231

karuselli_kausarit[886].jpgkaruselli_tps_shop.jpgkaruselli_hunajacast[909].jpg
Seuraava kotiottelu
TPS - HIFK KE 27.1. 18:30
19.3.2019

Tiesitkö tätä TPS-HPK -neljännesfinaaliparista?

Tilastot lupaavat torstaille tunteita, taitoa sekä taistelun tuoksua.

32089398197_5c57b2e99a_k.jpg

Musta Hurma on laskeutunut Turkuun ja ensimmäinen neljännesfinaali ottelu pelataan torstaina 21.3 Gatorade Centerin sykkeessä. Turun Palloseura kohtaa Hämeenlinnan Pallokerhon, joka päätyi lopulta tiukan loppurutistuksen jälkeen runkosarjassa heti TPS:n perään viidenneksi.

Runkosarjassa joukkueet kohtasivat neljään otteeseen, joista TPS vei voitot nimiinsä 3-1 ja pistein 8-4.

Joukkueet ovat kohdanneet historian saatossa pudotuspeleissä kahdeksan kertaa, TPS:n voittaen sarjoista viisi ja häviten kolme. Viimeisin pudotuspelikohtaaminen käytiin finaaleissa keväällä 2010, kun TPS nousi mestaruuteen voitoin 4–1.

Ottelusarjasta on syytä odottaa tasaista vääntöä. Runkosarjassa joukkueiden lopullisten pistesaaliiden väliin jäi neljä pistettä. HPK päästi runkosarjassa viisi maalia vähemmän kuin TPS ja viimeisteli lopulta neljä enemmän.

Tiiviissä ja tasaisessa Playoffs-kiekossa erikoistilanteet nousevat usein merkittävään rooliin. Kumpikin joukkue otti runkosarjassa 206 kappaletta kahden minuutin rangaistuksia.

Ylivoima-aikaa TPS sai runkosarjassa kolmanneksi vähiten, HPK puolestaan kaikista eniten. Hämeenlinnalaiset pelasivat lopulta yli puolituntia enemmän ylivoimaa runkosarjan aikana kuin TPS.

TPS:n ylivoima oli Liigan toiseksi tehokkainta. Kiekkoa iskettiin vastustajan verkkoon 23,35% tehokkuudella. Keskimäärin TPS tarvitsi ylivoima-aikaa 6.53 minuuttia saadakseen kiekon vastustajan maaliin.

Helpolla ei HPK kuitenkaan maaleja tule erikoistilanteissa päästämään. Hämeenlinnalaiset olivat Liigan toiseksi vahvin alivoimajoukkue (84,90 %) ja etenkin viime aikoina joukkue on pystynyt vajaamiehisenä pitämään vastustajan kaukana maalinteosta. Joukkue on pitänyt maalinsa puhtaana alivoimalla viimeiset yhdeksän ottelua. Edellisen kerran HPK:n verkko heilui alivoimalla 16. helmikuuta Helsingin IFK:ta vastaan.

Myöskään HPK:n iskukykyä vajaamiehisenä ei tule aliarvioida. Joukkue iski runkosarjassa seitsemän alivoimamaalia, mikä on toiseksi eniten koko Liigassa. TPS:ää vastaan puolestaan tehtiin sarjassa eniten alivoimamaaleja (7). 

Ylivoimalla HPK oli vasta sarjan yhdeksänneksi tehokkain (19,52 %). Etenkin vieraskaukalossa ylivoimamaalin aikaansaanti oli tuskaisen vaikeaa – HPK:n ylivoima vieraissa oli Liigan toiseksi surkeinta (15,18 %).

Käynnissä oleva maaliskuu oli TPS:n heikoin kuukausi pistekeskiarvoltaan. TPS onnistui keräämään 0,71 pistettä keskimäärin ottelua kohden ja voitti seitsemästä ottelustaan ainoastaan kaksi. Runkosarjan viimeisestä ottelusta onnistuttiin kuitenkin kaivamaan erittäin tärkeä voitto ja avaamaan tukossa olleet maalihanat.

HPK puolestaan pystyi maaliskuussa keräämään keskimäärin 2.40 pistettä ottelua kohden.

46305439114_715911b8ee_k.jpg

10 ottelun otannalla TPS on kuntopuntarissa viimeistä edellinen keräten kasaan kahdeksan pistettä ja kolme voittoa. HPK on puolestaan kuntopuntarin neljäs 20 pisteellä jääden kokonaan ilman pisteitä ainoastaan kerran. 

HPK oli tasakentällisin laukaisutilastojen puitteissa Liigan runkosarjan hallitsevin joukkue. Laukauksia joukkue pystyi tuottamaan 60 ottelun aikana 2280. Omaan päähän laukauksia ammuttiin 400 tätä vähemmän, mikä on Liigan suurin ero. 54,8% kaikista HPK:n peleissä tasakentällisin tapahtuneista laukauksista oli HPK:n tuottamia, mikä oli siis Liigan korkein prosentti. TPS:n vastaava luku oli 50,6%

HPK:n tehokkaimmat pelaajat ovat tehneet kovaa tuhoa tällä kaudella. Teemu Turunen, Jere Innala ja Petteri Nikkilä ovat nousseet Liigan pistepörssin kärkikahinoihin ja ovat myös tulevissa neljännesfinaaleissa HPK:n tulivoimaissimat pelaajat. 

Teemu Turunen oli lopulta Liigan pistepörssin kolmas 54 pisteellä, Jere Innala maalipörssin neljäs 24 osumallaan ja Petteri Nikkilä puolustajien pistepörssin toinen 42 pisteellä. Mestiksessä kautensa aloittanut Niclas Lucenius on tullut takaisin Liiga kuvioihin ryminällä. TPS:n paidassakin aikanaan esiintynyt hyökkääjä on saanut tällä kaudella kasaan 36 pistettä 39 ottelussa.

TPS:n Oula Palve kasasi runkosarjassa 53 pelaamassa ottelussaan 51 pistettä, joilla hän lopulta ylsi pistepörssissä seitsemännelle sijalle. Runkosarjan viimeisessä ottelussa Palveen lätyt napsahtelivat täydellisesti kohteisiinsa hänen kerätessä neljä syöttöpistettä. Kaikki ykkössyöttöjä.

Alle 18-vuotiaiden maaliennätyksen rikkonut Kaapo Kakko oli TPS:n runkosarjan paras maalintekijä. Kakko iski kiekon nuottaan ennätykselliset 22 kertaa.

Ilkka Heikkinen oli puolustajien pistepörssin kolmas. Liigan ilkein viivatykki oli TPS:n tehokkain ase ylivoimalla iskien yhdeksän ylivoimamaalia ja yhteensä 28 pistettä. Heikkinen teki peräti 70% kaikista tehopisteistään ylivoimalla.

Runkosarja on nyt paketissa ja tilastot ovat vain tilastoja. Musta Hurma alkaa torstaina ja jokainen tilastosarake aloitetaan nollilta. Ainoa tilasto mikä enää jatkossa merkitsee, on voitot. Näin alkajaisiksi, niitä tarvitaan neljä.

32088769507_2adab0f1c7_k.jpg