karuselli_kunonaika.jpgkaruselli_tps_shop.jpg
23.10.2014

Perjantain HPK-ottelun legenda: Kai Nurminen

Kai Nurminen edusti maalintekijänä pelaajatyyppiä, jollaisista Suomessa on ollut pulaa. Maalivainusta ja kovasta rannelaukauksesta tunnettu Nurminen ei tarvinnut paljoa aikaa ja tilaa virittääkseen kanuunansa.

Sattumalta mies ei maalintekijä ollut, vaan kaikki oli kovan harjoituksen tulosta.

- Takapihoilla on harjoiteltu kesät talvet, palloilla ja kiekoilla, ja muutama autotallinovi on tullut hajotettua. Toistomäärä on tärkeä, mutta niissä pitää olla myös laatua. Onnistumisten kautta ymmärtää mitä kannattaa tehdä, Nurminen painottaa.

Kai Nurminen pelasi kovalla pistetahdilla TPS:n B- ja A-junioreissa, mutta paikka kivikovassa liigajoukkueessa ei tullut helpolla. Nurminen nousi mukaan liigajäille kohtuullisen myöhään tahkottuaan juniori-iän jälkeen kaksi kautta alemmalla sarjatasolla TuTo:n ja Kiekko -67:n paidassa.

- Tepsillä oli silloin kivikova liigajoukkue eikä sinne niin vain noustu. A-junnuista ei nostettu liigaan vain jos olit lupaava, piti olla valmis liigaan. Divarissa piti hakea miesten pelejä alle jotta olisi pärjännyt myös fyysisesti, ”Kaitsu” kertaa sen ajan tapaa.

Kun tilaisuus liigassa viimein kaudella 1992 – 1993 aukesi, ei mies jättänyt tilaisuutta käyttämättä. Kahden TPS-kauden jälkeen Nurminen suuntasi HPK:hon, jossa syntyivät 49 ottelussa komeat tehot 30+25=55. Yhtäkkiä Nurminen oli haluttua tavaraa ja suunta vei jälleen eteenpäin Elitserieniin ja HV71:n joukkueeseen. Elitserienissä 40 ottelussa syntyi 55 tehopistettä.

Seuraava askel oli NHL. Kauden 1996 – 1997 hän pelasi Los Angeles Kingsissä hienon tulokaskauden. 67 ottelussa syntyi 27 pistettä, mikä oli erinomainen saldo. Seuraava kausi meni kuitenkin jälleen Euroopassa puoliksi Frölundassa ja Jokereissa. Davosissa pelatun kauden jälkeen vuorossa oli jälleen TPS, jossa mestaruuskaudella 1999-2000 syntyivät 54 ottelun huipputehot 41+37=78. Nurminen oli kauden paras maalintekijä, pistemies ja pelaaja. Monesti vastaavat meriitit palkitaan kutsulla MM-kisoihin, mutta silloinen päävalmentaja Hannu Aravirta näki asian toisin ja Nurminen katsoi kisat kotisohvalta. NHL-joukkueet kiinnostuivat jälleen huippukauden pelanneesta Nurmisesta ja tällä kertaa seurana oli Minnesota Wild. Nurminen teki maalin heti ensimmäisessä vaihdossaan, mutta siitä huolimatta valmennus ei antanut luottoa kuin kahdessa pelissä. Farmisarjassa hän paukutti piste per peli – tahtia, mutta paikka NHL:ssä ei enää auennut.  

- Katkeruutta ei kuitenkaan Minnesotasta jäänyt. Harjoitusleirillä olin parhaita pistemiehiä ja minulla oli yhden suunnan sopimus, joten hieman ihmetyttää. Lapset saivat reissulta kuitenkin kielitaidon ja me saimme perheenä paljon ystäviä joihin olemme edelleen yhteydessä.

Minnesotan jälkeen edessä oli jälleen paluu TPS-leiriin kuudeksi kaudeksi, joista neljänä hän ylitti 20 maalin ja 40 pisteen rajapyykin. Kaudella 2007-2008 hän edusti HPK:ta 26 ottelun ajan. Varsinaisen aktiiviuran jälkeen hän kävi vielä projektiluonteisesti auttamassa Herlevin joukkuetta Tanskassa 12 ottelussa kaudella 2008-2009.

nurminenkai.jpg