karuselli_kunonaika.jpgkaruselli_tps_shop.jpg
8.8.2014

Sport lähetti Turun Palloseuran kotimatkalle

Vaasan Sport kuittasi keskiviikkoisen tappionsa TPS:lle ja kaatoi mustavalkoiset Pitsiturnauksen välierässä niukasti lukemin 1-0 ja eteni finaaliin. TPS-leirissä harmiteltiin karannutta loppuottelupaikkaa, mutta todettiin päivän olleen ennen kaikkea opettavainen.

Turun Palloseuran ja Vaasan Sportin välisessä välieräottelussa riitti tunnetta, ja niin kuin Matias Pulli Ilves-ottelun jälkeen totesi, vauhtia oli huomattavasti enemmän kuin järkeä. Myös turhat rangaistukset sotkivat jälleen mustavalkoisten peliä ja muutaman kerran TPS:n hyvä paineen poikanen mureni, kun joku otti turhauttavan hyökkäyspään jäähyn. 

Puolustaja Jakub Nakládal harmitteli joukkueen tehotonta ylivoimaa, mutta vakuutti, että joukkueen esitykset tulevat kohenemaan treeni treeniltä ja peli peliltä.  

- Ylivoimamme oli heikkoa, emmekä todellakaan laukoneet tarpeeksi. Parannettavaa riittää monella osa-alueella, mutta emme me huonoja olleet. Tekemisestämme kuitenkin näkee, että kentällisten muodostaminen ja pelimme hiominen on vielä kesken. Olen satavarma, että kun kausi alkaa, tulemme esittämään huomattavasti parempaa peliä. 

Yrityksen puutteesta mustavalkoisia ei kuitenkaan voi syyttää ja etenkin hyökkäyspäässä kaksinkamppailu oli ajoittain erittäin ilahduttavaa katseltavaa. Aivojen kovalevylle taltioitui esimerkiksi tilanne, jossa vain 170-senttinen Ryan Lasch taisteli kiekosta periksi antamattomasti laidassa; laituri kaatui, kampesi itsensä ylös ja jatkoi vääntämistä, kaatui uudelleen, mutta nousi jaloilleen jälleen ja voitti lopulta kiekon omilleen.

Turkulaiset eivät myöskään kaihtaneet vastustajan maalille rynnimistä, vaikka tiedossa olikin, että tunkeilija vaasalaisten tontilla sai varmasti mojovan iskun päin näköä. Joukkueen eteen uhrautumisesta ja mustelmien ottamisesta voi aina nostaa hattua.

Välierään oli jälleen kasattu uudenlaiset kentälliset. Tero Koskiranta pelasi Radek Smolenakin ja Ryan Laschin kanssa ja trio pisti muutaman kerran vaasalaiset kirjopesun jälkeen vielä linkoukseenkin. Ville Hostikka Sportin maalilla oli kuitenkin ohittamaton. 

Niclas Luceniuksen laidoilla puolestaan nähtiin Matias Sointu ja Marko Virtala, mutta kolmikon kemiat eivät tahtoneet kohdata. Sen sijaan rouhijat Ilkka Pikkarainen ja Otto Karvinen muodostivat fyysisen laituriparin, joskin päivän kolmannessa pelissä kaksikosta huomasi, että kuluttava pelityyli oli syönyt voimia. 

Nuoret Niklas Salo ja Teemu Lämsä osoittivat jälleen ansainneensa Kai Suikkasen kehut, sillä molemmat pelasivat rohkeasti ja energisesti aina kentälle päästessään.

Nakládal korostikin, että Pitsiturnauksessa yksi merkittävimmistä asioista oli se, että nuoret pelaajat pääsivät testaamaan tasoaan miesten peleissä ja saivat tärkeää kokemusta.

-  Junioreille tämä turnaus oli erittäin arvokas kokemus, sillä he pelaavat vasta ensimmäisiä pelejään Suomen korkeimmalla tasolla ja hyppy juniorisarjasta miesten peliin on valtava. He saavat kenties eniten irti näistä peleistä ja oppivat varmasti paljon. 

Ottelun ratkaisu nähtiin harmillisesti ihan viimeisillä minuuteilla. Sportin viime kauden pistenikkari Lassi Kokkala heitti siniviivan tuntumasta kiekon maalille ja Teemu Lassilan edessä häärinyt Jarkko Hattunen ohjasi kiekon reppuun. TPS otti maalivahdin pois ja pelasi viimeisen minuutin kuudella kenttäpelaajalla, mutta vaasalaiset eivät antautuneet. Niinpä Palloseuralla oli edessään kotimatka.

TPS kierrätti Pitsiturnauksessa monia pelaajia ja kentälliset vaihtuivat joka peliin. Joissain ketjuissa homma toimi, toisissa ei, mutta oli epäilemättä erittäin tärkeää joukkueen valmennukselle saada kokeilla eri palojen sovittamista yhteen.

Nakládal halusi myös ehdottomasti tuoda esille sen, että joukkueessa kokeneet pelaajat ja nuoret pelaajat ovat kaikki samalla viivalla, eikä ketään pidetä toista korvaamattomampana.

- Meillä on kaksi ketjullista vanhempia pelaajia ja kaksi ketjullista nuorempia pelaajia, mutta loppujen lopuksi iällä ei ole mitään merkitystä, sillä me kaikki olemme osa joukkuetta ja jokainen on yhtä arvokas pelaaja. Esimerkiksi Petulla ikää on yli 40 vuotta, kun taas Pulli on vasta alle 20-vuotias, mutta molemmat ovat tärkeitä pelaajia tälle joukkueelle.

Viimeiset kolme vuotta KHL:ssä pelannut Nakládal kertoi Turkuun ja joukkueeseen sopeutumisen olleen vaivatonta, mutta myönsi, että Liigan nopeaan pelitempoon totuttelu voi viedä tovin.

Ensinnäkin haluan sanoa, että on aivan upeaa olla Suomessa! Venäjällä on neljä-viisi kunnon kaupunkia ja muualla ei sitten olekaan mitään tekemistä, mutta Turku sen sijaan on kaunis kaupunki ja viihdyn hyvin jo nyt. Menen tänään hakemaan perheeni lentokentältä ja olen varma, että heidänkin on hyvä elää täällä.

- Jääkiekko täällä on suoraviivaisempaa kuin Venäjällä, missä syötellään paljon ja peli on hitaampaa. Olen aina pitänyt luistelua vahvuutenani, mutta täällä olenkin ihan vain keskitasoa, tshekkipuolustaja pohti virnistäen.

- Mutta näkisin, että laukaus on vahvuuteni täälläkin, samoin kuin fyysinen peli. Nautin maalinedustalla painimisesta, kulmissa kamppailemisesta ja taklaamisesta, Nakládal lisää. 

Turun Palloseuran seuraava ottelu on tiistaina, kun kotiavauksessa vastaan tulee Jokerit.

Joukkueiden pitkä yhteinen historia tuo takuuvarmasti aivan oman ekstralatauksensa peliin, eikä Nakládalkaan kyennyt peittelemään innostustaan pelistä puhuttaessa.

 - Siitä tulee mieletön matsi ja odotamme sitä todella paljon! Uskon, että Jokerit tulee olemaan viiden parhaan joukossa KHL:ssä, sillä heillä on loistava nippu kasassa. Pääsemme kunnon tulikokeeseen ja joka pelaaja joutuu haastamaan itsensä todenteolla.

 TPS-Jokerit  HK Areenalla  12.8.2014  klo 18.30 


Teksti: Hanni Hopsu