karuselli_tpsristeily.jpgkaruselli_seuraavapeli_tpskalpa.jpgkaruselli_tpslounas.jpgkaruselli_tps_shop.jpgkaruselli_kausikortti.jpgkaruselli_midas.jpg
Seuraava kotiottelu
TPS - KalPa KE 11.12. 18:30 OSTA LIPUT
12.3.2016

Tosipelit alkavat!

Pitkä runkosarja on nyt pelattu alta pois ja on aika pyöräyttää käyntiin Liigan pudotuspelit. TPS aloittaa oman urakkansa lauantaina kotihallissaan HK Areenalla Vaasan Sportia vastaan. Kauaa joukkueet eivät ehdi huilata, sillä toinen osaottelu pelataan jo sunnuntaina Vaasassa.

TPS:n runkosarjaa voidaan pitää aikaisempiin kausiin peilaten vähintäänkin onnistuneena. Seitsemännelle sijalle päätynyt TPS oli pitkään kiinni suorassa pudotuspelipaikassakin, mutta viimeisten kierrosten ailahtelevien otteiden jälkeen vauhtia pitkään kevääseen haetaan niin sanotuista "säälipleijareista."

60 ottelun runkosarja piti sisällään monia vaiheita. Kokonaiskuva jäi varmasti plussan puolelle, vaikkakaan maha ei varmasti vielä ole läheskään täynnä.

- Vaikeista lähtökohdista lähdettiin liikkeelle, niin sijoitus tyydyttää varmasti koko seuraa. Lähdimme siitä liikkeelle, että viisi joukkuetta jää selän taakse ja niin myös kävi, TPS:n päävalmentaja Ari-Pekka Selin kommentoi runkosarjan seitsemättä sijaa.

- Tietysti loppuun saakka oli mahdollisuuksia taistella itsemme kuuden joukkoon, mutta ei oltu niin hyviä, että olisimme sen ansainneet, Selin myönsi.

Yksi runkosarjan monista onnistujista oli TPS:n voimahyökkääjä Ilkka Pikkarainen. 39 peliin tehot 12+12=24 nakuttanut Pikkarainen oli samoilla linjoilla Selinin kanssa.

- Kyllä siihen suht tyytyväinen voi olla. Tietenkin oltaisiin haluttu saada se suora pudotuspelipaikka, mutta onneksi päästään sentään kotona aloittamaan nämä pudotuspelit.

Omaa onnistunutta kauttaan Pikkarainen kommentoi harmitellen alkukaudesta miestä pitkän tovin sivussa pitänyttä vammaansa.

- Ihan tyytyväinen olen omaan peliini runkosarjassa. Siinä tuli tietysti se ikävä loukkaantuminen, mutta sille ei nyt voi mitään. Niitä tulee aina joskus.

selin2.jpg

Pudotuspelit oma maailmansa

Pudotuspeleissä panokset nousevat aivan uudelle tasolle. Pelistä tulee raadollisempaa. Jokaisesta kiekosta taistellaan kuin koko kausi olisi siitä kiinni. Ja sitä se saattaa ollakkin. Yksikin virhe voi päättää koko kauden. Huolellisuus ja periksiantamaton taistelu ovat teemoja, joita jokainen pudotuspeleissä pelaava joukkue noudattavat tarkasti tai muuten ne herkullisimmat pelit päättyvät ennen aikojaan.

- Suurin ero on intensiteetissä. Jokainen tekee tätä työtä sen takia, että pääsee näitä pelejä pelaamaan, päävalmentaja Selin vertaa runkosarjaa ja pudotuspelejä.

- Pitää pystyä kestämään paineita. Jokainen vaihto ja jokainen sentti jäällä ovat tärkeitä. Kuten historia on näyttänyt, niin aika pienet asiat näitä lopulta ratkaisee. Lisäksi jos runkosarjassa pitää olla peleissä kärsivällinen niin pudotuspeleissä se vielä korostuu entisestään.

Fyysisellä puolella on totta kai tehty töitä sen eteen, että kunto on kohdillaan, kun tärkeimmät pelit alkavat. Jyvät erottuvat akanoista kuitenkin paljolti henkisen puolen ominaisuuksien avulla.

- Nyttenhän me näemme meidänkin joukkueen osalta, että missä mennään sen suhteen. Tietysti nuorekas ja rohkea raikkaus on voimaa, mutta kyllähän myös kokemus on erityisen arvossaan. 

Usein puhutaan playoff-pelaajista, jotka ovat nimenomaan pudotuspeleissä parhaimmillaan. Selin näkee, että asialla on oma totuuspohjansa olemassa.

- Ne pelaajat joita ei paljoa arvosteta runkosarjassa, nousevat aika usein tärkeisiin rooleihin, kun puhutaan pudotuspelijääkiekosta, Selin arvioi.

Sport-sarjaa luottavaisin mielin odottava Ilkka Pikkarainen tuntuu ainakin nauttivan playoffsien alkamisesta.

- Koko kesä ja runkosarja odotetaan, että näitä pelejä päästään pelaamaan. Tämä on kiekkoilijan parasta aikaa ehdottomasti, Pikkarainen iloitsi.

sport_kahakka.jpg

Sport runkosarjassa vastaantulija

TPS ja Sport kohtasivat runkosarjassa neljästi. TPS otti noista jokaisesta kolmen pisteen voiton. Siinä mielessä pieni niskalenkki vaasalaisista on jo otettu. Niskalenkki on kuitenkin vain henkinen, sillä playoffseissa kaikki lähtevät samalta viivalta eli nollasta.

Viime kaudeksi Liigaan noussut Sport lähtee varmasti hurmioituneena pudotuspeleihin. Kuparisaaressa on sunnuntaina todennäköisesti edessä korvia huumaava tunnelma ja TPS:n on oltava valmiina vastaamaan Sportin fyysiseen pelitapaan entistäkin kovemmin.

- Varmasti nähdään fyysisiä, kovavauhtisia ja suoraviivaisia kamppailuja. Sport on erittäin pelinopea, taisteleva ja hyvin valmennettu joukkue. Siihen meidän pitää olla valmiita, Selin analysoi.

Palloseuralla oli runkosarjan lopussa vaikeuksia oman maalin tilkitsemisessä. Torstain Ässät-peli antoi viitteitä paremmasta silläkin saralla.

- Viime pelissä pääsimme takaisin kiinni siihen tiiviiseen puolustuspeliin. Sen täytyy olla kunnossa, jos aikoo pärjätä isoissa peleissä. Lisäksi maalien edustat täytyy olla kunnossa. Sieltä ratkotaan pelejä niin pudotuspeleissä kuin jo runkosarjassakin.

Playoffs-viikonloppu pitää sisällään kaksi peliä, kun lauantaina pelataan HK Areenalla kello 17.00 alkaen ja sunnuntaina Vaasassa samaan alkamisaikaan. Tervetuloa hallille kannustamaan TPS:lle pitkää kevättä!

Teksti: Taneli Virjonen