karuselli_tpsristeily.jpgkaruselli_seuraavapeli_tpskalpa.jpgkaruselli_tpslounas.jpgkaruselli_tps_shop.jpgkaruselli_kausikortti.jpgkaruselli_midas.jpg
Seuraava kotiottelu
TPS - KalPa KE 11.12. 18:30 OSTA LIPUT
24.1.2016

FRANCIS PARÉN KOTIINPALUU

"En jaksa enää odottaa, että saan kantaa TPS:n paitaa ylläni kotiyleisömme edessä. Kasvoillani on varmasti leveä hymy silloin, koska olen niin onnellinen, että saan taas olla täällä", Francis Paré valotti tunnelmiaan sunnuntaina TPS:n ulkojäätapahtumassa.

Parkin kentällä on sunnuntaina puoliltapäivin vilskettä. TPS:n joukkue harjoittelee ulkojäillä, ja ihmisiä on saapunut runsain mitoin hyväntuuliseen tapahtumaan luistelemaan ja katsomaan pelaajia. Joukkueen treenit tulevat päätökseen, ja ensimmäisten joukossa kaukalosta poistuu TPS:n uusin pelaaja, joka on tosin turkulaisille jo entuudestaan tuttu.

Kaudella 2013-14 mustavalkoisissa 30 peliä pelannut ja niissä 28 tehopistettä summannut Francis Paré on juuri luistellut ensimmäiset piirtonsa uusien joukkuekaveriensa kanssa. Mies laittaa luistimiinsa teräsuojat ja vastaa haastattelupyyntöön myöntävästi. Sitten siirrytään kirpeästä ulkoilmasta sisätiloihin, jotta kanadalainen ehtii vastata vinoon pinoon kysymyksiä ennen kuin suosikkejaan katsomaan tulleet pääsevät hakemaan pelaajien nimikirjoituksia.

KHL:ssä pari kautta kiekkoillut Paré on selvästi iloisella tuulella. Magnitogorskissa, Tšeljabinskissa ja Bratislavassa KHL-elämää nähnyt 28-vuotias hyökkääjä allekirjoitti TPS:n kanssa loppukauden mittaisen sopimuksen. Parén eleistä, ilmeistä ja äänestä välittyy aito ilo ja vilpittömyys, kun mieheltä kysyy ensituntemuksia Turkuun ja Palloseuraan palaamisesta.

− Se tuntuu hyvältä! Turku tuntuu minulle melkein kuin kodilta. Olin iloinen tavatessani joitakin vanhoista pelikavereistani. Tänään tapasin aamulla uudet joukkuetoverini, ja he vaikuttavat todella mukavilta tyypeiltä. On hienoa olla taas Suomessa, se on selvä.

We want Famu” ja muita mietteitä

Quebecin Lemoynessa syntynyt pelaaja ehti tehdä vaikutuksen aiemmalla visiitillään Turkuun. Vierailu oli tuolloin puolen runkosarjan mittainen, mutta tuolta ajalta Parélla on yksinomaan positiivisia muistoja.

− Muistan ensinnäkin todella hyvät ja intohimoiset fanit. Muistan kaikki tifot ja sen, kun heillä oli jokin koreografia Derek Famularesta ja he huusivat hänelle sopimusta, kun hän oli meillä koeajalla. He syttyivät aina, kun pelasimme vauhdikasta kiekkoa.

− En malta odottaa, että näen kannattajat taas tiistai-iltana. Toivon, että yleisöä on paljon ja he pitävät meteliä. Olen iloinen siitä, että saan olla taas Suomessa ja varsinkin siitä, että olen taas nimenomaan TPS:ssä, jatkoi kanadalainen innostuneena.

Kaikista Parén puheista voi päätellä, että TPS oli koko ajan ehdoton ykkösvaihtoehto. Kun sopimus Slovan Bratislavan kanssa purettiin, oliko hetimiten selvää, että sekä sentterinä että laitahyökkääjänä pelaamaan kykenevän miehen mieli halajaa takaisin Turkuun?

− Kyllä. Minulle tarjottiin paljon vaihtoehtoja esimerkiksi Tšekistä, Sveitsistä ja jopa Itävallasta, mutten halunnut lähteä sellaisiin paikkoihin, joissa en tuntisi oloani niin hyväksi.

− Täällä tunnen kaupungin, tunnen jonkin verran paikallista sarjaa ja tapaa pelata, joka sopii omaan pelityyliini. Haluan olla paikassa, jonka tunnen miellyttäväksi ja jossa viihdyn. Minulle se paikka on TPS. Tiesin, etten haluaisi pelata juuri nyt missään muussa joukkueessa, sanoo Paré katsoen kysyjää suoraan silmiin.

KHL-mestaruuden jälkeen vaikeaa

KHL:ssä peli sujui heti, sillä TPS:ssä alkanut ja Magnitogorskissa loppunut sesonki päättyi KHL:n mestaruuteen eli Gagarin Cupiin. Tämä kausi on silti ollut kanadalaishyökkääjälle vaikea. Paré siirtyi kesken viime kauden Metallurg Magnitogorskista Traktor Tšeljabinskiin, jossa hän myös aloitti kuluvan kauden. Tie vei kuitenkin Slovakiaan, kun maan KHL-joukkue Slovan Bratislava hankki kanukin riveihinsä.

− Minusta sain kauteen hyvän alun Traktorissa. Olin yksi parhaista pistemiehistä seitsemän tai kahdeksan pelin jälkeen. En ollenkaan tiedä mitä tapahtui: olin yhtäkkiä terveenä poissa kokoonpanosta, ja kun sellaiseen tilanteeseen joutuu, sitä alkaa ajatella asioita hirvittävän paljon.

− Luultavasti mietin liikaa, ja kasautuneet ajatukset alkoivat vaikuttaa negatiivisesti pelaamiseeni. Mutta se on nyt mennyttä. Nyt haluan ajatella tätä päivää, nyt olen TPS:ssä ja Turussa. Odotan innolla uutta aikaani täällä, miettii juuri Suomeen palannut Paré.

Pelikaverit heittävät haastateltavalle ylävitosia ja tönivät veljellisesti. Maalivahti Oskari Setänen yrittää käydä viljelemässä huumoria, mutta Paré naurahtaa ja vastaa jo seuraavaan kysymykseen, sillä aikataulu on tiukka sen tähden, että TPS-henkiset odottavat jo ulkopuolella mahdollisuutta hakea Parén ja kumppanien nimikirjoituksia.

− Viimeksi täällä ollessani joukkueella ei mennyt hyvin. Tällä kaudella asiat näyttävät olevan toisin: joukkue pärjää paljon paremmin kuin silloin kolmisen vuotta sitten. Johtoportaaseen on tullut muutoksia, ja joukkue on täynnä fiksuja pelaajia.

− Kun tapasin urheilutoimenjohtaja Antero Niittymäen eilen, hän odotti minua hallilla ja sain lämpimän vastaanoton. Olen kiitollinen siitä, että minut haluttiin tänne pelaamaan, kertoo Paré mielissään.

Tuttu pelinumero, tutut vastustajat

Vuoden 2013 syksyllä TPS:ssä ensimmäisen pelinsä pelannut ja numeroa 19 selässään kantanut hyökkääjä iski heti debyytissään Ässiä vastaan kolme maalia. Tälläkin kerralla Paré saa selkämyksensä koristeeksi pelinumeron 19, ja myös tällä kertaa Paré debytoi juuri Ässiä vastaan. Hattutempusta muistuttaminen saa miehen suorastaan hykertelemään.

− En tiedä, teenkö tällä kertaa hattutemppua, mutta lupaan tehdä jäällä parhaani. Pelaamiseni ei välttämättä ole heti aluksi täydellistä, ja saatan tehdä virheitä, mutta aion antaa kaikkeni. Aina kaukaloon astuessani yritän pelata niin hyvin kuin pystyn.

− Rakastan pelaamista, enkä jaksa enää odottaa, että saan kantaa TPS:n paitaa ylläni kotiyleisömme edessä. Kasvoillani on varmasti leveä hymy silloin, koska olen niin onnellinen, että saan taas olla täällä. Jännitys on taatusti korkealla ennen peliä, hekumoi TPS:n nutun parin vuoden tauon jälkeen tiistaina päälleen pukeva Paré.

Millaisia odotuksia paluumuuttajalla sitten on loppukautta ajatellen?

− Haluan vain kehittyä joka päivä ja tulla paremmaksi pelaajaksi. Tietysti joukkueena haluamme päästä kuuden joukkoon ja suoraan pudotuspeleihin, ja saada juuri näihin ratkaisupeleihin itsevarmuutta. Meidän täytyy menestyä keväällä, mutta sitä ennen meidän täytyy pelata koko sydämestämme joka pelissä.

Kaipuu oli molemminpuolista

Jos loppukausi menee sekä Parélta että Palloseuralta hyvin, onko kenties jatko Turussa mahdollinen? Kuullessaan kysymyksen mies naurahtaa ja vastaa hymyillen.

− Se nähdään sitten! Saavuin tänne vasta ja pidän tästä kaupungista, todella kaipasin Turkua. Mutta sopimusasioihin en voi vielä vaikuttaa. Asioita, joihin voin vaikuttaa, ovat asenteeni ja se, että yritän jäällä niin kovasti, että pelaamiseni kautta tapahtuu hyviä asioita. Sitten olemme viisaampia tulevaisuuden suhteen.

Parén nimikirjoitukset ovat satavarmasti halutuimpien joukossa, mutta kaikki TPS:n kannattajat ja Francis Paré -fanit eivät välttämättä ehtineet ulkojäätapahtumaan tapaamaan joukkuetta ja sen uusinta vahvistusta. Ennen kuin innokkaimmat päästetään vaihtamaan kuulumisia joukkueen kanssa, pitää vielä kysyä Parélta terveisiä niille ihmisille, jotka eivät ulkojäätapahtumaan häntä paikan päälle päässeet moikkaamaan.

− Olen nyt ihan tosissani sanoessani tämän, sillä en malta odottaa sitä, kun näen kannattajat taas tiistaina. He ovat olleet minua kohtaan niin ystävällisiä.

− Jo noin kuukausi sitten kiersi huhu, että minä olisin palaamassa takaisin. Sain välittömästi Twitterissä ja Facebookissa viidestä kymmeneen viestiä, joissa turkulaiset pyysivät minua palaamaan! Minulle on iso asia, että ihmiset muistavat minut ja tuntuvat pitävän minusta, päättää Paré antoisan juttutuokion.

12591748_10207414933985815_1941215834_o.jpg

Teksti: Vinski Virtanen

Kuva: Tuomo Vidberg