28.11.2016

Icehearts jäädyttää tiistain kotiottelussa Dieudonne Mavundan pelipaidan  

Pelipaidan jäädytys on suurin kunnianosoitus, minkä pelaaja jääkiekossa voi urallaan saavuttaa. Tiistaina 29.11. TPS–Ässät-pelin 1. erätauolla, Iceheartsin valtakunnallisen Local Sports Day -tapahtuman huipentumana tällainen kunnianosoitus nostaa valokeilaan Suomen Iceheartsin ja Dieudonne Mavundan.

Kymmenvuotiaana vuonna 2000 jääkiekkouransa aloittaneen Mavundan pelipaita on ensimmäinen, joka jäädytetään Iceheartsin 20-vuotisen seurahistorian aikana. Se on kunnianosoitus Mavundalle ja hänen Iceheartsissa oppimalleen pelityylille, missä voittamista tärkeämpää on oppia luottamaan itseensä ja ottamaan muut huomioon.

Icehearts avasi oven

Elettiin vuotta 2000 Vantaalla. Haastavan lapsuuden viettänyt, Kongossa syntynyt ja lastenkotiin Suomessa päätynyt Dieudonne Mavunda innostui jääkiekosta. Yrityksistä huolimatta hän ei kuitenkaan löytänyt seuraa, missä voisi aloittaa lajin harrastamisen. Onneksi yksi joukkue kuitenkin otti kymmenvuotiaan Dien mukaan pidemmäksikin aikaa; Ville ja Ilkka Turkan vuonna 1996 perustama Icehearts. Liikunnallinen Die pääsi pelaamaan jääkiekkoa ja kasvamaan turvalliseksi kokemaansa ympäristöön. 

”Olin pieni lapsi uudessa kotimaassani, asuin lastenkodissa, minulla ei ollut täällä vanhempia eikä turvaverkkoa. Icehearts oli ensimmäinen taho joka avasi minulle sylin. Ville ja Ilkka ottivat minut lämpimästi vastaan ja koin ensimmäistä kertaa elämässäni aikuisen ihmisen aitoa läsnäoloa. Kävimme Ilkan ja Villen kesämökillä, opin uusia asioita Suomesta ja elämästä ylipäänsä”, Die kertoo Iceheartsin merkityksestä.

”Meille on Ilkan kanssa aina ollut itsestään selvää, että jokainen lapsi otetaan Iceheartsissa vastaan ihmisenä, jonka kanssa kasvetaan yhdessä”, sanoo Ville Turkka. Vaikka Diellä oli takanaan haastava lapsuus, hän sopeutui nopeasti Iceheartsiin. 

”Die oli alusta alkaen helposti rakastettava kaveri. Diessä minua viehätti hänen ylpeytensä ja iloisuutensa, sellainen luonnollinen johtajuus. Hän oli utelias ihmisiä, asioita ja ilmiöitä kohtaan. Paljon opimme yhdessä siitä, miten ryhmässä toimitaan, toisia kohdellaan ja aikatauluja noudatetaan. Die oli hyvin urhea ja suorittava poika, joka saapui pitkältäkin harjoituksiin jo pienenä. Hänen motivaationsa liikuntaa ja urheilua kohtaan oli suurta. Hieno miehenalku”, muistelee Ville Dien liittymistä joukkueeseen.

Lupausta ei petetä

Iceheartsin tärkein tehtävä on lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistäminen. Kasvattajat sitoutuvat pitkäkestoisesti lasten elämään, kulkevat rinnalla, kuuntelevat huolet ja murheet, tarttuvat tarvittaessa nopeasti ongelmiin. Nuorten tehtävä on hakea suuntaa ja aikuisten tehtävä on opastaa sen löytämisessä.Ville lupasi kulkea Dien tukena 12 vuotta. Lupaus piti. 

”Ihmisen elämässä ehtii tapahtua 12 vuodessa paljon asioita. Siirrytään alakoulusta yläkouluun, aletaan seurustella ja etsitään omaa paikkaa yhteiskunnassa. Ville kuunteli ja tuki minua myös aikoina, kun asiat olisivat voineet kehittyä huonoon suuntaan. Tärkeintä oli tunne siitä, että minusta välitetään. Rinnallani kulki luotettava ihminen”, muistelee Die nuoruusvuosia. 

Voittamistakin arvokkaampi on ihminen

Icehearts kulki Dien rinnalla lapsuudesta aikuisuuteen. Die on nyt 26-vuotias perheenisä. Hän on työskennellyt Iceheartsissa, tekee musiikkia ja valmentaa jalkapalloa tavallisessa urheiluseurassa. Lasten keskuudessa suosittu Die on samalla myös esikuva tuhansille Icehearts-lapsille. 

”Paidan jäädyttäminen luonnollisesti jännittää. Olen saanut Iceheartsilta niin paljon hyvää elämääni. Ville ja Ilkka olivat läsnä auttamassa ja tukemassa kasvuani ihmiseksi, joka tänä päivänä olen. Tilaisuutta on katsomassa paljon Icehearts-lapsia ja läheisiäni. Toivottavasti siitä tulee hieno ilta kaikille”, Die summaa tunnelmiaan ennen sydänpaidan jäädyttämistä.

Tapahtumasta

Dieudonne Mavundan pelipaita jäädytetään tiistaina 29.11. TPSÄssät-pelin ensimmäisellä erätauolla. Tapahtumassa on paljon Icehearts-lapsia sekä kasvattajia. Samana päivänä järjestetään myös Suomen Iceheartsin valtakunnallinen Local Sports Day. Pelipaidan jäädytyksestä julkaistaan myös videotallenne Iceheartsin nettisivuilla osoitteessa icehearts.fi sekä YouTube-kanavalla. Tervetuloa!  

Icehearts pähkinänkuoressa

Icehearts on pojille ja tytöille suunnattu varhaisen puuttumisen innovatiivinen toimintamalli. Se tarjoaa pitkäkestoista ja ammatillista kasvun tukea lapsille, joista on huomattu erityinen huoli. Yksi Icehearts-kasvattajan ohjaama ja ammatillisin perustein valittu joukkue toimii 12 vuoden ajan.  

Iceharts on yhteistyökumppani kunnan peruspalveluille. Toimintamallin ylivertainen ominaisuus on se, että kasvattaja kykenee puuttumaan nopeasti kaikkien mukana olevien lasten ja perheiden ongelmiin. Tämän vuoksi Icehearts-lasten on vaikea syrjäytyä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tutkii Icehearts-toimintamallin tehokkuutta ja vaikuttavuutta kahden syksyllä 2015 käynnistyneen laajan osatutkimuksen avulla. THL:n erikoistutkija Kaija Appelqvist-Schmidlechnerin ja erityisasiantuntija Marjatta Kekkosen mukaan tällaiselle toiminnalle on aito tarve yhteiskunnassa. 

Lue lisää osoitteessa www.icehearts.fi.