karuselli_tpsristeily.jpgkaruselli_seuraavapeli_tpskalpa.jpgkaruselli_tpslounas.jpgkaruselli_tps_shop.jpgkaruselli_kausikortti.jpgkaruselli_midas.jpg
Seuraava kotiottelu
TPS - KalPa KE 11.12. 18:30 OSTA LIPUT
5.8.2015

Tarina lapsuuden unelman toteutumisesta

Jerry Ahtola vetää TPS:n edustusjoukkueen pelipaidan ensimmäistä kerta ylleen tulevana perjantaina. Pitsiturnauksessa Tepsi kohtaa toisessa ottelussaan Helsingin IFK, joka on Jerryn entinen seura. Ja ottelu pelataan tietysti Raumalla. Jerryn edellinen duunipaikka sijaitsi tuossa piskuisessa kalastajakylässä. Tunnetta siis riittää.

–Suhteellisen pitkä reissu tässä on nyt takana ja tuli kierrettyä liigaa muilla paikkakunnilla useamman kauden ajan. Aika odottava fiilis, vaikka puhutaan ”vain” Pitsiturnauksesta. Saan vetää mustavalkoisen paidan päälle. Lapsuuden unelma toteutuu.

Rauma tuli tutuksi viime kausien aikana ja nyt uusi sivu kääntyy siellä, missä Ahtolan edellinen tarina päättyi.

–Melkein kolme kautta siellä vierähti. Tavallaan homma starttaa täällä nyt sieltä mihin se viimeksi päättyi.

Jerry lähti Tepsistä maailmalle kuljettuaan turkulaisen junnukiekkoilijan tien loppuun. Paikkaa Turun auringossa, eli TPS:n edustusjoukkueen pelaavassa kokoonpanossa, ei auennut. Tunnustelua oli pelipaikan suhteen, mutta roolia ei löytynyt. Jerry päätti suunnata try-outin perässä Joensuuhun ja Mestikseen. Ajellessaan kohti itärajaa Ahtolan puhelin soi. Agentti soitti ja kehotti pysähtymään paluumatkalla Helsingin jäähallilla. IFK haluaisi nähdä isokokoisen nuorukaisen jäällä.

–Aika jännittyneenä astelin koppiin, jossa Paul Baxter poltteli sikaria ja mittaili meikäläistä katseellaan. Hetken silmäiltyään mies totesi, että pojan pitäisi vähän saada painoa pois, Ahtolaa muistelee nauraen.

IFK tarjosi kahden kuukauden try-outtia, jonka aikana nuori Ahtola vakuutti seurajohdon ja sai sopimuksen. Ilmeisesti painokin siis putosi sopimuksen arvoisesti.

Vuodet IFK:ssa toivat Suomen mestaruuden ja maistiaisia maajoukkuepeleistä. Parhaalla kaudellaan IFK:ssa Ahtola upotti 23 maalia. Samassa ketjussa pelasivat Mikael Granlund ja Teemu Ramstedt, joten selvää lienee, ettei pelin tekeminen kuulunut Jerryn rooliin.

–Jos ei lätty pudonnut lapaan, syöttö ei ollut minulle tarkoitettu. Piti vaan haistella paikat joista saa kiekon sisään.

–Tietyllä tapaa otimme kaikki sillä kaudella todella isoja kehitysaskeleita. Pari ensimmäistä vuotta meni vähän ammattilaisuutta ihmetellessä ja sillä kaudella pääsin kunnolla tekemiseen kiinni.

ahtola.jpg

Tampereen kautta Raumalle

IFK:ssa voitetun mestaruuden jälkeen rooli jäi odotettua pienemmäksi ja maiseman vaihtaminen alkoi tuntua parhaalta vaihtoehdolta.

–Rooli jäi pieneksi eikä homma oikein lähtenyt käyntiin. Dufvan Risto oli silloin Tapparassa ja hän soitti minulle. He halusivat mut sinne ja siellä oli tietynlainen siivous menossa.

–Loppukausi meni ihan hyvin ja opin kantamaan vastuuta itsestäni ihan uudella tavalla.

Dufvan valmennuksessa vietetystä ajasta puhuttaessa Jerry painottaa paljon henkistä kasvua ja sen merkitystä.

–Suurin osa hänen (Dufvan) puheistaan linkittyy henkiseen valmistautumiseen ja henkiseen vahvuuteen. Se oli aika uutta itselle, mutta kyllä siitä IFK:ssa voitetusta Suomen mestaruudestakin tuli sen myötä ihan uusia oivalluksia. Aloin ymmärtää paremmin miksi se joukkue voitti.

Söderholm, Kuhta ja Peltonen olivat niin isoja liidereitä kopissa, ettei niitä henkisiä juttuja pitänyt silloin hirveästi miettiä. Ei niitä sillä hetkellä tarvinnut tajuta, kun ne jätkät kantoi vastuun nuorten edessä.

Kodin tuoma paine

Lähtökohdat Ahtolan tulevaan kauteen ovat varsin mielenkiintoiset. Kotikaupunki, kasvattajaseura ja seuran menestystä karttaneet viime vuodet.

–Hyvä nippu tänne on nyt kasattu, joten paineet pärjäämiselle ovat olemassa. Nyt nämä jätkät täällä tällä hetkellä ovat sitä varten täällä, että se menneiden vuosien kurssi muuttuu.

Vaikka painetta menestymiselle varmasti löytyy, löytää Ahtola tilanteesta tarinan ytimen – sen, mistä jääkiekkossa lopulta on kyse. Haasteet ovat voitettavissa.

–Ei pelaaja voi isompaa haastetta toivoa. Jos ei jääkiekkoilija tämmöistä tilannetta halua kohdata, niin silloin on väärässä ammatissa.

Kotiyleisö ja kannattajat ovat valtava voimavara. Tietyillä hetkillä se myös lisää painetta, mutta se kertoo Ahtolan mukaan arvostuksesta ja välittämisestä.

–Kaikkien pitää olla kärsivällisiä. Paljon uusia pelaajia, koko valmennus ja isot muutokset organisaatiossa. Pitää olla kärsivällinen. Totta kai sitä pelaajana toivoo, että kannattajat seisovat takanamme vaikeillakin hetkillä.

Mestaruutta Ahtola ei yleisölle lupaa, mutta hän odottaa joukkueelta suoraselkäistä ja rehtiä esiintymistä joka tilanteessa. Sellaista esiintymistä, joka saa vaikeillakin hetkillä kannattajat ja pelaajat tuntemaan ylpeyttä yhteisestä matkastaan. Mihin se sitten johtaa?

–Kannattajat seisovat ylpeinä takanamme ja me seisomme vielä ylpeämpinä heidän edessään, Ahtola sanoo päättäväisesti.

 

Teksti: Osku Valtonen