20.3.2017

Tomi Kallio: ”Olemme valmiita!”

Liiga on edennyt pitkän talven jälkeen kutkuttavaan pisteeseen, kun playoffs-pelien otteluparit on kirjattu aikatauluihin. Pudotuspelit polkaistaan TPS:n osalta käyntiin tiistaina, kun HIFK matkaa ensimmäisessä osaottelussa vieraaksi Turkuun.

Vaikka playoffs-jännitystä on ilmassa, sitä on vaikea havaita TPS-kapteeni Tomi Kallion rauhallisesta olemuksesta.

– Joukkueessa on ollut ottelun alla pieni positiivinen jännitys ja odottava tunnelma. Viime viikko oli hyvä, sillä saimme ottaa aika rauhassa varsinkin mentaalipuolella, eikä tarvinnut hirveästi stressata pelejä ja miettiä liikaa tulevaa. Kyllä me olemme valmiita aloittamaan, hän kertoo.

Pelien playoffs-status ei ainakaan näin alussa vaikuta joukkueen valmistautumiseen, vaan pelejä pelataan samalla selkeällä sapluunalla kuin tähänkin asti. Ennen tiistai-illan ottelua on vielä lyhyet aamujäät, jonka jälkeen päivä etenee peliin omatoimisesti valmistautuen.

TPS:n kauden ensimmäinen playoffs-kiekko tippuu jäähän kello 18.30.

– Jos joku on säästellyt rahojaan, eikä ole tullut katsomaan meitä kahden vuoden aikana, niin olisi ihan paikallaan tulla nyt. Tiedossa on aika klassinen ottelupari ja me olemme pelanneet tosi hyvää kiekkoa koko vuoden. Ihan varmasti tulee hyvä ja hieno sarja, kapteeni sparraa.

Vastassa tunteita herättävä HIFK

Neljännesfinaaleissa keskiviivan toiselle puolelle asettuu Helsingin IFK. Joukkue selvitti tiensä pudotuspelien ensimmäiseltä kierrokselta jatkoon voitettuaan Kärpät suoraan kahdessa ottelussa. Turun mustavalkoiset ja Helsingin punapaidat ovat kohdanneet tällä kaudella jo kahdeksan kertaa: kahdesti harjoitusotteluissa ja CHL:ssä sekä neljästi Liigassa. CHL:ssä HIFK vei otteluparin lopulta nimiinsä voittomaalikisan jälkeen, mutta Liigassa Tepsi on ollut selkeästi niskan päällä kolmella puhtaalla voitollaan.

– HIFK lähti kovalla uhalla kauteen mestaruus ainoana tavoitteenaan. Nyt heidän asenteensa on yhtäkkiä muuttunut siten, että he olisivat altavastaajia tällä hetkellä. Tietenkin se hiukan ihmetyttää, mutta sama se meille on. Pelaamme omaa peliämme, emmekä kiinnitä IFK:hon hirveästi huomiota, hyökkääjä analysoi vastustaajaa ja jatkaa:

– HIFK on aika yllätyksellinen joukkue. Heillä on paljon yksilötaitoa ja riittävästi kokeneita pelaajia, mutta kyllä me luotamme itseemme tässä sarjassa ihan täysin.

Kapteenin mukaan TPS:n vahvuus on sopiva sekoitus nuoria ja vanhempia pelaajia sekä itse pelitapa.

– Meitä vastaan on tosi vaikea pelata, oli meillä sitten hyvä, huono tai keskinkertainen peli. Meitä ei ole helppo voittaa ja se on iso voimavara.

Mentaalipuoli ratkaisee

Neljännesfinaalin muut otteluparit ovat tällä kaudella Tappara ja Ilves, KalPa ja Pelicans sekä JYP ja HPK. Kallion mielestä tarjolla on erittäin mielenkiintoiset neljännesvälierät.

– Liigalla on tänä vuonna käynyt tuuri, sillä parit ovat paljon tasaisemman oloiset ja mielenkiintoisemmat kuin esimerkiksi viime vuonna. Vaikka olen pelannut pitkään ja tänäkin vuonna nähnyt kaikki joukkueet, on täysin mahdoton lähteä veikkaamaan, kuka menee jatkoon.

Koska erot ovat joukkueiden välillä pieniä, menestymisen avain piilee mentaalipuolella.

– Yläkerta ratkaisee, että menestyykö vai ei. Se joukkue etenee pitkälle, joka pystyy parhaiten keskittymään siihen hetkeen ja pelaamaan täydellisellä fokuksella koko ajan, kapteeni kommentoi.

Takana mahtava runkosarja

TPS:n runkosarja oli kaunista katsottavaa ja siitä todisteena on sarjan toinen sija. Samankaltaista menestystä ehdittiin odotella jo tovi, sillä ennen tätä kautta joukkue ylsi kahden parhaan joukkoon viimeksi kaudella 2003-2004. Kallio on joukkueestaan ylpeä.

– Olen sanonut moneen paikkaan, että vaikka turkulaiset ovat nöyriä hyvällä tavalla, niin pitää uskaltaa olla myös ylpeä ja kehua itseään. Kyllä me tehtiin ihan mielettömän hyvä runkosarja ja sitä on turha kierrellä ja kaarrella.

Kallio lukeutuu niin joukkueensa kuin koko Liigan kuumimpiin pelaajiin. Runkosarjassa taotut tehot 20+30=50 oikeuttivat pistepörssin neljänteen sijaan. Vaikka saavutus lämmittääkin hyökkääjän mieltä, se ei ole pääasia.

– Näen sen edelleen niin, että asiat, jotka olen tuonut nuorille ja vanhemmille jätkille Tepsin koppiin ja kentälle, ovat se tärkeämpi juttu. Uskon, että siitä on enemmän iloa pidempään, kuin yhden kauden pisteistä. Kun tulin tänne 38-vuotiaana takaisin, niin Tepsin menestyminen oli ainut motivaattorini.

TPS–HIFK Gatorade Centerissä 21. maaliskuuta klo 18.30. Liput TÄÄLTÄ!

kallio2_pieni.jpg