29.1.2017

Jasper Lindsten: "Pelaan välillä tyhmänkin rohkeasti"

TPS on tällä hetkellä toimiva sekoitus kokeneita pelaajia ja nuorempia tulokkaita, joilla potentiaali on korkealla. Ehdottomasti yksi kauden kirkkaimmista onnistujista on 22-vuotias Jasper Lindsten.

Lindsten on eittämättä ollut viime aikoina yksi kentän näkyvimmistä pelaajista. Jos et vielä tunne Lindsteniä kuin omia taskujasi, nyt viimeistään on syytä ottaa muistikirja esille ja pistää nuori mies seurantaan.

Lindstenin ura alkoi jo 6-vuotiaana Salossa. Ensimmäiset luistimen potkut, lämärit ja totta kai maalit hän teki isänsä joukkueessa. Kun kipinä jääkiekkoon oli syttynyt toden teolla, oli aika siirtyä TPS:n juniorijoukkueeseen. 

- Pääsin TPS C-junioreihin, muistaakseni 2. joukkueeseen. Siellä kului se kausi, jonka jälkeen tuli aika kova nousu B-junioreihin. Niemisen Juuso otti minut silloin mukaan joukkueeseen. Jostakin hän minussa tykkäsi pelaajana, en oikeastaan tiedä mistä. Siinä kohtaa oli vähän sellainen olo, että tästä voi vielä tullakin jotakin, muistelee Lindsten.

Yhden B-juniorikauden jälkeen Lindsten siirtyi A-junioreihin. A-junioreissa Lindstenistä tuntui siltä, että ura pysähtyi paikalleen, eikä eteneminen tapahtunut nuorukaisen toivomalla tavalla.

- Liigan ja A-junioreiden väliä hypittiin siinä, eikä oikein päässyt eteenpäin sitten mitenkään. Se oli vähän sellaista paikallaan sahaamista. Sitten vasta edelliskaudella pääsin TUTOon pelaamaan, kun Ismo Lehkonen otti minut sinne huostaansa. Hän alkoi tehdä minusta Liiga-pelaajaa oikein kunnolla. Lehkonen näki minussa potentiaalia ja asetti minut silmätikukseen, hyökkääjä veistelee.

 

Lindsten.jpg

Avainasia on itsevarmuus

Mestiksessä pelatessaan Lindsten tiesi, että siellä parhaiden pelaajien ero Liiga-pelaajiin ei ole kovinkaan iso, vaan että Liiga-rinkiin pääseminen on enemmänkin pikkuasioista kiinni. Hän arvioi juuttuneensa A-junioreihin kolmeksi kaudeksi sen takia, että teki mainitsemissaan pikkuasioissa virheitä, eikä siksi päässyt sitä kautta Liigaan mukaan. Hän kuitenkin onnistui parantamaan peliään, jolloin tie Liigaan aukesi. Lindsten näkee, että Mestiksen ja Liigan välillä suurin ero on pään sisäisissä asioissa, eikä välttämättä taidoissa.

Itseluottamusta hän pitääkin nykyhetken kovan vireensä tärkeimpänä tekijänä, vaikka pelikavereilla onkin ollut oma osansa hänen onnistumisissaan.

- Kyllä se vaan niin on, että jos taidot riittää, pitää myös pään riittää ja olla itsevarma. Itseluottamus on yksi tärkeimmistä asioista, täytyy uskaltaa pelata. Se on todella tärkeää tässä lajissa, toteaa Lindsten.

Pelillisenä vahvuutenaan Lindsten pitää luonnostaan hyvää pelisilmää sekä kiekottomana että kiekollisena. Sen lisäksi vahvuudekseen hän mainitsee nopeuden. Lindstenistä on tärkeää olla kiekossa ensimmäisenä, koska se tuo aina paremmin paikkoja. Nopeuden ohella hän kertoo harjoittelevansa fyysisyyttä päivittäin. Heikkoudekseen Lindsten kertoo sen, ettei aina välttämättä osaa luopua kiekosta.

Tavoitteena plus-miinus-tilaston herruus

Tavoitteekseen tällä kaudella Lindsten kertoo ensisijaisesti sen, että joukkue sijoittuu korkealle runkosarjassa. Henkilökohtaiseksi tavoitteekseen hän puolestaan mainitsee sen, että olisi korkealla plus-miinus-tilastossa. Nuori hyökkääjä on onnistunut tavoitteessaan hyvin tähän mennessä, sillä tilastolukema on kirjoitushetkellä +21. Sillä hän sijoittuu tällä hetkellä TPS:n ja koko Liigan tilaston kärjeksi.

- Olen aina pitänyt plus-miinus-tilastoa tärkeänä. Jos tekee esimerkiksi joka ilta +1, niin on ainakin auttanut joukkuettaan, Lindsten kuvailee.

Lindsten kertoo, että tällä hetkellä häneltä odotetaan tulosta erityisesti hyökkäyspäässä.

- Kun ollaan häviöllä ja ottelussa on käynnissä viimeiset kaksi minuuttia, pistetään minut kentälle. Siinä roolini näkyy. Odotetaan hyökkäyspäässä onnistumisia. Tykkään tästä roolista, mutta olisin valmis myös puolustamaan johtoasemaa. Se olisi täydellinen rooli, että minut voisi laittaa kentälle milloin vain. Löytyisi siis luottoa, pohtii Lindsten.

Luonnollisesti nuorena pelaajana Lindsten saa hiljalleen enemmän vastuuta. Hän myöntää, että tuntee lisääntyvän vastuun myötä myös painetta, mutta ei kasaa sitä harteilleen.

- Olen niin nuori äijä vielä, enkä ole niin kokenut kuin esimerkiksi muut äijät omassa kentässäni. Heillä on varmaan vähän isommat paineet hartioillaan. Joskus alkaa vähän jännittää viimeisillä minuuteilla, että mihin päin tämä kääntyy. Pieni jännitys vaikuttaa vaihtoaitiossa, mutta sitten kun hyppää kentälle, niin se unohtuu kaikki ja yritetään vain tehdä maali.

 

Lindsten_pienempi.jpg

Uravalinta selvillä alusta asti

Esikuvakseen Lindsten paljastaa Lauri Korpikosken. Häneen vetoaa Korpikoskessa tämän nopea ja fyysisesti vahva pelityyli. Innostus jääkiekkoon Lindstenillä kuitenkin lähti hänen isältään, ja uravalinta on aina ollut selvä. 

- Isä pelasi nuorena. Hänkin olisi päässyt joskus Tepsin junioreihin, mutta isälleni pappa oli sanonut, että opiskelut ensin. Silloin sitten isä sanoi, että jos hänen pojilleen tulee tällainen mahdollisuus, niin hän tekee kaikkensa sen eteen. Hän alkoi sitten kuskailemaan minua Salosta Turkuun. Kyllä silloin oli aika rankkaa vanhemmillenikin se pari-kolme vuotta. Kun velikin pelasi jo, niin siinä sitten aika monta vuotta sai kuskata meitä joka päivä treeneihin, muistelee Lindsten.

Pitkän tähtäimen tavoitteekseen Lindsten kuvailee sen, että pääsisi maajoukkueeseen pukemaan Leijona-paidan päälleen. Hänelle se olisi suuri kunnia. Toinen tavoite hänellä on päästä pelaamaan ulkomaille.

Tyhmänrohkea pallopelimestari

Kentän ulkopuolella ”Jasu” kertoo olevansa rento ja omalla tavallaan hauska. Pilke silmäkulmassa hän kertookin nauravansa makeimmin omille vitseilleen.

- Olen positiivinen, harvoin on huonoja päiviä. En myöskään suutu helposti. Aika kauan saa ärsyttää, että suutun. Kentällä se menee sitten vähän eri tavalla. Kentällä on niin paljon eri muuttujia, että siellä voi aika helpostikin kilahtaa, jos vaikka tuomari tekee jonkun väärän vihellyksen, Lindsten naurahtaa.

Vapaa-ajallaan Lindsten pitää pallopeleistä. Häneltä sujuu kategoriassa peli kuin peli, minkä hän kertoo olevan hyvän silmä-käsi -koordinaation ansiota. Erityisesti hänen mieleensä on kuitenkin golf.

Mutta miksi tulla katsomaan hallille tätä nousevaa tähteä? 

- Vähän pelaan välillä tyhmänkin rohkeasti. Pystyn rakentamaan tyhjästäkin hyviä tilanteita ja pidän itseäni yleisöystävällisenä. En tee sitä tarkoituksella, eikä sitä tuolla ehdi miettimään. Yritän tehdä peliä aina, ettei vain heitetä punaisen jälkeen kiekkoa päätyyn ja sitten mennä perään taklaamaan. Se tulee takaraivosta, toteaa Lindsten jämäkästi.

Viimeisimpänä, muttei suinkaan vähäisimpänä tietona eritoten naisyleisölle: Jasper Lindsten on sinkkumies! Mutta onko nuoren lupauksen mieleen enemmän blondi vai brunette?

- Brunette!

 

Jasper Lindsten.jpg