061

karuselli_kausarit[886].jpgkaruselli_tps_shop.jpgkaruselli_hunajacast[909].jpg
Seuraava kotiottelu
TPS - SaiPa TI 9.3. 18:30
20.6.2017

Lucas Ekeståhl-Jonsson  ujo poika Uumajasta

TPS sai tulevalle kaudelle neljä uutta pelaajaa, kolme hyökkääjää ja yhden puolustajan. Mustavalkoisten riveihin vuoden sopimuksella liittyvä puolustaja on 21-vuotias Lucas ”Lucke” Ekeståhl-Jonsson.

Tukholmasta syntyjään oleva ruotsalaispuolustaja saapuu Uumajasta, missä hän pelasi vahvan kauden kotoisassa IF Björklovenin joukkueessa. Hän pelasi kaudella 51 ottelua, joissa merkkautti tehot 5+23=28. Kaikki merkit osoittavat, että tältä ruotsalaislupaukselta voidaan odottaa kovaa tulosta.

Jääkiekon nuori puolustaja aloitti jo varhain.

– Ensikosketukseni jääkiekkoon sain isoveljeni kautta. Kun olin pieni, hän pelasi isäni valmentamassa joukkueessa. Aloin käydä heidän mukanaan kentällä luistelemassa, mutta varsinaisen pelaamisen aloitin oikeastaan myöhemmin ollessani suunnilleen 6–7-vuotias.

Ekeståhl-Jonsson on asunut käytännössä koko ikänsä Uumajassa, jonne hänen perheensä muutti Tukholmasta pian pojan syntymän jälkeen. Kolme vuotta hän on kuitenkin ehtinyt asua muualla, kun hän pelasi MODO Hockeyn juniorijoukkueissa vuosina 2012–2015.

Ennen siirtymistään Björklovenin Allsvenskan-joukkueeseen kaudeksi 2015–2016 nuorukainen oli myös lyhyellä lainalla toisessa Allsvenskan-joukkueessa IK Oskarshamnissa. Yhteensä hänellä on tilillään 83 ottelua Allsvenskanissa. Ekeståhl-Jonsson on lisäksi pelannut Ruotsin U17-maajoukkueessa.

Viime kauden 28 tehopisteen myötä ”Lucke” oli yksi Allsvenskanin puolustajien pistepörssin kärkinimistä. On selvää, että siirto Ruotsin toiseksi korkeimmalta sarjatasolta Suomen korkeimmalle tasolle Liigaan merkitsee ainakin jonkinlaista muutosta pelitavassa. Puolustaja kertoo, ettei tunne kovinkaan hyvin pelityyliä Suomessa, mutta muistelee, että pelatessaan juoniorimaajoukkueessa Suomen pelityyli oli ainakin todella nopea.

Liigaa hän alkoi seurata vasta viime vuonna, kun kuuli mahdollisuudesta siirtyä pelaamaan Suomeen. Tätä ennen ruotsalaispuolustaja ei ollut nähnyt yhtäkään sarjan ottelua.

– Tulin Turkuun, koska minusta tuntui, että olin jo pelannut tarpeeksi Ruotsin toiseksi korkeammalla sarjatasolla ja tässä vaiheessa oli oikea askel siirtyä Suomeen pelaamaan maan korkeimmalle tasolle. Yksi suurimmista syistä siirtymiseeni on se, että täällä saan paljon peliaikaa, jota tarvitsen kehittyäkseni pelaajana. Minusta Liigassa on Allsvenskania korkeampi taso, ja TPS:llä on iso organisaatio ja joukkue, joka on voittanut mestaruuksia. 

"Minun on kyettävä näyttämään, mihin pystyn"

Ekeståhl-Jonsson kertoo, että TPS otti yhteyttä todella aikaisin, ja kokonaisuus tuntui hyvältä. Näin ollen hän ei edes harkinnut muita Liiga-joukkueita. Kysyttäessä hän kuitenkin paljastaa, että hänellä olisi ollut mahdollisuus päästä pelaamaan myös SHL:ään, mutta Liiga tuntui paremmalta valinnalta.

Björklovenin joukkueessa nuorella puolustajalla oli hyökkäävä rooli. Hän kertoo, että sai Uumajassa pelata paljon, erityisesti ylivoimalla ja silloin, kun joukkue oli häviöllä ja tarvitsi maaleja. Perusteellista keskustelua TPS:n valmennuksen kanssa ei ole vielä käyty, joten tuleva rooli ensi kaudella ei vielä ole aivan selvillä. Hän toivoo saavansa samankaltaisen roolin kuin Ruotsissa. Ekeståhl-Jonsson kuitenkin painottaa, että hänen on kyettävä myös näyttämään, mihin pystyy.

Ruotsalaispelaaja kertoo, että ennen Turkuun tuloa kaupunki oli hänelle täysin vieras.

– Yllätyin, kun tulin Turkuun. Pidän kaupungista todella paljon. Tämä on hieman isompi kaupunki kuin Uumaja. En ole vielä ehtinyt hyvin tutustua paikkoihin, mutta on täällä ainakin hyviä ravintoloita. Sääkin on hyvä, ainakin parempi kuin Pohjois-Ruotsissa, ”Lucke” naurahtaa.

TPS seurana oli myös nuorelle puolustajalle ennen kaupunkiin saapumista jokseenkin vieras. Hän kertoo, ettei oikeastaan tiennyt muuta kuin, että Henrik Tallinder on pelannut Tepsissä ja Erik Thorell pelasi viime kaudella. Nyttemmin Ekeståhl-Jonsson on tutustunut joukkueessa oleviin maanmiehiinsä Tallinderiin ja Erik Nyströmiin, vaikkei heitä ennestään tuntenutkaan. Hän on tyytyväinen, että joukkueessa on Tallinderin kaltainen kokenut puolustaja ja toivoo, että oppii tältä paljon kehittyäkseen pelaajana. Hän kertoo ruotsalaisista joukkuetovereista olevan muutoinkin hyötyä, sillä kertomansa mukaan hän on luonteeltaan ujo.

– Varsinkin aluksi se helpottaa, että on myös ruotsalaisia joukkueessa. Tässä vaiheessa tunnen heidät paremmin kuin tunnen muut, ja on hyvä, että voimme puhua ruotsia keskenämme. Ei nimittäin ole kovin helppoa ymmärtää suomen kieltä, heittää Ekeståhl-Jonsson hymyssä suin.

Ekeståhl-Jonsson on jo ehtinyt harjoitella joukkueen kanssa ja muiden kesäharjoitteiden lomassa käydä myös jäällä. Hänestä erityisen mukavaa täällä on päästä jäälle myös kesällä, koska Ruotsissa ei pääse. Hän kertoo vasta kertaalleen käyneensä uuden joukkueensa kotihallissa Gatorade Centerissä. 

– Muutama viikko sitten meillä oli testiviikko ja pääsin näkemään hallin. Se on aivan ällistyttävä! Uumajassa kotihalliimme mahtui alle kuusi tuhatta ihmistä, mutta Gatorade Centeriin mahtuu ainakin tuplasti. Todella iso halli, toivottavasti saamme paikalle myös kunnon yleisön!

Kalamies-Lucke 

Vapaa-ajallaan ystävällinen ruotsalaispuolustaja kertoo elävänsä tavallista jääkiekkoilijan elämää eli viettävänsä aikaa kavereidensa kanssa ja pelaavansa erilaisia pelejä. Koska harjoituksia on runsaasti, kovin paljoa muuta hän ei ehdikään tehdä. Ylpeänä hän kuitenkin kertoo olevansa kova kalamies. Esimerkiksi golfista Ekeståhl-Jonsson sanoo myös pitävänsä, mutta erityisesti hän nauttii kotiseudultaan tutusta kalastamisesta.

Vaikka on vasta kesä, puolustajalla on jo ensi kauden tavoitteet kirkkaana mielessään.

– Kaksi viime vuotta pelasin Björklovenissa, emmekä siellä onnistuneet saamaan lainkaan menestystä. Olimme aivan sarjataulukon pohjalla. Uskon, että TPS sen sijaan on huippujoukkue täällä ja pystymme taistelemaan mitaleista. Henkilökohtainen tavoitteeni puolestaan on todistaa itselleni, että pärjään tälläkin tasolla ja pystyn tekemään pisteitä ja maaleja.

Joukkueen ensi kauden menestyksen lisäksi Ekeståhl-Jonsson kertoo tekevänsä kovasti töitä myös omien unelmiensa eteen. Kysyttäessä pitkän tähtäimen tavoitteita nuori puolustaja tekee selväksi, että on asettanut riman korkealle.

– Perimmäinen tavoitteeni on päästä NHL:ään. Sehän on joka pojan unelma. Minun on todella tehtävä töitä, jotta se jonain päivänä voisi olla mahdollista. Ensiksi minun on kuitenkin pelattava muutama hyvä kausi, jotta minut varattaisiin NHL:ään.

Haastattelun lopuksi Ekeståhl-Jonsson haluaa vielä lähettää seuraavanlaiset terveiset kaikille TPS-kannattajille.

– Odotan innolla, että pääsen pelaamaan TPS-paidassa. Toivon, että myös te kannattajat olette täysillä mukana taas ensi kaudella. Aiomme antaa joka ilta kaikkemme joukkueen puolesta. Toivottavasti näen teidät kaikki paikalla Gatorade Centerissä!

 

Lucas2.jpg