15.12.2016

Hannu Jortikka perjantaina 16.12. 60v.

Perjantaina 60 vuotta täyttävä Hannu Jortikka muistetaan erityisesti kuudesta Suomen mestaruudestaan Turun Palloseuran peräsimessä. Jortikan kohdalla usein unohdetaan muut meriitit, joihin kuuluvat myös Suomen mestaruus pelaajana sekä valmennustehtävissä saavutetut nuorten MM-kulta ja olympiahopea.  

Hannu Jortikka oli nuorena todellinen lupaus, joka pelaajana kolusi läpi lähes kaikki juniorimaajoukkueet. SM-sarjaan ja Turun Palloseuran edustusmiehistöön hän nousi jo 15-vuotiaana. Pelaajauran ainoa mestaruus tuli TPS:n paidassa keväällä 1976. Kaiken kaikkiaan SM-mitaleita kertyi viisi. Pääsarjaotteluita hän pelasi 212 ja pudotuspelejä 14.

Valmennusura alkoi jo 1983 Kärppien B-junioreista. 1985 tuloksena oli A-junioreiden suomen mestaruus. Jortikka nousi kohisten valmentajapörssissä, ja 1987 hän oli voittamassa päävalmentajana nuorten MM-kultaa. Seuraavalla kaudella Pentti Matikaisen kakkosvalmentajana tuloksena oli historian ensimmäinen olympiamitali eli Calgaryn hopea. Keväällä 1988 Jortikka nosti HPK:n SM-liigaan, ja seuraavalla kaudella mies oli TPS:n penkin takana.

TPS:n ja Jortikan liitto oli enemmän kuin onnistunut. Heti ensimmäisellä kaudella TPS saavutti kultaa 13 vuoden pitkällisen odotuksen jälkeen. Ja kun hunajan makuun päästiin, kultalinjalla jatkettiin myös kaksi seuraavaa kautta. Tuntui että kaikki mihin Jortikka koski, muuttui kullaksi. Silloinen lempinimi Midas kertoo kaiken.

Ensimmäisen TPS-pestin jälkeen Jortikka valmensi HPK:ssa, JYP:issä sekä Sveitsissä ja Ruotsissa. Paluu Turkuun muodostui jälleen menestyksekkääksi, sillä Jortikan alaisuudessa TPS saavutti mahdottomalta tuntuvan toisen kolmen peräkkäisen mestaruuden sarjan 1999 – 2001. 

Kahden triplamestaruuden jälkeen Jortikka valmensi kahteen otteeseen Jokereita ja palasi hetkeksi myös Turkuun. Liigasta valmennusuran saldona on kuusi Suomen mestaruutta ja kaksi SM-hopeaa. SM-liigan parhaaksi valmentajaksi hänet valittiin viidesti. 

2011 Jortikka siirtyi KHL:ään, jossa hän valmensi kolmen kauden ajan. Varsinkin Amurissa hän nousi kansansuosikin asemaan johdattaessaan materiaaliltaan heikohkon joukkueen pudotuspeleihin asti. 

Viimeisin valmennuspesti on kaudelta 2014 – 2015, jolloin Jortikka toimi nuorten maajoukkueen käskyttäjänä. 

Jortikka on aateloitu ansioistaan jääkiekkoleijonaksi numerolla 183. 

Hannu Jortikan 60-vuotisjuhlaottelu TPS - Sport perjantaina 16.12. Gatorade Centerissä.

"Jortsu" Hall of Famessa haastattelussa klo 17.45 ja samalla klo 17.30 lähtien 500 ensimmäiselle katsojalle kakkukahvit!