Seuraava kotiottelu
TPS - Jukurit LA 19.1. 16:00 OSTA LIPUT

Liigaottelut 2014 - 2015

TPS - Kärpät

2-5
PE 12.9.2014
HK Areena

TPS:n liiga-avauksessa koettiin ikimuistoisia hetkiä - Kärpät juhli voittoa tunteikkaassa illassa

Turun Palloseuran kauden 2014-2015 avausottelu jäi varmasti jokaisen 10362 katsojan mieleen. Ne kyyneleet, mitä tunteikkaassa illassa vuodatettiin, ei vuodatettu tappion takia vaan suunnattomasta kunnioituksesta kahta upeaa turkulaista jääkiekkoilijaa kohtaan.
Kärpät vei lopulta voiton maalein 2-5, mutta ilta osoitti, että urheilu on muutakin kuin taululla paistavat numerot.

 Ennen kuin uusi mustavalkoinen kiekkokausi vihellettiin käyntiin, koettiin yksi merkittävä hetki turkulaisessa kiekkoilussa, kun Timo Nummelin luovutti numeronsa 3 pojalleen Petteri Nummelinille. Nuorempi Nummelin pelasi lainalla kahdeksan ottelua TPS:n paidassa toissa kaudella, mutta viime keväänä turkulainen puolustaja vihdoin teki sopimuksen kasvattajaseuransa kanssa 19 vuotta sen jälkeen, kun hän lähti pelaamaan ulkomaille. Kaksikon seistessä vieretysten Turkuhallin jäällä pyöri videotaululla isä-Nummelinin koskettava puhe. 

 Kotijoukkue taisikin saada kapteeninsa merkittävästä hetkestä virtaa, sillä kauden avausmaali päräytti Hunajatan soimaan jo minuutin ja 40 sekunnin pelin jälkeen. TPS:n pelatessa ylivoimaa Ryan Lasch kamppaili kiekon maalin takaa sen edessä konttorissaan kyttäilevälle Radek Smolenakille. Tshekki yritti laukoa kiekon suoraan maaliin, mutta epäonnistunut laukaus muuttuikin syötöksi, joka tavoitti Tero Koskirannan, ja tämä sai vapaasti napauttaa sen puolityhjään maaliin.

TPS olisi voinut takoa hallitsevaa suomenmestaria vastaan useammankin maalin avauserässä, sillä erinomaisia maalintekopaikkoja oli lukuisia. Lauri Tukosella oli paikka jos toinenkin. Samoin saman ketjun toisella laidalla painelleella Ilkka Pikkaraisella. Vauhtia kaukalossa piisasi ja täpötäysi Mutka piti huolen siitä, että kannustuslaulut raikasivat. Jäähallissa oli sellainen tunnelma, jollaisesta turkulaiset ovat viime vuosina saaneet nauttia vain kaihoisissa muisteluissaan.

Se oli meille pelaajillekin erityistä kokea yli 10 000 hengen yleisö kotihallissa. Täytyy toivoa, et jatkuisi tuo yleisöpaljous, sillä siitä saa todella paljon virtaa. Mä olen itse ollut täällä nyt tämän pari vuotta ja vain kerran on tainnut jossain juhlaottelussa olla kutakuinkin tuon verran porukkaa. Toivotaan, että jatkossakin saadaan meteliä halliin, Koskiranta jutteli.

 Kotijoukkue ei kuitenkaan kyennyt hyödyntämään paikkojaan ensimmäisessä erässä, joten Kärpät nappasivat pelistä kiinni heti toisen erän alussa iskemällä kahden miehen ylivoimalla tasoitusmaalin. Adam Masuhrin ja Ivan Humlin klap-klap syötöt osuivat kohdilleen ja viimeistelyn sai hoitaa Juha-Pekka Haataja.

TPS ei kuitenkaan hätääntynyt vastustajan maalista vaan kykeni yhä käynnistämään mainioita hyökkäyksiä, joista johtomaalinkin olisi voinut iskeä. Erityisesti Mikko Rantanen vakuutti jälleen ennakkoluulottomalla ja älykkäällä pelaamisellaan. 17-vuotias Rantanen rynnisti muutamaankin otteeseen nopean luistelunsa avittamana 2 vastaan 1 -hyökkäykseen ja tarjosi suorastaan hopealautaselta joukkuetovereilleen mahdollisuutta pistää kiekko Iiro Tarkin selän taa, mutta Kärppä-vahti torjui mustavalkoisten yritykset.

- Viidellä viittä vastaan oltiin ihan tasaväkisiä, mutta kaveri teki kolme maalia ylivoimalla, eli ei meillä ihan putkeen tuo erikoistilannepelaaminen mennyt. Ja itse kun tehtiin vielä vain yksi! Siinä riittää petrattavaa, Suikkanen harmitteli.

Erän puolivälissä vieraat näpäyttivätkin omat tilaisuutensa tuhrinutta kotijoukkuetta menemällä ottelussa 1-2-johtoon. Sebastian Aho ja Joonas Kemppainen karkasivat ylivoimahyökkäykseen, ja vasta 17-vuotias Aho pääsi juhlimaan uransa ensimmäistä liigamaalia.

- Hienoa, että tuollaisia lahjakkuuksia nousee oman seuran juniorimyllystä. Hyvin ovat paikkansa ottaneet, ja eihän se heidän vikansa ole, että ikää mittarissa on 16 ja 17 vuotta. Luistelu kummallakin riittää miesten peleihin niin kuin on nähty, Kärppävalmentaja Lauri Marjamäki kehui Ahoa ja 16-vuotiasta Jesse Puljujärveä. 

Ahonkaan maalista eivät turkulaiset lannistuneet vaan kotiyleisönsä väsymättömän kannustuksen siivittämänä pistivät pelin tasoihin vielä ennen erätaukoa. Tero Koskiranta riisti kiekon hyökkäysalueella ja vapautti Ryan Laschin yksin Tarkkia vastaan. Amerikkalaisen hermot pitivät ja kädet kävivät, minkä tuloksena HK Areena repesi huutoon jälleen.

Päätöserään lähdettäessä oli kaikki vielä auki ja kummassakin leirissä toivo voitosta liekehti vahvana. Kotijoukkueen liekkeihin lyötiin kuitenkin vettä päälle ajassa 45.49, kun Tero Koskiranta passitettiin jäähylle varsin kyseenalaisesta tilanteesta. Sentteri ehti istua penkillä vain neljä sekuntia, sillä Kärpät iski suoraan aloituksesta Lasse Kukkosen ja Joonas Komulaisen onnistuttua siirtämään kiekon Haatajalle, joka laukoi illan toisensa. 

- Aika käsittämätön tuomio tuli siinä itselle, enkä rehellisesti sanottuna oikein pystynyt sitä sulattamaan. En tiedä, mitä tässä saisi sanoa, mutta onhan se niin, että aika tärkeistä pisteistä alusta asti pelataan, joten ei sitä haluaisi tuollainen tilanne näitä pelejä kääntäisi suuntaan tai toiseen, ottelussa tehot 1+1 napannut Koskiranta manaili.


Tästä maalista TPS ei enää täysin toipunut, sillä vaikka vieraiden johto olikin vain yhden ainokaisen maalin verran, eivät mustavalkoiset löytäneet peliinsä kaivatunlaista draivia enää, kun taas Kärpät käytti ylivoimansa tehokkaasti hyödykseen; Masuhr veti löysähkön laukauksen viivasta, jonka Junttila ohjasi ohi Teemu Lassilan. Aikaa kellossa oli vielä seitsemän ja puoli minuuttia. 

Se momentum vähän kääntyi siitä jäähystä, eikä sen jälkeen saatu enää aikaan kunnollista loppukiriä. Meillä oli paikkamme ratkaista jo aiemmissa erässä ja hyvin oltiin mukana, mutta lopulta ei sitten jäänyt mitään käteen, Koskiranta huokaisi.

Mutta sitten koettiin hetki, joka osoitti, että urheilu on paljon enemmän kuin vain numerot taululla. Pelikatkolla videotaululla lähti pyörimään videopätkä Saku Koivusta, joka keskiviikkona julisti lopettavansa upean peliuransa. Mutka seisoi, taputti ja hurrasi, jokunen ihminen muissakin katsomossa otti mallia ja myös pari Kärppä-paitoihin pukeutunutta katsojaa ponkaisi ylös osoittamaan suosiotaan. Sitten koko TPS:n vaihtoaitio nousi seisomaan hakaten mailoillaan vasten laitaa ja Kärppien vaihtoaitio toimi samoin, ja niin koko HK Areenan 10 362 -päinen yleisö seurasi esimerkkiä ja nousi ylös osoittamaan kunnioitustaan yhdelle kaikkien aikojen suurimmista jääkiekkoilijoista. Videotaululle ilmestyi kuvaa silminnähden liikuttuneista Jukka ja Tuire Koivusta, ja tuskin Sakun vanhemmat olivat ainoat ihmiset areenalla, joilla oli kyynelissä pidättelemistä.

Aplodit kestivät ja kestivät, kunnes vähitellen kiekko saatiin taas pisteelle ja peli käyntiin, mutta vallitsemaan jäi mykistynyt ja vaikuttunut tunnelma. Koivun lopettaminen on kuin yksi aikakausi turkulaisessa jääkiekkoilussa olisi tullut päätökseen.

Jäällä Kärppien Kemppainen kävi vielä siirtämässä kiekon tyhjään maalin naulaten loppulukemiksi 2-5, mutta ihmisten mielessä pyöri yksi pelaaja, jota ei tänään jäällä nähty: Koivu.

- Loistava ottelutapahtuma kerta kaikkiaan, vaikka juuri nyt harmittaakin pirusti nuo menetetyt pisteet. Mutta koettiinhan siellä isoja hetkiä! Kakkua ei voisi paremmin rakentaa, harmi, että kirsikka jäi puuttumaan, Suikkanen pohti. 

-  Kyllä pelaaja tuollaisista hetkistä saa lisää virtaa. Petun juttu oli hieno; numeron luovutus isältä pojalle - meidän joukkuetoverille ja kapteenille - kaksi hienoa pelaajaa ja persoonaa. Se antoi kaikille lisää virtaa ja saatiinkin peliin hyvä lähtö. Ja sitten vielä uransa lopettaa pelaaja, jota itse läpi oman uransa katsonut ylöspäin, ja koko halli taputti ja huusi hänen nimeään seisaaltaan - aivan uskomaton hetki, Tero Koskiranta kertasi.

TPS hävisi, mutta ihmiset poistuivat hallilta selät suorina ja leuka pystyssä mustavalkoisia värejä ylpeinä kantaen. Joukkue taisteli hienosti, mutta ennen kaikkea ilta muistutti kaikkia siitä, kuinka merkittävä osa suomalaista jääkiekkoilua TPS ja turkulaiset ovat olleet, yhä ovat, ja tulevat aina olemaan - sen osoittakoon myös tämä kausi osaltaan.Teksti:Hanni Hopsu