karuselli_kunonaika.jpgkaruselli_tps_shop.jpg
21.8.2014

TPS jahtaa Euroopan parhaan seurajoukkueen titteliä -Steven Seigo: "Olen kiitollinen tästä mahdollisuudesta"

Champions Hockey League, eli CHL, alkaa HCTPS:n osalta perjantaina 22.elokuuta. Jo tässä kohti moni tuhahtaa ja toteaa, että luvassahan on vain harjoitusotteluihin verrattavia pilipali-matseja. Kannattaa kuitenkin kannattaa sysätä ennakkoluulot syrjään; TPS-puolustaja Steven Seigon sanoin: ”Ihmisille, jotka ovat kiinnostuneet jääkiekosta, CHL tarjoaa erittäin mielenkiintoisia matseja”.

Turun Palloseuran kanssa F-lohkossa pelaavat italialainen HC Bolzano, tshekkiläinen HC Pardubice ja ruotsalainen Linköping HC. Kaiken kaikkiaan lohkoja on 11 ja mukana on joukkueita 12 eri maasta. Euroopan parhaan seurajoukkueen titteliä havittelee muun muassa oman maansa pääsarjan mestaruutta keväällä juhlineita joukkueita; Kärpät Suomesta, Skellefteå Ruotsista, HC Kosice Slovakiasta, PSG Zlín Tshekistä ja ERC Ingolstadt Saksasta ja ZSC Lions Sveitsistä, sekä monia muita kovia joukkueita edellä mainituista maista ja vähintäänkin uteliaisuutta herättäviä joukkueita Ranskasta, Norjasta, Tanskasta, Iso-Britanniasta, Italiasta ja Itävallasta.

Ei sitä jääkiekkofani usein saa tilaisuutta nähdä joukkueita muista Euroopan liigoista, joten tämä on mitä mahtavin mahdollisuus myös suomalaiselle kiekkokansalle tutustua muiden maiden joukkueisiin, täysin erilaisiin pelityyleihin ja uusiin pelaajiin. Tuskin sitä muuten pääsisi koskaan katsomaan Bolzanon tai Pardubicen pelejä, ellei CHL toisi näitä joukkueita tänne! Seigo tuumaa.

Puolustaja vannoo, että vaikka TPS:n koti- ja vierasottelut Bolzanoa sekä Pardubiceä vastaan ovatkin Liiga-kauden alla, suhtautuu joukkue peleihin vakavasti, eikä todellakaan lähde pelaamaan niitä ikään kuin ne olisivat Liiga-kauteen valmistavia harjoitusotteluita.

CHL:ssä pelataan Euroopan parhaan seurajoukkueen tittelistä, ja me haluamme osoittaa, että me todella kykenemme taistelemaan siitä. Lähdemme joukkueena näihin otteluihin sillä asenteella, että haluamme vain ja ainoastaan voittaa, sillä nämä pelit merkitsevät meille oikeasti hyvin paljon.

Loppuotteluun asti jyräävillä joukkueilla CHL-pelejä riittää aina helmikuun 3. päivään asti,  jolloin mestaruus ratkeaa. Seigo ei kuitenkaan usko, että muutama ottelu lisää siellä täällä kuormittaisi joukkuetta merkittävästi.

Tulevan viikonlopun vastustajat ovat molemmat varsin vieraita tapauksia, joten kovin perusteellisia videosulkeisia ei ole mustavalkoisessa leirissä pidetty. 

Perjantaina TPS saa HK Areenalle vieraakseen HC Bolzanon Pohjois-Italiasta. Vuositolkulla Italian pääsarja Serie A:ta dominoinut ja peräti 19 mestaruutta napannut joukkue siirtyi kauden 2012-2013 jälkeen pelaamaan Itävallan pääsarja EBEL:ään saadakseen lisää haastetta. Keväällä 2014 Bolzanosta tulikin sitten ensimmäinen ei-itävaltalainen joukkue, joka on voittanut EBEL:n mestaruuden.

Kenties valmennus on hieman scoutannut heitä, jos joukkueella on vaikkapa ollut jotain harjoitusmatseja, kenties ei. Niin tai näin, meidän on keskityttävä omaan suoritukseemme niin joukkueena kuin jokaisen yksilönäkin. Miten tahansa vastustaja sitten pelaakin, on meidän kyettävä vastaamaan siihen omalla pelillämme ja sen vahvuuksilla, Seigo pohtii.

seigo_uusi_yks.jpg

Kanadalainen odottaa innolla myös vierasmatseja syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna, jolloin joukkue matkustaa Italiaan ja Tshekkiin. Hän painottaa eritoten sitä, kuinka merkittävää joukkueen yhteishengen kannalta vieraspelireissu ulkomaille on.

Yhdessä matkustaminen tiivistää porukkaa aina. Kyllähän me normaalistikin vietämme valtavasti aikaa yhdessä kaukalossa ja kopissa, treeneissä ja peleissä, Liigan vieraspelireissuilla ja jopa vapaa-ajalla, mutta on se silti erityistä, kun mennään yhdessä ulkomaille aivan uuteen ympäristöön. Olemme kaiken aikaa toistemme seurassa - bussissa, ruokaillessa, treenatessa, pelatessa, hotellilla - heitämme läppää ja tutustumme paremmin, minkä myötä joukkuehenki paranee entuudestaan.

-       Lisäksi meille pohjoisamerikkalaisille on erityisen jännittävää päästä näkemään muita Euroopan maita ja kaupunkeja sekä kokea niiden jääkiekkokulttuuria. Olen kuullut, että joissain maissa tunnelma halleissa on aivan omaa luokkaansa. Olen siis todella kiitollinen tästä mahdollisuudesta päästä kokemaan urallani jotain näin erityistä!

Mustavalkoisilla on allaan nyt lähes 4 viikkoa jäätreeniä, harjoitusottelut Sportia ja Jokereita vastaan sekä Pitsiturnaus. Pitsiturnauksessa joukkue kokeili rohkeasti eri ketjukoostumuksia ja kierrätti pelaajia runsaasti, mutta Jokerit-otteluun TPS lähti parhaalla mahdollisella kokoonpanolla ja pistikin nimekkään KHL-joukkueen erittäin ahtaalle. Palloseura oli energinen ja aktiivinen, ja valmennusjohto kiittelikin omiensa peli-ilmettä, vaikka moitittavaakin löytyi esimerkiksi ylivoimapelistä. 

Lisäksi Jokerit-ottelusta jäi mieleen hieno tunnelma, sillä lämpimänä kesäiltana HK Areenan lehtereillä taistelua seurasi yli 5000 silmäparia. Seigo toivookin, että myös tulevana viikonloppuna hallin katsomot täyttyisivät mustavalkoista joukkuettaan tukevista kannattajista sekä muista jääkiekosta kiinnostuneista ihmisistä. 

Puolustajan oman innostuksen aitoutta on mahdotonta epäillä, sillä maanläheinen ja rehti kanadalainen vaikuttaa olevan sellainen persoona, joka ei osaisi valehdella edes 3-vuotiaalle lapselle tämän kysyessä joulupukin olemassaolosta.

Olen valtavan innoissani! On mahtavaa päästä pelaamaan joukkueita vastaan, joita ei ole koskaan ennen kohdannut, ja joista ei tiedä mitään. On myös mielenkiintoista nähdä, mikä on meidän tasomme heihin nähden, ja pelissämme loksahtanut taas uusia palasia paikoilleen. 

Monipuolisuutta metsästämässä

Puolustaja Steven Seigo  pelasi viime kaudella ensimmäisen kautensa ammattilaisena, joten uutta opittavaa riitti. Kesän 24-vuotias kiekkoilija vietti Kanadassa perheensä maatilalla, treenasi ja latasi akkuja, ja nyt mies on valmis jääkiekkoilijan uransa toiseen ammattilaiskauteen.

-  Totta kai jo viime kaudella tein parhaani, mutta se oli kuitenkin vielä vähän hakemista ja ammattilaisuuden sekä uuden elämäntyylin opettelua. Onneksi joukkueessa oli loistavia esimerkkejä, joista ottaa mallia; Morrisonn, Willsie, Sexton - kavereita, jotka ovat pelanneet ammattilaisina jo pitkään, ja joilla on kokemusta jopa NHL:stä. Se kehitti minua paljon, mutta nyt on otettava jälleen askelia eteenpäin ja oltava parempi kuin viime kaudella.

Myös joukkueelta puolustaja odottaa huomattavaa tasonnostoa ja kanadalainen kertookin, että tällä hetkellä porukassa on hyvä tekemisen meininki ja fiilikset lähestyvästä kaudesta ovat erittäin positiiviset. Usko kurssin kääntymiseen on kova. 

 - Haluamme päästä pudotuspeleihin ja jo faniemmekin tähden tahdomme napata niihin kotiedun. Koko joukkue odottaa Liiga-kautta innolla, sillä meillä on kasassa mielenkiintoinen porukka - nopeutta, fyysisyyttä, taitoa - ja on jännittävää nähdä, kuinka pystymme haastamaan muut joukkueet sarjassa.

SEIGO_UUSI_KAKS.jpg

Seigon omat vahvuudet ovat luistelussa ja kiekollisessa pelissä, ja viime kaudella kanadalainen olikin TPS:n ylivoimaisesti tehokkain puolustaja saldollaan 6+17. Merkkauspelissä ja kaksinkamppailuissa mies ei kuitenkaan ole aina parhaimmillaan ja siksi puolustavana puolustajana erinomainen Shaone Morrisonn olikin kanadalaiselle oiva pakkipari. Tulevalla kaudella Seigo tahtoo yhä osallistua aktiivisesti hyökkäyspeliin, mutta korostaa kuitenkin puolustuspelin tärkeyttä.

Haluan pelata ylivoimaa, avata rohkeasti peliä ja rakentaa hyökkäyksiä omien vahvuuksieni avulla, mutta luonnollisestikin kaikki lähtee puolustuksesta. Joukkueen kesken puhumme puolustuspelaamisesta ihan päivittäin ja olemme kaikki tietoisia siitä, että ensin täytyy keskittyä oman pään peliin ja hyökkäyspeli hoituu sitten ikään kuin omalla painollaan.  Itse haluan olla entistä monipuolisempi pelaaja, johon voi luottaa tilanteessa kuin tilanteessa.

Viime vuonna Seigo oli se, joka tuli joukkueeseen kokemattomana, vilkuili muilta mallia ja kasvoi suurin harppauksin kauden aikana. Ensi kaudella joukkueessa on useampi kanadalaista kokemattomampi pelaaja, mutta myös jokunen kokeneempi kaveri. Kanadalainen onkin valmis kiskaisemaan jalkaansa suuremmat saappaat ja kantamaan enemmän vastuuta mustavalkoisessa nutussa, mutta tarkkailee kuitenkin yhä nöyränä joukkueen konkareiden tekemisiä.

Joukkueessa on minua nuorempia ja minua vanhempia pelaajia, mutta kaikkihan me tässä yritämme auttaa toisiamme ja oppia toisiltamme. Toki joukkueessa on erittäin kokeneita pelaajia, joita katson ylöspäin, ja jotka ovat hienoja esimerkkejä minulle, mutta samalla pyrin itse parhaani mukaan auttamaan nuorempiani. 


Teksti: Hanni Hopsu