karuselli_kunonaika.jpgkaruselli_tps_shop.jpg
13.8.2014

TPS laittoi KHL-Jokerit koville

Turun Palloseura haastoi nimivahvan Jokerit oikein todenteolla tiistai-illan kohtaamisessa. Katsomossa oli niin hyvä tunnelma ja kaukalossa nähtiin niin raivoisaa taistelua, että ajoittain unohti kokonaan, että kyseessä oli harjoitusottelu. 

Kun kotijoukkueen viisikko mustissa pelipaidoissaan sekä vierasjoukkueen viisikko punavalkoisissa asuissaan asettui aloitukseen, TPS-pelaajista paistoi päättäväisyys ja äärimmäisen kova tahtotaso. Joukkue osoittikin heti ensimmäisistä vaihdoista lähtien, että rakkaan vastustajan, vaiko pikemminkin ex-vastustajan, päänahkaa janottiin hanakasti.  

- Hieno juttu, että saatiin tällainen ottelu järjestettyä. Mukavahan tuollaista nippua vastaan oli pelata! Tuumasi hyökkääjä Otto Karvinen, jolle Jokereiden kohtaaminen TPS-paidassa oli aivan omanlaisensa kokemus, sillä hän pelasi juniorivuosinaan Helsingin IFK:ssa.

 - Ei silloin aikanaan ihan ekana mielessä ollut, että jonain päivänä kohtaisin Palloseuran pelaajana Jokerit, mutta käyhän se näinkin! Aina niitä vastaan oli siisti pelata junnuissa, ja nyt sitten ekaa kertaa pääsi kohtaamaan ne miesten peleissä, ja hieno kokemushan se oli tässä Tepsin paidassakin!

- Tottahan kun nuorena pelasi IFK:n junnuissa, oli meillä Jokereiden kanssa sellainen viha-rakkaus-suhde. Futiskentälläkin tuli väännettyä kaveriporukalla niitä vastaan kuumia pelejä - piiruakaan niissä ei kyllä annettu periksi! Karvinen muisteli. 

Vaikka TPS näyttikin olevan paremmalla asenteella liikkeellä kuin Jokerit, iski vierasjoukkue ottelun avausmaalin - joskin aikamoisella onnenkantamoisella. Miinuskulmaan ajautunut alati vaarallinen Linus Omark yritti kenties syöttää kiekkoa maalin eteen, tai kenties hyökkääjä vain luotti tuuriinsa, sillä ruotsalaisen neppaama kiekko kimposi Teemu Lassilan kautta mustavalkoisten verkkoihin.

Omarkin maali jäi avauserän ainoaksi, vaikka TPS onnistuikin rakentelemaan muutaman potentiaalisen maalintekopaikan. Riku Helenius Jokereiden maalilla oli kuitenkin vakuuttavan varma läpi ottelun.

Toisessa erässä TPS sai ansaitsemansa tasoitusmaalin ja asialla oli hyökkääjä, jonka maalitilin aukeamista onkin odotettu: Radek Smonelak. Ja eipä tshekki ihan vaatimattomalla tavalla kauden ensimmäistä maaliaan tällännyt; laiturin viuhuva rannelaukaus aivan yläputken alle sai yleisön huokailemaan ihastuksesta. Smolenak tosin voi kiittää ja kumartaa ketjukaverinsa Ryan Laschin suuntaan, sillä ellei amerikkalainen olisi uutterasti painellut kiekon perään kulmaan ja paininut sitä sieltä tshekin lapaan, ei maalia olisi syntynyt.

Mutta Jokerit kuittasi tasoitusmaalin lähes välittömästi, kun Niklas Hagman päätti hienon kuvion terävään one-timeriin, joka painui maalin alakulmaan ja vei vieraat jälleen johtoon: 1-2. Syöttöpisteet kilahtelivat Juhamatti Aaltosen ja Atte Ohtamaan tileille.

Ja lähes välittömästi Palloseuran Steven Seigo iski pelin 2-2:een. Rohkealla hyökkäyspelaamisellaan turkulaisyleisöä ilahduttanut kanadalainen laukoi siniviivalta, eikä pahassa maskissa ollut Helenius nähnyt kiekkoa ennen kuin se oli jo livahtanut hänen selkänsä taakse. Seigon maalin syöttivät Lauri Tukonen ja Ilkka Pikkarainen.

Salamamaalien jälkeen ottelussa seurasi jakso, jonka aikana mustavalkoiset eivät tahtoneet päästä hallitusti omista pois, eivätkä syötöt löytäneet oikeisiin osoitteisiinsa, minkä myötä Jokerit alkoi hieman hallita peliä. Vieraat siirtyivätkin 2-3-johtoon vielä ennen erätaukoa, kun puolittaiseen läpiajoon karannutta Steve Mosesia rikottiin rangaistuslaukauksen arvoisesti, ja amerikkalainen pisti kiekon häkkiin. 

TPS painosti toisen erän viimeiset minuutit hullun lailla ja saapui päätöserään samalla sykkeellä. 3-3-tasoitus nähtiinkin ajassa 42.50, kun TPS-kannattajien sydämet erinomaisella asenteellaan ja fyysisellä pelityylillään valloittanut Karvinen iski uransa ensimmäisen maalin Liiga-joukkueen paidassa.

 -  Lämsä kaivoi siinä hienosti sen aloituksen, Kulmala painoi hirveellä jalalla siihen kiekolle ja pääsi lyömään sen mulle, mä laitoin vaan ranteet lukkoon ja siellä se sit oli! Karvinen kertasi osumaansa hymy huulillaan ja kertoi pelaamisen maittaneen erinomaisesti nuoren mutta kypsästi pelaavan Teemu Lämsän sekä työteliään Rasmus Kulmalan rinnalla. 

 - Loistavia äijiä! Kulmalalla kulkee jalka aivan pirun hyvin ja Lämsä pelaa viisaasti siinä meidän keskellä. Mun tehtävänä on sitten rouhia ja taklata ja pelata kovaa - ja siitähän mä tykkään, Karvinen kuvailee. 

 Mutta jälleen Hagman siirsi joukkueensa johtoon lähes saman tien. Tällä kertaa Jere Karalahden avaus tavoitti laiturin, joka kiihdytti hyökkäysalueelle ja ampui kiekon häkkiin.

- Meidän peli on hyvää, mutta sitten annetaan jonkin verran liian halpoja maaleja, mikä sitten taas näkyy siellä tulostaululla. Ensi joudutaan tekemään kova työ oman maalin eteen ja sitten annetaan vastustajalle suhteellisen helppo maali - eli tiiviimpää puolustuspelaamista tarvitaan ehdottomasti, pohti TPS-valmentaja Mikko Haapakoski.

Hagmanin 3-4-maali jäi ottelun voittomaaliksi, sillä TPS ei sinnikkäästä yrittämisestä huolimatta onnistunut enää tasoittamaan peliä. Viimeisellä minuutilla kapteenin C:tä rinnassaan kantanut Niko Kapanen kävi vielä tuikkaamassa kiekon tyhjään maaliin TPS:n metsästäessä neljättä maalia ilman maalivahtia. Loppulukemat siis   3-5.

- Ihan ok peli. Vähän harmittaa, kun oltiin koko ajan hyvin mukana ja tultiin kolmesti tasoihin, mutta vähän ikäviä maaleja tuli omiin. Jäi sellainen maku, että olisi ollut mahdollisuudet parempaankin tulokseen, arvioi Karvinen ottelua.

Pelin jälkeen oli vielä voittomaalikilpailu, jossa Jokereilta ampuivat Aaltonen, Omark ja Moses, joista Aaltonen ja Moses pistivät kiekot pussiin. TPS:ltä puolestaan laukoivat Lasch, Smolenak  ja Kumeliauskas, joista ainoastaan Lasch onnistui ohittamaan Heleniuksen.

Vaikka takkiin narripaidoilta tulikin, ei pelaajakäytävällä näkynyt ottelun jälkeen myrtyneitä ilmeitä. Peli antoi jälleen astetta paremman käsityksen valmennusjohdolle siitä, missä osa-alueilla työsarkaa piisaa eniten, ja missä taas palaset alkavat loksahdella paikoilleen. 

 - Tässä kohtaa pitää muistaa, että vastassa oli todella laadukas joukkue, joten ne meidän keskeneräisimmät ja heikoimmat osa-alueet erottuivat hyvin.  Esimerkiksi ylivoimapeli on yksi sellainen asia, joka ei ole vielä toiminut niin kuin pitäisi. Toki jäätkin on vielä kesäterässä, mikä vaikeuttaa hieman, mutta se ei riitä selitykseksi. Hommia tässä riittää vielä kovasti jokaiselle! Totesi valmentaja Haapakoski ja jatkoi positiivisilla seikoilla:

 - Mutta kyllä meidän pelissä paljon hyviäkin asioita oli; pelattiin loistavalla ilmeellä ja vastustajan maalivahdille tuli enemmän torjuntoja kuin meidän, eli kyllä meidän pelissä jo joitain palasia on kohdillaan, vaikka matkaa vielä paljon jäljellä onkin.

HK Areenan lehtereillä korviin kantautui kehuja, jotka osoitettiin TPS:n puolustuksessa erinomaisin ottein pelanneelle Jakub Nakládalille, joka on osoittanut kykenevänsä varmaan puolustuspeliin, muttei myöskään arkaile tehdä rohkeita ratkaisuja kiekon kanssa. Lisäksi Steven Seigo pelasi pirteästi ja näytti, että on valmis ottamaan harteilleen vastuuta ja halukas tekemään tulosta hyökkäyspäässä.

Ilkka Pikkarainen puolestaan ansaitsi taklauksillaan yleisöltä aplodit vaihdosta toiseen. Kokenut hyökkääjä pelaa viisaasti, muttei säästele fyysisyydessä; taklaa paljon, mutta ei kuitenkaan ryntää tai aja itseään ulos tilanteesta. Lisäksi Pikkarainen painelee maalille vahvasti ja yrittää parhaansa mukaan runnoa irtokiekkoja sisään. Pikkarainen ja nelosketjun vitja Kulmala-Lämsä-Karvinen olivatkin kuin TPS:n taisteluilmeen ruumiillistuma.

Erittäin hyvällä asenteella olivat pelaajat askissa, siitä ei voi moittia lainkaan. Vaikka tappio toki aina harmittaa, niin ei tässä kannata alkaa päätä roikottaa, vaan täytyy ottaa kaikki positiivinen tuostakin pelistä matkaan, ja se joukkueen peli-ilme oli kyllä ehdottomasti yksi sellainen asia, Haapakoski arvioi.

Palaset siis toimivan ja menestyvän palapelin kasaamiseen ovat olemassa, mutta vielä täytyy yrittää loksahduttaa oikeat palat oikeille paikoille. Turkulaisleirissä on kuitenkin eittämättä mahtava ilmapiiri, pelaajat ovat sitoutuneita, pelipaikoista on sopivasti kilpailua, ja ennen kaikkea jokainen kantaa ylpeänä TPS-paitaa ja haluaa joukkueen peliesityksien olevan myös sen näköisiä!

Seuraavat pelinsä TPS pelaa ensi viikolla, kun sillä on edessään kaksi CHL-ottelua. Perjantaina Turussa vierailee HC Bolzano ja sunnuntaina HC Pardubise. 


Teksti: Hanni Hopsu