281

karuselli_kausarit[886].jpgkaruselli_tps_shop.jpgkaruselli_hunajacast[909].jpg
Seuraava kotiottelu
TPS - HPK TI 2.2. 18:30
20.3.2019

Mustan hurman kynnyksellä: Haastattelussa päävalmentaja Kaskinen

"Emme saa kotiyleisöstä kuudetta kenttäpelaajaa, ellemme sitä itse sytytä."

44645551135_8ee4dd15ec_k (1).jpg

Auran Aaltojen Markku Silvennoinen istahti alas TPS:n päävalmentaja Kalle Kaskisen kanssa neljännesfinaalien kynnyksellä. Syntyi rehellinen haastattelu, joka jokaisen on syytä lukea. Istahda alas, ota kuppi kahvia tai teetä - ja anna Silvennoisen sekä Kaskisen viedä!

TPS taisteli aivan viime metreille asti runkosarjan kakkossijasta, mutta kipakassa kilpailussa mustavalkoisten käteen jäi neljäs sija. Näin, kun pöly on saanut hiukan laskeutua, ei päävalmentaja Kalle Kaskisen kasvoilta löydy pettymyksen häivääkään, kun runkosarja laitetaan oikeisiin mittasuhteisiin.

– Kyllähän lähtökohta on se, että neljän parhaan joukkoon sijoittuminen on aina jonkinnäköinen tavoite ja saavutus. Sillä tienaa kotiedun sekä tietysti suoran Playoffs-paikan, joten siinä mielessä täytyy olla ihan tyytyväinen. Kun tähänastista kautta ajattelee kaikkinensa, niin pelaajiston kanssa mentiin hiukan ylös ja alas, kun loukkaantumisia oli paljon.

– Siihen päälle, kun oli vielä sairastapauksia sun muuta, niin kyllähän meitä koeteltiin pitkin matkaa. Näiden reunaehtojen kanssa neljäs sija on mielestäni hyvä saavutus.

Loukkaantumiset kuuluvat lajin luonteeseen, mutta TPS:n kierre oli poikkeuksellisen kova. Sairastuvan vahvuus pysyi runkosarjan lopulle asti valitettavan suurena ja kuvaavaa onkin, että vain yksi TPS-pelaaja, Markus Nurmi, oli joukkueen kokoonpanossa jokaisessa runkosarjan ottelussa. Luonnollisesti tilanne sai myös valmennusjohdon mietteliääksi, mutta vammojen taustalta ei sen suurempia salaisuuksia ollut löydettävissä.

– Osalla pelaajista oli vanhoja vaivoja, jotka iskivät uudestaan päälle, kun niihin tuli iskuja ja sitä kautta meille kertyi poissaoloja peleistä. Kyllähän tässä pitää olla kriittinen omaa toimintaa kohtaan, mitä teemme arjessa ja kuinka huolellisesti asiat tehdään, mutta suurin osa oli iskuja ja sen tyyppisiä vammoja, jotka eivät suoraan liity harjoitteluun.

– Valitettavia juttuja nämä tietysti ovat ja paljon olemme osaksemme saaneet epäonnea, mutta uskomme ja toivomme, että kierre olisi nyt tältä kaudelta ohi.

TPS:n kausi on tähän asti ollut varsin kaksijakoinen. Parhaimmillaan TPS on häikäissyt ja näyttänyt kaukalossa täysin lyömättömältä, mutta pelillisten huippujen väleihin mahtui varsin synkiksikin äityneitä murheen laaksoja, jolloin tulos pakeni joukkuetta. Loukkaantumiset voisivat olla helppo selitys ailahtelulle, mutta Kaskinen löytää syyt muualta.

– Ne asiat eivät kulje käsi kädessä, sillä olemme pelanneet huippupelejä, kun meillä on ollut liuta A-junnuja mukana tai jopa pakkeja hyökkääjinä. Ennemminkin huonot jaksot ovat tulleet hyvän jakson päälle, kun nokka on alkanut ehkä hiukan nousemaan tai olemme luulleet, ettei aivan kaikkea tarvitsisi laittaa peliin.

– Sarja on kuitenkin niin tasainen ja joukkueet niin hyviä, että kyllä huippupeli ja pelin voittaminen vaativat illasta toiseen kovan latauksen ja suorituksen. Siinä emme ole aina onnistuneet.

Vaikka mitä on tullut vastaan, niin julkisuudessa Kaskinen on pysynyt rauhallisena ja lähestynyt asioita positiivisen kautta. Varsinkin runkosarjan lopun heikompina hetkinä kannattajat tuntuivat janoavan päävalmentajalta tulisempaa ja tappuraisempaa esiintymistä lehdistötilaisuuksissa, mutta turhaan. Kaskinen on linjansa valinnut, eikä aio siitä poiketa.

– En ole omaa brändiäni tai mainettani siellä kasvattamassa. Pelaajilta voi kysyä, että millainen fiilis tuolla kopissa välillä on. Kyllä siellä asioista uskalletaan puhua oikeilla nimillä, mutta tässä ollaan kuitenkin joukkuetta rakentamassa ja pelaajia valmentamassa.

– Mediassa huutaminen ja pullistelu on enemmän sellaista itsensä esiin tuomista. Kaikelle on aikansa ja paikkansa. Kyllä minullakin ääni joskus nousee ja sanat ovat riittävän rumia.

“Väitän, että olemme aika vahvoja”

Kuten sarjataulukko kertoo, käytiin suorista playoff-paikoista jopa ennätyksellisen tasainen taisto. Sijoitus neljän parhaan joukossa on siis vaatinut taakseen paljon onnistumisia. Päävalmentaja Kaskinen näkee, että suuret linjat ovat olleet kunnossa läpi kauden.

– Olen koko ajan korostanut sitä, että aloitteellisuus olisi se sana, joka meitä parhaiten kuvaisi. Me haluamme määrätä pelin tempoa ja suurimman osan runkosarjasta olemme pystyneet pelaamaan niin, ettei siellä kauheasti ole keskialueen trapia nähty tai että hyökkäyspeliä olisi tarvinnut lähteä ylihidastamaan.

– Meillä on ollut railakas ote ja meininki, vähän roiskuukin, kun rapataan, mutta silti siellä on ne pellilliset elementit ja meidän identiteetti näkyvissä. Se on se suurin juttu, mihin olen tyytyväinen.

Yksilötasolla suurimman huomion ovat keränneet maajoukkueeseen nousseet Oula Palve ja Rasmus Tirronen sekä rakettimaisen nousun suomalaisen kiekkotaivaan uudeksi kirkkaaksi tähdeksi tehnyt Kaapo Kakko. Kevään kynnyksellä päävalmentaja Kaskinen haluaa muistuttaa myös toisenlaisista sankaritarinoista.

– Haluaisin nostaa esiin Jonne Virtasen roolin joukkueessa ja miten hyvin hän on pelannut. Hän on tavallaan syntynyt uudestaan vaikean viime kauden jälkeen.

– Ilkka Heikkinen on toinen pelaaja, jonka haluan mainita. Hän on huippupelaaja, joka on tehnyt paljon tulosta, mutta tällä kaudella hänestä on kasvanut henkinen johtaja, hän on ottanut roolia kopissa, tsempannut muita ja sitä kautta nostanut koko porukan taistelutahtoa. Sitä kautta hän on noussut entistä paremmaksi pelaajaksi.

Erityismaininta tulee antaa myös sille, miten TPS on kaiken kokemansa keskellä pystynyt venymään. Monet kauden parhaista peleistä ovat osuneet niihin iltoihin, jolloin kokoonpanon perusteella oli vähiten syytä odottaa riemunkiljahduksia. Tämän lisäksi TPS oli jälleen joukkue, joka pystyi korjaamaan kurssiaan otteluiden sisällä ja nousemaan voittotaistoon mukaan vähän vaikeammistakin asemista. Mutta mistä se lopulta kertoo?

– Joukkueesta löytyy luonnetta ja voimaa! Playoff-vaihe varsinkin on siinä mielessä aika raaka ja rehellinen, että jos joukkue ei oikeasti puhalla yhteen hiileen ja koe ryhmän olevan yhtenäinen, niin vaikea sieltä on heikommilla hetkillä taistelutahtoa kaivaa. Meillä on niin paljon kokemuksia takaa-ajajina olemisesta tai että olemme pelanneet huonon avauserän, mutta silti löytäneet vielä niitä yhteisiä juttuja ja kääntäneet pelejä voitoiksi.

– Meitä on koeteltu niin paljon, että joukkueesta löytyy vielä aikamoinen voimavara minkä avulla pystymme venymään, kun ei tarvitse pelata kuin yhtä vastustajaa vastaan. Homman nimi on kuitenkin aina paras yhdestä, eli ei tarvitse miettiä yksittäistä peliä pidemmälle. Väitän, että olemme aika vahvoja.

Hierominen ei riitä

Torstai-iltana alkaa reissu, jota on odotettu kuin kuuta nousevaa. Pitkän maratonjuoksun maalisuora häämöttää eikä enää pelata pisteistä tai sijoituksista. Vain voitot merkitsevät tästä eteenpäin ja vain yksi joukkue tulee keräämään mestaruuteen vaadittavat kaksitoista otteluvoittoa. Pelin luonne myös muuttuu, kun siirrytään sarjapelaamisesta ottelusarjojen puolelle.

– Homma jopa tietyllä tavalla helpottuu, vaikka pelit kovenevat. Pitää keskittyä vain yhteen vastustajaan, jonka riveissä on ne samat pelaajat ja joka pelaa samalla tavalla illasta toiseen. Siinä sitten otamme mittaa toisistamme niin joukkuetasolla kuin yksittäisten pelaajienkin osalta.

– Tämä on siksi erittäin nautinnollista aikaa. Katsotaan, kuka kukin on ja paras seitsemästä –sarjan hienous on siinä, että sen sisällä voi sattua vaikka mitä, mutta neljää voittoa ei kukaan ota vahingossa. Tämä on siitä rehellinen tapa pelata, että parempi menee aina jatkoon.

Kun runkosarjan neljäs ja viides iskevät yhteen, ovat erot olleet usein pieniä. Tällä kertaa ennakkoasetelmien puolesta erot ovat jopa normaalia pienemmät, sillä joukkueet ovat pelillisestikin veistetty saman metsän puista.

– HPK on monipuolinen, laadukas joukkue. Heillä on paljon läpimurtopelaajia, joita on nähty ihan maajoukkueessa asti sekä penkin takana seisoo kokenut huippuvalmentaja Antti Pennanen. Pelaamme samankaltaista lätkää, mikä on hieno juttu. Molemmat joukkueet pyrkivät pelaamaan aloitteellisesti, nopeasti ja olemaan vähän vastustajaa ovelampia.

– HPK on myös rehellinen jääkiekkojoukkue, eli mitkään koiruudet eivät tätä sarjaa tule ratkaisemaan, vaan se ratkeaa siihen, että kumpi pelaa parempaa lätkää ja kumman kuumat pelaajat ovat kuumempia ja tekevät tarvittavan tuloksen.

Viime keväänä TPS astui yhden suuren kynnyksen yli, kun Turussa pelattiin mitalipelejä ensimmäistä kertaa sitten hunajaisen mestaruuskevään 2010. Vaikka paikka neljän parhaan joukossa oli saavutus sinänsä, niin TPS jäi ulos mitaleilta tylyllä tavalla. Nälkä on taatusti kasvanut syödessä eikä tappion kalkki olisi voinut juuri kitkerämmältä maistua, mutta tappiot myös antoivat oppia. Kenties jopa kullanarvoista.

– Se kävi selväksi, että sen meidän oman jutun pitää kestää ja sen pitää kantaa, koska ei mitalipeleissä enää mitään kania vedetä hatusta. Työstettyjen asioiden täytyy olla niin vahvoja, että niihin voi nojata läpi kauden, mutta myös sellaisia, että niihin tukeutumalla pärjää suhteessa vastustajiin.

– Niissä peleissä pitää pystyä tekemään tulosta ja viime keväänä ylivoima hieman pätki, joten meidän on oltava vielä vain terävämpiä ja huolellisempia siinä, kun tutkimme miten vastustaja pelaa alivoimaa, että löytäisimme ne välit ja paikat, joihin iskeä. Tulos muuttuu paljolti erikoistilanteiden kautta.

Runkosarjan päättymistä seurannut viikon tauko tarjosi TPS:lle mahdollisuuden vielä hioa sotakirveitä kuntoon. Tässä vaiheessa kautta suurin työ on kuitenkin jo tehty, mutta pienien asioiden viilaaminen on vielä mahdollista.

– Avainasia on, että pelistä ei saa tehdä liian monimutkaista. Meillä on kuitenkin perussapluunat, joita painotamme, eli avauspelaamisessa on tietyt jutut, haluamme että peli olisi nopeaa, selkeää ja että pystyisimme jauhamaan peliä. Päätypelaamisemme on ollut hyvää ja olemme luoneet paljon paikkoja, mutta ne paikat pitää muuttaa maaleiksi. Ei se riitä, että hieromme ja luomme vain paikkoja, eli tehoja tarvitaan lisää.

Puitteet hienolle kiekkonäytelmälle ja hunajaisen kevään ensiaskelille alkavat olla valmiina. Playoffien ensi-iltaa odotetaan TPS-yhteisössä innolla, mutta Kaskinen tiedostaa myös sen, ettei Musta Hurma lähde katsomossa liikkeelle itsestään.

– Emme saa kotiyleisöstä kuudetta kenttäpelaajaa, ellemme sitä itse sytytä. Hyvät myllytykset, siihen pari maalipaikkaa ja vähän nenän niistämistä tilanteiden jälkeen, niin se nappaa yleisön mukaan ja sitä me tarvitsemme. Uskon, että meillä on edessämme hieno torstai-ilta!