karuselli_tpsristeily.jpgkaruselli_seuraavapeli_tpskalpa.jpgkaruselli_tpslounas.jpgkaruselli_tps_shop.jpgkaruselli_kausikortti.jpgkaruselli_midas.jpg
Seuraava kotiottelu
TPS - KalPa KE 11.12. 18:30 OSTA LIPUT
25.1.2016

Tuplasti Ässiä pataan?

TPS pelaa tällä viikolla peräti neljästi, kun se kohtaa aluksi kahdesti Porin Ässät ja loppuviikosta kahdesti Rauman Lukon. Rupeama starttaa tiistaina kotihallista, kun Porin patapaidat saapuvat vieraiksi HK Areenalle.

TPS pelasi viimeksi viime viikon keskiviikkona, kun HIFK haki täyden pistepotin Turusta. Siispä joukkueelle on jäänyt aikaa kerätä energiaa tiukalle neljän pelin puristukselle.

- Välipäivät ovat menneet levon ja harjoittelun merkeissä. Torstaina vedettiin fysiikkapainotteinen päivä. Perjantai ja lauantai olivat kokonaan vapaat. Sunnuntaina oli se ulkoilma-tapahtuma ja tänään harjoiteltiin taas, TPS:n apulaisvalmentaja Jarno Pikkarainen kertoi.

Viikko on sikäli poikkeuksellinen, että Liigassa pelataan pelkkiä back-to-back-pelejä. Tuplakohtaamiset keräävät kiitosta ja tuovat oman lisävärinsä Liigaan, mutta niiden toteuttaminen on vielä hieman lapsenkengissä. Pikkarainen sanoo niiden olevan hyvä piriste runkosarjassa, kunhan niitä on sopivissa määrin. TPS:n kapteeni Tomi Kallio on samoilla linjoilla, mutta antaa myös kritiikkiä Liigan suuntaan.

- Kyllähän ne tuplapelit ihan mielenkiintoisia ovat. Olen kuitenkin ennenkin sanonut, että Liiga saisi hieman ottaa kritiikkiä vastaan ja laittaa nämä peliohjelmat fiksummin. Heillä on kuitenkin koko kesä aikaa miettiä otteluohjelmaa. Viime viikolla oli vain yksi peli ja tällä viikolla neljä. Minun mielestä se on suoraan sanottuna huonoa suunnittelua. Positiivisena puolena on tietenkin se, että meillä ei ollut enempää pelejä, kun meillä oli niin paljon loukkaantumisia. Yleisesti kuitenkin toivon parempaa jakaantumista peleille, Kallio kommentoi paljon kritiikkiä kauden aikana saanutta otteluohjelmaa.

Neljä peliä viiteen päivään on äärimmäisen raskas kuorma pelaajille. Tilanne vaatii valmennukselta oikeanlaista peluutusta, jotta vielä lauantain viimeisessä pelissä putki kulkee ja maisema vaihtuu.

- Kyllä se tuo muutoksia. Pyrimme jakamaan peliaikaa tasaisemmin. Se on peruslähtökohta. Kun on tuollainen ruuhka, niin vaikka pyritään voittamaan se peli mitä silloin pelataan, niin kuitenkin pitää nähdä koko viikko jatkumona, Pikkarainen pähkäili.

Ässät ollut hankala vastus

TPS ja Ässät ovat kohdanneet tällä kaudella kahdesti. Ensimmäisessä pelissä Porissa Ässät otti voiton 5–3-lukemin ja jälkimmäisessä Turussa pelatussa ottelussa patapaidat olivat parempia lukemin 1–3.

- Kahdesti pelattu ja molemmilla kerroilla olemme jääneet ilman pisteitä. Siinä mielessä haastava tilanne meille. Kahdessa päivässä pelataan, niin se on mielenkiintoinen lähtökohta. Nyt meille on tullut uusia pelaajia, niin se joukkueeksi liimaantuminen pitää alkaa ja näkyä heti huomenna, Pikkarainen ennakoi.

Kapteeni Kalliolla on selvä lääke, jolla laiva ohjataan takaisin pistetilin kartuttamiseen.

- Keskitytään omaan tekemiseen. Jos saadaan oma tekeminen sille tasolle mille haluamme, niin pistetili Ässiäkin vastaan varmaan aukeaa. Huomenna pitää käyttää uusien pelaajien ja loukkaantumisista takaisin kokoonpanoon toipuneiden tuomaa positiivista energiaa. Sen tuomalla draivilla aloitamme tästä semmoisen viimeisen rypistyksen.

TPS tosiaan saa positiivisia uutisia loukkaantumistuvalta. Viime pelistä poissa olleet Dave Spina ja Ville-Vesa Vainiola ovat jälleen mukana pelaavassa kokoonpanossa. Lisäksi perjantaina takaisin Turkuun hankittu Francis Paré on mukana TPS:n ykkösvitjassa. Tadas Kumeliauskasin pelaaminen on vielä epävarmaa.

spina.jpg

TPS:n loukkaantumislista on ollut tällä kaudella poikkeuksellisen karua luettavaa. Pelaajia on tippunut kauden edetessä enemmän ja enemmän kokoonpanosta pois. Osa loukkaantumisista on ollut rumien taklausten seurausta. Puuttuuko pelaajien välillä kunnioitusta kaukalossa?

- Puuttuu varmasti, mutta sama ongelma on monissa muissakin liigoissa. Ei tämä meidän Liiga ole mitenkään erikoisempi tai pahempi sen suhteen. Minun mielestä ainoa tapa millä ne saadaan pois on, että pelaajat tietenkin kunnioittaisivat toisiaan enemmän. Lisäksi kurinpitopäättäjillä pitäisi olla uskallusta antaa tarpeeksi isoja rangaistuksia. Mielellään näkisin saman suunnan, joka Ruotsissa on otettu, jossa pelaajat joutuvat maksamaan isoja summia palkastaan ja saavat pitkiä pelikieltoja törkeyksistään. Se toimii, koska aika harva jätkä haluaa istua kahtakymmentä peliä katsomossa vielä, jos palkasta lähtee puolet pois, Ruotsissa suurimman osan urastaan kiekkoillut Kallio neuvoi.

Spina-Paré-Kallio

TPS:n ykkösvitja menee uuteen uskoon, kun edelliskaudella faneja ihastuttanut Paré ottaa odotetusti paikan ykkösen keskeltä. Spina-Paré-Kallio kuulostaa etukäteen ketjulta, joka voi tehdä hurjaa jälkeä. Kallion kommentit Parésta eivät ainakaan odotuksia hillitse.

- Todella hyvä ensivaikutelma ollut hänestä. Samantien treeneissä näki, että hän on pelaaja joka tietää milloin syöttää ja minne syöttää. Lisäksi hän osaa pelata sellaista give-and-go-peliä, mikä ei aina ihan itsestäänselvyys ole. Hän vaikuttaa muutenkin todella luovalta pelaajalta, joka on myös aika nopea luistimilla. Lisäksi hän on nöyrän oloinen joukkuepelaaja, joten minulla on hyvä fiilis hänestä.

Paré teki viimeksi kotidebyyttinsä juuri Ässiä vastaan, kun TPS voitti kauden 2013-2014 kotiavauksessaan porilaiset lukemin 6–3. Tuolloin kanadalainen pelasi itsensä samantien fanien sydämiin tekemällä hattutempun. Tälläkään kertaa se tuskin faneja varsinaisesti haittaisi.

kallio.jpg

Kapteeni vielä vaitonainen tulevaisuuden suhteen

Tomi Kallion kausi on ollut lähes napakymppi. Jotkut epäilivät ennen kauden alkua riittääkö keskiviikkona 39 vuotta täyttävän laiturin potku enää Liigan kärkikenttiin. Kallio on kuitenkin lyönyt epäilijöilleen luun kurkkuun ja osoittanut olevansa aivan Liigan kärkipelureita vielä vanhoilla päivilläänkin.

13 vuotta Ruotsissa sai monet unohtamaan kuinka poikkeuksellinen urheilija on kyseessä. Jalat liikkuvat edelleen todella ketterästi ja Kallio on varmasti yksi eniten taklaavista pelaajista Palloseurassa ja koko Liigassa. Lisäksi kultakypärää kantava kapteeni on tehnyt 42 peliin 33 tehopistettä, joilla irtoaa pistepörssin seitsemäs sija.

Kallion nykyinen sopimus kestää tämän kauden loppuun saakka. Jos kerran kulkee, niin mitäpä sitä turhaan lopettamaan, vai?

- Tietysti olen sitä silloin tällöin miettinyt ja Antero (urheilutoimenjohtaja Niittymäki) on ottanut yhteyttä, mutta en ole vielä halunnut tehdä minkäänlaista päätöstä mihinkään suuntaan. Katsotaan hiukan eteenpäin ja yritän sitten miettiä asiaa uudemman kerran, Kallio totesi.

Kallion, Parén ja kumppanit voit nähdä tiistaina HK Areenalla kello 18.30 alkavassa ottelussa. Ässiä vastaan jatketaan heti seuraavana päivänä keskiviikkona, kun Porissa pelataan uusintaottelu näiden kahden välillä. Nähdään hallilla!

Teksti: Taneli Virjonen