karuselli_kunonaika.jpgkaruselli_tps_shop.jpg
12.8.2014

Otteluennakko TPS-Jokerit   12.8.2014

Tiistaina 12.elokuuta kaksi menestyksekästä ja suurta suomalaista jääkiekkojoukkuetta kohtaa jälleen HK Areenalla. Turun Palloseura ja Helsingin Jokerit ovat aina herättäneet voimakkaita tunteita puolin ja toisin sekä ympäri Suomen maata. Taistelu joukkueiden välillä on ollut niin raivoisaa, että kun nämä kaksi jälleen iskevät yhteen, voidaan varmasti puhua klassikko-ottelusta.  

Perjantaisessa Pitsiturnauksessa TPS kokeili rohkeasti monenlaisia ketjukoostumuksia ja antoi nuorille pelaajille mahdollisimman paljon peliminuutteja. Vaikka Vaasan Sport välierissä TPS:n kotiin sitten passittikin, antoi turnaus paljon arvokasta tietoa valmennukselle sekä pelituntumaa pelaajille, ja oli harjoitusmielessä erittäin tärkeä.

Tiistain Jokerit-otteluun TPS lähtee kuitenkin parhaalla mahdollisella kokoonpanolla. Puolustaja Jakub Nakládal totesikin perjantaina, että mustavalkoisilla on vastassaan todella kova joukkue ja jokainen pelaaja joutuu haastamaan itsensä todenteolla. Jokerit-leirissä on varmasti valtava halu näyttää, että kasassa on nippu, joka pystyy menestyksen metsästämiseen KHL:ssä, ja TPS-leirissä taas halutaan osoittaa, että rakas verivihollinen kyetään yhä haastamaan.

Tero Koskirannan ja Ryan Laschin yhteistyö on toiminut ajoittain silmiä hivelevästi, ja onkin jännittävää nähdä, onnistuuko Radek Smolenak avaamaan maalitilinsä näiden kahden rinnalla. Perjantaina veljensä häissä ollut Lauri Tukonen palaa kokoonpanoon turkulaiskannattajien iloksi, sillä fyysinen laitahyökkääjä esitti lupaavia otteita pre-seasonin avausottelussa Sportia vastaan viime keskiviikkona iskemällä tehot 1+1. Olisiko tässä Niclas Luceniukselle  se laituri, jonka kanssa yhteinen sävel soisi?

Nelosen energiaketju tuonee hymyn turkulaisyleisön kasvoille, sillä sen laidoilla viilettävät Rasmus Kulmala sekä monien sydämet puolelleen periksi antamattomalla asenteellaan voittanut Otto Karvinen. Keskushyökkääjänä ketjussa painelee Kai Suikkaselta kehuja osakseen saanut vasta 18-vuotias Teemu Lämsä.

Tiistai-iltana paluun turkulaisyleisön eteen tekee Petteri Nummelin, jonka paluuta Aurajoen rannoille on varrottu jo pitkään. Pakkikonkarin ennakkotunnelmista voit lukea lisää täältä. 

Viikonloppuna A-nuortenkin Pitsiturnauksessa ahkeroinut Matias Pulli tullaan niin ikään näkemään TPS-puolustuksessa Jokereita vastaan. Pikku-Petuksikin kutsuttu 19-vuotias puolustaja teki kypsällä ja varmalla, mutta myös rohkealla pelaamisellaan lähtemättömän vaikutuksen katsojiin Kivikylän Areenan lehtereillä. Tässä onkin nuori lupaus, josta tullaan kuulemaan vielä paljon! 

Jokereiden nippu uusiutui viime kaudesta radikaalisti ja narripaitoihin on onnistuttu saamaan tukku kovia nimiä. Maalivahtikaksikkona häärii ruotsalainen Henrik Karlsson, jolla on kokemusta NHL:stäkin 26 ottelun verran, sekä Riku Helenius.

Puolustuspäässä perin mielenkiintoinen tapaus on kiekollisesti erittäin taitava amerikkalaispakki Ryan Gunderson, joka on takonut viime vuosina mittavia pistemääriä SHL:ssä. Jokereiden verkkoihin tarttuivat myös maajoukkueessakin tutuksi tulleet ex-Kärppä Atte Ohtamaa ja SHL:ssä kaksi viime kautta pelannut Ville Lajunen. 

Iki-Jokeri Ossi Väänänen ei ole tiistaina kokoonpanossa loukkaantumisen vuoksi, mutta ei narripaitojen puolustuspelaamisesta tule isännän otteita puuttumaan, sillä KHL:ssä 2011-2013 pelannut Jere Karalahti palaa idän liigaan Jokerit-paidassa.

Hyökkäysosastolle Jokerit värväsi suomalaiselle kiekkokansalle tuttuja pelimiehiä, jotka eivät juuri esittelyjä kaipaa: Niklas Hagman, Niko Kapanen, Juhamatti Aaltonen, Tommi Huhtala ja Eetu Pöysti kantavat ensi kaudella Jokereiden pelipaitaa. Näistä Kapanen, joka edusti myös TPS:ää yhden kauden verran 14 vuotta sitten, on tiistaina uuden joukkueensa kapteeni.

Ulkomaalaisvahvistuksista kannattaa painaa mieleen ainakin nimet Kurtis McLean, Linus Omark ja Petr Koukal. Pienehkö Koukal on Tshekin maajoukkueen vakionimi ja on tehtaillut kansainvälisissä otteluissa mukavan määrän tehopisteitä. 

Ruotsalainen Omark puolestaan tulee varmasti olemaan Jokereiden ykkösmiehiä. Luova, taitava ja vaarallinen laituri elää maalien tekemisestä sekä syöttämisestä ja on tottunut pelaamaan isossa roolissa. 

McLeanin taas jotkut muistavat neljän-viiden vuoden takaisesta Lukosta. Kaudella 2010-2011 McLean nakutteli tehot 16+39, mikä oikeutti hänet  SM-liigan runkosarjan pistepörssin neljänteen sijaan. 

Vaikka ulkona saa yhä hellelukemista nauttiakin, niin tuskinpa tarvitsee HK Areenallakaan tiistaina palella. Huolimatta siitä, että yhä eletään pre-seasonin aikaa, jolloin joukkueiden peli on vielä keskeneräistä, ketjut vasta etsiskelevät kemioitaan, ja vauhtia saattaa askissa olla enemmän kuin älliä, ei se vie pois sitä tosiasiaa, että Jokerit herättää Turussa voimakkaita tunteita. Näyttämisen halu on puolin ja toisin niin mittava, että mitään sunnuntaisurffailuja ei kaukalossa tulla takuuvarmasti näkemään, vaan hurjalla sykkeellä ja sisulla käytävää taistelua kunniasta.

TPS:n kokoonpano julkaistaan noin klo 12.

Ottelu alkaa HK Areenalla klo 18.30