karuselli_kausarit[886].jpgkaruselli_tps_shop.jpgkaruselli_hunajacast[909].jpg
Seuraava kotiottelu
TPS - HIFK KE 27.1. 18:30
4.4.2019

Urheilutoimenjohtajan yhteenveto

Antero Niittymäki vastasi Facebookissa esitettyihin kysymyksiin.

antero_artikkeli.png

TPS tarjosi Facebook-sivuillaan mahdollisuuden kysyä urheilutoimenjohtaja Antero Niittymäeltä päättyneestä kaudesta. Kiitos kaikille kysymysten esittäjille – tässä tulevat Niittymäen vastaukset.

Miksi Haukelandille annettiin vain vuoden sopimus?

Missään vaiheessa ei ole ollut puhetta edes kahden vuoden sopimuksesta. Useasti kun ulkomailta tullaan hakemaan ykkösmaalivahdin paikkaa tai yleisesti isompaa roolia, niin harva pelaaja siinä vaiheessa välttämättä haluaa edes tehdä kahden vuoden sopimusta, saatikka pidempää.

Minkä takia Nieminen ja Eronen ovat matkalla muualle?

Täytyy muistaa, että molemmat ovat olleet jo jonkun aikaa organisaatiossa ja liigaringissä jo monta vuotta. Esimerkiksi Niemisen kohdallahan tilanne ei ole se, että me päästetään hänet lähtemään. Neuvoteltiin jonkun aikaa ja rehellisesti juteltiin heidän kanssaan. Heidän viestinsä oli, että ei ole mitään ongelmaa tai varsinaista syytä lähteä pois, mutta haluaa nähdä jotain muutakin ja se vaan tulee jossain vaiheessa vastaan pelaajille. Omasta kokemuksesta voin myös sanoa, että joskus maiseman vaihto auttaa hyvin paljon ihan vain sen takia, että saa uusia tuulia elämään. Ihan luonnollinen siirtymä useasti.

On puhuttu, että joukkueen runko tulee olemaan turkulainen ja junnutyöstä myös puhutaan suureen ääneen. Mitä se tarkoittaa käytännössä?

Kyllä, siitä on puhuttu ja tuossa kun laskin, tietysti riippuen vähän kuka pelaa milläkin pelipaikalla, niin todennäköisesti tulee noin 11-13 omaa kasvattia pelaamaan ensi kaudella TPS:n Liiga-miehistössä.

Onko urheilutoimenjohto ollut tyytyväinen päävalmentaja Kaskisen esityksiin viimeisen kahden vuoden aikana?

Totta kai aina voidaan kehittyä ja tehdä asioita paremmin mutta kokonaisuudessaan; kyllä.

Oletko tyytyväinen hankintoihin, jotka tehtiin ennen viimekautta? Ketkä onnistuivat ja ketkä eivät?

Olen suurimpaan osaan ihan tyytyväinen. Osalla oli vaihteleva vuosi, esim. Patrick Bjorkstrand oli erinomainen loppukautta kohti ja Playoffseissa pelasi erinomaisesti, vaikka runkosarjassa oli välillä vaikeampaa. Joe Piskula oli koko vuoden tasainen suorittaja, +/- -tilastossa joukkueen paras. Jätti loukkaantumisen takia erittäin suuren loven joukkueeseen, niin pelaajana pakistossa, kuin henkisenäkin johtajana. Haukeland täytti paikkansa loistavasti. Toivotetaan hänelle hyvää jatkoa uusiin haasteisiin.

Petrus Palmulla ehkä vähän loppui kaasu loppukauden osalta, mutta oli kuitenkin huomattavissa sitä ”Petua”, mikä on tullut tutuksi edellisiltä kausilta. Simon Suoranalla oli valitettavasti erittäin rikkonainen kausi. Vähäiset pelit mitkä hän pystyi terveenä pelaamaan, niin pelasi ihan edukseen, mutta totta kai odotettiin enemmän kuin 23 peliä runkosarjassa. Lukalla oli vähän ailahteleva kausi, mutta uskon että tulee nostamaan tasoa ensi kaudeksi. Isiguzolla oli myös erittäin rikkonainen kausi hänelläkin ja paljon poissaoloja. Kesäkuun alun maajoukkue tapahtumassa tuli polvivamma, eikä oikein sitten päässyt missään vaiheessa näyttämään oikeata osaamistaan.

Onko tulevan kauden rakennus missä vaiheessa?

Joukkueen rakennus on hyvällä mallilla. Uusia sopimuksia tullaan julkaisemaan jossain vaiheessa huhtikuussa ja kesällä tulee sitten lisää. Yhtä keskushyökkääjää haetaan vielä mihin tietysti vaikuttaa se lopullinen NHL:ään lähtijöiden määrä. Ennen sitä emme voi kauheasti reagoida asiaan.

Miksi Korpikoski otettiin tuossa vaiheessa mukaan pelaavaan kokoonpanoon?

Laurihan harjoitteli pitkään joukkueen mukana ja välillä tuli vähän takapakkiakin. Koko ajan tiedostettiin hänen terveydellinen tilansa. Valmentajien, Lääkäreiden ja Laurin kanssa juteltiin paljon ja yhdessä todettiin, että on hyvä saada pelejä alle runkosarjan lopussa, jotta voidaan edes puhua Playoffseista. Sitten kun se aika tuli, että todettiin hänen olevan riittävässä pelikunnossa niin myös tiedostettiin, että ei välttämättä ole täysin 100% kunnossa ja ei välttämättä tule kaikkia pelejä pelaamaan, mutta pitää vain elää sen asian kanssa.

Mitkä olivat suurimmat henkilökohtaiset oppisi tällä kaudella?

Varmaan se, että mitä tahansa voi tapahtua ja mitään ei voi pitää itsestäänselvyytenä. Vaikka jollain tavalla luuli, että sen olisi jo tässä aikaisempien vuosien aikana oppinut niin edelleen tuli hyvin paljon yllättäviä asioita mihin pitäisi pystyä reagoimaan tai valmistautumaan paremmin.

Urheilutoimenjohtajan näkökulmasta, mitä uutta kokeiltiin tällä kaudella mitä olisi myös syytä jatkaa ensikaudella?

Paljon pieniä viilauksia, mutta suurimpana muutoksena voisi sanoa, että rekrytoitiin päätoiminen fysiikkavalmentaja, joka on päivittäin paikalla ja se on ollut hyvä ratkaisu ja pelaajat ovat tykänneet. Testejä kun katsoo, niin pelaajat ovat olleet hyvässä kunnossa ja ilman muuta jatketaan tulevaisuudessakin samalla linjalla.

Mistä asioista johtuu Kärppien ja Tapparan dominointi? Millä keinoilla TPS saavuttaa saman suoritustason ja asettuu pysyvästi sinne, missä sen kuuluukin olla?

Siellä on tehty pitkäjänteisesti hyvää työtä niin Liiga-joukkueissa kuin junioripuolellakin ja sitä kohti tässä ollaan menossa. Nämä asiat eivät tapahdu päivässä.

Miksi valtava määrä omia junioreita päästetään pois, ostetaanko joukkueen runko muualta ja mitä mieltä Playoffs tilastoista viimeisen kahden kauden ajalta?

En itse koe, että päästäisimme valtavaa määrää omia junioreita pois.

Totta kai yritetään omista kasvattaa runkopelaajia koko ajan ja meillä on lahjakkaita sukupolvia tulossa, etenkin 00-02-ikäluokista, mutta he ei välttämättä ole ihan vielä ne pelaajat kenen ympärille joukkueen runko rankennetaan ensi kaudeksi.

Mitä tulee Playoffs-tilastoihin viimeisen kahden kauden ajalta niin totta kai kriittinen pitää olla. Eihän ne mairittelevia ole, mutta kuitenkin sijoituksen mukaan parempia, jos verrataan aikaisempaan.

Oliko valtava määrä loukkaantumisia vain huonoa tuuria vai löytyykö osasyy esimerkiksi valmennuksesta? Liian kova rasitus?

Paljon on nyt puhuttu meidän loukkaantumisistamme ja niitä oli todella suuri määrä. Asiaa ollaan analysoitu lääkäreiden, fysioiden, hierojien, valmentajien, fysiikkavalmentajan kanssa. Kenelläkään ei löydy siihen selitystä, että olisi pitänyt tehdä jotain toisin.

Aina varmasti voidaan tehdä asioita paremmin, mutta kun katsotaan meidän vammojamme, niin on murtumia, on mennyt olkapäitä taklaustilanteissa ja kaatumisissa ja on törmätty omiin pelaajiin, mistä tullut alaraajavammoja yms. Lihasvammoja tai revähdyksiä ei ole tullut ja ne ovat sellaisia mihin eniten pystytään omalla tekemisellä vaikuttamaan. Tapaturmat ovat erikseen, vaikka niitä hälyttävän paljon olikin. Harvinaisen huonoa tuuria ollut myös mukana ja ei ole omalla uralla tullut tällaista aikaisemmin vastaan.

Onko TPS muuttamassa kaukaloa pienempään versioon?

Ei tietääkseni olla muuttamassa hallin kaukaloa pienempään versioon.

Urheilutoimenjohtajan vastuu menestyksestä ja tuloksesta?

Vastuu on hyvin suuri.

Miksi joukkueen pakistoa ei olla vahvistettu fyysisyydellä alkuvuoden aikana, vaikka pakiston fyysisyyden ja kovuuden puuttuminen näkyi kilometrien päähän ja joukkueen kannattajien silmiin? Toivottavasti opitte tästäkin jotain ensi kautta ajatellen. Ikävä oli Fraseria.

Varsinkin loppukaudesta se näkyi selvemmin etenkin Piskulan poissa ollessa. Joukkueen vahvistaminen on myös aina taloudellinen asia ja pitää edelleen muistaa, että meillä ei ole resursseja hankkia ketä tahansa, koska tahansa, mille pelipaikalle tahansa. Tämä nyt vaan on fakta, vaikka toisin oletetaan. Fraserin kanssa juteltiin ennen siirtorajaa. Asiat hyvin pitkälle sovittiin, mutta hänen sen hetkinen seura ei suostunut häntä päästämään pois. Heilläkin oli tarkoitus menestyä siellä ja Fraser oli iso osa heidän joukkuettaan.

Minkä arvosanan annat joukkueelle päättyneestä kaudesta ja miksi?

En halua antaa arvosanoja. Lyhyesti, jos ajatellaan kuinka paljon meillä oli loukkaantumisia kärkiketjujen pelaajilla, niin kuitenkin n. 50 peliä runkosarjassa oltiin sarjakakkosia. Tietenkin fakta on se, että lopputulos ei miellytä ketään ja se on kuitenkin se, mikä loppupeleissä ratkaisee, joten hyvin kaksijakoiset fiilikset.

Minkä tyyppistä joukkuetta kasataan ensi kaudeksi ja koska on luvassa ensimmäisiä julkistuksia?

Pakistoon on tulossa vahvistuksia. Muutama nuori pelaajaa tulee alustavasti saamaan parempaa roolia. Olisi johtavia pelaajia, olisi taitoa, rouhijoita, nopeaa jalkaa, erikoistilannepelaajia. Siitä se sitten muodostuu, samaan tapaan miten ollaan aikaisemmatkin vuodet menty.

Huhtikuun aikana rupeaa tippumaan uusia sopimuksia. 

Mitä joukkueen sisällä tapahtui runkosarjan lopussa? Miten tappioputki on selitettävissä?

Hyvä kysymys! Sitä tässä ollaan pohdittu ja analysoitu ja jatketaan edelleen. Joukkueen loukkaantumisten takia on turha selitellä, mutta väkisin se vaikuttaa joukkueen kemiaan. kuinka paljon tällaiset asiat vaikuttavat joukkueen sisällä, on vaikea sanoa?  Yksi asia mikä tekee tästä hommasta erittäin mielenkiintoista, on se, miten joukkue hitsaantuu yhteen ja mitä keinoja siihen on. Tätä pitää myös hyvin kriittisesti katsoa, että mitä voidaan tehdä paremmin. Jos jollain olisi täydellinen vastaus siihen, miten n. 25 ihmisen joukkue, johon tulee joka vuosi x määrä uusia ihmisiä, on yhtenäinen ryhmä päivästä yksi aina mestaruuteen saakka, niin mielellään kuulisin tämän….

Vastaako mielestäsi TPS-pelaajisto nykypäivän vaatimuksia tarpeeksi hyvin? Millä periaatteella lähdet rakentamaan joukkuetta ja saako valmentaja vaikuttaa siihen ketä hankitaan?

Mielestäni vastaa nykypäivän vaatimuksia tarpeeksi hyvin. Aina voisi varmasti vastata vaatimuksia paremmin ja voisin tehdä parempia pelaajahankintoja. Valmennuksen kanssa keskustellaan uusista pelaajista ja jatkosopimuksista jokaisen kohdalla.

Jatkaako Kaskinen ensi kaudella valmentajana?

Kalle Kaskinen jatkaa ensi kaudella TPS:n päävalmentajana.

Ensivuoden maalivahtikuviot selvillä?

Kyllä.

Onko sinusta TPS onnistunut kehittämään omia kasvattejaan hyvin? Mitä asialle aiotaan tehdä, että junnut kehittyisivät ja eivätkä taantuisi ja lähtisi muualle kehittymään?

Paljon heidän kanssaan tehdään hommia, niin Liiga-joukkueessa kuin siitä alaspäin. On täysipäiväisiä valmentajia riittävästi, on luisteluvalmennusta, fysiikkavalmennusta ollaan kehitetty, on tarjolla henkistä valmennusta ja niin edelleen. Kaikki palaset pitäisi olla kohdallaan ja tekeminenkin on mielestäni hyvää, vaikka sitä voidaankin aina parantaa ja pitääkin parantaa. Uskon, että pelaajat kokevat kehittyvänsä organisaatiossa. En näe sitä suurena ongelmana, että jotkut pelaajat lähtevät muualle. Kyllä meillä on halu pitää omia junnuja ja niin kuin sanoin niin kaikki ei ole aina välttämättä meistä kiinni. Osalla on muita syitä lähteä mihin me ei pystytä vaikuttamaan. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että joku ketä meiltä joskus lähtee pois, lähtisi ovet paukkuen pois tai, että meillä ei kokisi voivansa kehittyä.

Ensi kauden pelaajabudjetti?

Tällä kaudella pelaajabudjetti oli 2,45 miljoonaa euroa. Villeimpien huhujen mukaan meillä oli yli neljän miljoonan budjetti tai kolme jotain miljoonaa...yms..mikä ei pidä paikkaansa. Ensi kaudeksi pelaajabudjetti tulee näillä näkymin hieman laskemaan tämän vuotisesta.

On puhuttu, että TPS ei ole valmentajavetoinen seura vaan sillä on oma pelillinen identiteetti, jota halutaan toteuttaa ja valmentaja tuo oman pienen mausteensa siihen?

Kyllä valmentaja saa toteuttaa omia asioitaan. Itse en puutu valmennuksellisiin asioihin, ellei mielipidettäni kysytä.

Ehtikö TPS aloittaa keskustelut #43 (Otto Nieminen) kanssa vai päättikö itse hakea paikkaa muualta?

Niemisen Oton aihe herättää selvästi tunteita. Kyllä Oton kanssa neuvoteltiin aika pitkäänkin. Hänelle tehtiin muutama tarjous ja ilmoitettiin hyvin vahvasti, että haluttiin jatkaa hänen kanssaan, mutta hän rehellisesti sanoi, että on täällä sen verran aikaa jo viettänyt, että tarvitsee ja haluaa nähdä jotain uutta. Päätöstä pitää kunnioittaa ja kaikkea hyvää Otolle jatkoon ja ehkä hän joskus vielä palaa kasvattajaseuraansa.

TPS on hankkinut menneellä kaudella liikaa pelaajia, joilla on pitkä loukkaantumishistoria. Eikö seurasta löydy päteviä henkilöitä, jotka kartoittavat tällaiset asiat ennen sopimuksen tekoa?

Kyllä kartoitetaan. Loukkaantumishistoriat käydään läpi ja kysellään paljon ja mahdollisimman monelta ihmiseltä myös muita asioita pelaajasta, mutta joskus niille ei vaan voi mitään. Jos oikein punainen valo vilkkuu jonkun pelaajan kohdalla, niin ei me sellaisia olla hankittu.

Onnistuivatko TPS:n omat nuoret menneellä kaudella mielestäsi odotuksiin nähden pois lukien Kakko? Tapahtuiko kehitystä riittävästi vai tapahtuiko ollenkaan?

Kaikilla ei tapahtunut kehitystä ainakaan riittävästi. Se on ihan selvä ja asia on tiedostettu. Oliko odotukset meillä ja/tai pelaajalla liian suuret tiettyjen pelaajien kohdalla? Se voi olla yksi juttu. Kuuluisa toisen kauden kirous tuntui vaivaavan muutamia pelaajia ja omasta henkilökohtaisesta kokemuksesta voin sanoa, että se on myös itsellä tapahtunut – niin Liigassa kuin NHL:ssäkin. Omasta kokemuksesta vielä sen verran, että siihen ei olisi pystynyt kukaan vaikuttamaan sen enempää. Toki pitää miettiä kriittisesti oltaisiinko voitu tehdä jotain toisin, vaikka paljon yritettiinkin asioista puhua.

Käyttääkö TPS henkistä valmennusta?

Tarjolla on jos, joku sitä haluaa ja tarvitsee. Omaa henkisen puolen valmentajaa ei ole palkkalistoilla.

Miten on mahdollista, että joukkue ei ole lähellekään tasapainoinen? Tasaisesti puolustavia pakkeja ja hyökkääjiä, sekä kiekollisesti taitavia pakkeja ja hyökkääjiä, maalintekijöitä, rouhijia, nopeita pelaajia jne.

Omasta mielestäni meillä oli puolustavia pakkeja ja puolustavia hyökkääjiä. Kiekollisia taitavia pakkeja löytyy esimerkiksi, jos katsoo Heikkistä tai Ekeståhl Jonssonia, joiden vahvuudet ovat kiekollisessa pelissä. Oli maalintekijöitä, rouhijoita ja nopeita pelaajia, mutta onnistuivatko kaikki roolissaan? Siitä voidaan olla varmasti montaa mieltä. Voidaanko tehdä parempia valintoja, kun pelaajia palkataan? Kyllä. Tietenkin pitää ottaa huomioon aina resurssit - kaikki pelaajat eivät ole meidän käytettävissä, vaikka kuinka haluttaisiin. Tiettyjä kompromisseja tietyillä resursseilla pitää pystyä tekemään.

Miksi molempina vuosina Kaskisen aikaan Playoffit ovat menneet todella huonosti? Onko syy, että vastustajan on ollut helppo reagoida TPS:n muuttumattomaan pelitapaan?

Voin puhua viimeisestä neljästä vuodesta, mitä olen ollut toiminnassa mukana. Ensimmäisenä vuonna hävittiin puolivälierät. Toisena vuonna hävittiin puolivälierät. Viime vuonna voitettiin puolivälierät, oltiin neljän joukossa ja hävittiin jatkoajalla pronssipeli. Tänä vuonna hävittiin puolivälierät.

Tilastollisestihan se, että Kaskisen aikaan ollaan pärjätty huonosti, ei ihan pidä paikkaansa. Jos mennään vaikka viisi vuotta taaksepäin, kun ei päästy edes Playoffseihin. Viime vuoden pronssipelin tappio oli kuitenkin paras sijoitus sitten 2010-mestaruuden.

Olemmeko saamassa kilpailukykyisen joukkueen, jolla mestaruudesta voitaisiin taistella joka ilta?

Yksittäisen pelin voitosta toivottavasti taistellaan joka ilta. Toivottavasti saadaan sellainen joukkue kasaan, että voidaan realistisesti taistella mestaruudesta. Mielestäni siihen vaikuttaa hyvin pitkälti mikä lopullinen pelaajabudjetti tulee olemaan, hankintojen onnistuminen ja pelaajien kehittämisen onnistuminen kauden aikana.

Oliko harjoittelun taso riittävä/oikeanlainen tällä kaudella? Miksi taitojoukkue ja yksilöt eivät osanneet tehdä maaleja? Panostettiinko oikeisiin asioihin ja oliko pelitapa tarpeeksi hyvä?

Seuraavien viikkojen aikana tullaan keskustelemaan ensi kauden suunnitelmista ja harjoitusten painopisteistä. Miten tullaan muuttamaan harjoittelua? Panostettiinko oikeisiin asioihin? Aina pitää olla kriittinen kauden jälkeen meni se miten meni ja koittaa parantaa ja kehittää toimintaa.

Oliko pelitapa tarpeeksi hyvä? No, emme pelaa enää, joten totta kai tulee kyseenalaistaa kaikki, mutta pitää myös muistaa, että sen loukkaantumiskierteen keskellä oltiin 50 peliä sarjakakkosia niin ei tässä koko pelitapaa ja kaikkea muutakaan voi kuitenkaan kokonaan lytätäkään.

Kaksi vuotta sitten palkattiin valmennus, joka oli todella kokematon. Päävalmentaja ei ollut valmentanut kuin yhden kauden vastuuvalmentajana. Pelaajataustaa apuvalmentajilla riittää. Laskettiinko sen korvaavan olemattoman valmennuskokemuksen?

Se on ihan fakta, että Liiga-tasolla Kaskinen oli silloin kokematon valmentaja. Hän on kuitenkin ollut pitkään lajin parissa, valmentanut eri paikoissa, nähnyt eri juttuja. Jos mennään taas taaksepäin, niin täällä on ollut kokeneita valmentajia viimeisen 8-9 vuoden aikana ja niin kuin sanoin aikaisemmin niin viimekauden neljäs sija oli kuitenkin paras sijoitus pitkään aikaan, Eli ei se kokemuskaan ole aina tuonut sitä menestystä, vaikka on ollut vuosia, että ollaan panostettu joukkueeseen enemmän mitä tällä hetkellä.

Arviot päävalmentajan käyttämästä pelitavasta ja kyvystä muuttaa sitä kulloinkin käytössä olevien pelaajien ja vastustajan mukaan (omaan silmään ei ole vaikuttanut kovin hyvältä ja ihmetytti se, että puhuttiin pyrkimyksestä nopeaan peliin ja käytännössä peli näytti hyvinkin hitaalta)?

Valittu ja harjoiteltu pelitapa on tietysti sidoksissa käytettävään pelaajamateriaaliin, mutta kyllähän meillä joku identiteetti on mitä TPS:ssä ollaan lähdetty hakemaan. Silloin olemme puhuneet aloitteellisuudesta, rohkeudesta ja nopeudesta. Me määrättäisiin peli rytmi. Kuitenkin painopiste on ollut siinä niin sanotussa omassa pelissä ja tarvittaessa sitten reagoida vastustajaan, kuitenkin aina painopiste omassa tekemisessä.

Vaikka vastaan tulisi suurseurat Kärpät, IFK tai Tappara, niin kyllä me tiedetään heidän vahvuutensa ja miten ne osuvat meidän pelitapaamme. Riittävässä määrin huomioidaan, mutta painopiste omassa tekemisessä.