karuselli_kunonaika.jpgkaruselli_tps_shop.jpg
29.1.2015

Kooste kannattajatapaamisesta 28.1.

HC TPS järjesti keskiviikkoaamuna 28.1. kannattajatapaamisen HK Areenalla. Tilaisuudessa kannattajien kysymyksiin vastasivat toimitusjohtaja Mika Eskola, urheilutoimenjohtaja Antero Niittymäki, päävalmentaja Miika Elomo sekä joukkueen kapteeni Petteri Nummelin.


Miksi TPS ei tee ylivoimastaan yksinkertaista, vaan pelaajat yrittävät "nättiä" maalia? Miksi peliä ei tehdä simppelimmäksi ja vain lyödä kiekkoa maalille? Kotona ollaan monesti pelattu "huonompaa" peliä kuin vieraissa, mitä eroa on valmistautumisessa?

Petteri Nummelin: Hyvä kysymys. Olen itsekin miettinyt peliä katsoessani, minkä takia meidän ylivoimamme on niin monimutkaisen näköistä. Sitä on yritetty treenata ja jopa yksinkertaisesti piirretty, että mitä tehdään, mutta niin se ei ole sitten kuitenkaan mennyt. Jos olette ihmetelleet, miksi ylivoimakentälliset ovat vaihtuneet jatkuvasti, niin se johtuu siitä, että sinne on yritetty saada niitä miehiä, jotka tekisivät mitä pitää. Sitten kun on tällainen lukko päällä, pelaajat yrittävät pelata yksinkertaisesti, mutta se ei ole meidän ylivoimassamme toteutunut. Tästä on puhuttu paljon ja käyty tätä läpi videolla. Ylivoiman pitää olla yksinkertaista ja meidän täytyy saada laukauksia, mutta tällä hetkellä vedot eivät mene edes maalille saakka.

Miika Elomo: Valmentajan vastuulla on varmistaa, että pelaajalla on mahdollisuus hyvään valmistautumiseen, mutta pelaaja on itse vastuussa siitä, että tulee valmiina peliin, hän on ammattilainen. Mitä siihen tulee, että olemme pelanneet kotona huonommin kuin vieraissa, niin kyllä olemme minun aikanani. Mutta sitten taas jos faktoilla puhutaan, niin kolmeen kauteen tämä seura voitti viisi vieraspeliä ja minun aikanani olemme voittaneet neljä. Minusta se on kehitystä.

Miten aiotte parantaa TPS:n tulevaisuutta niin, että oltaisiin taas sijoilla 1-6?

Antero Niittymäki: Varmaan kokoonpanoon tulee muutoksia. Monilla pelaajilla päättyy sopimuksia tämän kauden jälkeen ja tätä työstetään tällä hetkellä. Nyt on hieman sellainen uudelleenrakentamisen aika. Meillä on ollut runko pitkälti sama usean vuoden ajan ja sijoitukset ovat olleet heikohkoja. Junioripuoli on tarkoitus saada vahvemmin mukaan. Tämä ei tarkoita sitä, että ajaisimme väkisin A-junioreita Liigaan sisään, vaan sitä, että kehitämme junioreita yhdessä ja sitä kautta saamme heitä tulevaisuudessa enemmän mukaan pelaamaan, samalla tavalla kuin 15 vuotta sitten.

Minkälainen strategia on omien junnujen sisäänajossa? En ole nähnyt miten yhteistyö TUTOn kanssa on lähtenyt käyntiin. Miten se toimii?

Antero Niittymäki: Suomessa on tällä hetkellä sellainen trendi, että jostain syystä vanhemmilla ja muilla on kova kiire saada oma poika jatkuvasti vuotta vanhempiin pelaamaan. Nuoret pelaajat eivät yleensä ole vielä henkisesti tai taidoiltaan valmiita pelaaman Liigassa, joten tällainen saattaa pilata nuoria pelaajia. Sen takia pyrimme linjaamaan, että B-juniorit pelaavat B-junioreissa, A-juniorit A-junioreissa ja niin edelleen mahdollisimman kauan, koska siellä he pystyvät kehittämään pelitaitojaan paremmin ja pelaamaan isompaa roolia. Ei näitä Mikko Rantasia tule kauhean montaa edes kymmenen vuoden aikana.

TUTO-yhteistyö on toiminut hyvin. Mestis on hyvä kehityspaikka nuorelle pelaajalle, joka on A-junnujen ja Liigan rajoilla. Liian hyvä A-junnuihin, muttei vielä valmis Liigaan. Pelaajat, jotka ovat olleet siellä koko kauden, ovat kehittyneet hyvin, joten kyllä se on toiminut hyvin.

Kuluva liigakausi piti olla se kausi, jolloin TPS:n urheilullinen menestys palautetaan Liigan huipulle. Nyt kuitenkin TPS:n sijoitus sarjassa on vajonnut viimeisten joukkoon. Suurimpia syitä hävittyihin peleihin on toistuva tehottomuus maalinteossa. Miksi TPS ei ole hankkinut joukkueeseen johtavaa pelintekijää - kiekollisesti taitavaa - kovan luokan ykkössentteriä - vaikka kyseinen puute on ollut nähtävissä koko kauden?

Miika Elomo: Tuo on selvä fakta. Meillä on aukko ykkössentterin tontilla. Mitä itse voin asialle tehdä, on se, että pyrin repimään näistä jätkistä sen parhaan irti. Joukkueen rakentamiseen sen verran, että tämä on myös sattumien summa, mitä on tapahtunut, loukkaantumiset ja muut, esimerkiksi erittäin hyvä sentteri Tadas Kumeliauskas on ollut pitkään toipilaana. Viime aikoinahan olemme olleet sellaisessa tilanteessa, ettei meillä ole ollut yhtään sentteriä.

Antero Niittymäki: Totta kai tämä on myös budjettikysymys, mutta ei niitä ykkössenttereitä edes kauheasti ole ja sitten jos niitä on, ne maksavat. Ei tämä ole nyt mikään selittely, mutta faktahan on se, että KHL, NHL, Ruotsi ja Sveitsi vievät suurimman osan ykkössenttereistä. Sitten meidän täytyy kaivaa se ykkössentteri jostain. Tämä on hyvä kysymys, koska eihän meillä ole ollut ykkössentteriä koko kautena. Se on hankintalistalla ensi kaudeksi ja sen eteen tehdään tällä hetkellä taustatyötä. Ykkössentteri on iso asia ja vaikka ne ovat tiukassa, niin totta kai niitä voi löytyä ja löytyykin.

Mika Eskola: Pelaajamarkkinoista vielä sen verran, että jos lähdetään vertaamaan pelaajapalkkioita, niin emmehän me pysty alkuunkaan kilpailemaan esimerkiksi Ruotsin kanssa.

Onko tarkoitus, että  TPS vahvistaa joukkuetta tältä osin vielä kuluvan loppukauden aikana?

Antero Niittymäki: Tämän kauden osalta ei ykkössentteriä kannata odottaa. Vahvistuksista sen verran, että vaihtokauppaa voidaan tehdä, jos joku suostuu päittäin vaihtamaan ja raha-asiat saadaan kuntoon. Se on kuitenkin ihan oma asiansa.

Miika Elomo: Ei tässä vaiheessa kautta huippupelaajat enää liiku. Jos pelaaja liikkuu tässä vaiheessa, niin joku asia on mennyt molemmissa päissä pieleen. Esimerkiksi mahdollisesti jokin pelaajan henkilökohtainen asia on mennyt pieleen tai seuralla.

Kun tilanne on ollut tällainen kuin se on ollut jo noin 10 vuotta (pois lukien Suikkasen 1,5 kautta), niin on varmasti tehty paljon asioita virheellisesti. Haluaisin kuulla vähintään 3 isoa asiaa, jotka mielestänne pitäisi muuttaa, jotta TPS palaisi joukkueeksi, joka ainakin taistelee mitaleista joka vuosi, vaikka ei niitä aina saavuttaisikaan.

Petteri Nummelin: Ensimmäinen asia on ainakin, että meiltä pitää löytyä selvä ykkössentteri. Ja lisäksi ulkomaalaisten määrän pitää selvästi vähentyä. Sitten ollaan menossa jo oikeaan suuntaan.

Miika Elomo: Paljon ollaan puhuttu siitä, että omia junioreita pitää peluuttaa. Meille ei ole tullut sellaisia junioreita, mutta nyt meillä on niitä tulossa. Meidän pitää tehdä työt oikein näiden junioreiden kanssa, jotka pelaavat TPS:n paidassa. He eivät välttämättä ole vielä edes ensi kaudella valmiita kantamaan tätä 100-vuotista seuraa, mutta heidän kanssaan jatketaan töitä. Vaikka kuinka into on kova päästä Liigajäille, niin fakta on kuitenkin se, että kokeneempi kiekkomies näkee, jos ei ole valmis, kuten meidän kaikkien kanssa oli nuorena.  Täytyy pitää järki päässä ja tehdä päivittäin töitä, se kantaa tulevaisuuteen.

Antero Niittymäki: Sellainen tepsiläisyys ja urheilullisuus pitää palauttaa. Siitä on puhuttu paljon organisaatiossa. Nyt pitää mennä eteenpäin ja tuoda sellainen työnteon vaatimus ja moraali takaisin, mitä täällä on aikanaan ollut.

Mika Eskola: Haluan lisätä vielä tähän Tepsin imagoon yhden asian. Kuinka moni teistä menisi töihin sellaiseen organisaatioon, jota omat mätkivät, omat naapurit mätkivät ja kaikki mätkivät vuodesta toiseen? Nykyään puhutaan sellaisesta kuin työnimu. Kulttuurin muuttaminen täällä on tärkeää. Vaikka ollaan kannattajajoukko, on mestaruuksia sekä historiaa, saamme helpommin niitä huippupelaajia tänne, kun sanotaan, että siellä on todella hyvä fiilis pelata, hyvät kannattajat ja hyvä organisaatio. Tärkeintä on saada se työnimu tänne takaisin.

 

HC TPS järjestää tällä kaudella vielä toisen kannattajatapaamisen, jonka ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.