151

karuselli_tps_shop.jpgkaruselli_hunajacast[909].jpg
7.12.2017

Runkosarjan toinen puolikas käynnistyy Hämeenlinnassa

Äkkiä se menee, kun on mukavaa. Runkosarja on puolivälissään ja TPS on tiukasti mukana sarjan kärkikahinoissa. Puolimatkan krouvi ylitetään perjantai-iltana Hämeenlinnassa, josta viimeksi TPS joutui hienon kiekkoillan päätteeksi poistumaan kotiin jatkoaikatappio niskassaan.

Tuntuu, että kiekkoihmisten pitkä odotus päättyi aivan vasta. Sarja-avaus pitkän kesätauon jälkeen on piirtynyt mieleen ikään kuin siitä olisi vain parisen viikkoa aikaa. Uskottava se kuitenkin on, että kausi 2017-2018 on runkosarjan osalta miltei joka joukkueen kohdalla tasan puolivälissä.

TPS on ollut koko runkosarjan ensimmäisen puoliskon ajan mukana kärkikamppailussa. Mustavalkoiset ovat pitäneet kaukalossa niin kuvaannollisesti kuin kirjaimellisestikin sellaista vauhtia, että jotkin asiat ovat ehtineet kaikota mielestä. Kuten vaikkapa se, että TPS-valmentaja Kalle Kaskinen valmentaa ensimmäistä kauttaan Liigassa päävalmentajana. Millainen reissu on ollut tähän asti?

— Antoisa reissu on ollut. Hyvin pitää valmistautua ja hyvin pitää onnistua, että pelejä pystyy hallitsemaan ja sitä kautta ottamaan myös voiton. Se on nähty, ettei ole sellaista iltaa, että voidaan vain mennä ja katsoa, vaan kotiläksyt pitää olla tehtynä ja jokaisen äijän oltava täysillä kehissä, kun pelipaita on päällä. Muuten ei liigassa pärjää.

— Kun miettii mitä olimme suunnitelleet etukäteen, mitä painopisteitä halusimme tuoda pelaamiseen ja harjoitteluun, niin olemme mielestäni saanet hyvää kokemusta meidän arjestamme, yhteistyöstä valmennuksen kesken, ja siitä miten homma toimii pelaajien kanssa. Puolimatkan krouvi on konkreettisesti nyt käsillä.

Vaikka teknisesti ottaen Kaskinen on tulokasvalmentaja, niin pitää kuitenkin muistaa, että valmennuskokemuksen puolesta kyseessä on pitkän linjan ammattilainen. Siirtyminen apuvalmentajan roolista päävastuuseen ei ole tuonut muassaan yllätyksiä.

— Ei valmentamisessa sinänsä mitään uutta ole tullut vastaan, mutta tietysti tuossa on joukkueellinen pelaajia, joihin olen päässyt tutustumaan sekä myös siihen, mitä arki liigassa on. Suurin juttu kuitenkin on se päivittäinen tekeminen, hereillä oleminen, suunnittelu ja työstäminen. Koko ajan pitää olla niin sanotusti “pelin päällä” monen asian kanssa.

— Tänään viimeksi oli pidempi palaveri alivoimapelaamisesta ja kävimme sitä vähän tarkemmin läpi. Päivitimme tilannetta, että mitä olemme tehneet, missä nyt olemme ja mitä vielä pitää täsmentää ja tarkentaa.

Jokaisella asiaan vähääkään vihkiytyneellä taholla on uudesta kaudesta aina omat odotuksensa. Niin valmentajillakin. Kaskinen kertoo ajatelleensa, että sarjassa pärjääminen vaatisi kokeneiden kärkipelaajien tason säilymistä illasta toiseen, mutta myös nuoremman kaartin tukea. Kokonaisuutena kausi on Kaskisen mukaan vastannut odotuksia, mutta syksyn pimetessä loukkaantumiset ovat aiheuttaneet harmia ja vastuu tuloksen tekemisistä on jäänyt harvemmille harteille kuin alkukaudella.

— Haastajaosastokin aloitti vauhdikkaasti, mutta marraskuussa heillä oli hiljaisempi vaihe tuloksenteon suhteen. Silloin kokeneet pelaajat kannattelivat meitä. Se pitää ymmärtää, että tarvitsemme jokaista äijää, jotta voimme menestyä ja sitä pitää työstää, että tulosta tulisi laajalta rintamalta ja peliin tulisi enemmän vauhtia, kun neljää kenttää voisi peluttaa tasaisesti. Sen pitää olla aseemme. Sitten voimme ehkä joissakin tilainteissa reagoida ja tiivistää peluutusta, mutta isossa kuvassa meidän täytyy pystyä paukuttamaan pelistä toiseen laajalla materiaalilla.

Perjantaina Tepsin vieraspelien sarja jatkuu matkalla Hämeenlinnaan. Viimeksi joukkueen bussi otti saman suuntiman tasan kolme viikkoa sitten, jolloin nähtiin erittäin tasokas ja tasainen ottelu, jossa HPK onnistui viemään pitemmän korren jatkoajalla. Asetelmat sarjataulukossa eivät ole muuttuneet kolmessa viikossa, eikä Kaskinen odota, että pelin luonnekaan mihinkään muuttuisi edellisestä kohtaamisesta.

— Uskoisin, että HPK tulee peliin samalla tavalla, eli todella vauhdikkaasti. HPK on taitava porukka ja meidän pitää parantaa ehdottomasti suhteessa siihen, miten Mikkelissä pelasimme. Siellä hallintamme jäi näennäiseksi, eli vielä voimakkaammin pitää varsinkin kiekottomien pelaajien mennä maalille. Vaikka kiekko olisi hallussamme, niin se ei ihan niin vain muutu numeroiksi taululla. Sitä kävimme tänään läpi palaverissa ja tietysti myös jäällä. Kun nopeaan peliimme saadaan napsu röyhkeyttä ja maalille mennään kunnolla, niin se varmasti alkaa näkyä myös tulostaululla.