281

karuselli_kausarit[886].jpgkaruselli_tps_shop.jpgkaruselli_hunajacast[909].jpg
Seuraava kotiottelu
TPS - Jukurit KE 3.3. 18:30
3.4.2018

Kaikki dynastiat kaatuvat – TPS otti jääkiekkovaltikan 80–luvulla Tapparalta

Tappara oli 1980-luvulla jääkiekon yksinvaltias. Tamperelaisia pidettiin lähes voittamattomina, mutta eräs turkulainen seura päätti, että dynastia päättyy.

89-suomen-mestarit.jpg

Valta vaihtui tiukassa välieräsarjassa keväällä 1989, mutta silloin ei vielä aavistettu, miten perusteellisesti se lopulta vaihtui. TPS oli sitten ensimmäisen liigamestaruuden 1976 jahdannut toista tosissaan tunnuslauseella "Kulta on värimme", mutta epäonnistunut siinä kerta toisensa jälkeen. Tappara oli muodostunut sille ylikäymättömäksi esteeksi.

TPS oli tänä aikana voittanut kolme kertaa runkosarjan, mutta finaaleissa se oli ollut vain kahdesti. Peräti viidesti se oli noiden vuosien aikana kärsinyt ratkaisevan pudotuspelitappion juuri Tapparalle. Se oli saanut maineen runkosarjajoukkueena ja irvileuat olivat vääntäneet hienon tunnuslauseen muotoon "Kulta on haaveemme".

Näin muistellaan Liigan julkaisemassa perinnesarjassa TPS:n historiallista kautta.

Vuonna 1989 TPS oli jo tuttuun tapaan voittanut runkosarjan, mutta oli jälleen häviämässä Tapparalle välieräsarjassa. Näytti siltä, että joukkue jatkaisi jälleen omissa jalanjäljissään ja toistaisi aiempaa kaavaa, mutta toisin kävi: TPS käänsi sarjan ja nousi 2–0 tappioasemasta sarjavoittoon.

Loppuotteluissa Hannu Jortikan TPS kukisti Hannu Aravirran valmentaman JYP HT:n selvästi otteluvoitoin 4–1, mutta erityisesti TPS:n ja Tapparan tarina on jäänyt elämään. Sitä on toisteltu siitä asti, ja sitä on syytä toistella edelleen.

Pikakelaus vuoteen 2018

Nyt kun vuonna 2018 mustavalkoiset ovat suuntaamassa kohti semifinaaleja ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen, on lähtötilanne hyvin erilainen kuin historiallisena vuonna 1989:

TPS ja Tappara ovat kohdanneet viimeisen kolmen kauden aikana 12 kertaa. TPS on voittanut näistä peleistä 10, joista nyt vaikuttavat 6 putkeen. Turkulaisten nimiin ovat menneet myös kaikki neljä tämän kauden kohtaamista, ja vielä varsin kirkkain luvuin: maaliero on ollut huimat 16–6.

Tällä kaudella Tapparaa vastaan ovat loistaneet pistetilastoissa erityisesti Tomi Kallio (1+5), Eric Perrin (3+3) ja Ilkka Heikkinen (3+2).

Jotain samaakin kuitenkin löytyy: TPS oli runkosarjassa toisena ja Tappara on jälleen hallitseva mestari. Tällä kertaa Tappara on se, joka haluaa päästä kääntämään onnen taas omalle puolelleen.

Tampere ei enää pitkään aikaan ole ollut se paikka, mistä tullaan kotiin suru puserossa

Tampere on kuitenkin edelleen  paikka, missä kukaan ei pääse helpolla ja missä peliin pitää aina pistää parhaansa ja vähän enemmän. Tältä semifinaalisarjalta ei ole syytä odottaa mitään muuta kun tiukkaa, viihdyttävää kamppailua.

Nyt ollaan isojen, tärkeiden pelien äärellä ja kiinni mitaleissa. Mestaruushaaveet ovat niin lähellä, että nyt ei lähdetä askiin yhtenäkään iltana ilman kaiken likoon pistämistä.

Nämä pelit haluat olla mukana kokemassa paikan päällä! Osta liput täältä.

 

Teksti: Roosa Kennedy