karuselli_tps_pelicans (1).jpglounas_karuselli.jpgkaruselli_vahalahti.jpgkaruselli_tps_shop.jpg
Seuraava kotiottelu
TPS - Pelicans KE 29.1. 18:30 OSTA LIPUT
5.5.2015

Reservaatista Raisioon

Aikoinaan Edmontonin lähistöllä sijaitsevassa reservaatissa Kanadan Albertassa aloitti jääkiekkoilun 7-vuotias pikkupoika. 20 vuotta myöhemmin tuo sama intiaanijuuristaan ylpeä Jesse Dudas treenaa Raision jäähallissa Turun Palloseuran kanssa. Eikä ole enää ihan pikkupoika.

Ihan perinteisen kaavan mukaan ei Dudas Turkuun saapunut. CHL, ECHL ja MOL Liga eivät ole niitä sarjoja, joista perinteisesti haetaan vauhtia uralle. Usein nämä sarjat ovat niitä, joissa hienot ja vähemmän hienot kiekkourat tulevat päätökseensä.

Jesse Dudas ei olekaan kuka tahansa. Nuorukainen varattiin aikanaan NHL:ään kuudennella kierroksella, mutta tie kirkkaimpiin valoihin näytti ruuhkaiselta. Loukkaantumisten myötä Dudas valitsi kuljettavakseen eri tien. Tuolla tiellä hän joutui kyseenalaistamaan jopa rakkautensa jääkiekkoa kohtaan.

–Minut varattiin NHL:ään 2006 ja kaikki näytti hyvältä. Sitten kohdalleni osui paljon loukkaantumisia ja pari käsileikkausta. Olin varma, että urani oli ohi. En rakastanut enää peliä, Dudas sanoo hiljaa.

Ympärillä olevat ihmiset alkoivat puhua Jesselle, että hän alkaisi miettiä jotain muuta sisältöä elämäänsä jääkiekon tilalle.

–En halunnut vielä miettiä muita työuria, sillä halusin katsoa jääkiekon tarjoamat mahdollisuudet.

dudas_jesse.jpg

Suurena tukena hänelle toimi oma perhe ja etenkin vaimo. Jesselle oli suositeltu Eurooppaa jo varauksen jälkeen, mutta tuolloin ei aika ollut vielä kypsä.

–Varauksen jälkeen kyseltiin Eurooppaan, mutta loukkaantumisten jäljiltä en ollut valmis. Etenkään henkisellä puolella en ollut sellainen pelaaja joka olen nyt.

Pari vuotta sitten Jesse jutteli serkkunsa Frank Banhamin kanssa jääkiekosta. Frankin viesti oli selkeä: jos vielä tarjoutuu tilaisuus lähteä Eurooppaan – tartu siihen.

Vuosi sitten tuo tilaisuus tuli eteen. Dudas päätyi Unkariin pelaamaan. Vuosi ulkomailla oli miehen uralla ensimmäinen ja kausi sujui sekä kaukalossa että sen ulkopuolella hienosti. Perheeseen syntyi tytär ja kaukalon puolella Jesse voitti Unkarin mestaruuden, MOL Ligan mestaruuden sekä Unkarin Cupin. Sarjan puolustajien pistepörssin voiton lisäksi Dudas valittiin sarjan parhaaksi puolustajaksi.

–Hieno vuosi, voitimme kaiken mahdollisen ja rakastuin tähän lajiin uudelleen. Suuri muutos tapahtui jo ennen, kun tyttäreni syntyi. Elämäni paras vuosi.

Pelaajana Jesse sanoo olevansa kovaotteinen puolustaja joka tykkää laukoa. Kotimaista Liigaa pidempään seuranneet muistavat Dudasin serkun, Frank Banhamin, virittäneen lämärinsä joka kerta punaviivan ylitettyään ja jotain samaa on myös Jessen ajatusmaailmassa.

–Rakastan laukomista. Jos on mahdollisuus laukoa, lauo. Jos et lauo, et tee maaleja. 40-vuotias ”Frankie” paukuttaa maaleja vieläkin samalla reseptillä jolla aikanaan Suomessakin, joten eiköhän se toimi vieläkin, Jesse nauraa.

Banham on opastanut Jesseä jääkiekossa läpi elämän. Sukulaisuus ja samanlainen tausta eivät voi olla vaikuttamatta siihen, että ”Frankiestä” on muotoutunut Jesselle tietynlainen esikuva.

–Frank on opastanut minua jääkiekkomaailmassa. Olemme eläneet samoissa maisemissa ja ajattelemme monesta asiasta samalla tavalla.

Aika näyttää, riittääkö Jessen eväät kolmen viikon harjoittelujaksoa pidemmälle, mutta mies itse on asiasta varma.

–Uskon pystyväni pelaamaan täällä.