061

karuselli_kausarit[886].jpgkaruselli_tps_shop.jpgkaruselli_hunajacast[909].jpg
Seuraava kotiottelu
TPS - SaiPa TI 9.3. 18:30
9.1.2018

Juhani Wahlsten – opettaja ja visionääri 

Juuso-2-jaakiekkomuseo-upd.pngLauantaina 13.1. 80 vuotta täyttävä Juhani Wahlsten on erottamaton osa suomalaista ja kansainvälistä jääkiekkoa. ”Juuso” on tehnyt pitkän päivätyön jääkiekon eri rooleissa yli 60 vuoden ajan. Vaikka hänet tunnetaan pelaajana ja valmentajana, suurimmat saavutukset ovat suomalaisen kiekon kansainvälistämisessä sekä ennen kaikkea ruohonjuuritason juniorityössä.  

Helsingissä syntymässä käynyt savolaispoika tutustui uuteen lajiin Kuopiossa näytösottelun merkeissä alle kymmenvuotiaana. Meni kuitenkin muutama vuosi ennen kuin Kuopion Palloseura otti lajin valikoimiin ja ura jääkiekon parissa alkoi.

Pääsarjatasolla Juuso debytoi kaudella 1957–1958 KalPa:n paidassa. Nuorukaisen kyvyt vakuuttivat, ja jo seuraavana vuonna edessä olivat ensimmäiset MM-kisat. Ilveksen ja HJK:n kautta hän siirtyi kaudeksi 1962–1963 Turkuun, ja Turun Palloseurassa hän pelasi seuraavan seitsemän kauden ajan. Varsinainen pioneerityö alkoi 69–70 Wahlstenin lähdettyä Itävaltaan Klagenfurtin riveihin.

Kausi oli menestys ja saavutuksena Itävallan mestaruus. Seuraavan kauden hän pelasi vielä Ilveksessä, jonka jälkeen peliura tuli päätökseensä. 

Pääsarjatasolla Wahlsten pelasi 200 ottelua, joissa syntyivät tehot 137+82=219. Palkintokaappiin kertyi yksi kulta ja yksi hopea. 

Suomea Wahlsten edusti ansiokkaasti viisissä MM-kisoissa ja kolmissa olympialaisissa. Legendaarisin ottelu on MM-kisoista 1967, jolloin Suomi kukisti ensimmäistä kertaa lajin mahtimaihin kuuluneen Tšekkoslovakian. Suomen 3–1 voittoon päättyneen ottelun tähti oli kaksi maalia iskenyt Wahlsten. 

Kouluttaja ja opettaja

Wahlsten on aina ollut visionääri, ajattelija ja uudistaja, joten valmennus oli luonnollinen jatkumo pelaajauralle. Valmennusura alkoi heti päävalmentajapestillä Turun Palloseurassa. Ensimmäinen pesti kesti vain vuoden Wahlstenin lähdettyä kehittämään Barcelonan jääkiekkotoimintaa.

Hän palasi TPS:n päävalmentajaksi kolmen kauden ajaksi 1980-luvun alussa, mutta kansainväliset kentät kutsuivat uudelleen. Valmennus vei tällä kertaa Saksaan Füsseniin ja Sveitsiin Davosiin.

Mittavimman ja arvokkaimman työn jääkiekon eteen Wahlsten on tehnyt juniorityössä. Hän on aina ollut nimenomaan opettaja, siviiliammattiaan myöten. Kuuluisin Wahlstenin taidonnäyte on Lokit -juniorijoukkue, josta peräti kuusi pelaajaa varattiin NHL:ään Hannu Virran johdolla.

Wahlstenin juniorijoukkueiden pelaajat muodostivat vuosikausia TPS:n edustusjoukkueen rungon. Silloin kehitetyt teesit ja harjoitteet ovat edelleen nykymuotoon jalostettuna käytössä TPS:n lisäksi monessa organisaatiossa ympäri maailmaa. Yksi Wahlstenin mallioppilaista on myös nykyinen päävalmentaja . 

Jääkiekkoansioiden lisäksi Wahlsten tunnetaan suomalaisen ringeten ”isänä.” Ensikosketus lajiin saatiin Naantalissa 1979 Juuson opastuksella.

TPS on jäädyttänyt Wahlstenin pelinumeron 8 ja hänet on aateloitu Jääkiekkoleijonaksi numerolla 43. IIHF:n Hall of Fame -galleriaan hänet nimettiin 2006 ja Pro Urheilu -palkinto hänelle myönnettiin 2010. 

Juuson rahasto tukee liikunnallista elämäntapaa

Vuonna 2008 Wahlsten perusti 70-vuotisjuhliensa yhteydessä omaa nimeään kantavan rahaston. Rahaston toiminnan tarkoituksena on vahvistaa urheilijoiden, heidän perheidensä, opettajiensa ja valmentajiensa lajirajat ylittävää yhteistyötä. Juuson tarkoituksena on edistää myös yleistä verkottumista, ammattiin valmistumista, ammatillista kehittymistä, jatkokoulutusmahdollisuuksia sekä sopeutumista urheilu-uran jälkeiseen elämään.

– Tämä itsenäinen asiantuntijarahasto näkee omana kansallisena ja kansainvälisenä erityistehtävänään ruohonjuuritason liikunnallisen elämäntavan ja sen kautta syntyvän vuorovaikutuksen markkinoinnin, Wahlsten kertoo.

Juhani Wahlstenin juhlapeli järjestetään lauantaina 13.1.2018. TPS–SaiPa-ottelu alkaa kello 17. Lippuja saa Ticketmasterista.

Wahlsten toivoo, että mahdolliset muistamiset hänen merkkipäivänsä johdosta tehtäisiin suoraan hänen nimikkorahastoonsa. Juuson rahaston pankkitilinumero on FI17 1590 3000 1801 98 (Nordea).