071

karuselli_kausarit[886].jpgkaruselli_tps_shop.jpgkaruselli_hunajacast[909].jpg
Seuraava kotiottelu
TPS - SaiPa TI 9.3. 18:30

Oskari Setänen: ”Viime kevät jätti valtavasti nälkää”  

Oskari Setänen on kantanut Tepsin ykkösvahdin roolia koko runkosarjan ajan. Yhteensä 39 ottelussa torjuntaprosentilla 91,4 esiintynyt Setänen odottaa jo nälkäisenä parin viikon päässä siintäviä playoffseja.

Setänen, Ahtola.jpg

TPS varmisti tiistaina sarjan kakkospaikkansa, kun Sport kukistui jatkoajan jälkeen lukemin 4–5.

– Olimme eilen kaukana parhaastamme. Emme oikein missään kohtaa päässeet vauhtiin, mutta on hyvän joukkueen merkki, kun tällaisetkin väännöt pystytään kääntämään voitoiksi. Sama oli jo lauantaina Pelicansiakin vastaan, euralaislähtöinen Setänen muistelee.

– Kakkospaikka maistuu pitkän runkosarjan päätteeksi oikeinkin hyvältä. Se oli tavoitteenamme pitkään, ja tosi tyytyväisin mielin tästä suunnataan kohti ratkaisupelejä.

Keväällä suuret näyttöhalut

Viime kaudella varsinaisen läpimurtonsa liigatasolla tehnyt Setänen lähti kuluvaan sesonkiin kovin odotuksin. Tarjolla oli ykkösvahdin viitta menestyvässä joukkueessa. Tepsin onnistuneesta talvesta huolimatta mies löytää parannettavaa omista otteistaan.

– Ennen kaikkea joukkueen suoritukseen pitää olla tyytyväinen. Olen torjunut paljon voittoja, mutta en kuitenkaan täysin tyytyväinen voi olla. Liian paljon on tullut huonoja iltoja, Setänen pohtii.

– Hyvän viime kauden jälkeen odotukset olivat tosi korkealla, joten huippuiltoja olisin odottanut enemmän. Näissä hommissa se vaan tuppaa olemaan pääkopasta useimmiten kiinni, eikä aina tahdo kulkea. Vaikeaa itse on ailahteluun sen tarkempaa syytä eritellä.

Setänen sai viime keväänä tulikasteensa Liigan playoffs-maailmassa. Tuolloin HIFK pysäytti Tepsin otteluvoitoin 4–2, mutta Setänen kokee saaneensa ottelusarjasta paljon arvokasta kokemusta.

– Tietysti tappio harmittaa edelleen, mutta ei siitä omien suoritusten osalta ihan huono maku suuhun jäänyt. Sanotaan vaikka niin, että pystyin aika 100-prosenttiseen suoritukseen, mutta kevään peleissä se vaan tahtoo olla niin, että 110 % vaaditaan. Paljon jäi nälkää tälle keväälle, Setänen miettii.

– Koen, että pleijareissa on vielä hyvä paikka kirkastaa omaakin kautta.  

Aisapari seurannassa rapakon takana

Kolmatta kauttaan Turussa pelaava Setänen jakoi viime kaudella torjuntavastuun Aleksandr Georgijevin kanssa, joka suuntasi kesällä New York Rangersin organisaatioon. Hiljattain NHL-debyyttinsä tehneen venäläisen otteet ovat antaneet myös Setäselle uskoa omaan tekemiseen.

– Katselin Alexin ensimmäistä NHL-matsia, ja laitoin hänelle myös viestillä onnittelut sen jälkeen. Hyvin hän on siellä vetänyt, joskaan niin hirveästi en ole ehtinyt seuraamaan, 23-vuotias Setänen kertoo.

– Joskus kun on katsellut NHL:n ottelukoosteita, on tuntunut, että siellä ollaan vielä aivan eri tasolla. Georgijevin antama esimerkki on antanut uskoa siihen, että ei se kuilu niin mahdottoman suuri kuitenkaan ole. Kyllä siitä paljon on itsekin tsemppiä saanut omaan tekemiseen.

Playoffs-parran kasvatus käyntiin

Torstain HIFK-ottelun jälkeen Tepsillä on edessä lähes kahden viikon tauko ennen ensimmäistä neljännesfinaalia. Vielä tässä kohtaa ei ole selvillä, mikä joukkue tuolloin Gatorade Centerin vierasaitioon istahtaa. Setänen ei nostaa vaihtoehdoista yhtäkään mieluisammaksi yli muiden.

– Meillä on ollut läpi kauden tasaisia vääntöjä niiden kaikkien kanssa, jotka viimeisistä paikoista kamppailevat. Armottoman kovia on edessä, joten ihan sama, kuka on vastassa, Setänen pohtii.

Myös perinteinen playoffs-parran kasvatus on jälleen edessä. Setänen uskoo olevansa joukkueen parrankasvatuskamppailussa vahvoilla.

– En ainakaan ihan sieltä karvattomimmasta päästä ole. Jonnella (Virtanen) kasvaa komea parta, ja (Henrik) Tallinderilla myös ylväs viikinkiparta, joten sieltä ne kovimmat haastajat tulevat, Setänen nauraa.

– Tauon aikana vielä siistitään, ja sen jälkeen antaa kasvaa vaan, toivottavasti lähes vappuun asti.

Setänen löytyy runkosarjan lopulla myös maalivahtien syöttötilaston jaetulta kärkipaikalta. 0+3-tehoilla esiintynyt veskari ei suostu ottamaan pisteistä kunniaa itselleen.

– Naureskeltiin tilastolle tuossa viime viikolla, kun tuli kolmeen peliin pari pinnaa. Olisivatkin olleet jotain läpisyöttöjä, mutta ihan torjuntojen jälkimainingeista ne lähtivät liikkeelle. Ihan hauska tilasto kuitenkin, ainakin Liigapörssin pelaajille niistä saattoi iloa olla.

Lue lisää Setäsen mietteitä huomisen otteluennakosta, jossa hän avaa syitä HIFK:n vahvoihin otteisiin Tepsiä vastaan. 

Teksti: Juho Torpo