karuselli_kunonaika.jpgkaruselli_tps_shop.jpg
13.8.2015

Julius Vähätalo - Vahdon taikuri

Laukolan koulu sijaitsee entisen Vahdon kunnan Laukolan kylässä Ruskolla. Tuon koulun pihalla on talvisin pieni kaukalo, jonka jäällä Julius Vähätalo aikoinaan opetteli jääkiekon alkeita.

Julius on tuttu näky Laukolan ulkojäällä talvisin. Leveyspiirillemme luontaista ovat leudot talvet, joten jonain talvina ulkojääsesonki on jäänyt Vahdolla melko lyhyeksi. Mutta mikäli kelit sallivat kentän jäädyttämisen tulevana talvena, nähdään jäällä tuttu isokokoinen peluri.

Tunnollisen ja hyvän alakoulun oppilaan päivä jatkui koulun jälkeen usein ulkojäällä.

Aina koulun jälkeen jäin siihen kentälle jos ei ollut omia treenejä. Ja usein treenien jälkeen palasin vielä takaisin ulkojäälle, Vähätalo kertoo hymyillen.

Laukolan koulun rehtori, Kai Laitinen, muistelee entistä oppilastaan hyvillä mielin:

Julius oli hyvä oppilas ja hyvä lähes kaikessa – ei pelkästään jääkiekossa. Näkihän sen Juliuksesta jo varhain, että jääkiekko on hänelle se juttu. Niin vahvasti hän sitä halusi pelata ja harrastaa, Laitinen muistelee.

”Vahdon taikuriksi” kutsuttu Vähätalo oli nuorempana huomattavasti muita ikäisiään lahjakkaampi luistelija ja sai täten liikuntatunneilla varsinkin tehdä taikojaan peleissä.

Vähätalon vahva side Vahtoon ja Laukolan kouluun on säilynyt edelleen. Viime syksynä Vähätalo kävi toivottamassa kaikki koulun ekaluokkalaiset tervetulleeksi oppivelvollisuuden taipaleelle.

Julius kätteli heidät kaikki ja klaarasi homman todella tyylikkäästi. Soittelin hänelle tästä syksystä, josko hän pääsisi taas käymään täällä. Ei mennyt kauaa, kun Julius jo ilmoitti tekstiviestillä tarkan ajan jolloin hän pääsisi vierailemaan koulullamme, Laitinen kehuu nuorta ja säntillistä Vähätaloa.

vähätalo.jpg

Vakava loukkaantuminen varjosti mestaruusjuhlia

Viime keväänä Vähätalo oli yksi niistä pelaajista, joiden kausi jatkui edustusjoukkueen kauden päätyttyä A-nuorten pudotuspeleissä. Kun muu joukkue juhli kolmannen finaalipelin jälkeen Suomen mestaruutta, Vähätalo heräsi seuraavana päivänä hirvittäviin selkäkipuihin.

Menin taklaamaan ja osuin huonosti vastustajaan. Menetin tasapainon ja lensin pää edellä laitaa päin.

Diagnoosi oli karu: useampi murtunut nikama. Vakava loukkaantuminen pysäytti ja pakotti muuttamaan suunniteltua kesää harjoittelun osalta.

Piti miettiä uusiksi paras treenisuunnitelma kesäksi. Kontaktit, juoksu ja tangoilla tapahtuva voimatreeni oli kokonaan pois. Tein vähän erilaista treeniä kevään ja olin terveenä kun Detroitin nuorten pelaajien leiri alkoi.

Rauhallisesti vietetty alkukesä oli tuottanut tulosta ja lääkäri näytti vihreää valoa lajiharjoittelulle.

Ennen leiriä lääkäri totesi, että nikamat olivat luutuneet hyvin ja sain luvan ottaa kontaktia.

IMG_6240.JPG

Unelmana NHL

Kesällä 2014 Detroit Red Wings varasi vahtolaisen Vähätalon kuudennella kierroksella numerolla 166. Pian varaustilaisuuden jälkeen koitti ensimmäinen leiri Detroitin organisaation valvovan silmän alla.

Se ensimmäinen reissu jännitti. Kaikki oli uutta ja kieli vieras. Siihen vielä tottumattomalle pitkä matkustus ja tuntemattomat ihmiset, joten kyllä siinä ihmettelemistä riitti.

Tänä kesänä Vähätalo matkasi Detroitiin huomattavasti valmiimpana ja luottavaisempana.

Nyt pystyin nauttimaan siitä. Ja tänä vuonna siellä oli toinen suomalainen, Vili Saarijärvi, joten pääsi suomeakin välillä puhumaan.

Detroitin organisaatio on tunnettu siitä, että he suunnittelevat lahjakkuuksilleen todella tarkan kehityssuunnitelman parhaan kehityksen takaamiseksi. Moni pelaaja on pelannut vuosia Euroopassa ja farmissa ennen nousuaan kirkkaimpiin mahdollisiin valoihin.

Detroitista soitellaan tasaisin väliajoin ja kauden aikana tavattiin kertaalleen. Keskustelemme heidän näkemyksestään minun suhteeni. Jokapäiväistä työtä he painottavat aika paljon kaikille nuorille.

Omista kehityskohteistaan Vähätalolla on selvät sävelet.

Voimaa minuun ei ole tarttunut samaan malliin kuin pituutta. Joten siihen voiman hankkimiseen ja luisteluun keskitetään paljon huomiota treenissä.

NHL on monelle nuorukaiselle unelma. Jo pelkkä NHL-varaus avaa ovia glamourin täyteiseen maailmaan – ainakin hetkeksi. Totuus valkenee viimeistään ensimmäisellä leirillä.

Hirveä työmäärä on vielä edessä sen jälkeen. Se on todella kokonaisvaltaista duunia, esimerkiksi ruokailujen ja levon suhteen pitää olla äärimmäisen tarkkana.

Paljon pitää tehdä ja paljon pitää jättää myös tekemättä saavuttaakseen paikan noiden kolmen tarunhohtoisen kirjaimen alla.

Houkutuksia on nuorelle miehelle paljon. Kesällä pitää miettiä tarkkaan mitä tekee ja mitä jättää tekemättä, jos mielii unelmiaan NHL:ssä tavoitella.

Kaiken mä teen sen eteen, Vähätalo sanoo rauhallisesti ja katsoo samalla suoraan kysyjää silmiin.

Eipä jäänyt epäselväksi tavoitteesi, Julius Vähätalo.

 

Teksti: Osku Valtonen