karuselli_kausarit[886].jpgkaruselli_tps_shop.jpgkaruselli_hunajacast[909].jpg
Seuraava kotiottelu
TPS - HIFK KE 27.1. 18:30
10.6.2019

Juhani Wahlsten on kuollut

TPS-ikoni menehtyi 81 vuoden iässä.

wahlsten_artikkeli.png

TPS-yhteisö ja koko suomalainen urheiluväki sai maanantaina suru-uutisen. Pitkän linjan jääkiekkovaikuttaja Juhani ”Juuso” Wahlsten on kuollut 81 vuoden ikäisenä.

Wahlsten muistetaan pelaajana ja valmentajana, jonka suurimmat saavutukset ovat suomalaisen kiekon kansainvälistämisessä sekä ennen kaikkea ruohonjuuritason juniorityössä. 

– Suru-uutinen tavoitti meidät sunnuntaina, kun vielä edellisenä iltana yhdessä juhlistimme 90-vuotiasta Suomen Jääkiekkoliittoa Jääkiekkogaalassa. Juuson poislähtö koskettaa syvästi koko TPS-yhteisöä, viestittää HC TPS Turku Oy:n hallituksen puheenjohtaja Veli-Pekka Marin.

– Hänen merkityksensä pelaajana, valmentajana, kasvattajana ja opettajana sekä ainutlaatuisena ihmisenä on mittaamaton. Ei ainoastaan Tepsille ja Turulle, vaan koko urheilevalle Suomelle. Hänen käden jälkensä ja vaikutuksensa urheiluseuraamme näkyvät ja ovat läsnä päivittäin. Juuson perintö elää ja haluan HC TPS:n puolesta välittää suruvalittelut ja osanottomme Juuson perheelle ja omaisille, jatkaa Marin.

Pääsarjatasolla Wahlsten debytoi kaudella 1957–1958 KalPa:n paidassa. Nuorukaisen kyvyt vakuuttivat, ja jo seuraavana vuonna edessä olivat ensimmäiset MM-kisat. Ilveksen ja HJK:n kautta hän siirtyi kaudeksi 1962–1963 Turkuun, ja Turun Palloseurassa hän pelasi seuraavan seitsemän kauden ajan. Varsinainen pioneerityö alkoi 69–70 Wahlstenin lähdettyä Itävaltaan Klagenfurtin riveihin.

Wahlsten pelasi pääsarjatasolla kaikkiaan 200 ottelua, joissa syntyivät tehot 137+82=219. Palkintokaappiin kertyi yksi kulta ja yksi hopea. 

Suomea Wahlsten edusti ansiokkaasti viisissä MM-kisoissa ja kolmissa olympialaisissa. Legendaarisin ottelu on MM-kisoista 1967, jolloin Suomi kukisti ensimmäistä kertaa lajin mahtimaihin kuuluneen Tšekkoslovakian. Suomen 3–1 voittoon päättyneen ottelun tähti oli kaksi maalia iskenyt Wahlsten. 

Mittavimman ja arvokkaimman työn jääkiekon eteen Wahlsten on tehnyt juniorityössä. Hän on aina ollut nimenomaan opettaja, siviiliammattiaan myöten. Kuuluisin Wahlstenin taidonnäyte on Lokit -juniorijoukkue, josta peräti kuusi pelaajaa varattiin NHL:ään Hannu Virran johdolla.

TPS on jäädyttänyt Wahlstenin pelinumeron 8 ja hänet on aateloitu Jääkiekkoleijonaksi numerolla 43.

IIHF:n Hall of Fame -kunniagalleriaan hänet nimettiin 2006 ja Pro Urheilu -palkinto hänelle myönnettiin 2010. 

– Koko Turun Palloseuran lajiyhteisö jää kaipaamaan Juusoa, urheilun suurmiestä, sanoo puolestaan Turun Palloseura Ry:n puheenjohtaja Kari Kauppila.