karuselli_tpsristeily.jpgkaruselli_seuraavapeli_tpskalpa.jpgkaruselli_tpslounas.jpgkaruselli_tps_shop.jpgkaruselli_kausikortti.jpgkaruselli_midas.jpg
Seuraava kotiottelu
TPS - KalPa KE 11.12. 18:30 OSTA LIPUT
10.8.2015

Unelmat, haaveet, tavoitteet ja kunnianhimo

Hän ei taklaa. Hänellä ei ole maailmanluokan lämäriä. Hän tekee yksinkertaisia asioita varmasti ja rauhallisesti – se tekee hänestä paljon kokoaan suuremman puolustajan. Hän on Elmeri Eronen.

Pitkän linjan TPS-fanit ja kiekkoniilot muistavat Elmeri Erosen isän, Kimmo Erosen, eleettömän varmana puolustajana. Isän ammatinvalinta johti siihen, että Elmerin ensimmäiset muistot jääkiekosta ovat kotoisin Turkuhallista - nykyisin HK Areenana paremmin tunnetun areenan katsomosta.

–Olin pieni ja pleijarit käynnissä. Halli oli aivan täynnä. Muut lapset sähläsi siinä ja mä katoin vaan peliä. Mua kiinnosti vaan se peli.

Kun nyt katsoo nuoren Erosen pelaamista kaukalossa, tuntuu kuin häntä kiinnostaisi vieläkin vain se peli. Eronen ei tee jäällä ylimääräisiä asioita. Hän keskittyy yksinkertaisiin ja peliä edistäviin asioihin. Hän pelaa.

–Jääkiekko oli tietysti iso osa elämää jo ennen kun aloin itse pelaamaan. Myöhemmin lajivalinta oli helppo tehdä vaikka pelasinkin futista aika pitkään.

Elmeri on käytännössä aina pelannut puolustajana. Kyllä hän toki kokeili pelaamista hyökkääjän tontillakin, mutta huono maalintekotaito palautti nopeasti pakin paikalle.

–Joskus nuorempana pelasin hyökkääjänä, mutta pakiksi jouduin kun ei maaleja tullut, hän naurahtaa.

eeronen.jpg

"En mä taklaa"

Eronen törmää usein puheisiin, joissa hänen pärjäämiselleen olisi esteenä pieni koko. Nuorukaista ei puheet niin haittaa, koska hän tietää pärjäävänsä täysin muilla vahvuuksilla.

–Mun pitäisi muka olla isompi. Itse ajattelen peliä eri tavalla. En mä taklaa kuten isot ja ”normaalit” puolustajat. Paikkaan puuttuvaa kokoa viisaudella ja koitan pelata mailalla viisaasti kiekottomanakin.

Kiekollinen rauhallisuus on Elmerin pelaamisessa se ominaisuus joka ensimmäisenä pistää silmään. Hän saattaa näyttää hakevan pitkää ja rohkeaa avausta laitahyökkääjälle, mutta viime hetkellä antaakin helpon ja lyhyen syötön suoraan sentterin lapaan. Sellaisen syötön, joka vie peliä eteenpäin enemmän kuin se pitkä, rohkea ja näyttävä olisi vienyt. Lähes markokiprusoffmaista työskentelyä. Tarkkaa ja harkittua.

–Kyllä se rauhallisuus vahvuuksiin kuuluu. Liigassa minulla oli ehkä hermostunut startti, mutta usko itseen ja omaan pelaamiseen on tuonut sen rauhan näihinkin peleihin. Samaa peliä tämä on täälläkin.

Rikkonaisen edelliskauden aikana Erosen tilastoihin tarttui yhteensä vain 31 ottelua. Suurin osa kaudesta sujui A-junnuissa, mutta myös ensimmäiset ottelut edustusjoukkueen mukana tuli tuolloin koettua.

–Se oli tosi rikkonainen kausi. Pohjeluun murtuma vei puoli kautta, Elmeri muistelee.

–Kesän jälkeen odotukset oli kovat, kun oli hyvää reeniä alla. Sitten se loukkaantuminen sotki kaiken. Sain kuin sainkin lopulta mahiksen pelata Liigaa. Jouduin kyllä miettimään hetken, että olinko edes riittävän hyvässä kunnossa siihen. Sain kuitenkin hyvää kokemusta lyhyestä Liiga-haistelusta. Lopulta tosi hyvä juttu.

eronen_elmeri.jpg

Viime kaudella vyölle kertyikin sitten jo 71 ottelua.

–Kehityin paljon, kun sain pelata niin paljon. Päätin vuosi sitten kesällä, että nyt reenaan niin kovaa etten varmasti loukkaannu. Ja pysyinkin sitten terveenä koko kauden ajan.

A-nuorten vakiokalustosta puolen tunnin mieheksi Liigaan. Siinä käytännössä tiivistyy viime kauden tarina Elmeri Erosen kohdalla. Paitsi tässä tarinassa loppuhuipennus ei löytynytkään Liigan puolelta.

–Mulla oli tavoitteena pelata A-junnuissa isossa roolissa. Valmentajat uskoi, että musta on siihen. Isot minuutit Liigassa oli sitten pelkkää plussaa. Voitettu Suomenmestaruus junnuissa oli piste iin päällä.

Eronen on vasta 20-vuotias. Taskussa olevan sopimuksen mukaan hän pelaa Turussa vähintään kevääseen 2017 saakka. Terveenä säilyessään hänellä on kaikki mahdollisuudet urallaan. Mitkä ovat hänen omat tavoitteensa?

–Halu olla Liigassa johtavassa roolissa. Haluan olla vakiokasvo TPS-paidassa, Eronen sanoo jämäkän rauhallisesti.

Kilpailu johtavaan rooliin tulee varmasti olemaan kova. Pakistosta löytyy mm. kolme maailmanmestaruuden voittanutta puolustajaa. Eronen tiedostaa haasteen olevan valtava, mutta luottaa omiin kykyihinsä.

–Meillä on kova pakisto. Ei voi liikaa lähteä miettimään ”taistelua pelipaikasta”, vaan pitää pystyä pelaamaan sitä ”omaa peliä”. Positiivinen ympäristö, jossa voi oppia paljon seuraamalla kokeneempien tekemistä.

–Se on iso asia, että olemme saaneet jengiin kokeneita pelaajia. He tietävät mitä voittaminen huipputasolla vaatii.

Unelmat elättävät ja kehittävät

Unelmat, haaveet, tavoitteet ja kunnianhimo. Ne vievät nuoria pelaajia eteenpäin ja tekevät tavoitteiden saavuttamisesta mahdollista. Nämä neljä asiaa löytyvät myös Erosen Elmerin ajatuksista.

–Haluan edetä uralla koko ajan. Jos haluaa menestyä urallaan, tavoitteiden pitää olla korkealla.

Miten korkealla hänen omat tavoitteensa sitten ovat? Heitän ilmaan maagiset kolme kirjainta – NHL. Eronen hiljenee hetkeksi.

–Kaukainen haave. Mutta kyllä se eteenpäin vie, kun sitä miettii ja siitä haaveilee.

Tällä hetkellä hyvin mittarin omalle haaveilulle tuovat Tepsin mukana harjoittelevat Rasmus Ristolainen ja Lauri Korpikoski. NHL-miesten läsnäolo muistuttaa päivittäin siitä missä maailman huippu menee.

–Hienoa nähdä heidän intohimo pelata tätä lätkää. Se herättää itsessäkin ajatuksia, että mitä se korkealla tasolla pelaaminen vaatii.

1.jpg

"Käsittämättömän kova nippu"

TPS:n A-nuoret voittivat pitkän tauon jälkeen ikäluokkansa Suomen mestaruuden ikimuistoisella tavalla ja tyylillä. Ratkaisevaa finaalia oli seuraamassa yli 10000 ihmistä ja hetken koko Turku eli junnujoukkueen mukana.

–Meitä on siitä joukkueesta tulossa Liiga-pelaajia paljon. Jos kaikki vaan jaksaa treenata ja tehdä töitä samaan malliin, niin kyllä meistä kuullaan vielä.

Mestaruuden voittaneessa joukkueessa olisivat periaatteessa ikänsä ja TPS-taustansa vuoksi voineet pelata Ristolaisen lisäksi Artturi Lehkonen, Rasmus Kulmala ja Mikko Lehtonen. Kaikki nuorten maailmanmestareita.

–On se aika käsittämätöntä, miten kova nippu meidän 94-95 syntyneet on. Olis tavallaan ollut hienoa, että nää jätkät olisivat saaneet pelata niitä pelejä meidän kanssa.

Finaalit keväällä vaikean ja vaiherikkaan kauden päätteeksi olivat huikea kokemus. Välillä fiilis vei nuorukaisia täysin, eikä Erosellakaan ole kaikista päivistä muuta muistikuvaa kuin halu voittaa.

–Ei siinä paljoa ajatellut. Tyhjä olo. Mietti välillä vaan ohimennen, että nyt taitaa tulla aika paljon katsojia. Kaikki ajatukset oli siinä halussa voittaa. Se oli niin kova, että se sivuutti kaiken muun.

Ratkaiseva finaali ei jäänyt Erosen mieleen savukoneista tai mistään pelillisestä seikasta:

–Jäälle tullessa tajusin, että nyt on halli täynnä. Silloin tiesin ettei meitä voi voittaa.

TPS ja pelaaminen mustavalkoinen pelipaita yllään merkitsevät Eroselle todella paljon.

–Olen vauvasta asti ollut täällä ja unelmoinut TPS-paidassa pelaamisesta täydelle hallille. TPS on iso asia mun sydämessä.

Sellainen puolustaja on Elmeri Eronen.

 

Teksti: Osku Valtonen