171

karuselli_kausarit[886].jpgkaruselli_tps_shop.jpgkaruselli_hunajacast[909].jpg
Seuraava kotiottelu
TPS - Sport KE 20.1. 18:30
13.8.2020

Mies, joka tuli torjumaan voittoja TPS:lle

Andrei Kareev puhuu vähän, mutta torjuu enemmän. Ja juuri siksi häntä kannattaa haastatella.

IMG_1098.JPG

”Minäkö? Mitä aiot kysyä? Minne haastattelu on menossa?”

TPS:n venäläismaalivahti Andrei Kareevin kasvoilla on aito hämmästys, kun hänelle kerrotaan HC TPS:n nettisivuille tulevasta haastattelusta. Tai sitten hän vain esittää hämmästynyttä.

Kyseessä ei todennäköisesti nimittäin ole 25-vuotiaan Kareevin uran ensimmäinen haastattelu. Vielä suuremmalla todennäköisyydellä ei myöskään viimeinen.

Ensivaikutelma Kareevista on se, että Turkuun on saapunut hiljainen ja kohtelias maalivahti, joka puhuu vähän. Suomea ei itseasiassa lainkaan, mutta onneksi TPS:n B-juniorien päävalmentaja Anatoli Bogdanov hallitsee venäjän kielestä lähtien kaiken mahdollisen.

”Bogu” tulkkaa ja sitten Kareev alkaa puhua.

– Olosuhteet Venäjällä ja KHL:ssä olivat sellaiset, että seuran vaihtaminen oli edessä. Se oli selvä asia. Halusin uuden haasteen ja samalla myös mahdollisuuden kasvaa entistä paremmaksi maalivahdiksi. Siksi valitsin TPS:n, aloittaa Kareev.

– TPS oli kiinnostunut minusta ja tiesin valmennuksesta Helmisen ja Moisasen. Myös Erkka Westerlundilla oli vaikutusta siihen, että saavuin tänne. Kyseessä on iso ja perinteikäs seura, joka kuuluu palauttaa voittavan jääkiekon aikakauteen. Siitähän tässä on loppujen lopuksi, eikö? Kareev piiskaa ajatuksiaan nauhurin suuntaan.

Kareev pelasi ennen Turkuun saapumistaan KHL:ssä, kaikkiaan 141 ottelun verran. Sellaista suoritusta ei tehdä vahingossa, sattumalta tai tuurilla. Kaikki on ansaittua ja kertoo omaa kieltään siitä potentiaalista ja osaamisesta, jota TPS:n maalivahtiosasto sai sopimuksen synnyttyä loppukeväästä.

Bogdanovin nälkäisen tulkin katse janoaa lisää kysymyksiä Kareevin suuntaan. Palataan Kareevin uraan. Kyseessä ei ole enää kasvupyrähdystä odotteleva koululainen, vaan paljon nähnyt, mutta silti eteenpäin hamuava ammattilaisurheilija.

Tapahtuuko tuo eteenpäin meneminen sitten TPS:n paidassa? Näin Kareev haluaa ja uskoo.

– Jokainen uusi kokemus on mahdollisuus päästä eteenpäin. Koen, että pystyn kehittymään nimenomaan Moisasen valmennuksessa kaikista parhaiten. Kun tähän yhtälöön lyödään päälle laadukas ja yhtenäinen arki koko joukkueen osalta, niin näen edessäni paljon hyviä asioita, Kareev linjaa.

TPS:n joukkue poistui loppuviikoksi omatoimisille harjoitusjaksolle – pois lukien maalivahdit, jotka hikoilevat Moisasen johdolla Gatorade Centerin jäällä.

– Niin on sovittu ja niin mennään. Ei minulle ole mitään ongelmaa harjoitella kovaa ja määrällisesti paljon. Töihin on tultu ja töitä tehdään! Harjoittelemme joukkueen kanssa määrällisesti enemmän KHL:ään verrattuna ja tempo on kova.

Harjoittelun lisäksi Kareev on saanut TPS:n paidassa tuntumaa myös peleistä. Viime viikonlopun Pitsiturnauksessa Kareev nollasi ensin Tampereen Tapparan ja heti perään Helsingin IFK:n. Kenellekään tuskin jäi epäselväksi, minkä tason pelimiehestä on kyse.

– Ensinäkin oli hienoa ja helpottavaa päästä oman joukkueen mukaan karanteeniajan jälkeen. Joukkue otti minut hienosti vastaan ja en pysty keksimään tähän haastatteluun mitään negatiivista sanottavaa meidän arjesta, Kareev levittää käsiään.

– Pitsiturnaus oli vasta ensikosketus tulevaan kauteen, mutta pelasin siellä mielestäni ihan hyvin.  Joukkue puolusti edessäni myös hyvin.

– Oma odotusarvoni tulevasta kaudesta on nimenomaan voittaa! Millään muulla ei ole väliä. Jos pystyn torjunnoillani auttamaan joukkuetta voittamaan, niin olen tyytyväinen.

Kareevin peliesitysten lisäksi kiekkopiirit ja kohisivat Kareevin sukunimen kirjoitusasusta. Onko se Kareev? Kareyev? Vai kenties jotain muuta?

Miten on, Andrei?

– Hahaa! Kuka tuollaista on miettinyt? Oletko tosissasi? No, minä ja agenttimme ilmoitimme TPS:lle sopimuksen syntymisen jälkeen, että pelipaitaan sukunimeni laitetaan juurikin noin. Sama nimi minulla lukee passissani, joten olen asiaan ihan tyytyväinen.

– Lisäksi voin vakuuttaa, että tämä asia ei vaikuta peliesityksiini tulevalla kaudella. Kareev on nimittäin valmis!