karuselli_tpsristeily.jpgkaruselli_seuraavapeli_tpskalpa.jpgkaruselli_tpslounas.jpgkaruselli_tps_shop.jpgkaruselli_kausikortti.jpgkaruselli_midas.jpg
Seuraava kotiottelu
TPS - KalPa KE 11.12. 18:30 OSTA LIPUT
27.2.2016

Lauantain kiistakumppanit tilastokatsauksessa

TPS ja Pelicans mittelevät pudotuspelitaiston kannalta tärkeistä pisteistä lauantaina. Ennakossa lähestytään ottelua vaihteeksi tilastojen kautta.

Perjantain liigakierroksella sarjan kärkikastiin kuuluvaa Kärppiä vastaan taistellut TPS on kaukalossa heti lauantaina. Hyvällä työmoraalilla puolustanut joukkue sai pudotuspelitaistelun kannalta arvokkaan pisteen, ja seuraavaksi vastaan asettuu Lahdessa Pelicans. Voittamalla ottelun TPS pysyisi varmuudella sarjassa kuudentena, ja kuudes sija oikeuttaisi suoraan puolivälieräpaikkaan.

TPS ja Pelicans pelaavat toisiaan vastaan neljännen kerran kuluvalla kaudella. Lahtelaisryhmä on ollut TPS:lle ikävä vastus, sillä Pelicans on vienyt jokaisen ottelun varsinaisella peliajalla. Nyt on kuitenkin eri peli ja panokset kasvavat, joten aiemmille kohtaamisille ei kannata antaa liikaa painoarvoa. Tällä kertaa otteluennakossa otetaan katsausta molempien joukkueiden tilastoihin.

 

Sarjatilanne

5. SaiPa                                                    54 ottelua: 26 voittoa, 10 tasapeliä, 18 tappiota. Pisteitä 92.

6. TPS                                                     55 ottelua: 23 voittoa, 13 tasapeliä, 19 tappiota. Pisteitä 86.

7. Lukko                                                   54 ottelua: 21 voittoa, 13 tasapeliä, 20 tappiota. Pisteitä 85.

8. KalPa                                                    54 ottelua: 18 voittoa, 15 tasapeliä, 21 tappiota. Pisteitä 79.

 

9. Pelicans                                                54 ottelua: 20 voittoa, 11 tasapeliä, 23 tappiota. Pisteitä 75.

10. Sport                                                  56 ottelua: 17 voittoa, 16 tasapeliä, 23 tappiota. Pisteitä 74.

11. Ässät                                                  54 ottalua: 18 voittoa, 10 tasapeliä, 26 tappiota. Pisteitä 69.

12. KooKoo                                              55 ottelua: 13 voittoa, 20 tasapeliä, 22 tappiota. Pisteitä 69.

 

TPS on otteluun lähdettäessä pisteen Lukkoa edellä, tosin pelin enemmän pelanneena. Tasapisteissä voitot ratkaisevat, ja niitä TPS:llä on kaksi kappaletta enemmän. Pelicans puolestaan on kuusi pistettä alemman pudotuspeliviivan yläpuolella, joten myös illan kotijoukkue pelaa TPS:n tavoin pudotuspelejä ajatellen elintärkeistä pisteistä.

Ketkä nousevat ratkaisijoiksi?

TPS on pelannut viime aikoina hieman vaihtelevasti, mutta erityisesti puolustuspelaaminen on saanut kiitosta, kuten perjantaina Kärppiä vastaan. Pelicans lähtee otteluun kolmen ottelun tappioputkessa, joten nyt Tepsillä voi hyvin olla iskun paikka. Puolustuspelaamisen pitää olla tietysti kunnossa, mutta ketkä tekisivät tarvittavat maalit?

 

Parhaat pistemiehet, TPS

Tomi Kallio:                                                                 55 ottelua, 18+24=42

Dave Spina:                                                                 47 ottelua, 14+20=34

Éric Perrin:                                                                  41 ottelua, 9+22=31

Parhaat pistemiehet, Pelicans

Juha Leimu:                                                                 46 ottelua, 15+17=32

Ryan Potulny:                                                              54 ottelua, 11+19=30

Antti Erkinjuntti:                                                          46 ottelua, 11+14=25

150918_Pikkarainen, Ilkka toinen maali.JPG

 

TPS:ltä kannattaa huomioida Kallion, Spinan ja Perrinin lisäksi Francis Paré. Kanadalainen on Turkuun saavuttuaan summannut 13 peliin yhdeksän (5+4) tehopistettä. Pelicansilta on huomionarvoista, että kultakypärää kantaa puolustaja Leimu. Hänen lisäkseen TPS-pakiston tulee olla tarkkana Vili Sopasen kanssa, joka on pitkän loukkaantumisensa jälkeen tehnyt 28 peliin tehot 6+18=24.

 

Maalivahdit, TPS

Oskari Setänen:                                    23 ottelua, torjunta-% 91.76, päästettyjen maalien ka. 2.12

Teemu Lassila:                                      31 ottelua, torjunta-% 91.49, päästettyjen maalien ka. 2.17

Maalivahdit, Pelicans

Janne Juvonen:                                     28 ottelua, torjunta-% 91.34, päästettyjen maalien ka. 2.60

Niko Hovinen:                                        19 ottelua, torjunta-% 85.76, päästettyjen maalien ka. 3.50

 

Kenttäpelaajien ohella maalivahdit voivat nousta arvoon arvaamattomaan. Pussinokkien ykkösmaalivahti on Juvonen, joka oli viimeksi lahtelaisten pelaava maalivahti TPS:ää vastaan. Mustavalkoisilta Setänen on pelannut helmikuussa kaikki pelit, mutta maalivahtivalinta saadaan selville vasta kokoonpanojen tullessa julki.

 

Rangaistuimmat vastakkain

Yksi mielenkiintoinen tilastofakta on, että Lahden illassa ottavat toisistaan mittaa joukkueet, jotka ovat keränneet eniten rangaistuksia. TPS on Liigan jäähytilastossa toisena, kun jäähyjä on tuomittu Palloseuralle yhteensä 692 minuuttia. Pelikaanit pistävät tässä tilastossa kuitenkin roimasti paremmaksi (tai pahemmaksi), sillä turkoosipaidat pitävät tilaston kärkipaikkaa 852 minuutin lukemalla.

 

Jäähyminuutit, TPS

Henrik Tallinder                                     84

Patrik Moisio                                          67

Dave Spina                                              61

Jäähyminuutit, Pelicans

Ben Blood                                                158

Dane Byers                                              152

Taavi Vartiainen                                    108

 

On selvää, että pelejä ei jäähyaitiosta voiteta. Luvassa on kuitenkin taatusti fyysinen peli, jossa kaksinkamppailupelaaminen nousee avainasemaan. Pelicansilta Byers on pelikiellossa, kun vastaavasti TPS:ltä Ilkka Pikkarainen pelasi perjantaina Kärppiä vastaan seitsemän ottelun pelikieltonsa jälkeen. Pikkarainen nähtäneen kaukalossa siis myös Pelicans-ottelussa.

Mikäli jäähyaitioiden ovien saranat ovat herkässä, saatetaan ratkaisu hyvin nähdä erikoistilanteissa. Kotijoukkue Pelicansin tehopakki Leimu johtaa koko Liigaa ylivoimamaaleissa, kun puolustajan tykki on puhunut viivalta jopa 12 kertaa. TPS:n tulee pelata hyökkäyssuuntaan vaarallisen pelaajan laukaus pois takaiskumaalien välttämiseksi.

 

Erikoistilanteet

TPS                                                         Ylivoima-% 20.10 (Liigan 5.), alivoima-% 82.24 (Liigan 5.)

Pelicans                                                 Ylivoima-% 20.19 (Liigan 4.), alivoima-% 81.12 (Liigan 9.)

 

Viikon teemana aloitukset

TPS:n päävalmentaja Ari-Pekka Selin tiesi kertoa keskiviikon Blues-voiton jälkeen, että aloitukset ovat olleet harjoituksissa kuluneen viikon teema. Aloituksiin on kiinnitetty erityistä huomiota, ja uusia aloituskuvioita nähtiinkin Kärppiä vastaan. TPS:n kauden tehokkain aloittaja Tadas Kumeliauskas on loukkaantumisen vuoksi sivussa illan ottelusta.

 

Aloittajat, TPS (väh. 200 aloitusta)

Tadas Kumeliauskas                                            422 aloitusta, voitto-% 58.1

Ville-Vesa Vainiola                                                600 aloitusta, voitto-% 53.8

Éric Perrin                                                                900 aloitusta, voitto-% 51.8

Aloittajat, Pelicans (väh. 200 aloitusta)

Juhani Tyrväinen                                                     582 aloitusta, voitto-% 56.4

Henri Heino                                                               249 aloitusta, voitto-% 53.8

Marko Pöyhönen                                                    247 aloitusta, voitto-% 53.8

 

Aloituksiin kannattaa siis myös Pelicans-ottelussa kiinnittää erityistä huomiota, sillä ne voivat monesti olla jopa ratkaisevassa roolissa yksittäisinä pelitapahtumina, jotka määrittelevät ottelun kulkua.

Siinä missä Kumeliauskas ei ole pelikunnossa, on Harri Tikkasen pelaaminen epävarmaa vatsataudin vuoksi. Tikkanen on ollut yksi joukkueen eniten peliaikaa saaneista pelaajista, joten on hyvin mahdollista, että Tikkasen mahdollisesti pelatessa kovin suurta kuormaa ei voi asettaa sairastelleen puolustajan harteille.

Esimerkiksi Tikkasta paikannut Miro Keskitalo on kuitenkin saanut paljon kehuja valmennukselta. Nuorten maailmanmestaruuden voittanut puolustaja on noussut tosissaan kilvoittelemaan peliajasta, eikä hänen syrjäyttämisensä pelaavasta puolustuskuusikosta ole helppoa. Jos ja kun otteet jatkuvat samanlaisina, vastuuta lienee tiedossa ja nuoren pakin pirteistä esityksistä saadaan nauttia jatkossakin.

 

160116_Ilves-TPS_18_Henrik Tallinder.jpg

 

Peliaikakeskiarvot, TPS

Henrik Tallinder                                  24:15

Petteri Nummelin                               21:58

Harri Tikkanen                                    21:51

Peliaikakeskiarvot, Pelicans

Ben Blood                                               22:54

Juha-Pekka Pietilä                               20:41

Stefan Lassen                                        20:37

 

Tehotilasto ja laukaukset

Paljon jääaikaa saanut Tallinder pitää TPS:n kärkipaikkaa peliaikojen ohella myös muissa tilastoissa. Liiga on ottanut käyttöön edistyneet tilastot, joissa ruotsalaispuolustaja on koko sarjan ehdotonta parhaimmistoa. Joukkueena TPS:n laukaustasapaino on samoin Liigan huippua, kun vastustajan maalia ja omaa päätyä kohti tulleiden laukausten erotus on Tepsillä peräti 222 laukausta plussan puolella.

Tuosta lukemasta muodostuvalla niin sanotulla corsi-prosentilla 53.1 joukkue on sarjan kolmanneksi paras. Pelicansin laukausten erotus on 17 ja corsi 50.2, ja näillä numeroilla mitattuna lahtelaiset ovat tilaston yhdeksänsinä. Edistyneissä tilastoissa joukkueen paras on kärkipakki Leimu, kun taas TPS:llä vastaavia tilastoja hallitsee Tallinder, joka on myös yksinkertaisemmassa tehotilastossa TPS:n ykkönen.

 

Plusmiinustilasto, TPS

Henrik Tallinder                                   +16

Elmeri Eronen                                        +11

Dave Spina                                            +10

Plusmiinustilasto, Pelicans

Hannes Björninen                                +8

Juha Leimu                                            +5

Janne Ritamäki                                     +2

Vili Sopanen                                          +2

 

Laukaustasapainoja ja pelaajien tehotilastoja tarkastellessa on mielenkiintoista myös katsoa, ketkä joukkueesta laukovat kaikkein hanakimmin. Jääkiekkokliseet käskevät toimittamaan kiekkoa maalille, jotta hyviä asioita tapahtuisi. TPS:n puolelta kärkinimi erottuu selvästi, kun taas Pelicansilla eniten laukonut pelaaja on tulokaskauttaan pelaava hyökkääjä.

 

Laukaukset, TPS

Tomi Kallio                                           306

Harri Tikkanen                                   193

Henrik Tallinder                                 164

Laukaukset, Pelicans

Sebastian Repo                                  202

Juha Leimu                                           198

Vili Sopanen                                        173

 

TPS-kapteeni Kallio on 306 laukauksen lukemallaan samalla koko sarjan eniten laukonut pelaaja. Kultakypärää kantavan Kallion esimerkkiä tarvitaan jahdissa tärkeistä sarjapisteistä, kun TPS lähtee parantamaan tilastojaan Pelicansin kustannuksella.

Lukko pelaa samaan aikaan Raumalla TPS:n eilisillan vastustajaa Kärppiä vastaan, joten seitsemänsinä oleville raumalaisillekaan ei ole helppoa iltapuhdetta tiedossa. Taistelu suorasta pudotuspelipaikasta tiivistyy, ja TPS:n päämääränä on saada Lahdesta pistesarakkeen kaunistukseksi täydet kolme pistettä, kävi muualla miten kävi.

Kiekko putoaa jäähän Lahdessa kello 17.00!

 

Tilastot: Liiga

Teksti: Vinski Virtanen