281

karuselli_kausarit[886].jpgkaruselli_tps_shop.jpgkaruselli_hunajacast[909].jpg
Seuraava kotiottelu
TPS - Jukurit KE 3.3. 18:30
26.6.2017

Ilari Filppula on tullut voittamaan 

Vuosina 2008-2010 Tepsiä edustanut Ilari Filppula tekee toivotun paluun mustavalkoiseen paitaan kolmen vuoden sopimuksella. Edellisestä Turussa vietetystä kaudesta takataskussa on suomenmestaruus, jonka hyökkääjä haluaa kokea uudestaan turkulaisseuran kanssa. 

Vantaalaisen talonyhtiön pihalle on jäädytetty noin 10x15-metrinen jää, joka toimii pelialustana naapuruston lapsille. Peleissä on mukana myös isompia poikia, joilla on päällään jääkiekkoseura Etelä-Vantaan Urheilijoiden takit ja taskussa seuran jäsenkortit. Pojat kehottavat nuorempiaan lähtemään kiekkokouluun ja sitä kautta joukkueeseen mukaan pelaamaan. 

̶  Se kuulosti hyvältä ja siitä se oikeastaan lähti, Ilari Filppula muistelee kipinän syttymistä jääkiekkoon. 

Filppula pelasi kasvattajaseurassaan kahdeksan vuotta. Aluksi pelaaminen oli vain hauskanpitoa eikä ajatus jääkiekosta urana käynyt pelaajanalun mielessä. 

̶  Urahaaveeni ja odotukseni syntyivät aika myöhäisellä iällä. Vaikka pärjäsin aina junnuissa, en ollut koskaan nuorisomaajoukkueissa. Kasvoin ehkä vähän myöhään, joten minulle ei ikinä ollut itsestään selvää, että jääkiekosta tulisi ammattini. Varsinkin pienempänä se oli vain laji muiden joukossa. 

Kelataan nauhaa eteenpäin SM-liigakauteen 2009-2010. Sen lopputuloksesta ei osannut haaveilla nuori Filppula sen enempää kuin kauteen lähtenyt mustavalkoinen miehistökään. 

̶  Jos joukkueelta olisi kysytty ennen kauden alkua, kuinka moni uskoo mestaruuteen, prosentti olisi ollut aika pieni. Luottamus kuitenkin kasvoi kauden aikana, kun pärjäsimme ja pääsimme omiin tavoitteisiimme. 

Mestaruuskausi 2009-2010 

Jo edellisen kauden lopussa alkanut hyvä meno siivitti mustavalkoisia eteenpäin. Sarjan puolivälin pienestä notkahduksesta huolimatta joukkue pelasi itselleen viimeisen, mutta suoran paikan pudotuspeleihin. Ensimmäisellä kierroksella vastaan asettui Lukko, jota TPS-miehistö ei ollut voittanut runkosarjassa kertaakaan. Raumalaiset käännytettiin kuitenkin kesälomalle puhtaan 40-pelisarjan jälkeen. 

̶  Olimme sellainen pudotuspelipari, johon Lukko oli varmasti tyytyväinen. Me puolestaan olisimme ottaneet mieluummin jonkun toisen vastustajan. Oli todella tärkeää meille, että sarja meni helposti, vaikka tasaisia pelejähän ne olivat. 

Toisella kierroksella vastaan tuli JYP, jolla oli takanaan tappiin asti jatkunut ensimmäinen kierros sekä useampi jatkoajalle venynyt ottelu Kärppiä vastaan. TPS sai näin levon kannalta etulyöntiaseman ottelusarjaan. Ensimmäisestä neljästä ottelusta voitot jäivät kotikentille, mutta viides peli kääntyi TPS:lle jyväskyläläisten kotihallissa. 

̶  Viidennen ottelun laukaukset olivat muistaakseni 5012 JYP:lle, mutta voitimme pelin 12. Se oli sellainen limavoitto, joka tarvittiin, kerta vieraissa piti voittaa. JYP-sarja oli kova ja se olisi voinut mennä kummin päin vain, mutta parempi näin päin, Filppula kertaa pudotuspelien toista kierrosta. 

Kun voitto tuli vielä kuudennessakin ottelussa, tie finaaliin oli selvä. Vastaan asettui runkosarjassa pykälän verran Palloseuraa korkeammalle sijoittunut HPK. Koska juuri kaatunut JYP oli edellisen kauden mestari, mustavalkoisten silmissä finaalilla ei voinut olla kuin yksi juoni. Sarjan viidennen ottelun jälkeen Kanada-malja nousi turkulaisten käsivarsille. 

̶  Minua jännitti ennen ottelun päättymistä, vaikka johdimmekin jo 24 eikä peliä ollut enää paljon jäljellä. Uskalsin vakuuttua voitosta vasta sitten, kun teimme vielä pari maalia tyhjiin. Summerin soidessa en miettinyt hirveästi mitään. Heittelin vaan varusteita ilmaan ja lähdin tuulettamaan, hyökkääjä muistelee hetkeä. 

Mestaruudesta uusi suunta uralle 

Filppulan edellisestä pelistä mustavalkoisten paidassa on ehtinyt kulua jo seitsemän vuotta. Tuohon ajanjaksoon on mahtunut kuusi eri joukkuetta viiden eri maan liigassa. Aika maailmalla on ollut antoisaa. 

̶  Olen päässyt pelaamaan hyvissä sarjoissa todella hyvien pelaajien kanssa ja näkemään paljon erilaista elämää eri puolilla maailmaa. Se on ollut opettavaista aikaa jääkiekon suhteen ja olen ehtinyt itsekin kasvaa paljon. 

Filppulan uran oli tarkoitus jatkua mestaruuskauden jälkeen Helsingin Jokereissa, mutta juuri voitettu kannu vei hyökkääjän Pohjois-Amerikkaan ja AHL-seura Grand Rapids Griffiniin. Vuoden jälkeen tie vei takaisin Suomeen ja Jokereihin, josta suunta kääntyi kahden kauden jälkeen kohti Moskovaa. Vuosi Venäjällä oli tiukka. 

̶  KHL on muutenkin raskas sarja ja kun joukkue alisuoritti, siellä oli henkisestikin raskaampaa olla. Onneksi olin lähellä Suomea, joten kävin vapailla useasti kotona. Se helpotti paljon, hyökkääjä kuvailee kauttaan naapurimaassa. 

Venäjä-vuoden jälkeen Filppula siirtyi Luganoon, joka hänen omien sanojensa mukaan tuntui paratiisilta Moskovaan verrattuna. Toisen Lugano-kauden lopussa hyökkääjä siirtyi peliajan perässä Ruotsiin Modon joukkueeseen, jonka kausi päättyi sarjasta tippumiseen. 

̶  Minulla olisi ollut Modon kanssa vielä yhden kauden jatkosopimus, mutta se purkaantui, koska kyseessä oli SHL-sopimus. Jatkoin uraani siis Malmössä, joka oli parempi kaupunki. Joukkueeseen tuli vanha valmentajani Luganosta ja hän halusi minut mukaan. Siellä vierähti viime vuosi ja nyt olen taas Suomessa. 

Eri maiden liigoissa asioita tehtiin paikoin hyvinkin eri tavoin. Filppula huomasi etenkin, että suomalaiset jääkiekkoilijat ovat kanssapelaajiaan nöyrempiä: valmentajaa vastaan ei protestoida ja työtä tehdään pääosin joukkueen hyvä edellä. Samoin ei aina ollut muualla. 

̶  Parissa muussa maassa kävi niin, että pelaajat nousivat valmentajaa vastaan. Siinä saattoi tulla paljonkin sanaharkkaa, mikä ihmetytti minua usein. Mielestäni tietyntasoinen diktatuuri toimii jääkiekossa paremmin kuin se, että kaikki saavat olla koko ajan omaa mieltään asioista, Filppula analysoi. 

Muiden maiden sarjojen vahvuuksista Filppula nostaa esiin AHL:n voittamisen halun, joka on Euroopan kenttiin verrattuna aivan omaa luokkaansa. Ruotsista hän toivoisi suomalaisten ottavan oppia tavasta käsitellä asioita sekä tavasta panostaa joukkueen yhtenäisyyteen. 

̶  Ruotsissa pidetään hyvin tärkeänä sitä, että kaikki arvostavat sekä omaa että muiden erilaista roolia. Suomessa on ehkä enemmän sellainen ajatusmaailma, että annettu rooli on hoidettava, oli siihen tyytyväinen tai ei. 

Odotettu paluumuuttaja 

TPS:n tulevan kauden joukkueen julkistustilaisuus on pakkautunut täyteen TPS-kannattajista. Yleisö ratkeaa suosionosoituksiin, kun odotettu paluumuuttaja astuu lavalle haastateltavaksi. Ilo on molemminpuolista. 

̶  Minulla on hyviä muistoja Turusta ja tänne oli helppo tulla, kun kaupunki ja organisaatio ovat tuttuja. Olen aina tykännyt kaupungista ja se on hyvän ajomatkan päässä Helsingistä, joten täältä on helppo käydä myös kotona. 

Vielä hyökkääjä ei kuitenkaan ole Turkuun asettunut, sillä kesä kuluu pääkaupungissa. Ohjelmassa on treenejä kuutena päivänä viikossa, mutta myös lomailua matkailun ja veljen häiden merkeissä. Kun joukkue kokoontuu heinäkuun lopussa, on Filppulakin paikalla. Joukkueen kohtaamisessa hän odottaa erityisesti Eric Perrinin tapaamista. 

̶  En ole ikinä pelannut hänen kanssaan samassa joukkueessa, mutta olen kuullut hänestä paljon kaikkea hyvää. Olemme molemmat pelanneet Jyväskylässä, mitä kautta meillä on paljon yhteisiä kavereita ja tuttuja. 

Nykyinen TPS-miehistö eroaa Filppulan mielestä kauden 2009-2010 joukkueesta dynamiikaltaan. Mestaruuden voittanut joukkue oli aikanaan melko nimetön, vaikka monet ovat myöhemmin nousseet johtavien pelaajien rooliin joukkueissaan. Mestaruuskausi oli kuitenkin monelle ensimmäisiä kertoja, kun tulosta tuli. Nyky-Tepsissä on Filppulan mielestä selkeämmin vanhempia ja johtavia sekä nuoria ja lupaavia pelaajia. Itse hän kokee muuttuneensa vuosien kuluessa kokonaisvaltaisemmaksi pelaajaksi. 

̶  Olen kypsempi ja luotettavampi puolustussuuntaan. Pelasin aikaisemmin enemmän vaihto kerrallaan, mutta nykyään näen pelin isompana kokonaisuutena. Haluaisin itse nähdä, että olen monipuolisempi ja monikäyttöisempi pelaajana. 

TPS saa Filppulasta vahvasti hyökkäyssuuntaan pelaavan sentterin, joka ei tee päätöksiä puolustuspelin uhalla. Hyökkääjän omana tavoitteena on olla esimerkillinen pelaaja, jonka kaikki tekeminen ei tarvitse näkyä pistesarakkeissa. Joukkueen kaudesta hän odottaa tasaista ja nousujohteista suoritusta, joka jatkuu pitkälle kevääseen. Mestaruuksien nälkä on kova. 

̶  Viime kausi osoitti sen, että Tepsi on tehnyt todella hyvää työtä. Vaikka pudotuspelit eivät menneet niin kuin odotettiin, runkosarja näytti sen, että joukkueessa on paljon potentiaalia ja sillä on hyvä mahdollisuus menestyä. Tällä iällä on erittäin oleellista, että pääsee sellaiseen seuraan, jossa pääsee kamppailemaan mestaruudesta. Se on iso syy, miksi tulin Turkuun.