Silvennoisen suvivieras, osa 10: Tomi Kallio & Mika Suoraniemi

Tepsin urheilupuolen arkkitehdit kertovat millaisia pelimanneja mustavalkoiseen paitaan alkavalla kaudella pukeutuu ja miksi.

Sen verran on todettava, että korona ei onneksi muuten päässyt häiritsemään tätä juttusarjaa, mutta sen verran säännökset iskivät vastaan, että Tomi Kallion kanssa emme päässeet tapaamaan kasvotusten, vaan hänen kanssaan juttelimme puhelimessa. Hän oli NHL:n draft-viikonlopun ajan San Jose Sharksin hommissa Ruotsin puolella ja asettui Suomeen palattuaan tietenkin omaehtoiseen karanteeniin odottelemaan edellytettyä testitulosta.

Mika Suoraniemi tulee avaamaan Tepsin toimiston oven ja harppoo hallin käytävää huimaa tahtia. Yhytän Suoraniemen päivänä, jolloin hän on hoitanut pelaajien asioita kuntoon jatkuvalla syötöllä. Itse asiassa kesken haastattelun hänen puhelimensa soi ja käyskentelen mukana, kun hän vie ensimmäistä kertaa hallille saapuneen Niklas Arellin esittelykierrokselle.

Mutta vaikka Tepsin dynaaminen pelaajakoordinaattoriduo on kumpikin tahoillaan kiireinen, niin ehdimme kummankin kanssa jutella juurta jaksain heidän suurimmasta urakastaan, eli kauden 2021-2022 joukkueen kasaamisesta.

Tämä Suvivieraan jakso tulee olemaan erilainen kuin normaalisti, eli kun nyt saan tästä vielä yhden kysymyksen kysyttyä, niin sen jälkeen minä pidän turpani kiinni, pidän mielipiteeni itselläni, mölyni hyvin syvällä mahassa ja olen pelkkä kuunteluoppilas, kun Tepsin urheilupuolen arkkitehdit kertovat millaisia pelimanneja mustavalkoiseen paitaan alkavalla kaudella pukeutuu ja miksi. 

Mutta tosiaan, ennen kuin puhutaan pelaajista, niin kysyisin vielä sellaista, että millaisella ajatuksella joukkuetta lähditte tälle kaudelle kasaamaan? Eli mitä haluttiin muuttaa, mitä haluttiin lisää ja niin poispäin?

Tomi Kallio: Totta kai, kun kauden aikana kaikki pelit ja paljon harjoituksia katsoo, niin tulee näkemystä, että mitä joukkueessa tarvitsisi olla, mutta ei ole. Olemme yrittäneet tehdä vielä paremman joukkueen ja aika näyttää, että onnistuimmeko. Iso kuva on ehkä se, että yritimme kasata täksi kaudeksi materiaaliltaan vähän laajempaa rosteria, eli vähän isompaa määrää pelaajia, jotka pystyisivät tekemään hyökkäyspäässä tuhoja. Viime kaudella Lauri Pajuniemi ja Josh Kestner tekivät reilusti yli 40 maalia, niin heidän korvaamisensa puhtaasti samantyyppisillä pelaajilla oli mahdoton tehtävä meille.

Mika Suoraniemi: Vuosi sitten oli varmasti kaikilla aika paljon kysymysmerkkejä, että miten asiat menee, kun oli niin paljon kaikkea uutta joka osastolla. Meillä oli kuitenkin sellainen tietty rohkeus, että sillä mentiin mitä oli ja katsottiin mitä tapahtui. Tarina meni hyvin ja nyt kun rakennamme sen päälle, niin yksi kausi antaa paljon oppia siitä, että mille osastoille tarvitaan levennystä ja minkämoisia juttuja kaivataan, jotta meidän tarinamme voisi kehittyä. Hyökkäykseen on haettu lisää kokoa. Nuoret pelaajamme ovat taas vuoden vanhempia ja meillä on iso luotto siihen, että pystyvät tuottamaan. Ja hyökkäykseen yleisesti olemme hakeneet leveyttä. Viime kaudella meillä pakka vähän eli ja koostumuksia haettiin pitkään. Siksi joukkueen pelaaminenkin ehkä tasapainottui kevättä kohti, kun se meidän juttu löytyi, että löytyi ne kentät millä mentiin ja valmennus antoi työrauhan. Viime kauteen verrattuna olemme tässä suhteessa valmiimpia, eli meillä on selkeämpi hahmotelma, että millasesta asetelmasta kauteen lähdetään ja sitten kilpailu kertoo, miten se asettuu.

TPS 2021-2022 PELAAJA PELAAJALTA:

Maalivahdit

1. Andrei Kareev

TK: Tuli erittäin vahvasti sisään viime vuonna. Torjuntaprosentti kuitenkin puhuu aina puolestaan ja oli Liigan kärkijätkiä juuri ehkä siinä tärkeimmässä tilastossa. Oli positiivinen yllätys, että hän halusi jatkaa meillä. Hän tykkäsi olla Turussa ja Suomessa sekä Ari Moisasen valmennuksesta ja ne seikat veivät voiton ehkä kovemmilta liigoilta ja kovemmilta rahoilta.

MS: Andrei on tämän kauden selkeä ykkösmaalivahti, kun lähdetään liikkeelle. Andy tuli viime kaudella ensimmäistä kertaa niin sanotusti länteen ja oli varmaan muutkin asiat uusia ja ihmeellisiä kuin pelkkä sarja. Hän pystyi voittamaan meille monia tiukkoja pelejä. Hän pystyi olemaan se viimeinen seinä, vaikka monesti näytti, ettei peliä voiteta, mutta niin sieltä vain taikinoitiin se 2-1-voitto ja siihen vaadittiin muutama gamesaver, että kyllä Andy oli mies paikallaan. Meillä on luottoa, että hän tulee olemaan yksi Liigan parhaista maalivahdeista. Hän on rautainen urheilija ja ammattilainen. Hän tekee kaikki asiat viimeisen päälle ja on sitoutunut tähän juttuun yksityiskohtia myöten.

35. Eetu Anttila

TK: Edelliskaudella hän oli erittäin vahva U20-sarjassa ja halusimme sainata hänet jatkoon, mutta viime kausi ei mennyt sairastelujen takia aivan suunnitelmien mukaan. Ajattelimme, että viime kausi olisi ollut se, jolloin hän ottaisi jonkunnäköisen seuraavan stepin, mutta se meni aika puhtaasti sairastellessa koko kausi. Uskomme ja toivomme, että Eetu pysyy terveenä ja näyttää mihin hän pystyy.

MS: Hän on kasvanut paljon urheilijana ja ihmisenä, mutta viime kaudella oli tuo harmillinen mykoplasma, jonka takia hän vähän tippui siitä tarinasta, mitä siinä muutaman vuoden sopimuksella rakennettiin, mutta nyt hän on taas siinä tarinassa kiinni. Nyt on hänestä itsestään kiinni, että miten hän paikan käyttää. A-junnuihin hän ei voi enää mennä pelaamaan, joten nyt olisi otettava se askel ammattilaiseksi. Eetu on ottanut haastetta vastaan emmekä ole tässä vaiheessa lähteneet markkinoilla reagoimaan. Toivottavasti Eetu saa kiekkoa kiinni ja rakentaa sitä kautta itseluottamuksen.

37. Emil Vuorio

TK: Pelannut vahvasti U20-joukkueessa ja oli nyt mukana myös U19-maajoukkueessa. Hän on kehittynyt viime vuosina hyvin ja on ehdottomasti yksi tulevaisuuden nimistä.

MS: Emil on omanlaista polkuaan tullut, eli hän tuli aikanaan Salosta sateenvarjoseuran kautta meille Tepsiin. Hän haastaa varmasti Eetua ja sitä kautta myös Andya, mutta hän on sen ikäinen, että hän pystyy A-junnuissa pelaamaan ja ottaa sieltä sitten minuutteja, jos ei saa niitä Liigasta, eli hän on siinä siirtymävaiheessa. Meillä on nämä kolme herraa aika selkeissä lähtökohdissa roolituksen osalta, mutta ei tässä mitään ilmaisia kortteja jaeta. On positiivista, jos Vuorio yllättää ja pelaa pelejä, jos Mose niin suo. Meillä on tässä hyviä, nuoria ja nälkäisiä veskareita, niin ollaan heistä iloisia.

Puolustajat

4. Aleksi Anttalainen

TK: Meille tärkeä oman junnukoulun kasvatti, joka pelasi viime kaudella vahvasti, vakuutti valmentajat ja sai hyvin peliaikaa. Kaikki, jotka ovat viime kausina nähneet Tepsin pelejä, niin tietävät Anttalaisen tyylin. Ei ole varmasti mukava pelata häntä vastaan. Hän on erittäin hyvä luistelija ja vahva oman pään puolustaja, joka pystyy fyysiseen peliin, jota tarvitaan varsinkin, kun kausi menee pidemmälle.

MS: 22 vuotta on taulussa ja kolmas kausi Liigaa lähdössä, niin se niin sanottu opiskeluaika on ohi ja hänellä on kovat tavoitteet urallaan. Allu tuo omalla pelityylillään sellaisia mausteita, mitä monilla ei ole. Hän antaa painavia taklauksia, sytyttää joukkuetta ja on muutenkin aggressiivinen pelaaja. Sellaisen kiekollisen tasapainon ja varman suorittamisen kun Allu vielä löytää, niin hänestä on paljon iloa meille. Mutta ihan kivijalkapakkeja hän on meille ollut ja varmasti on tälläkin kaudella.

5. Eemil Viro

TK: Yksi niistä pelaajista, joka otti valtavia kehitysaskeleita viime kaudella. Eemilin tarina on mennyt hienosti eteenpäin. Kun nostimme hänet A:sta Liigaan edelliskaudella ja nyt vahva kausi Liigassa sekä siihen NHL-diili vielä päälle. Moderni puolustaja, jonka liikkuminen on aivan loistavaa.

MS: Viron kun näkee, niin naama on aina näkkärillä. Hän on iloinen ihminen ja se varmasti ainakin pysyy. Sen aika näyttää, että miten tuon NHL-jutun kanssa käy. Jos sieltä ei paikkaa ylhäältä tule, niin hän on meidän pelaaja, varmasti iso palanen ja toivottavasti ottaa sen seuraavan askeleen täällä ja pääsee sitten eteenpäin. Mutta kuten sanottua, niin turha tässä on spekuloida. Hän taatusti käy sen NHL-kortin katsomassa, kun se mahdollista on, joten katsotaan miten se sitten menee.

6. Ruben Rafkin

TK: Ruben otti myös ison askeleen urallaan. Hän siirtyi Kanadan junnuliigoista tänne, jolloin on aina vähän kysymysmerkki, että miten nopeasti pelaaja sopeutuu Liigaan ja miesten peleihin. Ruben sopeutui todella nopeasti ja sai hyvin peliminuutteja jo viime kaudella. Hänellä on kova draivi eteenpäin ja kehittyä edelleen, joten olemme iloisia, että hän on tälläkin kaudella meidän rosterissamme.

MS: Kyllä oletusarvo on, että Ruben vain parantaa viime kaudesta, jolloin hän oli mies paikallaan jo monessa pelissä. Varmasti se tasaisuus sieltä myös tulee, sehän on nuorilla pelaajilla aina se juttu. Ensimmäinen vuosi oli ensimmäinen vuosi ja toinen vuosi on varmasti helpompi kaikin puolin ja kun on tullut sinuiksi myös ison kaukalon kanssa. Hänellä riittää varmasti nälkää olla meille tärkeä pakki.

7. Johan Ivarsson

TK: Hän tuli todella vahvasti sisään ja pelasi ensimmäiset kuukaudet hyvin, kunnes tuli väsymystä ja pieni loukkaantuminen, joten siinä tuli pieni dippi. Keväällä Johan näytti niitä avuja, miksi hänet tänne hankittiin. Hän toi kokoa, liikettä ja puolustuspään osaamista meidän joukkueeseen. Hän pelasi mielestämme erittäin vahvat playoffit. Kun playoffien jälkeen kävimme rosteria läpi, niin koimme, että haluamme hänet vielä pitää ja onneksi hän myös erittäin mielellään jäi Turkuun. Hän on hyvän ikäinen jätkä, eli parhaat pelivuodet ovat vasta tulossa ja viime kausi oli ensimmäinen miesten tasolla, jolloin hän sai kunnolla peliaikaa.

MS: Myös kiekollinen peli meni eteenpäin. Pitää muistaa, että Ruotsissa pelataan kuitenkin niin eri lätkää, että hänellä meni hetki oppia niin sanotusti talon tavoille, mutta toinen kausi on varmasti helpompi siinä suhteessa. Hän tuskin tulee pistepörssiä voittamaan, mutta uskon, että hän pystyy tuottamaan tulosta myös hyökkäyssuuntaan. Kapasiteettia on. Hän tuo jämäkkyyttä ja on erittäin pidetty tyyppi joukkueessa ja se on myös tärkeä asia.

19. Valtteri Pulli

 TK: NHL-ympyröissä puhutaan usein ”late bloomereista”, niin hän sopii siihen lauseeseen hyvin. Ei ole mikään junnutähti, mutta on tehnyt hyvin töitä, kehittynyt pikkuhiljaa, kolkuttelee nyt jo Liigan portteja ja viime kaudella pääsi jo muutaman pelin pelaamaankin. Erittäin isokokoinen puolustaja, joka luistelee todella hyvin niin isoksi mieheksi. Meillä on luottoa Valtteriin, että hänestä tulee hyvä liigapelaaja, jos ei jopa enemmänkin.

MS: Iso kaveri. 197 senttiä pituutta ja melkein 100 kiloa painoa, eli kokoa kyllä riittää. Se on nyt Valtterista itsestään kiinni, että mikä se nälkä ja halu on ottaa se pelipaikkaa. Ja kun peli on, niin tasaisuutta pitäisi myös löytyä. Lisäksi odotan vielä näkeväni sellaista pientä ilkeyttä hänen pelaamisessaan.

20. Samuel Knazko

TK: Hän on slovakki, mutta tavallaan jo turkulainen. Hän on ollut täällä useamman vuoden, on viihtynyt hyvin ja tuli tänne kehittymään. Nyt on sitten seuraavan askeleen paikka, eli että hän hyppää junnupeleistä miesten peleihin. Odotamme, että hän pystyy sen stepin ottamaan.

MS: Niittymäen Antero aikoinaan slovakkiagenttien kanssa siirrosta neuvotteli, kun he etsivät Knazkolle pelipaikkaa. Olisiko Suomen lisäksi Ruotsikin ollut vaihtoehto, mutta TPS lopulta vaihtoehtojen joukosta valikoitui. Tavoite oli silloin kolme vuotta sitten, että hän tulee meille kehittymään, saa NHL-varauksen, pelaa Liigaa meillä ja ottaa siitä askeleen NHL:n suuntaan. Tarina on mennyt, kuten se paperille piirrettiin. Hän halusi jatkaa meillä, joten teimme jatkosopimuksen. Sitten viime keväänä hän lähti Slovakian MM-leirille vähän haistelemaan tunnelmaa ja päätyi pelaamaan itse kisoissa. Hän on yksi Slovakian tärkeistä tulevaisuuden nimistä. Hän teki myös NHL-sopimuksen, mutta pelaa kuitenkin meillä. Hän on erittäin liikkuva, taitava pakki. Kiekollisesti hyvä ja näkee pelissä juttuja. Hänellä on rauhallinen tapa pelata ja älyä riittää. Ehkä sellainen kamppailukovuus ja vahva mailapelaaminen ovat sellaisia asioita, mitä miesten peleissä pärjäämiseen vielä kaivataan.

42. Jimi Suomi

TK: Jimi pelasi juuri alle 18-vuotiaiden MM-kisat. Erittäin hyvin liikkuva puolustaja. Hänen luisteluaan voi verrata jossain määrin Viron luisteluun, eli on samantyylinen kevyt luistelija. Tervepäinen nuori kaveri, joka valitsi meidät monien vaihtoehtojen joukosta. Olemme iloisia, että hän koki Tepsin olevan paras paikka kehittyä kohti Liigaa ja uskomme, että hän tulee meillä Liigaa pelaamaan. Jos ei vielä tällä kaudella, niin viimeistään ensi kaudella.

MS: Jimi on mielenkiintoinen pelaaja. Teimme hänen kanssaan tällaisen pidemmän kolmivuotisen tarinan ja uskomme, että hän kasvaa Viron ja kumppaneiden tarinaan kiinni tässä matkan varrella ja pystyy sieltä nousemaan Liigaan. Ei ole iso kaveri, mutta taitotaso on korkea, hänellä on hyvä peliäly ja on liukasliikkeinen pelaaja. Elementtejä on, mutta työmaata riittää muun muassa fyysisellä puolella ja muutenkin tehdään rauhassa töitä.

44. Niklas Arell

TK: Hän on 30-vuotias, pelannut koko uransa hyvissä SHL-organisaatioissa, isokokoinen ja todella hyvin luisteleva puolustaja. Hänen arvonsa on, että oma pää ensin ja sitten kaikki muu. Sen puolesta uskon, että hän sopii meille oikein hyvin, kun meillä on paljon pakkeja, jotka haluavat myös osallistua hyökkäyksiin, niin uskomme, että Arell tuo meille turvaa ja kokoa omaan päähän.

MS: Vähän alle 190 senttiä on mittaa, mutta painoa onkin sitten yli 100 kiloa ja hänen liikkumisensa on isoksi pelaajaksi hyvin sulavaa. Se on asia, mitä hänen kohdallaan kannattaa seurata. Häneltä löytyy luisteluvoimaa, pysyy pelissä hyvin mukana, pystyy painestamaan, iskemään nopeasti, tukemaan hyökkäyksiä, puolustamaan syvältä ja tosiaan ehtii, mikä todella pistää silmään.

47. Ville Lajunen

TK: Se oli pitkä prosessi ja olemme enemmän kuin iloisia, että hän päätti jatkaa meillä. Ennen joulua kyselin ensimmäistä kertaa Villeltä ja hänen agentiltaan, että olisiko mahdollista jatkaa. Kysyin uudestaan vuoden vaihduttua ja taas parin kuukauden päästä. Ville on sellainen tyyppi, ettei hän paljoa stressaile, eli hän ei silloin halunnut oikein edes ajatella vielä koko asiaa. Sitten tuossa touko-kesäkuussa pääsimme maaliin loppupeleissä aika helpostikin. Erittäin tärkeä pelaaja meille. Johtajaominaisuudet ovat ihan mahtavaa luokkaa, mitä myös tarvitsemme. Kokonaisvaltainen pelaaminen on ollut jo vuosien ajan liigan kuin liigan huippuluokkaa.

MS: Villen jatko oli tosi tärkeä asia meille. Viime kausi kun lähti liikkeelle, sitä mentiin hetken aikaa, Ville oli yhä vapailla markkinoilla ja kun saimme hänet meille, niin se oli jopa käänteentekevä juttu meidän peräpään kokonaisuuden kannalta, kun saimme kokeneen ammattilaisen mukaan, joka auttoi varmasti meidän nuorempia pelaajia arjen laadun ylläpitämisessä sekä peräpään yhtenäisyydessä. Siihen päälle isot peliminuutit, oma tekeminen ja esimerkin näyttö, niin hän oli meille tärkeä palanen ihan pärjäämisenkin kannalta ja tulee olemaan entistä tärkeämpi tällä kaudella.

63. Elmeri Eronen

TK: Hän oli sellainen pelaaja, jonka perässä olimme heti. Hän oli markkinoiden kuumimpia nimiä, kun ne aukesivat. Ja ne kyllä aukesivat mielestäni aivan liian aikaisin, mutta niin tämä maailma nyt toimii. En tiedä kaipaako hän esittelyjä, mutta Elmeri on Liigan mittakaavalla aivan kärkipuolustajia. Hän on hyvä puolustamaan, sai Hämeenlinnan reissulta lisää tehoja irti hyökkäyssuuntaan ja kasvoi varmasti myös ihmisenä sen matkan aikana. Olemme enemmän kuin innoissamme, että Elmeri palaa takaisin.

MS: Ertsi tai Kissa, millä nimellä nyt halutaankaan häntä kutsua, tulee olemaan meille todella tärkeä palanen. Olisi varmasti kelvannut ihan jokaiseen liigaseuraan ja muuallekin Eurooppaan. Hän on monipuolinen pelaaja ja etenkin hyökkäyssuunnan tuottavuuteen uskon hänen tuovan paljon, kun hän on ollut pari vuotta Liigan tehokkaimpia pakkeja. HPK:ssa hän oli isossa roolissa vaarallisessa ylivoimassa Jere Innallan ja Petri Kontiolan kanssa paukuttaen sieltä paljon pisteitä. Sen lisäksi voi ja haluaa pelata alivoimaa, eli isoja minuutteja on luvassa. Selkeä liideripakki.

Hyökkääjät

12. Jack Rodewald

TK: Meitä vastaan on vaikeampi pelata, kun Jack Rodewald on joukkueessamme. Hän on isokokoinen ja luistelee hyvin niin isoksi mieheksi. Hän teki hyviä tehoja AHL:ssä ja esiintyi hyvin siellä. Kun koronan takia oli epäselvää, että pelataanko AHL:ssä ja eihän siellä lopulta paljoa pelattu, niin hän siirtyi Tshekkeihin. Siellä hän pelasi vahvasti molempiin suuntiin ja voitti myös Tshekin mestaruuden. Mielestäni on hyvä saada joukkueeseen menestyneitä pelaajia, koska se ruokkii lisää menestystä. Mielestäni Jackin paras puoli on se, että hän on erittäin monipuolinen pelaaja. Hänet voi laittaa jäälle alivoimalla, ylivoimalla, pelin lopuissa ja hän voi pelata hyökkäävämpää roolia sekä puolustavampaa roolia, eli klaaraa paikan kuin paikan. Uskon, että hän tulee olemaan meille todella tärkeä pelaaja.

MS: Hän oli viime kaudella Tshekeissä mestarijoukkueelle tärkeä pelaaja ja keväällä, kun kannun kohtaloa ratkottin, niin hän taisi ratkaisevassa finaalissa painaa kaksi maalia. Toivottavasti hän tulee olemaan meillekin todella tärkeä lenkki. Mikä sitten tulee olemaan pelipaikka tai ketkä tulevat olemaan ketjukaverit, niin sen tietysti päättää valmennus, mutta hän on varmasti kärkikenttien jätkiä ja tulosyksikön pelaaja, joka pelaa hyvin molempiin suuntiin. Hän on monipuolinen pelaaja, mikä on tärkeää, eli se kokonaisvaltainen pelaaminen toimii.

13. Juuso Pärssinen

TK: Juuso on ainakin hyökkääjistä, mutta ehkä myös koko joukkueestakin se, joka otti ne isoimmat askeleet ja pelasi ihan huikean kauden molempiin suuntiin. Hänen vauhtinsa kehittyi paljon, hän otti vastuuta ja on meille toivottavasti todella tärkeä pelaaja myös tällä kaudella, kuten oli viime kaudellakin. Hän on nykyaikainen sentteri, jolla on kokoa ja voimaakin, niin siinä on todella hyvä paketti kasassa.

MS: No Pärä ei esittelyjä kaipaa. Kuten kaikki Juusoa viime vuosina seuranneet ovat saaneet nähdä, niin hänen kehityksensä on ollut hurjaa ja toivottavasti jatkuu yhtä hurjana. Toisaalta, jos se jatkuu yhtä hurjana, niin tarina jatkuukin sitten rapakon takana. Juuso on alkuun meidän mukanamme ja sitten lähtee Nashvilleen ja joko jää sinne tai tulee meille. Tietenkin otamme hänet avosylin vastaan, jos hän tulee takaisin. Ja jos tulee, niin tulee olemaan meidän hyökkäyksemme huippunimiä ja merkityksellinen pelaaja koko Liigassa. Hän on huipputyyppi ja nuoreksi herraksi hänen omistautumisensa lajille on huippuluokkaa, että miten hän ottaa urheilun, jääkiekon ja kaiken tekemisen tosissaan sekä vakavissaan. Hän on kyllä todellinen timantti. Mutta katsotaan miten tämä tosiaan menee. Sääntöhän kuuluu niin, että alle 22-vuotias pelaaja, jolla on sopimus muualle, palautetaan siihen lähtöseuraan, eli Juuso on meidän pelaajia, jos paikkaa NHL:stä ei nyt heti aukea.

17. Filip Sandberg

TK: Hän on tehnyt urallaan jo paljon tähän mennessä, vaikka onkin aika nuori. Hyvän ikäinen jätkä, joka voitti Ruotsin mestaruuden aikanaan HV71:ssä, on pelannut AHL:ssä ja Ruotsin maajoukkueessa. Viime kaudella HV:ssä oli kurja kausi, kun seura tippui aika raa’assa karsinnassa. Hän teki 16 maalia SHL:ssä, mikä on kova määrä ja pitää ymmärtää, että maalinteko vaatii siinä liigassa enemmän kuin monessa muussa sarjassa. Suht pienikokoinen, nopea, sähäkkä, maalintekokykyinen ja kova-asenteinen jätkä. Olemme enemmän kuin innoissamme, että hän valitsi meidät ja pääsimme hänen kanssaan aika nopeasti maaliin, kun olin jutellut hänen kanssaan. Hän halusi pois Ruotsista ja uusia kokemuksia. Uskon, että hän tulee olemaan meille tärkeä pelaaja tällä kaudella.

MS: Ruotsissa olisi ollut varmasti paljon ottajia, joten on mahtavaa saada hänet tänne. Hänestä voi hyvin tulla kannattajien uusi suosikkipelaaja. Oletusarvo ainakin on, että hän on taitava pelaaja, jolla on muutama temppu taskussaan, joten hän on viihdyttävä pelaaja. Mutta mikä parasta meidän identiteettimme kannalta, niin hän kahden suunnan pelaaja, joka kantaa vastuunsa myös kotiinpäin. Hän on kova tekemään töitä ja mahtava joukkuepelaaja on kyseessä, että kun ajatellaan kaikkia niitä ominaisuuksia mitä haluamme ja hamuamme, niin vihreä valo palaa joka suhteessa, joten olemme hyvin tyytyväisiä, että hän pelaa meillä.

26. Lauri Korpikoski

TK: Laurihan aloitti hyvin, oli kovassa kunnossa, teki hyvän määrän pisteitä ja kaikki näytti hyvältä, mutta sitten tuli loukkaantuminen, joka loppujen lopuksi tuhosi koko kauden. Se oli todella harmillista. Ei vain joukkueen kannalta, vaan ennen kaikkea hänen itsensä kannalta. Ei tässä muuta voi sanoa kuin, että toivottavasti loukkaantumiset ja sairastelut olisivat nyt ohi.

MS: Toivottavasti pysyy ehjänä ja terveenä. Se tässä on haasteena ollut, kun ehjiä kausia ei ole vielä yhtään meillä tullut alle. Se on se mitä minä hänelle soisin. Mutta katsotaan millaisessa kunnossa äijä on nyt kesän jälkeen, niin sitten nähdään mikä on tilanne.

27. Mikael Pyyhtiä

TK: Syksy meni vielä A-junnuissa syystä tai toisesta, mutta nuorten MM-kisojen jälkeen koimme vahvasti, että haluamme antaa Pyyhtiälle paikan näyttää ja raivasimme kokoonpanosta vähän tilaa. Sen jälkeen hän ei paljon enää taakseen katsellut. Monipuolinen hyökkääjä, jolla on nykyajan vaatimusten mukainen vauhti ja nopeustaitotaso. Erittäin älykäs pelaaja, josta on meille varmasti todella paljon iloa tällä kaudella.

MS: Pyne on todella mielenkiintoinen pelaajatyyppi. Pieni väkkärä, joka ei ole hirveän voimakas ja fyysinen, mutta kun pelit kovenivat keväällä,  niin moni sai todeta, että hetkinen, kun hän nousi keväällä aika kovaan rooliin. Yhtäkkiä tuntui, että tuli kymmenen kiloa lihasta lisää ja hän näytti, että kamppailukovuus on myös kiinni luonteesta, halusta, vimmasta ja tahdosta. Siinä on yksi hänen vahvuutensa. Halu kilpailla ja voittaa ovat läsnä. Odotan kyllä mielenkiinnolla, että millaisilla askeleilla tullaan tähän kauteen ja nyt on kuitenkin yksi kesä taas alla. Pitää muistaa kuinka tärkeitä kesät ovat nuorille pelaajille.

41. Aarne Intonen

TK: Hän oli todella positiivinen yllätys liigaympyröissä. A-junnuissa hän oli aivan dominoiva pelaaja ja siksi nostimmekin hänet ylös, mutta hän on siksi positiivinen yllätys, että kuinka vahvasti hän tuli sisään Liigaan. Se on hyvin harvoin itsestäänselvyys, että se saman tien lähtee, vaan monet tarvitsee useita ja jopa kymmeniä pelejä, että tottuvat siihen, kun Liigan pelaaminen on paljon haastavampaa kuin A:ssa pelaaminen. Hän pelasi saman tien kovalla itseluottamuksella sekä draivilla ja siksi ansaitsikin paikan loppukauden rosterista.

MS: Fyysiset valmiudet ovat tikissä ja samoin kokonaisvaltainen pelaaminen. Pystyy pelaamaan monipuolisesti molempiin suuntiin sekä pystyy tekemään myös tehoja. Siitä nähtiin myös väläystä viime kaudella. Hän on monikäyttöinen pelaaja ja sellaiset pelaajat ovat tärkeitä. Katsotaan mihin hän kokoonpanossa asettuu, mutta hän pystyy ottamaan steppejä ja veikkaan, että hän on tärkeä pala meidän kokonaisuudessamme.

50. Samuli Vainionpää

TK: Tuli viime kaudella sisään, kun sai lähteä Ilveksestä ja meillä oli vähän sellaista epäselvyyttä, että kuka pelaa sentterinä ja kuka ei. Vainionpää pystyy pelaamaan sekä laiturina että sentterinä monpuolisesti ja on enemmän ehkä alempien kenttien profiilijätkä, ketä vastaan on ikävä pelata. Hän raastaa, repii ja tekee pyyteetöntä työtä. 

MS: Hän pystyy pelaamaan vahvaa kamppailupeliä, mutta mitä itse haluaisin nähdä, niin lisää sellaista kiekossa pysymisen taitoa ja kiekollista pelaamista, jolloin hän auttaisi enemmän viisikon pelaamista. Se sitten nähdään pystyykö hän niitä askelia ottamaan, mutta se parantaisi hänen pelaamistaan molempiin suuntiin. Se on tietysti mainittava, että hänellä on yhteistä historiaa Jussi Ahokkaan kanssa alle 20-vuotiaiden maajoukkueesta, joten valmentaja on ennestään tuttu. 

51. Markus Nurmi

TK: Erittäin vahva kausi jälleen. Hän on ollut ihan selkeästi meidän kärkihyökkääjä tässä  parin viime kauden ajan ja kehityskäyrä on mennyt koko ajan hyvin eteenpäin. Hän viimeisteli hyvän määrän maaleja ja jossain kohtaa tuntui siltä, että mihin kenttään Makken laittoikaan, niin se kenttä toimi.

MS: Kyllä Makke on meille tärkeä pelaaja. Koko ajan on ollut hyvä noususuunta ja isoon vartaloon on tullut voimaa sekä peliin elementtejä, joita viime kaudella nähtiin, eli hän pystyy suojaamaan kiekkoa hyvällä tasolla ja lisäksi hän tuonut peliinsä pienen tilan harhautuksia, joiden ansiosta hän ei tarvitse kaverin apua tai syöttöä päästäkseen paikoille. Häntä on erittäin vaikea puolustaa, kun hän on niin ulottuva kaveri. Jos jotain niin ykkösalueella kaivattaisiin käsiin nopeutta ja sitten kauempaa vielä ampumpaan paremmin luistelusta, eli häneltä löytyy kyllä juttuja, mitä kehittämällä saataisiin vielä enemmän hänestä irti. Uskon, että hän pystyy meille taas sen yli 15 maalia tekemään, mutta toivottavasti määrä kipuaisi jopa yli 20 maalin. Uskon Makkeen ja hänhän alkaa olla jo Liigan ylemmän tason pelaaja.

58. Kalle Väisänen

TK:  Hänen stoorinsa menee niin, että olin katsomassa Juraj Slafkovskya muutama vuosi sitten, kun hän pelasi Suomessa yhden treenipelin. Peli pelattiin Lohjalla ja vastapuolella oli eräs pitkä jätkä, joka pisti silmääni saman tien melkein yhtä paljon kuin Slafkovsky. Vinkkasin hänestä Antero Niittymäelle, joka nopeasti hankkikin Kallen Turkuun. Todella lahjakas pelaaja, joka on vasta täällä Turussa päässyt huippuvalmennuksen piiriin ja kehitys on ollut todella hyvää. Uskomme, että Kalle tulee pelaamaan ensi kaudella Liigassa. Pelimäärä on sitten hänestä itsestään kiinni, mutta uskomme, että hän pystyy sen askeleen ottamaan tällä kaudella.

MS: Iso pelaaja-aihio pituuden puolesta, mutta painoa saisi tulla lisää ja lähinnä voiman muodossa nimenomaan jalkoihin ja keskivartaloon, eli että hän saisi lisää lihasta ja hyödynnettyä koko kroppaansa, jolloin luisteluun tulisi vielä lisää voimaa ja nopeus sekä nopeustaitavuus nousisivat vielä pykälän verran. Isoilla pojilla on aina omat haasteensa siinä. Taitoa hänellä riittää, eli tumput ovat lämpimät ja kikkoja löytyy. Se nähtiin myös Pohjois-Amerikassa, kun Rangers hänet 4. kierroksella varasi. Moni, kun ei häntä tiedä, niin kyselee varmasti, että ”kuka Väisänen?”, mutta on hyvä, että meillä tulee tällaisiakin kavereita. Tausta on se, että hän on alun perin Kotkan poikia, mutta on ollut jo useamman vuoden meidän junnuputkessamme ja teimme hänen kanssaan pitemmän diilin sillä ajatuksella, että saisimme nähdä häntä jokusen vuoden täällä ja auttaa häntä kehittymään niin, että hän ottaisi loikan NHL:ään.

60. Juraj Slafkovsky

TK: Vähän niin kuin Knazkokin, niin hän tuli Turkuun kehittymään jo nuorena. Omaa aivan mielettömän fysiikan ja on kypsä kaveri muutenkin. Pystyy asumaan itsekseen, laittamaan ruoat ja hoitamaan arjen asiat. Hän kuuluu Kallen kanssa siihen samaan kategoriaan, eli uskon, että hän pystyy pelaamaan Liigaa jo alkavalla kaudella, mutta se on sitten eri asia, että montako peliä hän pelaa. Iso ja hyökkäyssuuntaan vahva pelaaja, jolla on mahdollisuuksia olla jopa ihan ensi kesän NHL-draftin kärkinimiä.

MS: Suuri yleisö oppi hänet tuntemaan varmasti siitä, kun hän nyt 17-vuotiaana pamahti Slovakian MM-kisajoukkueeseen ja se oli kyllä todella iso plusmerkkinen yllätys varmasti kaikille. Hän lähti sinne haistelemaan tunnelmaa ja yhtäkkiä haistelikin pukukopissa jo meininkiä. Hän pelasi ihan miehekkäästi ja varmasti kehittyi sekä sai itseluottamusta. Vielä on pelin kanssa muutamia juttuja, mitä hän opiskelee U20-joukkueen korkeakoulussa. Hän on silmät ja korva auki ja haluaa oppia. Hänellä on nallekarhumainen ilme ja on mukava poika, mutta kentällä hän ei ole kiltti. Hän on vahva, jämäkkä, hyvä suojaamaan, hän on vahva kulmassa, mailapelaaminen on vahvaa ja hän on myös yllätyksellinen, eli isoksi pelaajaksi taitoa ja harhautuksia löytyy sekä myös röyhkeyttä. Aina isolla pelaajalla luistelutaidon ja nopeustaitavuuden kanssa löytyy työmaata. Puolustuspeli on se asia, missä oppirahoja on maksettu ja sitä hänelle opetetaan.

61. Juhani Jasu

TK: Todella tärkeä pelaaja niin kopissa kuin jäällä. Hänen hiljainen johtajuutensa on aivan mahtavaa ja todella tärkeää meidän suht nuorelle porukalle. Jäällä hän tekee oikeastaan vain oikeita asioita, eli sellaisia, jotka palvelevat joukkuetta. Aloitukset, alivoimat, tärkeät hetket ja niin edelleen. Ehdottomasti yksi joukkueen tärkeimmistä pelaajista.

MS: Osaa tehdä järkeviä siirtoja pelin ratkaisuhetkillä ja oli nimenomaan isossa roolissa, kun pelejä piti voittaa ja tappaa. Hän tulee olemaan iso osa myös alkavan kauden joukkuetta. Hän on johtava pelaaja monessa asiassa ja hänen persoonansa sopii erittäin hyvin tähän meidän juttuumme. Hänellä on oikeanlainen luonne ja hänen suhtautumisensa urheilemiseen ja hänen ammattimaisen tekemisensä myötä Jasu on tärkeä pelaaja.

72. Eetu Liukas

TK: Eetu on myös siinä samassa kolmikossa Kallen ja Jurajn kanssa, eli he kaikki ovat isokokoisia ja hyvin liikkuvia jätkiä, mikä on tosi hyvä etu, vaikka koon merkitys sinänsä ei ole enää niin iso kuin se joskus oli, mutta on se edelleenkin todella hyvä kombo, jos olet iso ja pystyt liikkumaan hyvin. Eetulla on valtava draivi mennä eteenpäin ja sopii senkin puolesta hyvin meidän rakennukseemme. Haluamme sellaisia pelaajia, joilla on se oma valtava draivi mennä eteenpäin ja Eetulla on se. Eetua vastaan on varmasti suht inhottava pelata. Hän pelaa siellä sääntöjen rajamailla, käyttää kokoaan hyväkseen ja omaa erittäin hyvän rannelaukauksen.

MS: Kausi lähti hyvin liikkeelle, kun hän säväytti 3 vs 3 –peleissä, pelasi hyvällä ilmeellä ja maalejakin tuli. Hän lähti kauteen varmasti kovin odotuksin, mutta kauden aikana tuli loukkaantumista ja muuta harmia. Kausi ei nyt suoranaisesti lässähtänyt, mutta erilainen kausi siitä tuli. Hän on kova harjoittelemaan, paiskii hommia tulevaisuutensa eteen ja se onkin hänen paras puolensa, koska sitä kautta hän kehittyy. Hän tietää isona miehenä itsekin sen, että liikettä pitää löytyä ja kädetkin kaipaavat vielä pehmeyttä, eli taitopuolta voi vielä jalostaa.

74. Jonne Tammela

TK: Hän on oikein hyvän ikäinen pelaaja joukkuemme rakentamisen kannalta, on ollut jenkeissä ja nyt on myös Suomen mestaruus takataskussa, niin hän tuo myös sitä voittamisen kulttuuria meille. Todella hyvä luistelija, inhottava vastustaja, kamppailee vahvasti, käyttää nopeuttaan hyväkseen ja menee maalille. Uskon, että hän sopii hyvin meidän joukkueeseemme, koska haluamme pelata nopeaa lätkää. Luistelu on meille tärkeä elementti ja samoin se pelaajan draivi. Jonnelta löytyy tämä kaikki ja uskomme, että hän ottaa vielä sen seuraavan askeleen täällä Turussa.

MS: Hänellä on halua nousta seuraavalle tasolle. Hänellä on kova nälkä olla tuottava pelaaja ja onkin kolmena viime kautena paukuttanut hyviä maalimääriä ja uskomme, että sama jatkuu myös meillä. Liukasliikkeinen ja yllätyksellinen kaveri. Kuten finaalisarjassakin nähtiin, niin oli kovissa peleissä näkyvä pelaaja. Hänellä on myös sitä kiekossa pysymisen taitoa, mikä on todella tärkeää tänä päivänä.

77. Topias Haapanen

TK: Topias omaa myös paljon hyviä ominaisuuksia. Hän on hyvä luistelija, hyvän kokoinen ja tervepäinen nuori jätkä, joka haluaa urallaan eteenpäin. Topiaksen viime kaudessa oli parasta se, että hän pelasi parhaat pelinsä playoffeissa. Se on aina hyvä merkki, että kun on se kovin paikka ja on kovimmat paineet, mistä ne ikinä tulevatkaan, niin silloin pystyy parhaimpaansa. Topias oli todella vahva koko kauden, mutta playoffeissa hän oli vielä tärkeämpi ja vielä vahvempi. Uskomme että hän jatkaa sitä samaa rataa ja tämä kausi on vielä vahvempi.

MS: Topias oli viime kaudella todella tärkeä pelaaja, vaikkakin enemmän sellainen näkymätön puurtaja, kun ei pelannut ylivoimakentissä ja niin poispäin. Maalintekopeli jäi tehottomaksi ja jonkinnäköistä apinaa oli selässä, mutta kun teki maaleja, niin ne olivatkin sitten tärkeitä maaleja. Taitoa löytyy ja kapasiteettia on ihan tehoihin asti. Nälkää jäi varmasti. Mutta alivoimapelissä hän oli tärkeä mies. Jasun kanssa he muodostivat meille merkittävän parin. Häntä voi peluuttaa kenttää kuin kenttää vastaan tilanteessa kuin tilanteessa. Hän on uhrautuva ja on joukkueen aktiivisuuden ilmentymä. Peliasento on läsnä, eli siitä se ei kiinni jää. Nyt haetaan sitä, että hänen kiekollinen taitonsa tulisi paremmin esiin ja hän saisi itseluottamusta sekä sellaista päämäärätietoisuutta peliin. Kun niitä asioita saadaan teroitettua, niin tulosta tulee. Ja tietysti hän kaipaisi sellaista onnistumisen kierrettä, joka viime kaudella jäi piippuun. Hän on sellainen pelaaja, joka voi yllättää monet.

86. Mitch Hults

TK: Katsoin aika paljon hänen pelejään. Hän on hyvän ikäinen ja myöskin isokokoinen sekä hyvin liikkuva pelaaja. Hänellä on kova draivi ja hänellä oli halua päästä kovempaan liigaan ja sitä kautta eteenpäin, joten pääsimme aika nopeasti sopimukseen. Hänellä on todella hyvät perustaidot ja paljon hyökkäyspään osaamista. Uskomme, että hän sopeutuu hyvin myös astetta kovempaan liigaan.

MS: Hän on mielenkiintoinen lisä sentteriosastollemme. Hän pelasi viime kaudella Bratislavassa ja joukkue ei ehkä ollut sarjan parhaita, mutta hän oli ehdottomasti joukkueensa paras pelaaja ja teki myös paljon tehoja. Oletusarvo on, ettei häntä ole suoranaiseksi ykkössentteriksi hankittu, vaan haimme sitä, että meillä olisi enemmän kenttiä, jotka pystyvät tuottamaan tasaisesti tehoja ja siinä profiilissa hän pystyy varmasti meitä auttamaan. Mikä sitten tulee olemaan rooli sentterikilpailussa, niin sen aika näyttää, mutta uskon, että hän kehittyy kauden aikana ja on meille todella tärkeä palanen. Taitoa löytyy, liikkuu hyvin ja isoksi mieheksi löytyy myös sellaista yllätyksellisyyttä, mitä meillä monessa pelaajassa on.

Markku Silvennoinen

– Kirjoittaja on Radio Cityn TPS-selostaja

Aloita kirjoittaminen ja paina Enter

Pääyhteistyökumppanit