karuselli_tpsristeily.jpgkaruselli_seuraavapeli_tpskalpa.jpgkaruselli_tpslounas.jpgkaruselli_tps_shop.jpgkaruselli_kausikortti.jpgkaruselli_midas.jpg
Seuraava kotiottelu
TPS - KalPa KE 11.12. 18:30 OSTA LIPUT
3.2.2016

Baltiasta Kazakstaniin ja sieltä Turkuun

TPS ilmoitti toukokuussa 2013 tehneensä try-out-sopimuksen liettualaisen Tadas Kumeliauskasin kanssa. Harva arvasi tuolloin kuinka hyvä pelaaja Turkuun saapuukaan.

Moni vähätteli Tadas Kumeliauskasin hankintaa alkujaan värikkäinkin sanankääntein. Pelaajan taustat huomioiden se oli varsin ymmärrettävää. Liettua on todella pieni kiekkomaa ja maasta ponnistaneet huippupelaajat on sormin laskettavissa. Lisäksi Kumeliauskas saapui Turkuun Kazakstanin liigasta, jota ei missään nimessä voi pitää tasoltaan Liigan veroisena.

Alkusysäys Tepsiin siirtymisestä löytyi Kumeliauskasin kanssa samassa joukkueessa pelanneesta entisestä tepsiläisestä.

- Kazakstanissa pelasi täälläkin pelannut Teemu Elomo. Hän auttoi minut tänne try-outille, Kumeliauskas kertoo.

Liettua on urheilun saralla tunnettu lähinnä kovana koripallomaana. Miten ihmeessä Kumeliauskas päätyi jääkiekon pariin?

- Kasvoin kaupungissa, jossa oli noin 10 000 asukasta. Meillä oli siellä vain yksi kaukalo ja eipä oikeastaan mitään muuta. Siksi valitsin jääkiekon, kun siellä ei ollut mitään muuta tekemistä. Aluksi veljeni alkoi pelata ja kun katselin hänen pelaavan, halusin itsekin kokeilla.

Kumeliauskas suuntasi 19-vuotiaana Kazakstanin liigaan Arystan Temirtaun joukkueeseen. Eksoottinen kiekkoliiga opetti nuorukaisen miesten tavoille.

- Se oli hyvä kokemus minulle. Pääsin pelaamaan kokeneiden pelaajien kanssa, vaikka olin itse vielä nuori. Kazakstanin liiga ei tietenkään ollut niin kovatasoinen, mutta kokemuksena se oli mainio.

Kehitystä vuosi vuodelta

Kumeliauskasin ensimmäisen TPS-kauden alla joukkueen silloinen päävalmentaja Kai Suikkanen ennusti liettualaissentteristä kasvavan vielä todella kova pelimies, kunhan saa lisää voimaa kroppaansa. Kovin väärässä Suikkanen ei ollut.

Kumeliauskas pääsi jo tuolloin hyvin joukkueeseen sisään, kunnes European Trophyn ottelussa aivan Liiga-kauden kynnyksellä hänen ranteestaan katkesi valtimo ja edessä oli viikkojen toipuminen.

Lopulta ensimmäisen kauden saldoksi tuli 21 peliin tehot 4+3=7. Seuraavalla kaudella 27 pelissä pisteitä kertyi 7+6=13.

Loukkaantumiset ovat riivanneet Kumeliauskasta joka kausi, mutta silti 25-vuotias taituri on kehittynyt tasaiseen tahtiin. Tällä kaudella 33 peliin on tehtynä jo tehot 9+13=22. Lisäksi mies on päässyt välillä pelaamaan ykkösketjussa mm. Tomi Kallion kanssa. Nöyrän oloinen Kumeliauskas ei sano sen tuovan paineita omaan peliin.

- Ei se tuo oikeastaan paineita. Toki se tuo enemmän velvollisuuksia ja yritystä paikata niiden pelaajien aukot, jotka ennen pelasivat siinä. Yritän vain pelata paremmin.

tadaaas.jpg

Hyvän alotustaidon lisäksi hänen vahvuuksiin kuuluu ehdottomasti kova rannelaukaus. Maalivahdit ovat saaneet moneen kertaan kaivaa kiekon selkänsä takaa, kun "Liettuan Malkin" on lähettänyt ohjuksensa maaliverkkojen perukoille.

Jokaisella osa-alueella on hänen itsensä mukaan kuitenkin vielä parannettavaa.

- Minun täytyy kehittää vielä puolustusalueen pelaamista. Luisteluani voisin varmaan vielä kehittää. Tehdä siitä räjähtävämpää. Jokaista osa-aluetta pitää totta kai parantaa. Kukaan ei ole ikinä täydellinen missään, vaan aina löytyy parannettavaa, Kumeliauskas analysoi.

Sentterillä on sopimus Tepsin kanssa myös ensi kaudesta. Jos ensi kaudella kehityskäyrä on yhtä roimasti ylöspäin, unelmoiko liettualainen jopa siitä maagisesta kirjainyhdistelmästä NHL?

- NHL olisi ehkä realistisempaa, jos olisin nuorempi. NHL on jokaisen pelaajan unelma totta kai, mutta en ole ajatellut asiaa sen enempää. Yritän vain olla hyvä missä ikinä pelaankin. Tällä hetkellä teen kaikkeni täällä Turussa ja kuka tietää mihin se lopulta minut johtaa.

"Joka aamu on mukava tulla hallille"

TPS taistelee tiukasti paikasta kuuden joukossa. Joukkueesta on paistanut läpi kauden hyvä tekemisen meininki. Kumeliauskas kehuu pukukopin ilmapiiriä nostamatta kuitenkaan yhtä pelaajaa jalustalle joukkueen hauskimpana hahmona.

- Joukkueessa on paljon hauskoja tyyppejä. Henrik Tallinder heittää hauskoja juttuja kopissa, kuin myös Eric Perrin. Paha sanoa kuitenkaan yhtä. Kaikki ovat todella hauskoja ja meillä on hauskaa yhdessä. Joka aamu on mukava tulla hallille, Kumeliauskas iloitsee.

Kenen kanssa Kumeliauskas sitten viettää eniten aikaa hallin ulkopuolella?

- Varmaan Dave Spinan. Asumme samassa rakennuksessa, joten jo siitä syystä vietämme enemmän aikaa yhdessä.

Huomenna torstaina Palloseuran vieraaksi saapuu Porin Ässät. Joukkueet kohtasivat toisensa kahdesti viime viikolla. Ensimmäinen peli päättyi HK Areenalla TPS:n 4–3-voittoon, kun taas jälkimmäisessä Porissa pelatussa kamppailussa Ässät voitti jatkoajan jälkeen lukemin 3–2. Tasaista ottelua voi siis povata torstaillekin.

- He pelaavat fyysisesti ja paineistavat kovaa meidän päädyssä. Meidän pitää olla valmiita siihen ja taistella kovin kaksinkamppailuissa. Meidän täytyy vain pelata omaa peliämme ja olla valmiita taistelemaan, Kumeliauskas arvioi porilaisia.

Nöyrästä liettualaisesta on kasvanut fanien silmissä paljon enemmän kuin vain pelkkä hassu nimi. Ja tämä tarina vain jatkuu. Huomenna se jatkuu HK Areenalla, kun Kumeliauskas ja kumppanit hakevat tärkeitä pisteitä isännöimällä porilaisia.

TPS-Ässät torstaina 4.2. kello 18.30 HK Areenalla. Tervetuloa hallille!

Teksti: Taneli Virjonen