Seuraava kotiottelu
TPS - Jukurit LA 19.1. 16:00 OSTA LIPUT

Liigaottelut 2014 - 2015

TPS - Lukko

1-4
LA 27.12.2014
HK Areena

Junioripitoinen TPS askeleen Lukkoa jäljessä

Rauman Lukko oli ikävä vieras turkulaisille vieden kolme sarjapistettä Palloseuran kotikaukalosta 1–4-lukemin. Kauden ennätysyleisön edessä pelattu ottelu kääntyi Lukolle kolmannessa erässä.

Loukkaantumisista ja sairasteluista kärsinyt TPS tuli otteluun hyvällä liikkeellä. HK Areena sai kuunnella Erkki Liikasen laulua Hunajata-kappaleen muodossa jo ajassa 05.33, kun oma koira puri raumalaisia. Entinen Lukko-laituri Lauri Tukonen ohjasi Simon Gysbersin viivavedon verkon perukoille.

Pian Tukosen maalin jälkeen nähtiin tilanne, joka käänsi avauserää Lukon suuntaan. TPS:n Niclas Lucenius ja Ilkka Pikkarainen karkasivat alivoimalla kahdestaan läpiajoon, mutta Lukon maalivahti Oskari Setänen onnistui torjumaan tilanteen. Jälkitilanteessa Lucenius sohaisi mailallaan epäonnisesti Lukon Ville Vahalahtea naamaan, jonka seurauksena Lukko pääsi kahden miehen ylivoimalle. Sitä se ei jättänyt käyttämättä, vaan Jerry Ahtola löi maalin edestä pelin tasoihin. Ensimmäinen erä päättyi lukemiin 1–1.

Laukauksia, laukauksia, laukauksia!

Toisen erän ensimmäinen kymppi oli pirteää peliä Tepsiltä. Kuitenkin mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä enemmän Lukko sai otetta pelistä. Lukko hallitsi kiekkoa pelin puolivälin jälkeen, mutta ei päässyt yrittämään maalintekoa huippupaikoilta. TPS:n hyökkäykset päätyivät usein kulmiin, josta kiekko on vaikea verkkoon toimittaa. TPS:n päävalmentaja Miika Elomo painotti ottelun jälkeen, että laukoa pitää enemmän.

- Yksi selkeä ero oli tänään se, että Lukko ampui kiekkoa kohti maalia ja me veimme kulmaan. Oli minkä ikäinen tahansa, niin jokaisen pelaajan on otettava vastuu, että ampuu jos on paikka. Silloin yleensä tapahtuu hyviä asioita tässä lajissa ja tuohan se pientä itseluottamustakin, kun erätauolla katsotaan maalivahtien torjuntoja, Elomo sanoi.

Samoilla linjoilla oli liigadebyyttinsä tehnyt Otto Nieminen, joka pelasi todella ennakkoluulottoman pelin.

- Emme laukoneet tarpeeksi, eikä päästy maalille. Siksi ei saatu maaleja, Nieminen totesi.

Kolmas erä illan sinikeltaisin

Kolmannessa erässä Lukko löi vielä yhtä isomman vaihteen päälle, joka sai turkulaiset jämähtämään telineisiin. Janne Lahti löi vieraat maalin johtoon heti erän alkuun, mistä TPS jotenkin lamaantui.

- Pelasimme 40 minuuttia ihan hyvin, mutta sitten lopetimme pelaamisen. Pitäisi pystyä pelaamaan täydet 60 minuuttia, eikä lopettaa pelaamista, jos olemme häviöllä, Nieminen huokasi.

Janne Niskalan upea rannelaukaus vei Lukon jo 1–3-johtoon, eikä TPS saanut kunnon kiriä aikaiseksi. Jerry Ahtola löi loppulukemat 1–4 tyhjään maaliin.

Paljon loukkaantumisia, paljon A-junioreita

Tepsin riveistä puuttui monia joukkueen vakiokasvoja erilaisten sairasteluiden ja loukkaantumisten takia. Lisäksi nuorten MM-kisoissa viilettävät Mikko Rantanen ja Julius Vähätalo olivat poissa vahvuudesta. Täten kokoonpanossa nähtiin monia A-junioreita, joista yksi oli 18-vuotias Nieminen, joka sai näyttöpaikan kolmosketjusta Ilkka Pikkaraisen ja Marko Virtalan rinnalla. Ja käytti sen hyvin.

- Nähtiin yksi uusi oma juniori taas kehissä, kun Otto Nieminen pelasi erinomaisen pelin. Toinen oma juniori, Oskari Siiki, on myös nostanut tasoaan, Elomo kehui pelin jälkeen.

Hän kuitenkin muistutti, että tasoero junioreiden ja miesten pelien välillä on suuri.

- Kyllähän tämä vielä miesten sarja on. Se on kaikkien hyvä tiedostaa.

Nopeakinttuinen Nieminen myönsi, että ennen peliä oli hieman perhosia vatsassa. Se ei nuorukaisen otteissa kuitenkaan näkynyt.

- Kieltämättä jännitti ennen peliä, mutta aika nopeasti se jännitys kuitenkin laukesi.

Omiksi vahvuuksikseen hän luetteli juurikin luistelun.

- Räjähtävä luistelu on vahvuuteni. Liikkeellelähtö nimenomaan. Ja laukauskin on ihan kohtalainen. A-junioreissa kausi on mennyt aika vaihtelevasti. En ole saanut hirveästi tehoja, mutta muuten ihan ok. Pystyn kyllä parantamaan, Nieminen kertoi.

Juraj Simekin ensikaarrokset HK Areenalla

Palloseuran uusi hankinta Juraj Simek teki ensiesiintymisensä TPS-paidassa. Simek vaikutti vielä olevan hieman ulkona uuden joukkueen kuvioista, joka oli täysin ymmärrettävää.

- Tulin eilen Suomeen ja olin vasta tänään aamulla ensimmäistä kertaa jäällä joukkueen kanssa, sekä Sveitsin että Slovakian passit omaava hyökkääjä kertoi.

Hyviä ominaisuuksia miehen pelissä oli kuitenkin aistittavissa, joista yksi oli hyvä liike. Mies itse vaikutti tyytyväiseltä joukkueeseen ja vertaili eroja Liigan ja Sveitsin pääsarja NLA:n välillä.

- Joukkue vaikuttaa nuorekkaalta ja hyvältä. Peli on täällä paljon nopeampaa kuin Sveitsissä, Simek totesi.

Ehkä mies osuu maalipuiden väliin ensimmäisen kerran jo tiistaina, kun HK Areenalle vieraaksi saapuu Tampereen Ilves.

Teksti: Taneli Virjonen