karuselli_kunonaika.jpgkaruselli_tps_shop.jpg
12.8.2014

"TPS on aina ollut erityinen vastustaja"

Kukapa olisi uskonut, ettei tunteikkaita liigaotteluita TPS:n ja Jokereiden välillä tahkotakaan hamaan tulevaisuuteen? Moni odotti sitä kautta, kun nämä kaksi menestyksekästä seuraa painisivat jälleen kärkikahinoissa ja taistelisivat toisiaan vastaan Suomen maan herruudesta. Harva osasi kuvitella, että toinen kahdesta suuresta jättäisi kotoisen Liigan ja lähtisi  KHL:ään.

- Hienoa, että on näin suuri mahdollisuus ja haaste tullut eteen, toteaa jokerihyökkääjä Tomi Mäki.

Mäki pelasi vuodet 2005-2008 Pohjois-Amerikassa ja käväisi vuosina 2001-2003 muutaman pelin verran lainalla Mestiksessä, mutta muutoin fyysinen hyökkääjä on pelannut koko uransa kasvattajaseurassaan Jokereissa. Narripaita yllään varttunut Mäki ei olisi vielä toissa keväänä uskonut, että tulisi jonain päivänä pelaamaan KHL:ää tuo tuttu paita yllään.

- Olihan se tietynlainen yllätys ja tuli aika puskista, Mäki muistelee vuoden takaista jymyuutista, kun tieto Jokereiden lähdöstä KHL:ään tuli julki.

 - Ei sitä ollut osannut odottaa, että tällainen muutos tulee, mutta hetken mietittyäni se alkoi kuitenkin tuntua hienolta jutulta. Saamme suomalaisen joukkueen kilpailemaan Euroopan kovimpaan liigaan, mikä on hyvä asia suomalaiselle jääkiekolle ja Jokereiden organisaatiolle.

Hyökkääjän ei tarvinnut kauan arpoa, missä oma ura jatkuisi. Jokerisydän sykkii Mäen rinnassa niin vahvana, ettei muualle lähteminen tuntunut edes vaihtoehdolta. 

 - Kyllä Jokereissa jatkaminen oli mulle ihan selkeä ykkösvaihtoehto. Pitkään olen ollut mukana ja nähnyt paljon tässä seurassa. Oli ihan selvä juttu, että haluan olla mukana tässä projektissa ja on hienoa, että pääsee antamaan sille oman panoksensa, Mäki kertoo.

Tulevalla kaudella Jokerit tulee kohtaamaan paljon uutta ja erilaista. Todennäköisesti myös odottamattomia yllätyksiä ja ongelmiakin tulee eteen, mutta helsinkiläisten leirissä ensimmäistä KHL-kautta odotetaan kuitenkin suurella mielenkiinnolla.

Koko paketti on mielenkiintoinen. Paljonhan on sellaista, mistä ei tiedä vielä mitään, ja on ihan totaalisen uutta niin itselle kuin muillekin. Pelillinen haaste on varmasti kovempi, jos vertaa pelaamiseen kotoisessa Liigassa. Nähdään myös uusia seuroja ja pelaajia, joita vastaan päästään pelaamaan.

 - Negatiivisia puolia ei sinänsä ole, vaikka paljon tulee tietysti matkustamista. Mutta näen senkin innostavana, koska siitä saa uusia kokemuksia ja pääsee haastamaan itseään eri tavalla. Kaiken kaikkiaan jokainen aspekti KHL:ssä pelaamisessa tuntuu hyvältä, Mäki vakuuttaa.

Jokerit on onnistunut hankkimaan riveihinsä kovan luokan vahvistuksia. Niklas Hagman ja Niko Kapanen tuovat nippuun rutkasti kokemusta, Juhamatti Aaltosen tai Tommi Huhtalan taitoja tuskin kyseenalaistaa kukaan, Atte Ohtamaa ja Topi Jaakola ovat varmasti valmiita ottamaan vastuuta harteilleen puolustuspäässä, ja lisäksi verkkoihin tarttunett ulkomaalaiset Linus Omark, Kurtis McLean ja Petr Koukal ovat isoja varsin isoja vonkaleita. 

 - Kyllä tämä on hyvä nippu. Työteliäs ja sitoutunut, minkä lisäksi yksilötaitoa on sopivissa määrin. Uskon, että pitkässä juoksussa meillä on vahva joukkue. Harjoituspelit pitää käyttää hyödyksi niin, että saamme yhteispelin ja joukkuehengen kasaan. Emme ole maailman kärkeä yksilöinä, mutta yhdessä voimme olla todella hyviä. Meillä on kaikki eväät menestykseen, Mäki pohtii.

Illan ottelua TPS:ää vastaan odotetaan mielenkiinnolla myös Jokereiden leirissä. Rakas verivihollinen on hienoa kohdata vielä kertaalleen ennen kuin pelit idässä kutsuvat.

 - Varmaan mielenkiintoinen peli tulossa, koska myös TPS on saanut jalkeille vahvan ja kiinnostavan joukkueen. Uskon, että vauhdikas ja hyvä vääntö tulossa, tiukkaa taistelua puolin ja toisin! 

30-vuotias Mäki oli 90-luvun puolivälissä vasta 10-vuotias kiekkojuniori, mutta jokerihyökkääjä pääsi silti todistamaan Turun Palloseuran ja Jokereiden välisiä ikimuistoistoisia kamppailuita paikan päällä. 

 - Ne pelit muistaa ilman muuta! Nassikkana oltiin vanhassa hallissa ja tupa oli aina niin täysi, ettemme mahtuneet penkeille istumaan, joten olimme sitten portailla. Olivathan ne pelit silloin aivan legendaarisia, kun molemmat taistelivat mestaruuksista toisiaan vastaan. Aina TPS on ollut itselleni erityinen vastustaja niin kotona kuin vieraissakin. Sieltä 90-luvulta se varmasti on lähtöisin.


      "Hienoimmatkin taistelut päättyvät. Muistot jäävät"

 


Teksti ja kuva: Hanni Hopsu