9.6.2016

TBT:ssä kansainvälistä vääntöä vuodelta 1993

TPS:n Throwback Thursday ottaa tällä kertaa askeleen kohti Eurooppaa, kun astumme TPS:n mukaan matkalle kohti historian ensimmäistä Euroopan mestaruutta. Euroopan Cup oli tuolloin kilpailun nimi ja sen juuret vievät aina 60-luvulle saakka.

Kilpailua dominoi Moskovan ZSKA, joka paria poikkeusta lukuun ottamatta voitti Cupin vuosina 1969-1990. 1991 tapahtui murros, kun Ruotsin Djurgården onnistui kaappaamaan pytyn hyppysiinsä. Ruotsalaisseurat voittivat myös kaksi seuraavaa turnausta, kunnes 1994 (tai tarkemmin vuoden 1993 viimeisinä päivinä) oli Suomen ja TPS:n vuoro.

TPS selvisi Düsseldorfissa pelattuun lopputurnaukseen melko vaivattomasti, sillä TPS:n isännöidessä niin sanottua ”semifinaalilohkoa” Turussa, onnistui TPS varmistamaan jatkopaikkansa kahdella murskavoitolla. Lohkovoitosta käytiin kuitenkin viimeisellä semifinaaliturnauksen kierroksella kivenkova kamppailu, kun vastaan asettui Valko-Venäjän kiekkoylpeys Tivali Minsk.

Joukkueen tarkkaa kokoonpanoa TPS:ää vastaan emme saaneet selville, mutta kyseisen kauden pelaajaluettelon mukaan joukkue muodosti käytännössä Valko-Venäjän maajoukkueen ensimmäisen sukupolven rungon. Tivalin menestys kilpailussa sekä tästä ottelusta saadut vähäiset pelaajatiedot jo viittaavat siihen, että Tivali esiintyi tässä ottelussa parhaalla mahdollisella kokoonpanollaan.

Euroopan Cup ei jäänyt jääkiekon historiaan kovinkaan arvostettuna kilpailuna, mutta tuona marraskuisena iltana käytiin Turun semifinaalilohkon voitosta erittäin kiivas kamppailu. TPSTivali vuodelta 1993, olkaa hyvät!

Oletko jo nähnyt aiemmat Throwback Thursdayt? 

Reipas  TPS vuodelta 1992

TPS  HIFK vuodelta 1998

TuTo  TPS vuodelta 1996

TPS  HPK vuodelta 1997