Silvennoisen Suvivieras, osa 8: Juhani Jasu

"Jokapäiväinen työ ja arki on tietenkin se ykkösasia!"

Heti kärkeen on pakko tehdä tunnustus. Tämä on toinen kerta, kun istahdan tänä kesänä alas juttelemaan TPS-kippari Juhani Jasun kanssa. Ensimmäisellä kerralla kaikki vaikutti toimivan, juttelimme ummet ja lammet käyden läpi viime kauden tarinaa ja ajatuksia tulevasta.

Sitten tuli aika käydä nauhan kimppuun ja, ja…ei…ei voi…no kyllä näemmä voi. Eli kyllä, tämä toimittajanplanttu sitten sössi nauhurinsa kanssa, joten tuo noin tunnin juttutuokio katosi…no, jonnekin. En ole vieläkään varma mitä tapahtui, sillä kaiken PITI toimia, mutta jonkin bitin sain sitten niin vahvasti vinoon, ettei tiedostoa löytynyt enää mistään.

Mutta kun jotain menee kunnolla vihkoon, on koottava ajatukset ja mietittävä miten tilanteen voisi paikata. Sovimme Jasun kanssa uuden päivän enkä halunnut yrittää saman juttutuokion toistamista, joten päätin, että tehdäänpä tästä Suvivieraan jaksosta hieman erilainen.

Koostin kaudelta 10 hetken listan, joita pidin oleellisena joko Tepsin ja/tai Jasun kautta ja halusin kuulla ne tilanteet ja tunnelmat hänen kertomanaan. Jasu on mielestäni hopeajoukkueen kapteenina, yhtenä kokeneimmista pelaajista ja joukkueen tärkeänä ydinpelaajana myös oikea mies käymään läpi menneen kauden upeaa tarinaa, sen draaman kaarta ja monia vaiheita vielä viimeisen kerran, ennen kuin tämän jutun toisessa osassa käännämme katseet vain ja ainoastaan kohti tulevaa.

Joten mennäänpä asiaan!

Hetki #1 – Tappara-TPS, viimeinen harjoitusottelu (25.9.2020)

– Muistan, ettei olo ollut mitenkään kovin itsevarma joukkueen puolesta. Olin itse loukaantuneena aika tarkkaan vuosi sitten, eli olin vielä kesällä ihan kepeillä, mutta onneksi kuntouduin hiukan nopeammin ja ehdin pelaamaan muutaman harjoituspelin. Olimme todella kaukana siitä tasoista, millä olimme sitten keväällä ennen playoffeja. Muistan kyllä, että kun treenipelit loppuivat, niin pelaamisessamme oli vielä paljon kysymysmerkkejä ja siitä, että millaisia tuloksia mahdetaan nähdä, kun kausi lähti käyntiin.

– Tämä on minun henkilökohtainen mielipiteeni, mutta pelimme oli todella yksilövetoista ja jos vähän karrikoiden sanotaan, niin se oli sellaista juniorilätkää hyvin pitkälti. Liigassa vaaditaan jämäkkää puolustamista, viisikon tiiveyttä ja sitä, että koko kentällinen pelaa yhdessä, pelaa samaa peliä ja tekee samoja valintoja, niin sitä meiltä puuttui paljon.

– Varmasti jätkät olivat treenanneet hyvin, meillä oli taitoa ja ominaisuuksia yksilötasolla, mutta viisikkotasolla pelaamisemme oli mielestäni todella heikkoa siinä kohtaa ja se oli sitä molempiin suuntiin.

Hetki #2 – JYP-TPS, viimeinen vierasottelu ennen koronataukoa. Joukkue nousee voittoon aivan järkyttävän ensimmäisen puolituntisen jälkeen tekemällä neljä maalia kolmanteen erään. (27.11.2020)

– Kyllähän tällaiset yksittäiset pelitkin ovat kuitenkin prosessin tulosta. Totta kai koko ajan mitä pidemmälle kausi meni, ehdimme keskittymään useampiin asioihin, mutta joukkueen, viisikoiden, ketjujen ja pakkiparien yhteispeliä oli siihen mennessä sitten jo muutama viikko jumpattu, puhuttu ja harjoiteltu.

– Viime kauden joukkueelle yksi ominainen piirre oli se, että kun asioita vaadittiin ja niitä harjoiteltiin, niin kyllä sitten myös todella kiitettävästi pyrittiin toteuttamaan sekä harjoituksissa että peleissä. Joukkueessa oli paljon sitoutuneita jätkiä, jotka halusivat totta kai myös omalla uralla eteenpäin, mutta jotka myös pelata joukkueelle ja yrittivät tehdä niitä asioita, mitä valmentajat pyysivät ja mitä yhdessä sovimme.

– Se oli ehdottomasti yksi meidän vahvuuksistamme. Kaikki sitoutui todella hienosti. Se on eri asia, että onnistuivatko kaikki jutut mitä pyydettiin ja vaadittiin, mutta niitä yritettiin ainakin toteuttaa todella kiitettävästi.

Hetki #3 – Korontauko katkaisee kauden käytännössä lähes täysin yli kuukauden ajaksi (marraskuun loppu 2020-tammikuun alku 2021)

– Kyllä se oli henkisesti todella raastavaa, kun se epätietoisuuden tila oli läsnä ihan alkukaudesta siihen tammikuun alkuun asti, kun pelejä lopulta jatkettiin. Varmasti se pyöri paljon mielessä, paljon me siitä puhuimme ja paljon sitä media myös vatvoi, että voidaanko jatkaa, pystytäänkö pelaamaan, päättyykö kausi ja paljonko pitää olla tartuntoja, että tapahtuu sitä tai tätä.

– Tietenkin täytyy myös muistaa, että tämä on meidän työmme. Varmasti se vaikuttaa jokaiseen, jos oma toimeentulo on ison kysymysmerkin takana koko ajan.

– Kun joulukuun pelit oli pelattu ja meille tuli tauko joulun ajaksi, niin jälkeenpäin ajatellen se tuli hyvään kohtaan. Olimme treenanneet kovaa ja paljon. Meille tuli siihen hieman pitempi tauko myös treenaamisesta. Se oli osa kaudenaikaisia säästötoimenpiteitä, joita jokainen seura joutui enemmän tai vähemmän tekemään ja meille se tarkoitti pidempää taukoa pelaamisesta ja treenaamisesta. Uskon, että sen kovan ja laadukaan harjoittelun myötä tauko tuli sinänsä hyvää saumaan, vaikkei se suunniteltu ollutkaan. Saimme vähän fyysistä lepoa ja tulimmekin tauon jälkeen aika vahvasti takaisin.

Hetki #4 – Jasu nimetään joukkueen kapteeniksi (tammikuu 2021)

– Jos nyt oikein muistan, niin ei siitä asiasta hirveästi keskusteltu. Lauri Korpikoski oli poissa, mikä peli se nyt sitten olikaan, tulin ihan normaalisti peliin, tulin koppiin omalle paikalleni ja huomasin, että C oli laitettu paitani rintaan. Se oli hieno juttu ja todella pidin kapteenina olemisesta. Se oli hieno joukkue olla kapteenina. Kaikki meni hyvin myös valmennuksen kanssa ja myös seurajohdonkin kanssa, mitä siinä roolissa heidän kanssaan olin keskustelemassa. Kaikki toimi hyvin ja keskustelu oli avointa.

– En kokenut, että minun olisi pitänyt muuttaa mitään, enkä omasta mielestäni niin tehnytkään. Yritin olla oma itseni ja näyttää esimerkkiä niin hyvin kuin pystyn. Mielestäni joukkueessa jokaisen tulee pyrkiä näyttämään esimerkkiä toinen toisilleen. Silloin tulos on yleensä paras mahdollinen.

– Jos siihen tehtävään valitaan, niin on nähty, että se mitä on, mitä tekee ja miten toimii on juuri sitä, mitä sinulta halutaankin. Jos alkaa jotain feikkaamaan, niin se ei kyllä toimi.

Hetki #5 – Jasu rikkoi uransa yhden ottelun piste-ennätyksen latomalla Ilveksen verkkoon tehot 2+2 (10.2.2021)

– Se oli aika erityinen peli. Tosin en ole sitä muistellut ihan kauheasti jälkikäteen ja jos olisit kysynyt, että ketä vastaan se oli, niin en olisi sitä muistanut. Ehkä se kuvastaa sitä aika hyvin, että kun pisteitä tuli enemmän kuin normaalisti, niin en pelin jälkeen ollut ihan satavarma, että oliko se 2+2 vai mitkä ne tehot oli.

– Kyllä siitä jätkät tuli nopeasti kyselemään ja juttelemaan, että mitäs nyt tapahtui, kun tuolla tavalla tuli pisteitä. Varmaan ihmettelin sitä itsekin, että ”en tiedä kuinka paljon niitä tuli, mutta hyvä, että tuli”.

– Kyllähän pisteitä on kiva aina tehdä ja kaikki niitä haluaa tehdä, enkä minäkään ole niitä ikinä jättänyt tekemättä sen takia, etten haluaisi pisteitä tehdä.

Hetki #6 – Jasu pelaa Kärppiä vastaan uransa 700. runkosarjaottelun (16.2.2021)

– Onhan se paljon pelejä. En ole sitäkään niin muistellut tai pysähtynyt miettimään sen enempää. Muistan. kun joskus sain ensimmäisen satasen tai 300 peliä täyteen ja kun jotkut saivat 600, niin ajattelin sen olevan paljon. Mutta aika on mennyt todella nopeasti niin kuin se pakkaa menemään. Varsinkin mitä enemmän tulee ikää, niin kaudet tuntuu menevän nopeammin ja nopeammin.

– Vaikka olen yksi vanhimmista tuolla kopissa, niin tunnen itseni yhtä nuoreksi kuin muutkin ovat. Se on varmaan se seura ja hyvä meininki, mikä sen tekee.

– Ihan hieno fiilis, että niitä on niin paljon, mutta ei se lopulta sen enempää merkkaa, muuta kuin sen, että ehkä en enää ihan jokaista peliä jännitä niin paljon kuin nuorempana.

Hetki #7 – Jasu ketjuineen (laitureina Samuli Vainionpää ja Topias Haapanen) ottaa Hannes Björnisen johtaman Pelicansin ykkösketjun povitaskuunsa 5. puolivälieräottelussa (25.4.2021)

– Ei ainakaan omalla uralla ole ihan kauhean usein ole peluutettu niin tiukasti kenttä kenttää vasten. Luulen, että se on enemmän sellaista vanhan liiton touhua. Tosin suht usein tulee sellaisia tilanteita, että on esimerkiksi aloitus, tietty tilanne, erän loppu tai pelin loppu, jossa halutaan, että meillä on tietty kenttä pelaamassa heidän tiettyä kenttää vastaan, tai että meillä on kenttä, jota ei haluta peluuttaa vastustajan tiettyä kenttää vastaan.

– Aloitimme sarjan ihan suht normaalilla peluutuksella, eli sitä ei katsottu niin tarkasti, vaan luotimme siihen, että kaikki pystyvät tekemään kaikkea, mutta se kävi aika nopeasti selväksi, että Pelicansilla oli todella hyvä kärki, mutta ei läheskään yhtä laaja kokoonpano kuin meillä. Viidennessä pelissä hyppäsimme sitten kentälle käytännössä aina, kun Björnisen kenttä tuli jäälle.

– Kyllä se oli varmaan yksi parhaista peleistäni ja hieno peli myös koko meidän kentältä. Pystyimme pimentämään Björnisen ketjun ja väsyttämään heitä. Parhaamme mukaan yritimme kaikkea, eli taklata, olla iholla, ärsyttää, varsinkin väsyttää heitä pysymällä kiekossa kiinni ja pistämällä heidät puolustamaan, etteivät he jaksaisi enää hyökätä. Se oli todella kova vääntö. Ja koko sarja oli erittäin intensiivistä, kunnon playoff-kiekkoa. Suoriduimme siitä todella hienosti. Se oli todella kova haaste henkisesti ja fyysisesti, mutta pelasimme hyvää lätkää ja saimme pelattua vastustajan vahvuudet pois.

Hetki #8 – Jasu voittaa saman ottelun viimeisen aloituksen sen jälkeen, kun TPS on jo juhlinut hetken aikaa voittoa ja kelloon on lisätty kaksi sekuntia peliaikaa (25.4.2021)

– Vaikka kaksi sekuntia on toisaalta todella vähän, mutta siinä ehtii tapahtua yllättävän paljon, kuten siinäkin pelissä oli jo aiemmin nähty. Tuli mieleen, kun Tapparassa voitin ensimmäisen mestaruuteni, niin siinä oli aika samanlainen tilanne, eli tuuletettiin jo, mutta sitten otettiinkin vielä yksi aloitus. Se oli silloin viimeinen peli, eli siinä juhlittiin jo mestaruutta hetken verran, kunnes kiekko pistettiinkin takaisin peliin.

– Kyllä minulla todella luottavainen olo siinä oli. Siinä yritin tietysti vain kerätä itseni mahdollisimman nopeasti, rauhoittaa itseni ja yrittää suhtautua siihen kuin mihin tahansa aloitukseen.

– On se aina jännittävä paikka, mutta siinä sai sentään olla itse kentällä, niin siinä ei pysty ihan niin paljoa jännittämään. Jos joutuu olemaan katsomossa tai vaihtopenkillä, niin siinä ehtii ajattelemaan ja jännittämään niin paljon, että siellä ei ole kiva olla.

Hetki #9 – Eemil Viro tekee voittomaalin jatkoajalla ja TPS menee finaaliin kaadettuaan HIFK:n välierissä (3.5.2021)

– Se oli sellainen, että yhtäkkiä vaan tapahtui jotain hienoa. Peli olisi voinut kääntyä kumpaan suuntaan tahansa ja jaksoimme olla kärsivällisiä. Pelasimme peliä, emmekä varastaneet ja lähteneet väkisin hakemaan maalia, vaan jaksoimme jauhaa. Sen pitkä kausi oli meille opettanut, että joskus vaaditaan myös malttia.

– Totta kai tunnelma oli riehakas ja siitä taisi pyöriä somessakin jokin video, jossa juhlimme, kuten tietty pitääkin, mutta koin ainakin itse ja olin haistelevani muistakin, että se Pelicans-sarjan voitto oli jotenkin isompi kynnys. Se sarja oli jotenkin henkisesti kovempi sarja ja ehkä siinä meillä takki tyhjeni vielä enemmän, mutta finaaliin pääsemisen nollasimme aika nopeasti ja siirryimme eteenpäin.

Hetki #10 – Kausi päättyy finaalitappioon, Jasu jakaa joukkueelle hopeamitalit viimeisen finaalin jälkeen (11.5.2021)

– Se oli hienoa itselleni, että sain ne jakaa, vaikka syy olikin harmittava, että korona oli siinäkin pinnalla ja siksi jouduttiin tekemään erilaisia ratkaisuja, mutta minulle se oli hienoa. Sain jakaa viralliset kiitokset joukkueen jäsenille.

– Kun kausi loppuu, niin jokainen suuntaa siitä nopeasti omille teilleen. Ensin painamme koko vuoden hommia yhdessä ja vietämme monta tuntia päivässä keskenämme, mutta kun kausi loppuu, niin se loppuu kuin seinään. Joidenkin kanssa nähdään paljon jatkossakin, mutta joidenkin kanssa ei välttämättä nähdä enää ikinä, niin oli hienoa, että sain tuollaisen hetken vielä viettää jokaisen kanssa.

Tähän väliin on pakko esittää jatkokysymys, että mitä Jasu piti Raimo Helmisen pelin jälkeen antamasta lausunnosta, jonka mukaan ”meidän pojat ei hävinny, ne ei vaan voittanu tänään”?

– Kyllä se kuvastaa sitä joukkuetta hienosti ja tietysti myös ”Raipea” itseään. Se oli kyllä todella hienosti muotoiltu. En ole tuollaista lausahdusta ennen kuullut, mutta se oli todella kauniisti sanottu ja kyllä se osuvasti kuvasi meidän kauttamme ja myös finaaleita. Lukko oli parempi, mutta kaikki jäi kentälle. Kaikkemme teimme ja kaikkemme yritimme.

– Joskus urheilussa on pakko hävitä ja silloin kun häviää, niin tappio on helpompi hyväksyä, jos se tapahtuu tuolla tavalla, että kaikkensa on antanut.

Vaatimustasoa täytyy vaalia

Kun vuosi sitten tapasimme Jasun kanssa ensimmäistä kertaa, puhuimme paljon voittamisesta. Hän tuli Turkuun kaksinkertaisena Suomen mestarina ja hänellä oli Tapparan ajoilta mielessään selkeä näkemys siitä, mitä voittaminen vaatii. Nyt vuotta myöhemmin palaamme saman aiheen äärelle ja Jasu kertoo oppineensa viime kaudesta sen, että voittaa ja menestyä voi monin eri tavoin.

Se mitä TPS viime kaudella oli, oli monella tapaa ajatusmaailmaltaan aivan toista äärilaitaa Tapparan mestaruusvuosien mentaliteettiin verrattuna. Kun kokemukset ovat hänen mieltään jälleen avartaneet, niin minua kiehtoo kuulla, että mitä yhdistäviä tekijöitä Tepsin ja Tapparan kovin erilaisissa tarinoissa on ollut? Ovatko kontrastit kirkastaneet yleisempiä voittamisen peruskiviä?

– Jokapäiväinen työ ja arki on tietenkin se ykkösasia. Niissä joukkueissa, missä olen ollut ja menestystä saanut, niin töitä on painettu todella paljon.

– Sitten joukkueen ilmapiiri on yllättävänkin tärkeä asia. On se sitten pelillisesti todella organisoitua tai väljempää, mutta se on tärkeää, että ilmapiiri kopissa joukkueen kesken ja pelaajien sekä valmennuksen kesken on tarpeeksi jämäkkää, mutta myös sellaista, että olemme siellä pitämässä hauskaa. Että kenenkään ei tarvitse piilotella sitä mitä on tai mitä tuntee ja mitä mieltä on asioista.

– Uskon todella vahvasti ilmapiirin merkitykseen ja olen arjessa sen kokenut, että miten se kantaa ja tekee eroja joukkueiden välillä. Ei taidot sun muut ole kuitenkaan niin isoja asioita siinä, kun tehdään eroa, että kuka ottelun voittaa ja kuka ei.

– Joukkue, joka pystyy sen parhaasen arkeen ja jatkuvaan kehittymiseen luomaan sen polkunsa, niin se on mielestäni kaiken a ja o, että pystyy menestymään keväällä.

En usko pelaavani kovinkaan isoa uhkapeliä väittäessäni, että mustavalkoinen kansanosa haluaa päästä näkemään omiltaan samaa ehtymätöntä taisteluilmettä, joka oli koodattu syvälle viime kauden joukkueen DNA:han. Jasu on samaa mieltä ja sen työstäminen lähtee liikkeelle heti ensimmäisestä päivästä.

– Siihen pitää pyrkiä nyt alkavallakin kaudella, että heti aloitetaan siitä, ettemme ikinä luovuta, vaan jokainen ottelu pelataan loppuun asti niin hyvin kuin pystymme, oli tulos taululla mikä tahansa. On selvää, että jokaista peliä ei pysty dominoimaan, jokaista peliä ei pysty voittamaan, eikä jokaisessa pelissä ole edes omalla parhaalla tasollaan, mutta siihen pitää jokaikinen päivä pyrkiä.

Arjen vaatimustaso oli viime kaudella kova, mutta kun sitä lähdetään rakentamaan taas uudelle joukkueelle, niin mikä on marssijärjestys? Kuinka iso vastuu sen toteutumisesta on pelaajilla itsellään?

– Valmentajat ovat isossa roolissa siinä, että mihin se rima asetetaan ja että se saadaan pidettyä siellä, niin siinä mielestäni pitää pelaajien astua esiin. Eivät pelaajat voi vetää harjoituksia ja keskeyttää niitä, koska se on valmentajien hommaa, mutta harjoituksia ennen ja harjoitusten jälkeen sitä vaaditaan tai puututaan siihen, jos tekeminen ei ole sillä tasolla kuin pitää olla. Se on, jollei nyt pelkästään pelaajien hommaa, niin todella isolta osin. Tai ainakin itse koen, että se on kestävämpää, jos pelaajat itse vaativat toisiltaan kuin että valmentajat olisivat vaatimassa sitä joka ikinen päivä.

– Sitä on vaikea tässä yhdessä keskustelussa puhua tai miettiä, että mikä sen sitten ratkaisee, että millä joukkueella se  vaatimustasoasia on parhaalla tolalla, mutta sitä pitää tietoisesti vaalia ja siihen pitää tietoisesti myös pyrkiä.

Kun tapaamme Jasun kanssa, on vielä viikko yhteisten harjoitusten alkuun. Toistaiseksi TPS on ollut edes kotimaisten pelaajien kesken kimpassa kokonaiset kolme päivää, koska kausi venyi niin tuhottoman pitkäksi. On siis vielä hankala katsoa kovinkaan pitkälle tulevaisuuteen, mutta totta kai olen kiinnostunut kuulemaan millaisin ajatuksin Jasu katselee uutta kautta kohti?

– Sanoisin, että minulla on aika hyvä tunne alkavasta kaudesta. En tiedä johtuuko se siitä, että itse tulin vuosi sitten uutena, mutta nyt minulla on sellainen olo, että vähän tiedän mihin tämä tästä on lähtemässä ja koen, että olemme valmiimpia. Meillä on kuitenkin aika paljon samoja pelaajia kuin viime kaudella, jotka tietävät miten täällä toimitaan, miten täällä harjoitellaan ja mitä me täällä yritämme ja mihin pyrimme.

– Yksi iso asia on se, että miten olemme valmiimpia siihen, miten täällä nykyään harjoitellaan. Se muuttui paljon ennen viime kautta niille, ketkä täällä olivat jo olleet saati sitten niille, ketkä tulivat muualta, tulivat ulkomailta ja niin edelleen. Siinä varmasti kesti aikansa, ennen kuin siihen totuttiin, mutta nyt suuri osa joukkueesta tietää mitä se on, niin siihen on varmasti myös ulkopuolelta helpompi tulla.

– Mielestäni joukkueemme näyttää paperilla todella hyvältä, mutta samaan hengenvetoon on sanottava, että Liiga vaikuttaa todella laadukkaalta mitä olen hankintoja ja nimilistoja katsonut. Tulossa on varmasti todella hyvä kausi ja on monta joukkuetta, jotka voi asettaa kärkeen.

Kauden alkuun on vielä matkaa, mutta ilmassa on valitettavasti yhä epävarmuutta. Yleisöä on ollut ikävä ja on kaikkien toiveissa, että syksyn tullessa hallin ovet saadaan jälleen avata ja tapahtuu useita iloisia sekä odotettuja jälleennäkemisiä.

– Yleisöä on varmasti jokainen pelaaja kaivannut ja niin kaipasimme mekin. Pelasimme viime kaudella hienoa lätkää ja oli harmi, että katsojat eivät päässeet siitä nauttimaan meidän kanssa, emmekä me heidän kanssaan.

– Oli monia kotipelejä, joiden jälkeen mietti, että ei vitsi, kun yleisö olisi saanut olla paikalla, jolloin me olisimme saaneet heistä energiaa ja he olisivat voineet nauttia meidän pelaamisestamme, voitoista sekä taistelusta.

–  Toivotaan, että jos ja kun yleisöä saa hallille tulla, niin toivottavasti ihmisiä myös tulee sankoin joukoin, jotta pääsemme yhdessä tekemään tästä hyvän kauden!

Markku Silvennoinen

– Kirjoittaja on Radio Cityn TPS-selostaja

Aloita kirjoittaminen ja paina Enter

Pääyhteistyökumppanit