281

karuselli_kausarit[886].jpgkaruselli_tps_shop.jpgkaruselli_hunajacast[909].jpg
Seuraava kotiottelu
TPS - HPK TI 2.2. 18:30
4.7.2020

Silvennoisen Suvivieras, osa3: Markus Nurmi

Juttusarjan kolmatta osaa tähdittää hyökkääjä Markus Nurmi!

artikkeli_nurmi.jpg

On paljon mukavampi tilanne istahtaa alas Markus Nurmen kanssa nyt kuin olisi ollut vuotta aiemmin. Tuolloin alla oli heikko kausi, joka oli vielä tuoreessa muistissa, kenties liiankin. Tämä on toki vain omaa spekulointiani.

Joka tapauksessa nyt on helpompi katsoa taaksepäin, kun Nurmen ura on jälleen menossa oikeaan suuntaan. Kaudella 2017-2018 Nurmi teki läpimurtonsa ja iski kymmenen koppaa. Seuraavalla kaudella verkko heilui vain kerran ja vaikka yritystä oli, niin tulosta ei tullut.

Kun kirjoitan tätä, ovat TPS:n pelaajat omatoimisella harjoitusjaksolla. Jotkut treenaavaat itsekseen, jotkut ryhmissä. Nurmi kuuluu jälkimmäiseen kategoriaan.

Hän viettää tämän ajan TPS:n entisen fysiikkavalmentajan Timo Kujasen luotsaamassa harjoitusryhmässä, jossa harjoittelee useita TPS-taustaisia pelaajia. Esimerkkeinä mainittakoon vaikkapa NHL:ään siirtyvä Mikko Lehtonen ja Rauman Lukon maalia tätä nykyä vartioiva Oskari Setänen.

Nurmi lähtee ryhmän mukaan toisena kesänä peräkkäin ja tuloksia todella nähtiin jo viime kaudella. Kesäharjoittelun merkitystä ei voi korostaa liikaa ja Nurmi myöntääkin, että juuri tällä saralla hän antoi tasoitusta ennen heikosti mennyttä kautta 2018-2019.

- Olen huono harjoittelemaan itsekseni. Sinä kesänä olin myös armeijassa ja käytännössä ihan omillani, joten se kesä meni aivan vihkoon.

Armeija sinänsä ei ollut syy huonoon kesään, mutta Nurmen tapauksessa olosuhteet eivät asiaa ainakaan auttaneet.

- Siellä oltiin kuitenkin aika paljon metsässä ja syötiin huonosti, joten laihduin entisestään. Minulla on aina ollut vaikeuksia saada kiloja ja voimaa, joten kun laihdun, niin se on heti pois lihaksista.

- Kroppani oli heikko, jolloin jaksaa myös huonosti ja silloin kun ei jaksa, niin eipä se pääkään oikein toimi. Kaikki nämä kulkee käsi kädessä.

Muistan, että odotukset Nurmen kohdalla nousivat korkeammalle läpimurtokauden jälkeen. Takakireys ja tuska huokuivat hänestä tuolloin kauas. Maaliton jakso kesti pitkään ja asiasta kyseltiin jatkuvasti.

- Ei se ollut helppoa aikaa. Sitä vain mietti miksei maaleja tuli ja pää oli aivan jumissa.

Urheilussa on yleistä, että kun asiat lähtevät luisumaan väärään suuntaan, niin yhden kauden puitteissa sitä on hankala korjata. Pitää pysähtyä, analysoida, nollata ja lähteä kääntämään kurssia. Hektisellä kiekkokaudella jatkuvan peliruuhkan keskellä ei moiseen vain ole aikaa.

Vaikka viime kausi oli TPS:ltä joukkueena hankala ja heikko, niin yksi asioista, joka pysyi tasalaatuisena läpi kauden, oli Nurmen pelaaminen. Hän oli mielestäni joukkueen parhaimmistoa illasta toiseen. Parempi fyysinen kunto antoi hyvät pohjat pelaamiselle, mutta mennyt kausi oli Nurmen kohdalla nimenomaan peilikuva edelliseen verrattuna. Nyt hyvät asiat seurasivat toisiaan, vaikka joukkueella menikin miten meni.

- Sain peli-ilon takaisin ja nautin taas pelaamisesta. Sain pelata paljon ja hyvien ketjukavereiden kanssa, jotka luottivat minuun sekä halusivat pelata kanssani.

 

Kiekkoilijoilla on erilaisia tapoja käsitellä asioita. Tuli voitto tai tappio, jotkut tekevät ajatustyön nopeasti ja tehdyt sekä tekemättä jääneet asiat jäävät taakse, kun hallin ovi sulkeutuu perässä. Toiset käyvät esimerkiksi tappion jälkeen vielä pitkään kierroksilla ja päänsisäistä ottelutallennetta käydään läpi moneen kertaan ennen kuin pää on painettu tyynyyn ja silmät ovat sulkeutuneet.

ANKARA JA RÖYHKEÄ

Nurmi on niitä, joka ottaa töitä kotiin. Huono peli saattaa viedä jopa yöunet. Hän on ankara itselleen. Nurmi kertoo, että hän oppi ankaraksi saatuaan pienempänä isältään kovempaa palautetta pelaamisestaan. Hänelle ankaruus tarkoittaa sitä, että välittää omasta tekemisestään.

- Jos vaan menisin pelaamaan ja huono pelin jälkeen olisin vaan, että ihan sama, niin ei siinä silloin olisi sellaista halua ja paloa pelata paremmin.

Ankaruus ei kuitenkaan tarkoita yletöntä itsensä ruoskimista, vaan kun asiat pysyvät oikeissa mittasuhteissa, niin se on tärkeä apu kehitykselle. Se tosin vaatii hetken aikaa, sillä heti pelin jälkeen tunteet ovat pinnassa.

- Seuraavana päivänä alan miettimään tarkemmin, että mitä tein pelissä, mitä tein pelipäivänä tai sitä edeltävänä päivänä ja olisiko siellä ollut jotain mitä tein väärin ja jota voisin parantaa ennen seuraavaa peliä.

Kysyn, että onko hänellä asioita, joilla hän herättää itsensä päästäkseen peliin kiinni ja heitän esimerkkinä sen, että joillekin hyvä taklaus tuo sen tunteen. Tajuan heti sanottuani sen, ettei Nurmi ole sellainen pelaaja, joka haeskelisi mitään megapommeja, mutta Nurmi muistuttaa, että löytyy häneltä sellainenkin. Tosin se osui väärään kaveriin ja oli täysi vahinko, jolla oli ikävät seuraukset.

- Edelliskaudella vedin Elias Karvosen aika kylmäksi ja hän on oli aika kauan pois. Hänen polvensa meni aivan solmuun, Nurmi heittää ja vakavoituu.

- Pääsen pelin juoneen kiinni esimerkiksi riistojen kautta. Elän aika lailla siitä, että saan kiekon riistettyä ja pääsen kunnolla painimaan siitä.

Aina sanavalmis kommentaattorini TPS:n B-nuorten päävalmentaja Anatoli Bogdanov sanoi Nurmen olevan niitä miehiä, jotka menevät oven saranapuolilta sisään kämppään, tai tarvittaessa pienimmästä ovenraosta. Samaa sarjaa oli myös suosikkiletkauksiani Bogdanovilta, joka mielestäni kitetytti Nurmen pelityylin oivallisesti todetessaaan eräässä lähetyksessä, että ”niin pientä väliä ei ole vielä keksittykään, johon Markus Nurmi ei itseään tunkisi.”

Nurmen pelityyli on sellainen, johon on helppo syttyä. Hän antaa kaikkensa, ei kumarra ketään, ei pelkää mitään ja piru vie näyttää nimenomaan vielä nauttivan siitä, että saa sekä antaa että ottaa iskuja. Ja sehän se kamppailupelaamisen yksinkertainen salaisuus onkin. Ne ovat hetkiä, jolloin mitataan tahtoa, kanttia, luonnetta, rohkeutta ja voimaa. Niiden hetkien kääntäminen oman joukkueen puolelle on yksi voittamisen peruskivistä. Nurmi ei välttämättä ole kentän vahvin mies, mutta hän nousee esiin peleissä juuri rohkeudellaan ja röyhkeydellään.

Jos ei ole paloa tai halua mennä niihin kuuluisiin pieniin väleihin, niin jääkiekkokaukaloei välttämätää ole oikea paikka. Nurmi kertoo esimerkin omalta junioriuraltaan.

- Muistan kun B-junnuissa eräs joukkuekaveri sanoi, että hän pelkää ollessaan kentällä. Ei siinä montaa kuukautta mennytkään, kun hän lopetti.

VAPAA AGENTTI

Viime kauden päätyttyä Nurmella oli plakkarissaan uran paras kausi sekä pisteiden valossa että muutenkin pelillisesti. Tämän lisäksi hän allekirjoitti Tepsin kanssa kahden vuoden jatkosopimuksen. Sopimuksesta huolimatta Nurmen ympärillä oli kysymysmerkkejä, sillä kausi oli kiistatta hyvä ja hänen NHL-varauksensa Ottawa Senatorsiin oli raukeamassa. Kutsuttaisiinko Nurmi sittenkin rapakon taakse.

Niin ei lopulta käynyt. Melko sekavassa tilanteessa ja vahvasti uudelleenrakennusvaiheessa oleva Senators päätti jättää yksinoikeutensa käyttämättä. Nurmi ei selvästikään koe katkeruutta Senatorsia kohtaan, sillä hän saapui tähänkin haastatteluun seuran lippikseen sonnustautuneena.

- Oli se tietysti jonkinasteinen pettymys, kun sieltä soitettiin ja sanottiin, ettei sopimusta tarjota. Toisaalta taas ei, kun tänä korona-aikana ei muutenkaan tiedä miten siellä asiat tulevat lopulta etenemään. Nyt olen vapaa agentti ja saan tehdä sopimuksen minne vain, jos pelit kulkevat tarpeeksi hyvin. Olen kaiken kaikkiaan todella tyytyväinen tilanteeseeni ja uuteen sopimukseeni Tepsin kanssa.

Uudelle tasolle viime kaudella noussut Nurmi tulee olemaan alkavalla kaudella niitä pelaajia, joilta odotetaan jälleen enemmän. Nuoressa joukkueessa on vastuunkantajan viittaa tarjolla ja Nurmi on yksi heistä, joihin katseet kääntyvät.

Nurmesta tekee tärkeän osan TPS-runkoa se, että hän todella haluaa olla mukana talkoissa, kun Tepsin nousua kohti kärkeä aletaan rakentaa. Tämä painoi vaakakupissa uutta sopimusta tehdessä, mutta oma vaikutuksensa oli myös organistaation uudistuksilla.

- Olen oman kylän poikia ja haluan pelata Tepsissä. Paljon on uusia kasvoja, uusi valmentaja ja uuden harjoituskeskuksen myötä puitteet ovat aivan viimeisen päälle. Uskon, että kyllä se homma taas tästä lähtee.