Kapteenin joulukertomus

Juhani Jasu katsoo positiivisena tulevaan kevääseen.

En etsi valtaa loistoa, en kaipaa kultaakaan, mutta kyllähän sitä erittäin mielellään mestaruudesta jälleen pelattaisiin Suomen Turun keväässä – kuten kahtena edellisenäkin keväänä.

Turun Palloseuran Liigan syyskautta analysoidessa mieleen tulee juhlahumua, tähtiloistoa, komeita voittoja, mutta vastaavasti myös tehottomuuden tuskaa ja puristamista sekä puskemista.

Sellaistahan se toki on ammattilaisurheilussa; jokaista ottelua harva voittaa. Välillä ikään kuin kuuluukin olla vaikeaa. Muuten ei tapahdu minkäänlaista kasvuprosessia, pelin kehittämisestä nyt puhumattakaan.

Kun asiaa pohtii TPS-kapteeni Juhani Jasun kanssa, ei edellä oleva ajatustyö kuulosta vieraalta.

– Syyskauden tuloksemme on mielestäni luokkaa ok. Tuloksia ja voittoja on tullut, mutta toisaalta kokonaisvaltaisesta tekemisestämme on puuttunut tasaisuus, pohtii Jasu mistelinoksan alla.

Ja kun se kaivattu tasaisuus on puuttunut, on tilalle tullut muita elementtejä, jotka ovat vastaavasti seurausta halutusta tuloksesta – eli voittamisesta.

– Olemme aika ajoin hakeneet sitä tulosta puristamalla ja se tekee ehkä asiat vaan vaikeammaksi. Puristamisen sijaan toivon tekemiseemme tasaisuutta sekä rentoutta, Jasu miettii ja osuu vähemmän yllättäen oikeaan.

Seura hiljentyy joulupöytien äärelle runkosarjan viidennellä sijalla. 30 pelattua ottelua tuottivat yhteensä 52 sarjapistettä. Odotusarvo keväälle on olemassa.

– Meillä on mielestäni hyvät asetelmat tulevaan kevääseen. Jos mietimme viime kauden joukkuetta, niin kyllähän me koimme silloinkin välillä todellakin haastavia aikoja, joista kuitenkin kasvoimme yhdessä joukkueena entistäkin vahvemmiksi. Tiedostamme, että meillä on varaa parantaa, mutta yhtä voimakkaasti tiedämme siihen pystyvämme.

Mistä sen tietää? Antaa Jasun vastata tähänkin, asiasta paremmin tietävänä.

– Tälläkin kaudella meillä on kivijalkana toimiva vahva puolustus- ja maalivahtipeli. Kuten jokainen näki viime kaudella, se kantoi keväällä sinne viimeiselle askelmalle asti. Tämän kivijalan varaan me voimme rakentaa ja vastaavasti kehittää esimerkiksi tehokkuuttamme hyökkäyspäässä.

– Toisekseen, joukkueemme on tänäkin kaudella todella yhtenäinen. Kyllä meillä on kimpassa kivaa ja elämme laadukasta arkea. Eli myös henkisen puolen elementit antavat positiivisia ajatuksia kevättä kohti mentäessä, painottaa Jasu.

Pelaajien nauttimat kinkut, kalkkunat sekä jouluiset kasvispedit sulavat pikavauhtia heti joulun jälkeen. Tapaninpäivästä eteenpäin ottelutahti tulee olemaan sen verran kiivas, ettei aikaa jää tuoreilla joulupukin tuomilla lahjoilla leikkimiseen. Luvassa on kolmen pelin viikkoja, joiden aikana sarjataulukko alkaa hiljalleen kertoa totuutta tulevan kevään tärkeimmistä suhdanteista.

– Pelitahti kasvaa, jolloin pelaaminen ja peleihin valmistautuminen nousee kaikista tärkeimpään rooliin. Eli se, miten olet yksilönä ja me joukkueena valmiina joka ikiseen peliin heti aloitusvihellyksestä alkaen. Silloin arjen puurtaminen ikään kuin väistyy sen tuoreuden ja mahdollisimman raikkaan pelillisen ilmeen metsästyksen tieltä, analysoi Jasu yli 800 Liiga-pelin kokemuksellaan.

Kolmatta kauttaan verokorttia Turun Palloseuran kassaholvissa säilyttävä Jasu on kipparoinut Seuran 100-vuotisjuhlakauteen. Vielä kesällä ei hänelläkään ollut tiedossa niitä tapahtumallisia ja yhteisöllisiä elementtejä, joita juhlakausi toisi esiin.

Nyt tietää.

– Juhlakausi on tuonut arkeen ison lisämausteen. Jollain tapaa on auennut koko Seuran upea historia ja ne lukuisat muistot, jotka pääsemme nyt elämään uudelleen ja upeasti esiintuotuna esimerkiksi ottelutapahtumissamme sekä pelipaidoissamme.

– Yhtä lailla olen aistinut koko yhteisössä juhlakauden käynnistyttyä entistäkin enemmän sitä kaivattua ja elintärkeää yhteisöllisyyttä, joka on näkynyt tunnelmassa Gatorade Centerin kotiotteluissamme.  Se fiilis on välittynyt kaikkiin.

Jasun henkinen ja fyysinen valmistautuminen jouluun käynnistyi tänä vuonna polvivamman myötä odotettua ja ennen kaikkea haluttua aikaisemmin. Syyskauden runkosarjan viimeiset viikot kapteeni seurasi omiensa tekemistä kotisohvalla tai Gatorade Centerin perheaitioissa.

– Loukkaantuminen tuli tietysti ikävään saumaan, mutta kokonaisuudessaan oma pelaaminen on tuntunut tähän asti hyvältä. On ollut hienoa huomata, että se sisäinen innokkuus on vahvasti läsnä ja se kantaa taas siihen arjen tekemiseen, harjoitteluun ja pelaamiseen. Kipinä on iso.

Entäpä Varsinais-Suomen seuratuin polvi?

– Polvi paranee hyvää vauhtia. Oma toiveeni kaukaloon palaamisen suhteen on se, että mahdollisimman pian. Toivon mukaan pääsen harjoittelemaan joukkueen kanssa joulukuun 27. päivä alkaen, joskin vielä kontaktivapaana. Siitä sitten eteenpäin ja takaisin peleille.

Ennen loukkaantumistaan Jasu johdatti Seuran nelosvitjaa, joka puolestaan johdatti koko Seuraa syksyn sateisten, pimeimpien ja haastavimpien pelillisten tilanteiden keskellä. Ei ole väärin sanoa, että nelosketjun tekeminen näkyy positiivisella tavalla myös sarjataulukossa.

– Meidän ketjumme tekeminenhän perustuu siihen työntekoon. Ja se työnteko tuo meille mahdollisuuksia myös hyökkäyspäässä. Emme kipuile taktisten asioiden kanssa, vaan teemme tismalleen sitä, mitä yhdessä parhaiten osaamme.

– Samalla täytyy tähän todeta, että esimerkiksi Topias Haapasella voisi olla suurempikin potentiaali hyökkäyspäässä tuloksenteon suhteen. Hän pelasi erinomaisen syyskauden, kiittelee Jasu ketjukaveriaan.

Juhani Jasun jouluinen evankeliumi päättyy tällä kertaan koko TPS-yhteisölle suunnattuun puheenvuoroon.

– Haluan kiittää kaikkia syyskaudesta. Ihmiset ovat löytäneet ilahduttavasti hallille ja matseissa on tuoksunut ja maistunut mustavalkoinen tunnelma. Mennään yhdessä eteenpäin positiivisella vireellä kohti kevättä ja me joukkueena teemme kaikkemme sen eteen, että voimme tarjota kaikille yhtä hienoja elämyksiä kuin viime keväänä, Jasu linjaa.

Tästä me jatkamme tapaninpäivänä klo 16, jolloin TPS ja Ilves kohtaavat loppuvuoden huippuottelussa klo 16.

Aloita kirjoittaminen ja paina Enter

Pääyhteistyökumppanit