231

karuselli_kausarit[886].jpgkaruselli_tps_shop.jpgkaruselli_hunajacast[909].jpg
Seuraava kotiottelu
TPS - HIFK KE 27.1. 18:30
4.9.2019

Markus Nurmi nuuskan vastaisen kampanjan keulakuvana

Oma päätös ratkaisee – ole kova ja sano ”ei”!

 nurmi-haast.kuva.jpg

TPS-hyökkääjä Markus Nurmi on valittu Turun Palloseuran keulakuvaksi kampanjoimaan nuuskan käyttöä vastaan.

Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen NIKO-projektin luotsaama Säkitön syyskuu -kampanja käynnistyi Varsinais-Suomen alueella syyskuun alussa. Kampanjan perusidea on tuotettu Turun ammattikorkeakoulun ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyönä tehdyssä osaprojektissa.

Säkitön syyskuu -kampanjan keulakuvia haettaessa haluttiin selvittää, mikä on kampanjakasvon suhde nuuskaan. Nurmi on tässä erinomainen esimerkki: hän ei nuuskaa käytä, mutta on sitä kokeillut.

– Minulla on nuuskasta ainoastaan huonoja kokemuksia. Olin 14-vuotiaana jääkiekkoleirillä, jolta valittiin ensimmäinen alle 16-vuotiaiden maajoukkue. Siellä kokeilin ensimmäisen kerran nuuskaa ja tulin huonovointiseksi muutamassa minuutissa. 

– Jäimme kiinni nuuskan käytöstä, ja monet pelaajat ”heitettiin ulos” leiriltä. Näin myös minä jäin vaille maajoukkuepaikkaa. Tästä sain hyvän opetuksen, enkä ole koskaan tämän jälkeen kokeillut nuuskaa edes kertaluonteisesti.

On selvää, että nuuska ja kaikki päihteet heikentävät urheilusuorituksia, vaikka monet luulevat toisin. Nuuskan ajatellaan olevan hyvä ja suorituskykyä parantava tuote. Nuorten, erityisesti urheilevien nuorten, nuuskan käyttöön vaikuttavat ensisijaisesti vertais- eli kaveripaine ja voimakas riippuvuus. Nurmen mukaan nuuskasta erossa pysyminen on kuitenkin helppoa – hän pystyy olemaan huoletta käyttämättä, vaikka kaverit tai joukkuetoverit käyttäisivät tuotetta.

– Olen kerran siihen halpaan mennyt, se oli iso virhe.

Oma päätös ratkaisee – ole kova ja sano ”ei”!

Nurmi pohtii urheilijoiden nuuskan käyttöä ja toteaa, että erityisesti nopeasti syntyvä riippuvuus ja vallalla olevat asenteet vaikuttavat nuuskaamispäätöksen ja -tapaan. Oikeastaan muita syitä hän ei näe urheilijan nuuskan käytölle olevan, sillä nuuskasta on urheilussa vain haittaa.

– Joku vanhempi pelaaja on saattanut tarjota nuoremmalleen nuuskaa, josta tämä ei ole osannut kieltäytyä. Koukku on valmis, ja nuuskasta eroon pääseminen haastavaa.