10.11.2016

Juhani Tammisen seminaari sekä juhlaottelu 12.11. Gatorade Centerissä

Suomessa ei varmastikaan ole montaa henkilöä, joille Juhani ”Tami” Tamminen ei olisi tavalla tai toisella tuttu. Harvalla toimijalla maailmassa on esittää yhtä laajaa CV:tä jääkiekon saralta. Katso Juhani Tammisen haastattelu viikon Maanantaiklubista.

50 vuoden aikana Tami on elänyt jääkiekosta ja ennen kaikkea elänyt jääkiekolle. Pelaajana Suomessa, Pohjois-Amerikassa, Japanissa ja Sveitsissä, valmentajana Suomessa, Sveitsissä, Ruotsissa ja Ranskassa. Kapteenina Turun Palloseurassa ja maajoukkueessa, SM-liigaseuran toimitusjohtajuus ja lukuisat kommentaattorin tehtävät eri medioissa.

Taustat ovat sellaiset, että sanoilla on myös painoarvoa.

Tamminen nousi edustusjoukkueeseen Juhani Wahlstenin ja Pertti Kuismasen ketjuun nuorena poikana vuonna 1966. Turun Palloseurassa ensimmäinen pesti jatkui vuoteen 1970 asti, jonka jälkeen Tamminen houkuteltiin Helsinkiin. 1970–1972 seurana oli HJK ja 1972–1975 HIFK. Helsingin ajalta on myös uran ainoa Suomen mestaruus vuodelta 1974. 

Suomea Tamminen edusti 19 nuorten maaottelussa sekä kolmessa B-maaottelussa. A-maajoukkueessa saldo on mahtavat 227 ottelua. Mukana on peräti kymmenet MM-kisat, Sapporon olympialaiset 1972 sekä Kanada Cup 1976.

Yksi maajoukkueuran kohokohdista on Izvestija-turnaus 1971, jolloin Suomi voitti ensimmäistä kertaa Neuvostoliiton. Tamminen teki 4-2 voittoon päättyneessä ottelussa kaksi maalia.

Eurooppalaisia ei 1970-luvulla juurikaan Pohjois-Amerikassa nähty. Tamminen oli kuitenkin etujoukoissa pelaten WHA-liigassa kahden kauden ajan 1975–1977. Seuroina olivat Cleveland Crusaders ja Phoenix Roadrunners. 

Tamminen nousi TPS:n päävalmentajaksi kausiksi 1985–1988. Hän johdatti joukkueen kahdesti neljänneksi ja kerran viidenneksi. TPS-vuosien jälkeen alkoi kierros ulkomailla. Sveitsin HC Sierrestä Tamminen nousi ensin Sveitsin B-maajoukkueen ja sitten A-maajoukkueen päävalmentajaksi.

Keväällä 1994 TuTo nousi Tammisen johdolla SM-liigaan. Kyvyt huomattiin tällä kertaa Ranskassa, jonka maajoukkueeseen Tamminen pestattiin kolmen vuoden ajaksi. MM-kisoissa 1995 Ranska pelasi sensaatiomaisesti puolivälierissä asti.

Ranskan jälkeen Tamminen valmensi Porin Ässiä, josta hän siirtyi Mestikseen Kärppien valmentajaksi. Jälkimmäinen Kärppä-kausi päättyi sarjanousuun, kun Tamminen nosti jo toisen seuran Mestiksestä Liigaan. Kärpistä Tamminen palasi kahdeksi kaudeksi Poriin seuran toimitusjohtajaksi. Seuraavat vuodet menivät jälleen valmennustehtävissä.

Valmennusuran kolmas maajoukkuepesti oli Suomen naisten maajoukkue 2002–2003. Sveitsin Zürich Lionsissa vierähti kausi 2005–2006. Vaasan Sportissa kausi 2008–2009 päättyi Mestiksen mestaruuteen. Tammisen tähän mennessä viimeisin valmennusrupeama päättyi TuTo:ssa keväällä 2013. 

Juhani Tamminen on jääkiekkoleijona nro 79 ja SM-sarjan All Stars –hyökkääjä v. 1974.

Juhani Tammisen 50-vuotista jääkiekkotaipaletta juhlistetaan 12. marraskuuta TPS–Kärpät-ottelussa. Ennen ottelua Tammisen omassa juhlaseminaari-tapahtumassa keskustelemassa ja esiintymässä ovat muun muassa Mika Eskola, Kalervo Kummola, Juha Rantasila, Veli-Pekka Ketola, Juha Junno ja Risto Nieminen. Tilaisuuden juontaa Antero Mertaranta.

Liput Juhani Tammisen juhlaotteluun TÄSTÄ.