herrat kuitenkin vastustajan vaihtopenkin takaa. Päävalmentajana tahtipuikkoa heiluttaa TPS-legenda sekä ex-TPS- ja ex-leijonaluotsi Kari Jalonen, joka toi Sveitsiin mukanaan maajoukkueesta tutut apurinsa, eli Ville Peltosen ja TPS:n A-nuorten kevään 2015 kultajoukkueen apuvalmentajan Samuel Tilkasen.

 Se on selvää, että Bern on huippujoukkue, jota luotsaavat huippuvalmentajat. Joukkue on kokenut ja voittanut yhdessä mestaruuden. Se on hieno haaste meille, näkee Kaskinen.

TPS:llä on tämän kauden osalta vyöllään jo kokemus Euroopan huippujoukkueen kohtaamisesta, kun Växjö Lakers vieraili viikko sitten Turussa. Kaskinen povaa lauantain ottelusta luonteeltaan melko samanlaista.

– Bern on luisteluvoimainen ja nopea joukkue. Meidän pitää pystyä pelaamaan kiekollista peliä paineen alla, meidän pitää pystyä kamppailemaan, emmekä me sinne lähde odottelemaan, peruuttelemaan ja katselemaan mitä Bern tekee. Haluamme pitää aloitteellisen ja rohkean otteen pelissämme ja meidän pitää tietää mitä siellä tapahtuu eikä niin, että vain odottelisimme kuinka hommassa lopulta käy, linjaa Kaskinen.

Ottelua voi seurata klo 20.30 alkaen Sub-kanavalta. Ottelun selostaa Antero Mertaranta.