281

karuselli_kausarit[886].jpgkaruselli_tps_shop.jpgkaruselli_hunajacast[909].jpg
Seuraava kotiottelu
TPS - HPK TI 2.2. 18:30
8.3.2019

TPS-dataa tilastojen takaa

Ilkka Heikkisellä ennätyskausi, Aleksi Salonen peliaikakuninkaana.

45406106932_ae467ebab1_o.jpg

Kun Liigan runkosarjaa on pelaamatta Turun Palloseuran osalta kolme ottelua, antaa raaka tilastodata osaltaan osviittaa runkosarjan pitkästä taipaleesta. TPS:n osalta sarjasijoitus on pysynyt tasaisesti Liigan kärkipaikoilla, mutta joukkueen sisällä myllerrystä ovat tuoneet loukkaantumiset.

Poissaolot ovat tuottaneet haasteita pitkin kautta ja kokoonpanon vaihtuvuus onkin ollut suurta. Vain kymmenen pelaajaa on tällä kaudella pystynyt pelaamaan yli 50 ottelua, joista Aleksi Salonen liittyi mukaan joukkueeseen tammikuun puolessa välissä Mikkelin Jukureista.

Markus Nurmi on ainoana TPS-pelaajana pelannut sarjan jokaisen ottelun kuluvalla kaudella.

Kautta ollessa jäljellä kolme ottelua, on mustavalkoisen paidan pukenut päälleen 41 eri pelaajaa. Yhteensä pisteille tällä kaudella TPS-paidassa on päässyt 28 mustavalkoista tekijää. 

Sairastupa alkaa onneksi vihdoin näyttää tyhjemmältä kuin aikoihin. Hyökkääjäkalustosta Otto Niemisen toivotaan palaavan mukaan ennen pudotuspelien alkua. Hannu Kurun paluu lähenee myös tunti tunnilta. Puolustaja Joe Piskula on mahdollisesti käytettävissä pudotuspelien toisella kierroksella.

Kapteeni Lauri Korpikoski palasi keskiviikkona askiin pitkän poissaolon jälkeen. ”Korppari” kellotti peliaikaa paluupelissään 17.28 minuuttia, joista ylivoima-aikaa 4.44 minuuttia. Vaihtoja Korpikoskelle kertyi yhteensä 24 kappaletta. Pirteän pelin pelannut kapteeni tulitti myös viisi laukausta, mutta ainoaksi tilastomerkinnäksi jäi tällä kertaa kuitenkin kahden minuutin rangaistus – myöhästyneestä taklauksesta.

Kaapo Kakko iski alkuviikosta kauden 20. maalinsa toiseksi nuorimpana Liigan historiassa. Ikää Kakolle oli ehtinyt kertyä 18 vuotta ja 20 päivää. Nuorempana samaan on pystynyt vain Florida Panthersin nykyinen kapteeni Aleksander Barkov. Kakko on kerännyt tulokaskaudellaan yhteensä 34 pistettä, 0,81 pisteen keskiarvolla peliä kohden.

Parhaalla pistekeskiarvolla TPS:ssä on tällä kaudella suorittanut Oula Palve, iskien 0,9 pistettä peliä kohden. Palve on leiponut 50 ottelussa tehot 16+29=45, ansaiten paikkansa turkulaisten pörssikärkenä. Hän on myös ollut joukkueen tehokkain aloittaja 56,9% tehokkuudella.

Ilkka Heikkinen iski omat ennätyksensä uuteen uskoon viime perjantaina Jukureita vastaan. Heikkisen rannikkotykki lauloi jatkoajalla TPS:n voittoon. Samalla 34-vuotias puolustaja kirjautti kauden 38 pisteensä ja uuden piste-ennätyksensä Liigassa. Kaudella 2007-2008 Heikkinen iski Helsingin IFK:n paidassa 37 tehopistettä.

Heikkinen on ollut tällä kaudella monessa mukana. Hän onnistui rikkomaan myös oman jäähyennätyksensä Lukkoa vastaan keskiviikkona; kasassa on nyt varsin napakat 98 minuuttia. Tällä potilla Heikkinen pitää hallussaan myös joukkueen sisäistä jäähypörssiä.

Aleksi Salonen on ottanut paikkansa joukkueen peliaikakuninkaana saapumisensa jälkeen. TPS-paidassa pelejä on kertynyt nyt 12, joissa hän on keskimäärin rehkinyt 20.44 minuuttia ottelua kohden. Hyökkääjistä eniten peliaikaa per peli on kellottanut Kakko, pelaten keskimäärin 18.08 minuuttia illassa.

Tilastojen valossa TPS on pystynyt hallitsemaan kenttätapahtumia tasakentällisin parhaiten Ilari Filppulan tai Petrus Palmun ollessa jäällä. Tällä kaudella heidän pelatessa on TPS pystynyt luomaan 54,6% kaikista kentällä tapahtuneista laukauksista. Filppulan ollessa jäällä tasaviisikoin, on TPS siis pystynyt luomaan laukauksia 84 kappaletta enemmän kuin vastustajan joukkue.

Lisää tilastofaktaa saadaan lauantaina Helsingin jäähallissa, jossa HIFK ja TPS iskevät yhteen.