karuselli_kunonaika.jpgkaruselli_tps_shop.jpg
5.8.2014

Pelaamisen ilo irti: Vaasan Sport - TPS

Hurjat helteet jatkuvat jatkumistaan, mutta jääkiekkokansa tietää minne paeta, sillä jos jossain on näillä säillä mukava olla, niin jäähallilla! Liigajoukkueet ovat palanneet tositoimiin, ja uudistuneella Turun Palloseuralla on keskiviikkona edessään ensimmäinen tasonmittaus, kun se kohtaa harjoitusottelussa Vaasan Sportin.

Tiistaiaamuna TPS:n jääharjoitukset venyivät hieman yli kello yhdentoista, mutta kun päävalmentaja Kai Suikkanen lopulta vihelsi pilliinsä treenien päättymisen merkiksi, eivät pelaajat huokaisseet helpotuksesta ja rynnänneet välittömästi vapaan iltapäivän viettoon - kaikkea muuta. Yli puolet pelaajista jäi vielä jäälle laukomaan, syöttelemään, leikkimään kiekon kanssa tai keskustelemaan valmentajien kanssa. Joukkueesta aisti aidon nälän pelata ja suorastaan pikkupoikamaisen ilon olla jäällä. 

- Ollaan ehditty puolitoista viikkoa nyt treenaamaan yhdessä jäällä ja koko ajan vaan into kasvaa. On siistiä päästä vihdoinkin pelaamaan, hyökkääjä Otto Karvinen huokaisee.

TPS lähtee Vaasaan erittäin mielenkiintoisella kokoonpanolla. Ensimmäisen esiintymisensä Palloseuran paidassa tekee huomenna seitsemän pelaajaa; hyökkääjät Radek Smolenak, Ilkka Pikkarainen, Lauri Tukonen, Ryan Lasch ja Otto Karvinen sekä puolustajat Simon Gysbers ja Jakub Nakládal. Lisäksi viime kauden Tutossa kiekkoillut Mikko Lehtonen on palannut joen tälle puolen, samoin kuin TPS:n junioreissa vuoteen 2008 asti pelannut ja sen jälkeen niin Lukossa, Peliitoissa kuin viimeiset kaksi kautta Tutossakin kiekkoillut Tony Vidgren pukee taas TPS-paidan ylleen.

- Onhan se ihan faktahomma, että jo polvenkorkuisena olin tuolla yläkäytävillä viipottamassa kenttää ympäri ja pienestä pitäen oon tätä seuraa kannustanut. On sitä haaveillut, että pääsisi Tepsissä pelaamaan Liigaa. Nyt siihen on try-outin kautta tullut mahdollisuus, ja jos sen sopimuksen saisi, olisi se eräänlainen unelman täyttymys. Iso asia se tosiaan olisi, mutta paljon saa painaa hommia sen eteen, Vidgren kertoo.

24-vuotiaalla Vidgrenillä ja hänen ikätoverillaan Karvisella on molemmilla tryout -sopimukset. HIFK:ssa C-junioreista A-junioreihin asti pelannut ja sen jälkeen kolme kautta Jokipojissa ahkeroinut Karvinen vakuuttaa, ettei kuitenkaan ota itselleen asiasta ylimääräisiä paineita. 

 -  Ei sitä try-outtia kannata tuolla treeneissä tai peleissä miettiä. Antaa palaa vaan ihan normi tyyliin ja nauttii, hyökkääjä toteaa.

Puolustaja Vidgren kuitenkin myöntää, että vaikkei sopimusta jäällä ajattelekaan, niin askin ulkopuolella se hiipii mieleen ja arkielämään epävarmalla tilanteella on oma vaikutuksensa.

- Pelaamiseen se ei vaikuta, sillä kentällä ei muita asioita ehdi ajatella, ja jäällä kaikki laitetaan peliin oli sopimus millainen tahansa. Mutta iltaisin nukkumaan mennessä tulee vähän mietittyä, että pitääköhän tässä lähteä vielä jonnekin Bulgariaan pelaamaan kuun vaihteen jälkeen vai saako jäädä tänne. Toivotaan, että saa jäädä, tietysti!

TPS:n puolustus on vahvistunut viime kaudesta huomattavasti, joten kilpailu pelipaikoista on kovaa. Millaisilla ominaisuuksilla Vidgren voisi paikan itselleen valloittaa?

- Mä olen aika pitkälti sellainen all-around puolustaja. Pystyn pelaamaan omaa päätä ihan mallikkaasti ja myös kiekollisesti pystyn erinäköisiä ratkaisuja tekemään. Sen monipuolisuuden näen mun vahvuutena; pystyn pelaamaan erilaisissa rooleissa, eikä mulla ole sellaisia suuria heikkouksia.

Fyysisyyttä ja hienoa tunnelmaa

Liigatulokas Vaasan Sport on kiinnostava vastustaja. Viime kaudella viidenneksi Mestiksessä sijoittuneen Sportin mahdollisuuksia pärjätä Liigassa on epäilty vahvasti, joten Vaasassa näytönhaluja riittää varmasti kuin auringonpaistetta Turussa.

Tomek Valtosen valmentamaan joukkueeseen on liittynyt liuta uusia pelaajia. Maalivahtiosastolta löytyy turkulaisille tuttu mies, sillä viime kaudella TPS:n maalilla torjunut Ville Hostikka siirtyi Vaasaan.

Sportin puolustuksessa on Liigaa seuranneille tuttuja nimiä, sillä esimerkiksi Matt Generous pelasi kolme kautta Lukon riveissä ja Miko Malkamäki puolestaan Ässissä. Keväällä kolmen vuoden sopimuksen NHL-joukkue St. Louis Bluesin kanssa solminut Petteri Lindbohm taas on hakemassa kokemusta miesten peleistä lainasopimuksella. 

 Sportin hyökkäyksessä jatkavat joukkueen viime kauden parhaat pistemiehet Lassi Kokkala ja Samuli Kivimäki. Kokkala oli Mestiksen pistepörssin neljäs tehoillaan 28+29 ja Samuli Kivimäki jyräsi maalipörssin voittoon 38 osumallaan ja pisti samalla Mestiksen maaliennätyksen uusiksi.

Myös 482 liigaottelua Bluesin, SaiPan ja Pelicansin paidassa tahkoneen Jarkko Immosen vire uudessa joukkueessa kiinnostanee monia ja turkulaiset voivat myös kiinnittää huomionsa viime syksynä mustavalkoisissa edustaneen Charles Bertrandin otteisiin. 

Viihdyttävää ottelua sopii odottaa, sillä Sportin fyysinen pelitapa ja äänekäs kotiyleisö tuovat peliin oman mausteensa. 

 -  Just mietin tuossa, että Sportia vastaan on aina ollut tosi fyysisiä ja tiukkoja pelejä, joissa on makee tunnelma. Siellä kannattajat vetää lauluja futistyyliin ja hallissa on ääntä. Mä itse nautin myös siitä fyysisestä kovuudesta paljon, sillä mun omat vahvuudet on nimenomaan kaksinkamppailupelaamisessa ja karvaamisessa, Karvinen tuumailee.

Aikanaan 30 liigaottelua tililleen Lukossa saanut Vidgren puolestaan uskoo, että juuri kaksinkamppailukovuudessa on eroja Liigan ja Mestiksen välillä. Puolustaja nostaa esille myös kiekollisen ja taktisen osaamisen.

- Mä en usko, että pelinopeudessa olisi niin kauheasti eroa, koska Mestiksessäkin mennään tosi kovalla tempolla. Mutta kyllä äijät on Liigassa taitavampia, eli siinä ja pelikovuudessa tulee luultavasti olemaan ne suurimmat erot.

Hyvä soppa

Vidgrenin ja Karvisen lisäksi myös joukkueen junioreilla on huomenna mahdollisuus antaa näyttöjä ja taistella peliajastaan. Puolustuksesta löytyy 20-vuotiaan Lehtosen lisäksi vuotta vanhemmat Niko Karhu ja Niklas Friman sekä viime kaudella liigadebyyttinsä tehnyt 19-vuotias Matias Pulli.

Hyökkäyksessä taas ahkeroivat juniorimaajoukkueissa usein esiintyneet Rasmus Kulmala, 20, ja vasta 18-vuotias Teemu Lämsä.

 - Meillä on iso rosteri ja paljon pelaajia. On nuoria ja vanhoja, ja varmasti hyvä soppa saadaan tuosta aikaiseksi. On kavereita, joita on joskus nuorempana itse seurannut paljon, ja on ollut hienoa päästä heidän kanssa touhuamaan tässä päivittäin. Jokainen päivä antaa paljon uutta aina, Vidgren toteaa.

Niin ikään on kiinnostavaa nähdä, miten viime kaudella potentiaaliaan väläytellyt, mutta loukkaantumisista kärsinyt, Tadas Kumeliauskas on kuntoutunut Timo Kujasen erinomaisessa valmennuksessa? Tai millaisen pelivireen Tero Koskiranta löytää uusien laitahyökkääjiensä keskellä - joskin, toinen laituri ei kyllä Koskirannalle mikään aivan uusi tuttavuus ole!

Entä millaisiin tehoihin yltää Niclas Lucenius, kun taiturin häikäisevät syötöt löytävät tiensä todellisen maalintekijän lapaan?

Jos odotetaan TPS-leirissä huomista ottelua niin kuin pikkulapset odottavat joulua, niin syytä innostukseen on myös kannattajilla. Tämä taitavien ja potentiaalisten pelaajien sekä värikkäiden persoonien joukkue puhkuu voitontahtoa ja peli-intoa.

Karvisen sanat puhukoot puolestaan:

- Mieletön fiilis! Täällä on nyt todella hyvät fibat menossa. Selvästi huomaa, että joka äijällä on asenne kohdillaan ja treeneissä ollut alusta asti terävä meininki. Musta tuntuu, että täällä on hommat nyt raiteillaan.

Sport - TPS      ke 6.8   klo 18.30 


teksti: Hanni Hopsu

muokattu 5.8.2014, klo 20.08