22.3.2017

Patrikilla on nälkä

Täydet 176 senttiä puhdasta taitoa. Tasan 80 kilogrammaa silkkaa voitonnälkää. Pää täynnä peliälyä. Kädet pelkkää taikaa. Maalintekijän vaisto geeneissä. Joka ikinen päivä vuodesta 1996 asti jääkiekon ympäröimänä. Hyvät naiset ja herrat, Patrik Virta. 

Nimi on jo varmasti tuttu suurimmalle osalle mustavalkoisten kannattajista. Nuorukainen on tällä kaudella lyönyt itsensä kunnolla läpi Liigassa ja ottanut paikkansa TPS-hyökkäyksen terävimmässä kärjessä. Hän onnistui maalinteossa heti playoffien ensimmäisessä ottelussa, ja näytöt ovat jo runkosarjassakin olleet sitä luokkaa, että 21-vuotiaalta nuorelta mieheltä voidaan odottaa tulevaisuudessa isoja asioita

Vaikka uransa ensiaskeleet Virta ottikin Turussa, maisemat ovat ehtineet muuttua jo useaan otteeseen. Kotoisassa Mestiksessä on tehty pikavisiitti, mutta myös jenkit on nähty.

- Aloitin ensimmäistä kertaa luistelemaan Parkin kentällä ja siitä sitten lähti innostus isän pelejä katsoessa. Ensimmäisen kerran joukkueeseen menin Houstonissa, joukkue oli Houston Aeros. Siitä siirryin Hämeenlinnaan junnuihin, ja seuraavaksi pelasin välissä yhden vuoden Sveitsissä Klotenissa. Sveitsin jälkeen palasin HPK:oon, jonka jälkeen tulin tänne. Siinä seurani oikeastaan ovatkin.

Patrik on asunut isänsä Tony Virran kanssa paljon ulkomailla ja tämän ansiosta päässyt seuraamaan isänsä pelejä jo pienestä pitäen. Patrik on siis toisen polven ammattilaisjääkiekkoilija ja kertookin seuraavansa isänsä jalanjäljissä. Tepsistäkin tuttu isä on Liigan lisäksi pelannut mm. maajoukkueessa ja NHL:ssä. Patrik on siten kasvanut jääkiekkoympäristössä ja arvioikin isänsä peliuran vaikuttaneen itseensä paljon.

– Ilman isäni jääkiekkotaustaa en välttämättä olisi päässyt näin korkealle tasolle, mutta eihän taitoni tietenkään isältä ole tullut. Olen itse treenannut ja tehnyt paljon töitä, mutta kyllähän häneltä olen hyviä vinkkejä saanut. Ehkä jotain ominaisuuksia olen kuitenkin perinytkin, esimerkiksi peliälyn.

Voisi kuvitella, että Virran kaltainen nuori lupaus väsyisi ainaisiin uteluihin isästään, mutta hän on jo siihen tottunut, eikä se häntä kertomansa mukaan kyllästytä.

– Ihan mukavaahan se on. Tietysti pitää muistaa, että minulla on oma urani ja isällä omansa. Niitä ei mielestäni yhdistää voi. Hän on kuitenkin pelannut ihan eri aikakaudella, ja se on siten eri asia.

Virta2.jpg

Täysipainoista urheilijan elämää

Isänsä ohella esikuvakseen Virta mainitsee Mikko Koivun, jonka pelityyli johtajapelaajana miellyttää häntä. Virran kehittyessä nykyiselle tasolleen esikuvilla on ollut tärkeä rooli, mutta konkreettiset neuvot ovat auttaneet häntä myös uransa varrella valtavasti.

– Neuvoja olen saanut niin paljon, että parasta on vaikea valita. Ensiksi mieleen kuitenkin tulee aina saamani neuvo: "Pelaa aina omilla vahvuuksillasi ja ole ihan oma itsesi. Ei tarvitse yrittää mitään muuta kuin mitä on. Omilla taidoillasi olet päässyt tähänkin asti, käytä niitä."

Nykyisessä joukkueessaan Virta kertoo hyötyneensä kahdesta konkaripelaajasta ylitse muiden.

– Kyllä Perrinin Eric on ollut iso juttu, ja myös Kallion Tomppa. He ovat olleet tosi isoja apuja. Olen saanut katsoa heidän esimerkkiään siitä, miten he tekevät töitä päivästä toiseen. Sitten on sellaisia pieniä juttuja; koko ajan tulevat tsemppaamaan ja antamaan vinkkejä ja neuvoja. He sanovat myös rehellisesti, jos jotain pitää tehdä paremmin. Se on hienoa.

Hyökkääjälupaus näkee selkeästi sekä omat vahvuutensa että ne asiat, joissa on vielä kehitettävää.

– Merkittävimpiä vahvuuksiani mielestäni ovat hyökkäyspelaaminen ja kiekossa pysyminen. Osaan luoda maalipaikkoja ja olla tehokas niissä. Erityisesti fysiikkaani puolestaan voisin parantaa. Voisin olla paljon vahvempi, isompi ja nopeampi. 

Virta kertookin nykyään fysiikkaansa kehittääkseen käyvänsä kuntosalilla myös välipäivinä. Hän kertoo muutoinkin tavoitteisiinsa päästäkseen elävänsä täysipainoisesti urheilijan elämää, mihin kuuluu muun muassa se, että syö ja nukkuu hyvin. Keinot ovat keskushyökkääjän mukaan alkaneet myös jo toimia.

Suurimmaksi motivoijaksi prosessissa Virta kertoo puhtaan voittamisen halun ja sen faktan, että sitä paremmin pystyy auttamaan joukkuettansa voittoon, mitä parempi on pelaamaan.

Voitonnälkää riittää

Kausi on nuorukaisella mennyt ilmeisen hyvin, ja sen on huomannut myös Virta itse. Tämä ruokkii nuoren pelaajan intoa reilulla kädellä, eikä hiipumisen merkkejä näy. "Patu" mainitsee uransa kohokohdaksi tähän mennessä viimeisen kautensa A-junioreissa. Suurimpana saavutuksenaan puolestaan jo junioripuolella palkintoja pokannut Virta pitää tähän asti sitä, että on ylipäätään päässyt pelaamaan Liigaa.

– Jo pelkkä asema Liiga-pelaajana on minulle hieno asia, mutta lisäksi saan myös jo ihan hyvin peliaikaa. Ehkä kuitenkin sellainen joukkueena voittaminen on jäänyt vielä saavuttamatta. Olisi hienoa voittaa joskus jokin mestaruus.

Liiga-mestaruus olisi Virralle tässä vaiheessa todella iso asia, mutta nuorella ja nälkäisellä pelaajalla on luonnollisesti mielessään hahmoteltuna uralleen myös tätäkin korkeammat tavoitteet. Virta näkee itsensä viiden vuoden päästä pelaamassa ulkomailla. Kysyttäessä haaveista nuorukainen ei piilottele kunnianhimoaan.

– Paha sanoa, miten tämä lähtee etenemään, mutta mieluiten olisin Amerikassa, jos kaikki hyvin menee. Kuten kaikkien muidenkin, myös minun suurin unelmani on voittaa Stanley Cup, mutta edustan mielelläni myös joskus Suomen maajoukkuetta. En tiedä, voiko enää sen korkeammalle päästä. Ne ovat niin hienoja juttuja, että en pysty hirveästi edes kuvittelemaan sellaisia.

Varsinaista suunnitelmaa ei kuitenkaan ole vielä tehtynä, vaan hyökkääjälupaus elää hetkessä ja pitää jalkansa maassa.

– Treenaan päivästä toiseen kovaa ja sitä kautta yritän päivä kerrallaan mennä ja katsoa, mihin rahkeet riittävät. Annan jatkuvasti kaikkeni, enkä luovuttamaan ala missään tilanteessa.

Virta_blanssi.jpg

Kuuma-kalle?

Vapaa-ajallaan Virta kertoo viihtyvänsä kavereidensa seurassa esimerkiksi elokuvia katsoen. Hän mainitsee myös aloittaneensa viime jouluna kitaran soittamisen saadakseen välillä ajatuksia pois jääkiekosta. Jännitettäväksi siis jää, pääsemmekö joskus kuulemaan tämän monilahjakkuuden kitaraesityksen! 

Opinnot eivät Virralla kiekkoilijan urasta huolimatta ole jääneet huomiotta. Hän on ymmärtänyt sen tosiseikan, ettei ura kestä ikuisesti.

– Olen yrittänyt ihan pikkuhiljaa opiskella pelaamisen ohella. Opiskelen liiketaloutta avoimessa eli kyllä sinnekin suuntaan pieni plääni on. Tavoitteenani on, että kun pelaamisen ohessa suoritan opinnot pala kerrallaan, niin jääkiekkouraa lopetellessa olisi jokin tutkinto ainakin lähes valmis. Sehän ei mitenkään kova tahti ole, mutta sitten ei tarvitsisi olla ihan tyhjän päällä, kun lopettaa.

Virta kuvailee ammattiurheilijalle tyypillisesti olevansa kova kilpailemaan ja haluavansa aina voittaa. Vaikka kentällä vauhti on kova ja tunteetkin saattavat välillä kuohahtaa, kuuma-kallea ei Patusta saa tekemälläkään. Hän kertoo olevansa rauhallinen persoona sekä vapaa-ajalla että kaukalossa ja yrittävänsä olla vain oma itsensä. Hän ei turhia stressaile, vaan osaa ottaa rennosti.

Virta ei jäädy

Virralla oli kuluvan kauden playoffeihin lähdettäessä alla yksi playoff-ottelu Liigassa viime kaudelta. Vaikka pudotuspelien makuun hän pääsi jo vuosi sitten, ovat aikuisten pudotuspelit silti hänelle vielä uusi juttu. Tällä kertaa hyökkääjä pääsee pelaamaan ne kunnolla aivan alusta saakka. Koska maalitilikin aukesi tänä vuonna heti ensimmäisessä playoff-pelissä HIFK:a vastaan, jännittävä tilanne ei tällä nuorella miehellä saa käsiä jäätymään.

– Kyllä mulla on keväälle isot odotukset. Tulee varmaan hieno sarja jo tästä ensimmäisestä, kun HIFK tuli vastaan. Ennen ensimmäistä ottelua odotin todella innolla pääseväni askiin, ja edeltävä viikko oli pitkä. 

Hyökkääjällä on myös jo hyvä tuntuma siihen, mitä playoffit joukkueen valmistautumiselle tarkoittaa. 

– Totta kai playoffeissa keskitytään tavallista tarkemmin siihen vastustajajoukkueeseen; mitä ne tekee ja miten ne pelaa. Monta peliä tullaan kuitenkin pelaamaan vastakkain, niin kyllä tarkkaan kaikki katsotaan. Käytännössä se tapahtuu siten, että pidetään esimerkiksi videopalavereita. Katsotaan, miten vastustaja tulee, pelaajat karvaavat ja niin edespäin. 

Loppuun Virta tekee vielä hymyssä suin pudotuspelilupauksen: maaleja hänen kenttänsä tekee varmasti.

– Yksi maali per peli ainakin!

Virta3.jpg