021

karuselli_kausarit[886].jpgkaruselli_tps_shop.jpgkaruselli_hunajacast[909].jpg
Seuraava kotiottelu
TPS - Jukurit KE 3.3. 18:30
14.9.2017

Katseet kohti itää – TPS SaiPan vieraaksi

Kahden säkenöivän kotiottelun jälkeen on pienen vierasturneen aika. Viikonlopun pitkä reissu alkaa perjantai-iltana Lappeenrannasta, jossa vastaan asettuu keskiviikkona kauden avausvoittonsa saalistanut SaiPa.

Kolmen ottelun jälkeen Tepsin saldo tämän kauden Liiga-peleistä näyttää varsin mukavalta. Seitsemän sarjapisteen lisäksi vyölle saatiin myös räväkät ensiesiintymiset kotihallissa, kun TPS talloi jalkoihinsa ensin hallitsevan Suomen mestarin Tapparan maalein 6–2 ja jatkoi tiistaina murskalukemien mätkimistä, kun Sport sai poistua Turusta 7–2-tappio niskassaan.

– Tappara-peli oli todella hyvä ja lähestulkoon parasta kiekkoamme. Se matsi kertoo tasostamme. Sportia vastaan peli meni hankalaksi, sillä he pelasivat hyvin, mutta me emme olleet aivan täysillä mukana. Kolmannen erän tasonnosto ja päättäväisyys olivat huikeaa luokkaa eikä Sportilla ollut siinä enää sanan sijaa, kertaa päävalmentaja Kalle Kaskinen.

Täydellinen rytminmuutos kesken ottelun ei todellakaan ole mikään pieni saavutus. Yleinen kiekkoyleisön mielikuva on, että laiva kääntyy, kun valmentaja raivoaa pelaajat hereille. Totuus oli tässäkin tapauksessa kuitenkin aivan toisenlainen.

– Jo ensimmäisellä erätauolla oli kopissa hyvä huuto päällä, eli pelaajat siellä kiroilivat ja psyykkasivat toinen toisiaan, mutta toiseen erään muutosta ei vielä tullut. Toisella erätauolla tehtäväni oli hieman rauhoittaa tilannetta ja korostaa oleellisia asioita. Olemme paljon puhuneet siitä, miten pitäisi pystyä unohtamaan asiat ja tyhjentää mieli sekä keskittyä siihen mitä on tehtävissä. Pyrin ohjaamaan keskittymistä kohti viimeistä erää ja jokaisen omaa vaihtoa. Jätkät itse sen ison työn tekivät ja sitä kautta saimme hyviä onnistumisia ja hienon voiton, kiittelee Kaskinen.

TPS lähti tien päälle torstai-iltapäivänä ja kun pelejä on pakattuna perättäisille päiville, kauden alusta tutuksi tullut pelaajien rotaatio tulee näkymään myös viikonlopun reissulla.

– Varmasti käytämme taas rotaatiota meni pelit miten meni. Kyllähän se toki menee myös roolin ja pelaajaprofiilin mukaan, eli mitä tarvitsemme mihinkin, mutta tulemme reissulla käyttämään kaikkia pelaajia, kertoo Kaskinen.

Yleisesti ottaen on hieno tilanne, että pelipaikoista käydään kovaa kilpailua, mutta pelaajille karu tosiasia on, että kaikkien ollessa terveinä jää kokoonpanon ulkopuolelle kulloinkin kentällisen verran liigatason pelureita. 

– Eihän se mukavaa ole, kun joutuu niin sanotusti suruviestiä pelaajalle viemään. Ei siinä vain muu auta kuin psyykata pelaajaa, että nyt mennään näin ja joukkueen etu on kuitenkin se tärkein. Ainoa, mitä pelaaja voi tehdä, on treenata hemmetin hyvin ja näyttää, että ansaitsee paikan sitten seuraavaan peliin. Mitään muuta vaihtoehtoa ei ole. Huonolla treenaamisella ei saa mitään aikaiseksi. Silloin ei varmasti pääse kokoonpanoon eikä oma pelivalmius ole missään kunnossa, jatkaa Kaskinen.

"SaiPa on todella työteliäs ja rohkea joukkue"

Perjantai-illan vastustaja SaiPa on jälleen uuden projektin alussa. Viime kaudesta muodostui tuskien taival, jonka päätteeksi ensimmäistä kauttaan SaiPaa valmentanut Ari Santanen sai väistyä ja tilalle tuli viimeksi kaudella 2015-2016 Espoon Bluesin apuvalmentajan toiminut Tero Lehterä.

SaiPan kausi alkoi karmeasti, kun se hävisi kaksi ensimmäistä peliään KooKoolle tylysti maalieron ollessa 3–11. Myös keskiviikkoiltana Ilveksen vieraana peli alkoi mahdollisimman heikosti, kun reilun kahdeksan minuutin pelin jälkeen oli SaiPa jo 2–0-tappiolla saamatta ainuttakaan laukausta kohti Ilves-maalia. Pelin vanhetessa SaiPa sai omasta pelistään vihdoin kiinni ja otteisiin tuli uutta virtaa. Lopulta “Sputnikit” onnistuivat kääntämään pelin nimiinsä maalein 2–3 samalla napsien kauden ensimmäiset sarjapisteensä.

Jo pidemmän aikaa SaiPalla on ollut maine loistavien ulkomaalaispelaajien löytäjänä. Niin näyttää käyneen nytkin, sillä SaiPan avausvoitossa ykköskapellimestarina hääri jenkkisentteri David Goodwin, joka on kolmeen peliin paukuttanut peräti viisi tehopistettä.

Lisäksi SaiPan maalivahtipeli on hyvillä kantimilla, sillä Tampereella maalissa ollut Frans Tuohimaa oli kiistatta kentän parhaita, ellei jopa paras pelaaja. Heidän lisäkseen erityisesti taitava Topi Nättinen sekä keskiviikkona jatkuvasti röyhkeästi maalille ajanut Jonatan Tanus ovat pelaajia, joiden kanssa TPS saa olla tarkkana.

Vaikka Saipa ei ole tuloksellisesti saanutkaan lentävää lähtöä uudelle projektilleen, on selvää ettei SaiPan nuori ja nälkäinen ryhmä tule päästäämään Tepsiä helpolla.

– SaiPa on todella työteliäs ja rohkea joukkue. Lehterä on paljon puhunut siitä miten SaiPa pelaa ruotsalaistyyppistä aktiivista ja nopeaa lätkää. Sellaiseen he todella myös pyrkivät, joten kova matsi on varmasti tulossa, luonnehtii Kaskinen.