karuselli_kunonaika.jpgkaruselli_tps_shop.jpg
11.8.2014

"Taistelu siitä, kumpi on herra Suomen maassa"

TPS ja Jokerit. Jos pääsi näiden kahden joukkueen kohtaamisia aikoinaan 90-luvulla todistamaan, ei niitä kokemuksia tule varmasti ikinä unohtamaan. Onneksi tarinoita klassisista taisteluista on kerrottu isältä pojalle, sillä kun TPS ja Jokerit huomenna iskevät yhteen viimeistä kertaa, myös hallille saapuvat pikkujuniorit tietävät, että kyse on aivan erityisestä ottelusta. 

90-luvun puolivälissä osa TPS-pelaajista taapersi vielä vaipoissa ja osa pelasi juniorisarjoissa ja vasta haaveili jääkiekkoilijan ammatista. Joukkueessa on kuitenkin yksi pelaaja, joka voi muistoissaan palata noihin legendaarisiin klassikko-otteluihin Turun Palloseuran ja Jokereiden välillä.

- Hallit oli tupaten täynnä pelattiin sitten Helsingissä tai täällä. Meteli oli aina korviahuumaava ja taistelu kaukalossa aivan hirvittävää, kun molemmat kamppaili siitä herruudesta loppuun asti. Ja monta vuottahan sitä vielä kesti! Kyllä ne sellaisia hegemoniaotteluita oli, puolustaja Petteri Nummelin muistelee.

Siihen aikaan joukkueiden välillä oli valtava taistelu siitä, kumpi on se herra tässä Suomen maassa. Molemmat olivat voittaneet mestaruuksia ja molemmilla oli aina suuret paineet voittaa se seuraava mestaruus; joukkueisiin satsattiin paljon rahaa, kaivettiin ne parhaat pelaajat ja kilpailtiin hullusti jo siitäkin, että kumpi ylipäätänsä saa ne parhaat pelaajat.

Nummelinin läpimurto SM-liigassa tapahtui kaudella 1993-1994 ja tuolla kaudella hän myös koki pahimman Jokereihin liittyvän muistonsa. Sitä parasta muistoa ei kuitenkaan tarvinnut odottaa kuin vuoden verran.

- Paras muisto on ehdottomasti se vuoden 1995 mestaruus. Voitettiin viimeinen peli Helsingissä ja voi sitä huumaa, kun ajeltiin sieltä kohti Turun toria. Se ilta on jäänyt pysyvästi tuonne pääkoppaan. Mutta jos mennään siitä vuosi taaksepäin, olisi se jatkoaika kevään 1994 ratkaisevassa finaalissa voinut jäädä tapahtumatta. Tekivät silloin sen niin sanotun korkea maila -maalin ja sinne meni sitten se mestaruus!


Vaikka tuo niin sanottu korkea maila -maali mustavalkoisille katkeralla tavalla finaalisarjan ratkaisikin, myöntää Nummelin, että mies kohutun maalin takana on ollut yksi niistä Jokeri-kiekkoilijoista, joita hän itse on ihaillut.

- Otakar Janecky - siinä oli sellainen kaveri, että häneltä saattoi odottaa mitä tahansa. Erittäin vaikea vastustaja, sillä oikeastaan näytti, että se vaan hiipii ja hiipii, eikä ota edes yhtään luistelupotkua, mutta sitten se piru vie liukui niin kovaa, että meinas mennä joka kerta ohi. Sen kanssa oli vähän vaikeuksia…, Nummelin toteaa nauraen.

Ei Turussa eikä Helsingissä ole enää pitkään aikaan vastaavanlaisia taisteluja käyty kuin parikymmentä sitten näiden kahden menestyneen seuran välillä nähtiin, mutta Nummelin korostaa, että jääkiekko kaiken kaikkiaan on tänä päivänä erilaista. Säännöt ovat muuttuneet, minkä myötä pelikin on omalla tavallaan rauhoittunut. 

- Silloin lyötiin äijää kuin vierasta sikaa. Tuossa viime kevään pudotuspelien aikaan katsottiin netistä pätkiä niistä vuoden -95 finaaleista, ja kyllä siellä sai lyödä mailaa surutta, hakata, roikkua, repiä ja raastaa - ihme, että Koivun Saku on edes hengissä, kun sitä hakattiin niin paljon. Kyllä nykyäänkin varmasti kovia vääntöjä on, mutta enää ei niin sokeana kohkata joka paikkaan.

Vaikka KHL onkin kasvanut vauhdilla, Nummelin kertoo, ettei vielä reilu vuosi sitten olisi voinut kuvitellakaan, että myös Suomesta sinne joukkue lähtisi. Toisaalta, kun Jokereiden lähtö sitten tuli julki, ei se puolustajaa kuitenkaan yllättänyt.

- Suomessa liiga on ollut niin hyvä ja terveellä pohjalla, etten osannut odottaa, että täältä mikään joukkue lähtisi KHL:ään. Mutta kyllä se kuitenkin selvä oli, että jos sinne Liigasta joku joukkue lähtisi, niin eihän se nyt mikään muu voisi olla kuin Jokerit. 

Nummelinille ominainen kujeileva virnistys kohoaa tämän kasvoille ja hän lisää:

 - Ja kyllähän tänne aina sitten takaisin pääsee!

Puolustaja naurahtaa ja vakavoituu sitten hieman - tai vakavoituu ja vakavoituu, sillä hymyn tuike ei positiivisen persoonan silmistä katoa koko haastattelun aikana. 

- Ei vaan, mä olen seurannut sitä sarjaa ja huomannut, kuinka suomalaiset valmentajat ovat vieneet sinne joukkuepelin kulttuuria ja yhtenäisyyttä sen perivenäläisen sooloilun tilalle, ja sen uuden kulttuurin ja pelityylin omaksuneet joukkueet ovat myös pärjänneet. Mä odotan kyllä, että Jokerit tulee menestymään ja olemaan ihan siellä kärkikahinoissa.


Huomista kohtaamista Petteri Nummelin odottaa mielenkiinnolla sekä itselleen tyypillisellä lapsenomaisella innolla. Puolustaja uskoo vahvasti, ettei ottelusta tule tunnetta uupumaan, vaikkei suomenmestaruudesta pelatakaan.

Mä luulen, että molemmat joukkueet ovat innostuneita ja valmentajat haluavat nähdä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Mä uskon, että tähän vuodenaikaan nähden tullaan siis näkemään hyvinkin vauhdikasta peliä. Tiedä sitten, että onko siinä pelissä järkeä niinkään mukana, mutta tunnetta siellä askissa tulee takuuvarmasti olemaan!

Nummelinille huominen ottelu tietää myös paluuta turkulaisyleisön eteen mustavalkoinen pelipaita yllään. Hänelle itselleen se merkitsee erittäin paljon. 

- Olen kyllä todella onnellinen siitä, että saan olla taas täällä. Olen nyt parinkymmenen vuoden jälkeen päässyt takaisin kotiin ja tuntuu siltä, että olen siellä, missä mun kuuluukin olla. 

                     TPS-JOKERIT   12.8.2014  KLO 18.30 


Teksti ja kuvat: Hanni Hopsu